Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júna 2020, 10:16
Čas čítania 6:25
Mario Hudák

„Nám zaplavilo celé prízemie, pivnice už ani nepočítam, tie tu zaplavilo asi všetkým,“ hovoria ľudia zo zaplavenej obce Pichne

„Nám zaplavilo celé prízemie, pivnice už ani nepočítam, tie tu zaplavilo asi všetkým,“ hovoria ľudia zo zaplavenej obce Pichne
Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák
REFRESHER
Uložiť Uložené

Ľudia v Pichnom vedia, že hlavnou príčinou povodní sú vyrúbané lesy. Odborník tvrdí, že ide aj o zlé hospodárenie nad obcou, reguláciu tokov a nedostatok vodozádržných opatrení.

„Starosta išiel do Sniny. Do banky. Už ho tu zasa všetci naháňajú. Aj vojsko prišlo. Vylialo sa to tu trikrát. Piatok, sobota, nedeľa. Najhoršie to bolo v piatok,“ reaguje na moju otázku Viera Šubová, zamestnankyňa obce.

Obec Pichne zasiahli 19. júna ničivé povodne. O deň prišla ďalšia vlna, potom tretia.
Obec Pichne zasiahli 19. júna ničivé povodne. O deň prišla ďalšia vlna, potom tretia. Zdroj: Obec Pichne

Stojím pred obecným úradom v Pichnom na Hornom Zemplíne. Je pondelok 22. júna, 10:00, niekoľko hodín po tretej povodňovej vlne v obci, tri dni po najničivejšom prívale vody v histórii obce.

Pred úradom je kopa ľudí. Naľavo aj napravo po oboch stranách ulice sa upratuje a opravuje. Každý kto môže pomáha a odstraňuje škody po piatkovej katastrofálnej povodni (19.6.2020).

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako prežili ľudia v Pichnom ničivú povodeň
  • Kde všade sa až voda dostala a aké škody napáchala
  • Prečo a ako malé potôčiky zaplavili dedinu obrovským množstvom vody
  • Ako pomohla obci armáda a čo na to hovoria miestni obyvatelia
  • Čo si o katastrofálnej piatkovej povodni myslí odborník

Zamestnankyňa obce Viera Šubová. Jej dom zaplavilo. Voda sa valila odvšadiaľ, hovorí.
Zamestnankyňa obce Viera Šubová. Jej dom zaplavilo. Voda sa valila odvšadiaľ, hovorí. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Voda sa do záhrad, pivníc a domov vyliala z malého potoka Pichoňka, prameniaceho na svahu hory Gurguľata priamo nad dedinou, aj z jeho ďalších okolitých malých prítokov.

Pozdĺž plotov sú naukladané jutové a polypropylénové vrecia z pieskom. Niektoré sú už po druhom a treťom návale vody špinavé. Novšie biele čakajú, čo sa bude diať ďalej. Podľa predpovede má pršať ešte dva dni.

Odporúčané
Sušiareň liečivých bylín v Hanušovciach: Lipový kvet do nej vozili na vozoch, dnes chátra a vlastní ju bezdomovec Sušiareň liečivých bylín v Hanušovciach: Lipový kvet do nej vozili na vozoch, dnes chátra a vlastní ju bezdomovec 19. júna 2020, 13:50

Prečo zmizli lesy

Od okresného, najvýchodnejšieho mesta na Slovensku - Sniny je Pichne, ležiace medzi dvoma výbežkami Laboreckej vrchoviny, vzdialené iba šesť kilometrov. 

„Dedinu obklopuje poľnohospodársky skultivovaná krajina, ktorá je výsledkom intenzívneho pôsobenia dávnych osídlencov a ich potomkov na prostredie, ktoré ich obklopovalo. Charakter ľudskej činnosti v krajine je taký hlboký, že nepretržitými zásahmi zatláča vplyvy prírodných pomerov. Pichnianska prírodná krajina prekonala stredoveké rúbanie a vypaľovanie lesov v záujme získania poľnohospodárskej pôdy,“ píše sa v histórii obce.

Pred ďalším náporom veľkej vody sa obyvatelia snažia chrániť vrecami s pieskom.
Pred ďalším náporom veľkej vody sa obyvatelia snažia chrániť vrecami s pieskom. Zdroj: REFRESHER/Mario Hudák

Nielen to. Okrem stredovekého rúbania a vypaľovania, prekonala obec od 60. rokov minulého storočia aj centrálne plánovanú socialistickú a ponovembrovú (1989), divoko kapitalistickú ťažbu dreva. Ako aj masívne euro-hospodárenie miestnych agrobarónov.


Dnes v jej okolí nie sú prakticky žiadne lesy, ktoré by mohli vodu z prívalových, alebo dlhotrvajúcich jarných a letných dažďov zachytiť.

Odporúčané
Jazdil na kamióne, teraz riadi 80-tonovú loď. Na Domaši som už zažil aj metrové vlny, hovorí mladý kapitán Matúš Ondovčák Jazdil na kamióne, teraz riadi 80-tonovú loď. Na Domaši som už zažil aj metrové vlny, hovorí mladý kapitán Matúš Ondovčák 17. júna 2020, 16:29


Dedina vtedy funguje ako zberný žľab, ktorým sa v čase výdatných dažďov valí veľká voda z okolitých polí, pasienkov a lúk.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 85890 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako prežili ľudia v Pichnom ničivú povodeň
  • Kde všade sa až voda dostala a aké škody napáchala
  • Prečo a ako malé potôčiky zaplavili dedinu obrovským množstvom vody
  • Ako pomohla obci armáda a čo na to hovoria miestni obyvatelia
  • Čo si o katastrofálnej piatkovej povodni myslí odborník
Späť
Zdieľať
Diskusia