Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. júna 2020, 9:54
Čas čítania 2:07
Viktor Kniš

Aktualizované: Bakalárka Petry Krištúfkovej je plagiát, tvrdí Beblavý. Prekopírovala celé odseky z internetu aj s chybami

POLITIKA
Uložiť Uložené

Miroslav Beblavý zverejnil na Facebooku video, v ktorom podrobne ukazuje, že poslankyňa NR SR Petra Krištúfková skopírovala skoro celú bakalársku prácu.

Petra Kríštúfková sa v nedeľu vzdala funkcie splnomocnenkyne vlády pre rodinu kvôli fotkám z dovolenky s Marianom Kočnerom, hoci predtým tvrdila, že sa s ním nestretávala. Okrem toho mnohí pochybovali o jej profesnej odbornosti, keďže z jej životopisu vyplýva, že jej najvyššie dosiahnuté vzdelanie bolo bakalárske na súkromnej vysokej škole v Skalici a jediné skúsenosti má z práce v parlamente. 

Miroslav Beblavý teraz zverejnil informácie, že bakalárska práca Petry Krištúfkovej je podľa neho plagiát. Dokázal to podrobným rozborom.

Ctrl+C, Ctrl+V aj s chybami

Beblavý postupne ukazuje bakalárku poslankyne Sme Rodina stranu po strane a poukazuje na celé skopírované odseky z bežne dostupných zdrojov na internete. Niektoré prekopírovala ako celok, iné napríklad preložila z češtiny. 

Ešte väčšou kuriozitou však je, že niektoré odseky sú prekopírované aj s gramatickými chybami.  Krištúfková tak podľa Beblavého „svoju“ prácu ani neskontrolovala.

Z niektorých odborných prác skopírovala Krištúfková podľa bývalého poslanca aj niekoľko strán. V praktickej časti, kde autori zväčša uvádzajú vlastný prínos práce rovnako našiel známy politik časti, ktoré nie sú z jej hlavy. „Keď nemá mať graf, tak nevie napísať niečo, aby neukradla text, napríklad túto vidíte od slova do slova okopírovaný text z Wikipédie,“ hovorí Beblavý. 

Dodáva, že je to „brutálny a nechutný plagiát,“ okrem právneho a etického problému vidí problém v tom, že práca vznikla v roku 2019, keď už vrcholila podobná kauza s Andrejom Dankom. Ten sa odvolával na to, že jeho práca vznikla pred dvoma dekádami. 

Petru Krištúfkovú sme kontaktovali, článok budeme aktualizovať o jej stanovisko. 

Späť
Zdieľať
Diskusia