Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2020, 19:24
Čas čítania 0:30
Adam Novosad

Vedci objavili steroid, ktorý zachraňuje pacientov s Covid-19

NEWS
Uložiť Uložené

Výskumníci z Ofxordskej univerzity opäť posunuli hranice súčasnej vedy.

Britskí výskumníci objavili liek na Covid-19, ktorý dokáže výrazne zredukovať úmrtia pacientov trpiacich koronavírusom. Skupina vedcov z Oxfordskej univerzity testovala široko dostupný steroid dexametazón na náhodne vybranej vzorke pacientov s koronavírusom, upozorňuje BBC.

V testovanej skupine bolo približne 2 000 pacientov, zatiaľ čo v kontrolnej skupine bez dexametazónu 4 000 pacientov. Výsledky testovania sú viac ako sľubné. Epidemiológ Peter Horby skonštatoval, že ide o prvý výrazný prelom v boji s ochorením Covid-19.

Výskumníci objavili život zachraňujúcu liečbu na Covid-19
Zdroj: Pixabay

Ak boli pacienti pripojení na pľúcnu ventiláciu, dexametazón dokázal znížiť riziko úmrtia až o 12 percent – zo 40 na 28 percent. V prípade pacientov, ktorí nepotrebovali pľúcnu ventiláciu, pretože ich stav nebol až taký vážny, ale zároveň vyžadovali pripojenie na kyslíka, kleslo riziko úmrtia z 25 percent na 20 percent.

Odporúčané
Ako ovplyvní koronavírus príbeh Zaklínača? Čo všetko museli tvorcovia v scenári zmeniť a kedy sa začne natáčanie? Ako ovplyvní koronavírus príbeh Zaklínača? Čo všetko museli tvorcovia v scenári zmeniť a kedy sa začne natáčanie? 16. júna 2020, 16:02

Výskumníci vyhlásili, že keby o účinkoch lieku vedeli skôr a pacientom by ho začali podávať v úvode pandémie, len v Spojenom kráľovstve mohli zachrániť asi  5 000 životov.

Domov
Zdieľať
Diskusia