Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Wood Service Group.
2. júla 2020, 11:09
Čas čítania 3:15
Sponzorovaný obsah

Chceš schudnúť? Musíš sa na to vyspať

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Nedostatok spánku zo sebou prináša množstvo negatívnych následkov. Pozri sa aké.

Leto. Obdobie stanovačiek, grilovačiek, nočných klubov a posedení s kamošmi. Mesiace dlhých nocí a krátkych rán, kedy sa k nezdravej strave a alkoholu pridá aj nevyspatosť a únava.

Následky ponocovania

Nedostatok spánku čaká v lete pravdepodobne nás všetkých, preto sme sa dnes pozreli na následky ponocovania. Čo sa deje s tvojím telom, ak ho dlhodobo vystavuješ nedostatku spánku? Poď sa na to pozrieť s nami. A neboj sa, nebudeme len moralizovať. Dáme ti aj pár tipov, ako im zabrániť.

1. Priberanie a neovládateľné chute

Áno, je to tak. Nedostatok spánku nemá za následok len spuchnuté oči a zmätený výraz v tvári. Slabý a krátky spánok ti môže spôsobiť aj priberanie na váhe, pretože spánkový deficit mení hladiny hormónov v našom mozgu. Zatiaľ čo na jednej strane zvyšuje hladinu grenalínu (ktorý podporuje chuť do jedla), na druhej strane znižuje obsah leptínu (hormón, ktorý potláča apetít). Čo to znamená? Po prebdenej noci budeš nielen unavený, ale aj hladnejší ako obyčajne. A ovládať svoje chute a apetít, bude ešte náročnejšie, ako sme zvyknutí.

Náš tip: Zdravšie alternatívy

Šťastie praje pripraveným. Ak trpíš dlhodobým spánkovým deficitom, snaž sa stravovať zdravšie. Samozrejme, nechceme tým povedať, že keď zješ burger okamžite priberieš. Dlhodobý nedostatok spánku, ale zmení tvoj apetít a hlavne tvoje chute. Ak sa budeš napriek tomu stravovať zdravo, je menšia šanca, že napriek zvýšenej hladine grenalínu prekročíš svoj kalorický príjem a v konečnom dôsledku tak priberieš. A hlavne, nenakupuj predtým nezdravé dobroty ako sladkosti, či čipsy. Aj tu platí jednoduché pravidlo, čo nekúpiš nezješ.

Chceš zvýšiť plat, podávať väčší výkon pri cvičení, byť šťastnejší? Kvalitný spánok ti pomôže
Zdroj: Pexels

2. Slabý športový výkon, únava, pomalá tvorba svalov

Nedostatok spánku má v dlhodobom merítku negatívny dopad aj na tvoj športový výkon. A navyše, u aktívnych športovcov sú fyzické požiadavky na spánok ešte  vyššie ako u bežného človeka. Ak cvičíš mal by si spať viac ako 7-9 hodín denne, pretože športovci a ľudia s aktívnym životným štýlom potrebujú spánok aj z dôvodu budovania svalovej hmoty. Počas spánku totižto naše telo znižuje spotrebu energie a vylučuje až 75% rastového hormónu, ktorý je jednou z dôležitých zložiek a tie sú prítomné pri raste a obnove svalov.

Náš tip: Proteín pred spaním

Dni, ktoré trénuješ a máš kvalitný spánok dovoľ svojmu telu využiť na maximum. Pred dlhým spánkom si dopraj proteíny, vďaka ktorým dôjde k syntéze bielkovín. Počas bielkovinovej syntézy tak tvoje telo prijaté bielkoviny rozštiepi na aminokyseliny a následne použije do tkanív. Dostatočný prísun bielkovín zabezpečí dusíkovú rovnováhu, vďaka ktorej telo opraví "poškodené" a namáhané svaly. To všetko ešte umocníš dlhým a kvalitným spánkom, vďaka čomu telo zregeneruje a bude pripravené na rast svalovej hmoty.

Chceš podávať väčší výkon pri cvičení, byť šťastnejší či zdravší? Kvalitný spánok ti pomôže
Zdroj: www.pexels.com

3. Imunita a zdravie

Súvislosť medzi kvalitným spánkom a silným zdravím je jedným z hlavných dôvodov, prečo by si sa mal zamyslieť nad svojim spánkovým režimom. Nedostatok spánku spôsobuje znížené množstvo bielych krviniek a ich schopnosť bojovať s chorobami a taktiež oslabuje ich pamäť na choroby, ktoré tvoje telo už prekonalo.

Chronická deprivácia spánku je spojená s vývojom srdcových chorôb, cukrovky, spôsobuje napríklad aj oneskorené hojenie rán a dokonca môže spôsobiť aj predčasnú smrť. Následky spánkového deficitu na tvoje zdravie a formu sú naozaj veľké, preto by si kvalitný spánok nemal podceňovať.

Náš tip: Dobrý matrac je základ úspechu

Určite sa zhodneme na tom, že nie je jedno, kde sa vyspíš. Jednou z podmienok zdravého spánku je aj matrac. Pre kvalitný spánok potrebuje tvoje telo stabilnú podložku, ktorá aj po skopírovaní telesných kriviek udržuje správny tvar. Pri voľbe správneho matracu sa musíš riadiť niekoľkými pravidlami. Dĺžka matracu by mala byť aspoň o 20 - 25 cm väčšia ako tvoja telesná výška. Ľudia, ktorí trpia problémami s chrbticou by mali voliť vyššie matrace, pretože zvyšujú výšku postele a umožňujú im ľahšie vstávanie. Tvrdosť matracu si musíš zvoliť ty, vo všeobecnosti sa, ale ľudom s väčšou hmotnosťou odporúčajú tie tvrdšie podložky.

Ak plánuješ nákup novej postele, či matracu aj ty, nechaj si poradiť a vyber si u odborníkov na spánok. Širokú ponuku kvalitných matracov nájdeš na: postele-spalne.sk.

 

Chceš podávať väčší výkon pri cvičení, byť šťastnejší či zdravší? Kvalitný spánok ti pomôže
Zdroj: www.postele-spalne.sk

 4. Emócie a duševné zdravie

Samozrejme, množstvo spánku nemá dopad len na tvoje telo, ale aj na tvoju psychiku. Nedostatok spánku spôsobuje úzkosti, depresie, duševnú nevyrovnanosť a emočnú nestabilitu. Ak sa nevyspíš, si podráždený, reaguješ prehnane a dokonca zle vyhodnocuješ pocity iných ľudí, emócií a ľudských prejavov. 

Ak stále pochybuješ o dôležitosti spánku, zapamätaj si, že okrem duševnej pohody sa ti spomaľujú aj reflexy, v nevyspatosti rastie šanca dopravnej nehody a dlhodobé problémy zo spánkom, môžu mať za následok vznik emočných porúch a chorôb a v najhoršom prípade až samovraždu.

Náš tip: Vitamíny pomôžu

Málo spíš, máš veľa stresu, práce a žúrov? Ak trpíš nedostatkom spánku a silným pracovným vyťažením pomôž svojmu telu vitamínmi, vďaka ktorým si uľahčíš zaspávanie. Nadopuj svoje telo vitamínom B6, B3 a nezabudni ani na obľúbené C-čko, ktoré si môžeš jednoducho doplniť napríklad vo forme zeleniny a ovocia.

Chceš podávať väčší výkon pri cvičení, byť šťastnejší či zdravší? Kvalitný spánok ti pomôže
Zdroj: www.pexels.com

Spánok je dôležitý. Mysli na to, aj počas leta a náročnejších dni v práci či spoločenských akcií. Tvoje telo a hlava môžu fungovať len vtedy, keď im dopraješ všetko, čo potrebujú.

 Ak nemáš čas sa vyspať dlho, skús sa s našimi tipmi vyspať aspoň kvalitne.

Späť
Zdieľať
Diskusia