Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. júna 2020, 14:43
Čas čítania 2:12
Dominik Vetrák

Jeffrey Epstein znásilňoval stovky neplnoletých dievčat. Dokument na Netflixe odkrýva prípad predátora, ktorého kryla vláda

FILMY A SERIÁLY FILMY 2020 JEFFREY EPSTEIN NETFLIX
Uložiť Uložené

Aj napriek množstvu dôkazov behal usvedčený pedofil Jeffrey Epstein po slobode.

Minulý rok zatkli finančného žraloka Jeffreyho Epsteina. Sexuálne zneužíval aj maloleté ženy. V minulosti ho viackrát trestne stíhali, vďaka kontaktom vo vláde a na významných pozíciách v USA si však dokázal zabezpečiť imunitu.

Za svoje zločiny si niečo odsedel v base, hoci skutočne nešlo o žiadne väzenie. Ako moc, vplyv, známosti a peniaze dokážu ovládnuť aj najvyššie politické elity v USA ti ukáže dokument Jeffrey Epstein: Filthy Rich: na Netflixe. 

Odporúčané
Netflix je zárukou geniálnych seriálov. Toto je 10 najlepších, ktoré musíš vidieť Netflix je zárukou geniálnych seriálov. Toto je 10 najlepších, ktoré musíš vidieť 13. júna 2020, 13:03

Dokument sleduje viac ako 20 rokov jeho života, od pracovných začiatkov, po prvé kroky na finančnej scéne, kde sa mu podarilo nazhromaždiť obrovský majetok, až po súčasnosť. V prípade, že tohto človeka nepoznáš, odporúčame viac o ňom negoogliť a dokument si rovno pozrieť. 

Epsteina usvedčili zo sexuálneho obťažovania, kupliarstva a znásilňovania neplnoletých dievčat. Ako sa neskôr ukázalo, žien boli stovky a podľa všetkého možno aj tisíce. K mnohým skutkom však chýbajú priame dôkazy. Dokument postupne vyťahuje výpovede prvých obetí, ktoré sa rozhodli vyjsť s pravdou na povrch. Postupne ich pribúda oveľa viac a polícia na Floride začína chápať, že má čo dočinenia so sexuálnym násilníkom obrovských rozmerov. 

Jeffrey Epstein znásilňoval stovky neplnoletých dievčat. Dokument na Netflixe odkrýva prípad pedofila, ktorého kryla vláda
Zdroj: Netflix

Niektoré udalosti v živote Epsteina sú šokujúce. Ani jedna z nich pritom nie je pozitívna. Neradi by sme prezradili, čo všetko sa v dokumente deje, keďže ťa množstvo vecí prekvapí. 

Celý príbeh je rozdelený do 4-hodinových epizód. V každej z nich vystupujú Epsteinove obete, právnici, štátni zástupcovia a policajti. Uvidíš aj záznamy z vypočúvania Epsteina, kde obvinenia odmieta alebo sa odvoláva na svoje právo nevypovedať. Jednotlivé rozhovory sú zakaždým zaujímavé, obzvlášť, keď ide o vyšetrovateľov a zástupcov štátnej moci. Výpovede Epsteinových obetí však po čase začali byť nudné.

Väčšinou sa opakovali ako v opise toho, čo s nimi Epstein robil, tak v spôsobe, ako to následne prežívali. Dokument by sa dal spraviť pútavejšie a kratšie. Miestami som sa pristihol, že chytám do rúk mobil. Obsah dokumentu bol totiž repetitívny a párkrát som mal dojem, že mi autori skrz cez scény a rozhovory vlastne len opakujú už predané informácie.  

Jeffrey Epstein znásilňoval stovky neplnoletých dievčat. Dokument na Netflixe odkrýva prípad pedofila, ktorého kryla vláda
Zdroj: Netflix

V prvých epizódach mi trochu prekážali aj klasické zvučky dokumentov, ktoré sa pridávajú do rôznych scén či tvorcami natočených sekvencií, vďaka ktorým si má divák lepšie predstaviť, o čom obete hovoria. 

Dokument síce neprichádza so žiadnymi novými či revolučnými formami rozprávania príbehu, čo sa však nedá považovať za chybu. Zaujmú ťa samotné udalosti a výpovede vyšetrovateľov, ktorí zakaždým prídu s nejakou šokujúcou informáciou o tom, ako sa Epstein dokázal aj napriek množstvu dôkazov pohybovať po slobode. S každou ďalšou časťou narastá aj tvoj hnev a znechutenie, takže sa tvorcom darí vyvolať v divákovi emócie. 


Vzhľadom na tému by som ale čakal, že sa im to podarí ešte lepšie. Máme tu stovky znásilnených dievčat, no ja som mal dojem, že dokument sa viac venuje právnej stránke prípadu. Väčšina výpovedí jeho obetí v sebe neniesla veľa emócií, čo sa snaží vynahrádzať aspoň posledná epizóda. Je jasné, že sa to dá vnímať subjektívne a tebe to možno príde úplne naopak. Ja som však mal dojem, že by dokument mohol byť emocionálne údernejší. 

Sledovanie dokumentu nepovažujem za zabitý čas, no ak by som si namiesto toho prečítal nejaký dlhší článok, asi by som na tom bol z informatívneho a emocionálneho hľadiska rovnako. Tieto ženy si zaslúžili rozpovedať svoj príbeh a možno tým namotivujú aj ďalšie ženy, ktoré si prešli niečím podobným. S prižmúrenými očami preto udeľujem sedem bodov z desiatich.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia