Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júna 2020, 13:43
Čas čítania 7:27
Dominik Vetrák

10 najlepších hororov 21. storočia

FILMY A SERIÁLY FILM NA VEČER HOROR NAJLEPŠIE FILMY TIP NA FILM
Uložiť Uložené

Týchto 10 hororov by mal vidieť každý fanúšik strašidelného žánru.

Anya Taylor-Joy v Čarodejnici ukazuje výstrih, ktorý si všimne jej brat. Keby vedela, čo sa s ním v strašidelnom lese stane, zrejme by mu dopriala dlhší pohľad. Na konci filmu ukazuje istým postavám už celý hrudník a v mrazivej scéne dokončuje svoj prerod. Horory nás dokážu rozprúdiť, šokovať a hlavne vystrašiť, či už je to vďaka jump-scares alebo atmosfére, ktorú vybudujú. 

Horory sú žáner, ktorý v sebe skrýva množstvo subžánrov. Máme tu klasické ľakačky, ktoré sa sústreďujú na to, aby diváka zaskočili nepripraveného, poznáme aj psychologické horory či horory, ktorých pravý význam si každý musí domyslieť sám.

Existujú aj horory, ktoré využívajú možnosť ukazovať explicitné zábery z vrážd a mučenia, no a viacerí obľubujú aj horory s duchmi, príšerami či navzájom sa vraždiacimi ľuďmi v strašidelnej atmosfére. Je toho skutočne mnoho, a tak sme sa rozhodli, že sa do výberu 10 najlepších hororov v 21. storočí pokúsime vybrať čo najrozdielnejšie typy hororov.

Pôjde o zoznam, nie rebríček, no ak si trúfaš, v komentároch nám môžeš dať vedieť, ako by si ich zoradil od najhoršieho po najlepší. 

Odporúčané
Sleduj bláznivý trailer na jeden z najchválenejších filmov roka. Komédia Palm Springs ťa kráľovsky pobaví Sleduj bláznivý trailer na jeden z najchválenejších filmov roka. Komédia Palm Springs ťa kráľovsky pobaví 17. júna 2020, 15:43

1. Get Out

Mladý fotograf Chris a jeho priateľka Rose sa vydajú na návštevu k Roseiným rodičom. Chris však má mierne obavy, keďže rodičia jeho priateľky netušia, že je černoch. Môže to však byť v dnešnej dobe problém? Hoci ho čaká vrelé privítanie, starý pár a dvaja černošskí sluhovia sa začnú správať veľmi zvláštne. Je táto návšteva naozaj taká bezpečná?

Peeleovi sa podarilo skĺbiť skvelú neistú a nervóznu atmosféru s poriadne čiernym humorom a satirickými prvkami, čím si získal najmä americké publikum. Pokiaľ si film stále nevidel, je čas to napraviť. Napätie po celú dobu stopáže je zaručené, dokonca sa párkrát aj schuti zasmeješ. 

Nenápadná žánrovka Uteč od komika Jordana Peeleho vyvolala v Amerike veľký poprask, hlavne tematizovaním citlivých otázok rasizmu a predsudkov. Peeleho film sprevádzali nadšené kritiky a samotná snímka to dotiahla až do oscarového súboja. Zo štyroch nominácií premenila ocenenie za najlepší pôvodný scenár. Peele film natočil za smiešnych 5 miliónov dolárov. 


2. Conjuring 1 a 2

Režisér James Wan sa v hororovom žánri cíti ako doma, keď natočil a produkoval hneď niekoľko vynikajúcich filmov. V Conjuringu krásne vykreslil atmosféru sedemdesiatych rokov a dokázal, že vie udržať napätie a prekvapiť, keď to najmenej čakáte. V jednotke úspešne predstavil desivú Annabelle, zatiaľ čo dvojku posunul na úplne iný level, čo si môžete prečítať aj v našej recenzii.

Odporúčané
Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun Nová romantická komédia Anyone But You mieri do kín. Humor a vypracované telá predvedú herci z Euphorie a Top Gun 18. februára 2024, 13:30

V oboch filmoch sledujeme manželov Warrenovcov, známych paranormálnych vyšetrovateľov, ako pátrajú po pravde a majú čo robiť, aby dokázali čeliť zlým silám. V tomto článku sa dočítaš, nakoľko sú tieto filmy založené podľa skutočných udalostí a koľko si tvorcovia vymysleli kvôli dramatizácií. Zo sveta Conjuring sa oplatí vidieť aj Insidious, no a ak máš chuť na ďalšie démonické horory, skvelý je aj Sinister od Scotta Dericksona.


3. Saw

A zase raz ten James Wan. Za jeho najlepší hororový počin považujeme práve prvý diel série Saw. V modernej kinematografii sa dobré nápady rýchlo vyčerpávajú. Saw však prišiel s originálnym konceptom, v ktorom sa umierajúci starší muž snaží napraviť hriešnikov. Robí to brutálnymi spôsobmi mučenia. Nejde však o prechod očistcom. Jigsaw, ktorý svojim obetiam zadáva úlohy, ich často rovno odsúdi na smrť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 85588 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Za koľko dní sa natočil a zostrihal prvý Saw
  • O ktorom horore vyhlásil režisér Exorcistu, že je najdesivejší, aký kedy videl
  • V ktorom horore sme videli jednu z najvtipnejších scén 21. storočia
  • Aký špeciálny bonus nájdeš na DVD hororu Ring
  • Ktorý horor pracuje so zvukom viac než geniálne
Domov
Zdieľať
Diskusia