Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2020, 16:57
Čas čítania 1:10
Tímea Krauszová

Podľa najnovšieho prieskumu sú Slováci proti zákazu nedeľného predaja

NEWS
Uložiť Uložené

Ukázalo sa, že nie je jedno, ako sa ľudí opýtaš jednu a tú istú vec.

Slováci by boli najradšej, keby vo veľkých predajniach potravín a supermarketoch platil zákaz nedeľného predaja aj po skončení koronakrízy, tvrdili výsledky agentúry 2muse koncom mája. Neskôr, začiatkom mája z prieskumu agentúry Focus vyplynulo, že polovica Slovákov by nepodporila zákaz nedeľného predaja, ak by si predavači mohli uplatniť výhradu vo svedomí.

Vlastný prieskum si po novom nechala vypracovať aj agentúra INESS. Tieto výsledky sú úplne opačné: ľudia sú ostro proti zákazu predaja. Podľa INESS všetko ovplyvnil spôsob, akým kládli otázky. „Prieskum ukázal, že keď veci pomenujeme pravými menami, teda zákaz pracovať nazveme zákazom, obyvatelia Slovenska nie sú naklonení takémuto obmedzeniu ich slobody,“ znie stanovisko agentúry pre Hospodárske noviny.

Odporúčané
Väčšina Slovákov chce v nedeľu naďalej zatvorené obchody. Aké sú argumenty pre a proti? Väčšina Slovákov chce v nedeľu naďalej zatvorené obchody. Aké sú argumenty pre a proti? 25. mája 2020, 14:04

Nejde o to, či majú ľudia možnosť v nedeľu oddychovať, ale či majú právo pracovať

INESS v prieskume položilo respondentom štyri otázky, pričom prvá sa týkala možnosti pracovať aj v nedeľu pre brigádnikov, študentov, ľudí s nízkym príjmom alebo bez kvalifikácie. Viac ako 60 % respondentov odpovedalo, že chcú, aby týmto ľuďom bolo umožnené pracovať. Najviac s touto možnosťou súhlasili mladí ľudia (až 70 % bolo za) a ľudia z veľkých miest (až 74 % bolo za).

Ďalšia otázka bola, či si respondenti myslia, že by nemalo byť dovolené ľuďom v nedeľu pracovať. Táto otázka je odlišná od predošlých prieskumov, kde sa skôr zisťovalo, či by mali mať ľudia právo na oddych. So zákazom práce súhlasilo len 36 % ľudí.

„Jasný odpor voči takémuto zákazu bol medzi nezamestnanými, z ktorých 51 percent bolo proti zákazu a len 17 percent za zákaz,“ dodal INESS. Skoro 60 % ľudí si navyše myslelo, že zamestnanci by mali aspoň mať možnosť požiadať o to, aby pracovali aj v nedeľu.

Odporúčané
Nedeľný predaj sa zatiaľ nezakáže, návrh ĽSNS poslanci neposunuli do druhého čítania Nedeľný predaj sa zatiaľ nezakáže, návrh ĽSNS poslanci neposunuli do druhého čítania 10. júna 2020, 11:46

V prípade, že zákaz nedeľného predaja predsa len schvália, až 42 % opýtaných si myslí, že ušlé príjmy by mal ľuďom nahradiť štát.

INESS zadalo prieskum agentúre ACRC, s.r.o., ktorá zozbierala výsledky na vzorke 1021 respondentov v dňoch 26.5. až 3.6.2020.

Domov
Zdieľať
Diskusia