Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. júna 2020, 12:24
Čas čítania 6:47
Jakub Paulík

Najprv s ním pili, potom ho pri močení zastrelili. Nájomný vrah slovenskej mafie nepoznal ľútosť

Najprv s ním pili, potom ho pri močení zastrelili. Nájomný vrah slovenskej mafie nepoznal ľútosť
Zdroj: TASR - Pavol Ďurčo
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Nájomný vrah Alojz Kromka mafiánom Mikulášom Černákom neskrývane opovrhuje. V minulosti pritom úzko spolupracovali.

Lovil, ale bol aj lovenou zverou. Alojza Kromku, prezývaného Čistič, si najímalo podsvetie na vraždy nepohodlných osôb. Stál napríklad za smrťou žilinského mafiána s prezývkou Gorila, no tiež za vraždou nevinnej 18-ročnej Žanety.

V roku 1997 sa však dostal do nemilosti košického bossa Róberta Holuba. Ten vraj chcel  Kromkovi odrezať hlavu a priniesť si ju na východ ako svoju trofej. Osud to ale zariadil inak. Holuba v roku 1997 zastrelili a Čističa čakalo doživotné väzenie.

Odporúčané
Mafiánsky podnikateľ Žaluď miloval stredoškoláčky. Nájomný vrah mu zásahom z ostreľovacej pušky roztrhal vnútornosti Mafiánsky podnikateľ Žaluď miloval stredoškoláčky. Nájomný vrah mu zásahom z ostreľovacej pušky roztrhal vnútornosti 13. februára 2020, 13:40
V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo Čistič zavraždil nevinné 18-ročné dievča
  • Čo chcel mafiánsky boss východu spraviť s odrezanou hlavou Alojza Kromku
  • V čom sa líšila „práca“ Čističa od nájomného vraha Jozefa Roháča
  • Ako mafia zavraždila Kromkovho brata – civilistu
  • Prečo Kromka nenávidí Mikuláša Černáka, s ktorým kedysi spolupracoval

Alojz Kromka
Alojz Kromka Zdroj: TASR - Branislav Račko

V aute zastrelil iba 18-ročné dievča

Slovenská mafia 90. rokov na špinavú prácu využívala viacerých nájomných vrahov. Medzi mediálne najznámejších patrili bezpochyby Jozef Roháč prezývaný ako Potkan či Čapica a Alojz Kromka alias Lojzo Čistič.

Zatiaľ čo Roháč spolupracoval prevažne s gangom sýkorovcov a maďarským podsvetím, Kromku si zväčša najímal boss bossov Mikuláš Černák. S ním začal vraj aktívne spolupracovať v dobe, keď mafia lovila východoslovenského bossa Róberta Holuba.

Prvú vraždu, za ktorú Čističa odsúdili, spáchal 15. júna 1997 pri Hrabušiciach. Vtedy nechtiac zastrelil len 18-ročnú Žanetu Mirgovú. Strieľal pritom na auto, v ktorom sedeli štyria ľudia, vrátane osoby z podsvetia. Práve tá mala byť jeho cieľom. Troch zvyšných cestujúcich Čistič však iba zranil. Dvaja z nich mali utrpieť trvalé zranenia.

Odporúčané
Šéf košickej mafie si dovolil ubiť policajta na smrť. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka Šéf košickej mafie si dovolil ubiť policajta na smrť. Východu kraľoval až do zásahu Mikuláša Černáka 28. marca 2019, 18:58

V tom istom roku sa mal Čistič zapojiť do lovu na spomínaného bossa východu Róberta Holuba. 22. septembra 1997 sa spoločne s Jozefom Roháčom údajne podieľali na pokuse o jeho vraždu. Akciu vraj naplánovali tak, že Kromka Roháča zaviezol na motorke pred benzínovú pumpu na sídlisku KVP v Košiciach a Roháč začal na Holuba strieľať.

Samopal sa mu však po chvíli zasekol, a tak Holub tento atentát prežil. Košický Korzár informoval, že s Holubom bol pri atentáte istý klenotník, ktorý na Roháča a Kromku niekoľkokrát vystrelil.

Aj keď mali atentátnici helmy, boss východu si myslel, že ho chcel zastreliť Alojz Kromka. Spoznal totiž jeho motorku značky Honda. Nevedel však, ako ho vypátra. Nakoniec zvážil, že by sa k nemu mohol dostať cez jeho brata Jána Kromku. 

Ten ale k podsvetiu nepatril. Bol iba civilista, s aktivitami svojho brata Alojza nemal nič spoločné a pravdepodobne netušil, kde sa skrýva.  Mafiáni z východu ho napriek tomu mučili a zavraždili.

Alojz Kromka
Alojz Kromka Zdroj: TASR - Dušan Hein

Holub chcel Čističovi odrezať hlavu ako trofej

Alojz Kromka v roku 2009 na súde o vražde svojho brata Jána tvrdil, že podľa toho, čo vie, ho chceli pôvodne iba zbiť, no nakoniec sa celý incident skončil vraždou, píše Nový Čas. Strelec Jána Kromku zasiahol do hlavy šiestimi ranami. Telo obete mafiáni následne zapálili. V roku 2010 odsúdil za túto vraždu troch holubovcov – Alexandra Horvátha (švagor Róberta Holuba), Dušana Borženského a Ladislava Badó.

Čistič však na vraždu brata v roku 1997 reagoval podľa Mikuláša Černáka omnoho emotívnejšie, ako na súde v roku 2009. „Rozplakal sa, že ten blázon Holub mi zastrelil brata a vyhráža sa, že mi pozabíja rodinu. Vytiahnite ho niekam, ja ho zabijem aj na námestí, nemôžem to dopustiť, povedal podľa Černáka Kromka, ktorý sa dožadoval pomsty.

Vtedy Černákovi napadlo, že Holuba vyláka do Bratislavy. Návnadou mal byť práve Kromka. Černák Holubovi povedal, že mu prezradí, kde sa nájomný vrah Čistič skrýva. Šéf mafie z východu mu „na to skočil“, s Kromkom mal totiž zvrátené plány. Podľa Černáka plánoval Kromkovi odrezať hlavu a odniesť si ju do Košíc ako trofej.

Chcel ju vraj vystaviť pred čerpacou stanicou, pred ktorou po ňom strieľali. Holub sa stretol s Černákom v hoteli Danube, kam dorazil aj nájomný vrah. Tomu sa ale podarilo zabiť len Holubovho pobočníka Štefana Fabiána. Strieľať mal vraj znova aj Jozef Roháč. Najali si ho zrejme preto, že Róbert Holub mohol Čističa spoznať a včas zakročiť.

Hotel Danube (2008)
Hotel Danube (2008) Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Holuba však krátko na to opustila šťastena. Boss východu skončil v nemocnici na Kramároch, kde ho 5. októbra 1997 zabijak dorazil. Jozef Roháč pri spomínaných atentátoch využíval strelné zbrane. Tie ale boli skôr dominantou Čističa, zatiaľ čo Roháč svoje ciele zväčša odstraňoval nástražnými výbušninami.

Vraždy v prostredí organizovaného zločinu sa vo väčšine prípadov odohrali z bezprostrednej blízkosti alebo krátkej vzdialenosti niekoľkých metrov. A ak bola dokonca použitá zbraň strieľajúca dávkami, cieľ útoku nemal takmer žiadnu šancu prežiť. Keď si vezmeme spôsob „práce“ Kromku, dá sa povedať, že stlačiť spúšť dokáže každý. Na druhej strane na zostrojenie, umiestnenie a iniciáciu nástražno-výbušného systému, ako to robil Roháč, sú potrebné odborné zdatnosti.

Ale aj napriek tomu sa stali prípady, keď nástražno-výbušný systém zlyhal, alebo ho útočník odpálil v čase, keď budúca obeť nebola v bezprostrednej blízkosti výbušniny. Obidve osoby sú aj napriek odlišným spôsobom vykonávania vrážd bezpochyby brutálni vrahovia,“ povedal pre Refresher bývalý funkcionár NAKA, ktorý na verejnosti vystupuje pod pseudonymom Peter Šloser.

Guľku mal dostať aj Holubov brat Jozef. Toho sa údajne podľa Gustava Murína pokúsil Čistič s ďalšími mužmi zabiť ešte 2. októbra 1997. Je zrejmé, že by mal Kromka záujem o takúto pomstu kvôli svojmu bratovi, súd ale danú verziu nikdy nepotvrdil.

Strelcami mali byť podľa verdiktu súdu Ladislav Badó, Alexander Horváth a Slavomír Surový. Vraždu prikázal vykonať Mikuláš Černák, ktorý vtedy zjavne chránil záujmy Alojza Kromku. Pri pokuse o zabitie Jozefa Holuba zastrelili jeho ochrankára Petra Klešča. Jozef Holub však prežil.

Odporúčané
Novinár Paľo Rýpal písal o mafii a pred 11 rokmi zmizol. Stal sa obeťou vraždy? Novinár Paľo Rýpal písal o mafii a pred 11 rokmi zmizol. Stal sa obeťou vraždy? 11. októbra 2019, 11:07

Mafiána Gorilu zastrelili v kaviarni pred množstvom hostí

Mesiac po vražde Róberta Holuba sa zabijak Čistič presunul do Žiliny. Podsvetie si totiž u neho objednalo vraždu mafiána Milana Holáňa prezývaného ako Gorila. Ten pôsobil v oblastiach Kysúc a Žiliny, kde so svojou SBS Gorila Security vypaľoval miestne podniky.

Jedným z konateľov SBS je mimochodom podľa Obchodného registra Gorilov brat Peter Holáň. Aj on sa svojho času angažoval v podsvetí. V roku 2018 ho právoplatne odsúdili na 18 rokov za prípravu vraždy Petra Čongrádyho z gangu sýkorovcov.

Peter Holáň
Peter Holáň Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Petrovho staršieho súrodenca Milana Holáňa alias Gorilu sa pokúsili zlikvidovať viacerí vrahovia, no úspešným sa stal až zásah Čističa. Gustáv Murín uvádza, že mal na vražde Gorily záujem najmä žilinský mafián František Salinger. Nie je však isté, kto bol objednávateľom Čističovho atentátu. Vieme však, ako prebehol.

Milan Holáň
Milan Holáň Zdroj: Archív RTVS/Nový Čas

V novembri 1997 niekto vylákal Milana Holáňa a jeho ochrankára Stanislava Vnuka do kaviarne žilinského hotela Astoria. Alojz Kromka spoločne so spolupáchateľom Igorom Lavrinčíkom vedeli, kde sa bude Gorila nachádzať, a po vpáde do podniku obidvoch na mieste zastrelili. Nepripravený mafián Holáň a jeho telesná stráž nemali šancu. Na mieste činu zostali dve rozstrieľané telá a vystrašení zákazníci.

Alojz Kromka spoločne s ďalším páchateľom z kaviarne hneď utiekol. Dvojicu však začala prenasledovať mestská polícia, po ktorej Kromka začal strieľať. Keďže sa ho snažili dolapiť na verejnom priestranstve, mohol Čistič pokojne zasiahnuť náhodných okoloidúcich. Na tom mu však podľa všetkého vôbec nezáležalo.

V júni 1998 si tú istú dvojicu, Alojza Kromku a Igora Lavrinčíka, najal na vraždu mafiána Alojza Házyho černákovec Miloš KaštanPodľa obžaloby mali vrahovia za odstránenie Házyho dostať 100-tisíc slovenských korún. S Házym a Kaštanom nájomní vrahovia popíjali v bratislavskom bare na Jelačičovej ulici do skorého rána. Ako renomovaní členovia podsvetia sa totiž dobre poznali. Po odchode z baru nasadli do auta, no onedlho na to musel ísť Házy močiť.

Túto situáciu vrahovia využili a Házyho odzadu zastrelili. Ako prvý chcel vraj strieľať Kromka, zbraň sa mu však zasekla, a tak Házyho zastrelil Lavrinčík. Veterána z NAKA sme pýtali, prečo sa vrahom mafie tak často zasekávali zbrane.

V prípadoch zlyhania streľnej zbrane nejde len o problém podsvetia, ale o všeobecný problém. Vo viac ako 90% prípadoch je dôvodom zlyhania chyba náboja. Medzi najčastejšie patrí nedostatočná náplň, zlyhanie zápalky, pretože sa v nej neodpáli prachová náplň, alebo je zápalka hlboko zatlačená a nedočiahne na ňu úderník. Spomeniem tiež málo zatlačený projektil do náboja pri repasovaných, respektíve prebíjaných nábojoch, zvlhnutie prachovej náplne pri starých nábojoch a podobne,“ povedal.

Po vražde Házyho sa koniec Čističovej kariéry pomaly blížil. 31. októbra 1998 ho zatkla česká polícia pri tom, ako sa pokúsil cez hranice dostať do Rakúska.

Odporúčané
Černák ho dobodal do chrbta a ďalší mafián mu odrezal hlavu. Profil bossa bossov, ako sa stal šofér šéfom slovenského podsvetia Černák ho dobodal do chrbta a ďalší mafián mu odrezal hlavu. Profil bossa bossov, ako sa stal šofér šéfom slovenského podsvetia 17. decembra 2019, 11:44

 

Zaslúžený doživotný trest

V roku 2003 Alojza Kromku odsúdili za tri vraždy (mafián Milan Holáň, jeho ochrankár Stanislav Vnuk a 18-ročná náhodná obeť Žaneta Mirgová), nedovolené ozbrojovanie a pokus o vraždu šiestich osôb na doživotie.

V prípade pokusov o vraždu išlo o troch mestských policajtov, na ktorých strieľal pri úteku z hotela Astoria, a o troch spolucestujúcich 18-ročnej Žanety. Čistič tušil, kam súdny proces smeruje a so situáciou sa odmietal zmieriť. Ešte než súd vyniesol rozsudok, pokúsil sa zo súdnej miestnosti utiecť. Justičná stráž ho ale rýchlo spacifikovala. 

Na pojednávaní však nebol poslednýkrát. Alojza Kromku v roku 2017 spoločne so sýkorkami Špecializovaný trestný súd odsúdil v prípade viacerých mafiánskych vrážd. Čističa konkrétne označil zodpovedného za účasť na vražde mafiána Alojza Házyho. Keďže si ale odpykáva doživotie, senát mu ďalší trest neuložil. 

Napriek tomu sa Kromka pri procese poriadne nahneval na jedného zo svedkov, ktorým nebol nikto iný, ako Mikuláš Černák. Kromkovi prekážalo, že sa kedysi obávaný Černák rozhodol proti svojim bývalým kolegom z podsvetia vypovedať.

Odporúčané
Mafiána Juraja „Piťa“ Ondrejčáka muselo na súd dostať 350 policajtov. Zbraňový arzenál mohli gangu závidieť všetci konkurenti Mafiána Juraja „Piťa“ Ondrejčáka muselo na súd dostať 350 policajtov. Zbraňový arzenál mohli gangu závidieť všetci konkurenti 21. februára 2019, 13:30

Nenávisť voči Mikulášovi Černákovi

Keby sa v 90. rokoch dali robiť 'selfíčka', tak tento kanibal by ich mal s každou obeťou s odrezanou hlavou a nebolo by treba žiadne dokazovanie,povedal o Mikulášovi Černákovi Kromka, pričom ho označil za „kajúcnika, farizeja, klamára a šmejda, ktorý zabíjal, zakopával a odrezával hlavy“. Aktuality uviedli, že Černáka tiež pomenoval „mafiánskou zdochlinou“. 

S Černákom sa ďalej na súde stretol aj v roku 2018, keď vypovedal v prípade údajnej objednávky vraždy Sylvie Volzovej. Jej smrť si podľa obžaloby u podsvetia objednal vtedajší riaditeľ Markízy Pavol Rusko, čo svojou výpoveďou potvrdzoval Mikuláš Černák.

Jeho výpoveď však Kromka spochybnil. K objednávke vraj nedošlo, povedal Kromka, ktorý tvrdil, že sa zúčastnil stretnutia medzi Pavlom Ruskom a Mikulášom Černákom. To však obhajoba Mikuláša Černáka odmieta.

Mikuláš Černák nie je pravý kajúcnik, ale je to falošný kajúcnik. Šmejd, ktorý sa chce v prvom rade pomstiť ľudom za skutky, za ktoré sedí, že ho usvedčovali a tým, ktorí mu nepomohli,“ citujú jeho slová Aktuality.

Podľa jeho názoru „trpí duševným bordelom a mal by ho vypočúvať ošetrovateľ, nie vyšetrovateľ.“ V sporoch sa títo dvaja bývalí spolupracovníci z podsvetia teda neraz nachádzali na opačnej strane barikády, pričom Čistič nemôže Černáka zjavne „ani cítiť“.

Od roku 2019 čelí Alojz Kromka novému obvineniu. Polícia rekonštruovala pokus o vraždu Milana Reichela, ktorý býva spájaný s podsvetím. Z pokusu o vraždu z 8. apríla 1997 polícia obvinila práve Kromku. Z vyšetrovania vieme, že pri streľbe na Reichela mala byť pri ňom aj jeho mama a známy.

Strelci však stihli zasiahnuť aj dom, v ktorom bola Reichelova sestra s 13-mesačným synom, uviedol pre portál Nastope.sk Reichel. Momentálne je otázne, či súd naozaj Kromku uzná vinným aj z tohto pokusu o vraždu. Viac ako doživotie už dostať nemôže.

Domov
Zdieľať
Diskusia