Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2020, 10:18
Čas čítania 18:14
Jakub Paulík

Expert na sériových a masových vrahov: Seriál Dexter inšpiroval množstvo vrahov, zabíjali rovnakým spôsobom (Rozhovor)

Expert na sériových a masových vrahov: Seriál Dexter inšpiroval množstvo vrahov, zabíjali rovnakým spôsobom (Rozhovor)
Zdroj: Archív – Andrej Drbohlav
REFRESHER
Uložiť Uložené

Masových vrahov čoraz viac pribúda, tvrdí doktor Andrej Drbohlav.

PhDr. Andrej Drbohlav (40) je etopédom (vzdelávanie a prevýchova mladých ľudí). Zameriava sa na prácu so sociálne narušenou mládežou. Je tiež odborníkom na analýzu profilu sériového a masového vraha, ktorým sa venuje aj vo svojej literatúre.

V rozhovore sme preberali, ako sa mu pracuje s agresívnymi pacientmi, koľkí z nich sa môžu stať vrahmi a v čom všetkom sa odlišuje sériový vrah od masového vraha. Pýtali sme sa tiež na to, či môže byť sériový vrah napravený a v akých prípadoch by doktor Drbohlav súhlasil u zločincov s trestom smrti.

Porozprával aj o tom, prečo po masových útokoch vznikajú takzvaní napodobitelia a akým spôsobom sa vrahovia inšpirovali seriálom Dexter.

Tá bolesť, ktorú v detstve páchatelia prežívali. To, ako sa k nim správajú ich rodiny. To je pre mňa najviac alarmujúce a neustále ma to prekvapuje.

Odporúčané
Krvavý bača z Banskej Bystrice vraždil a znásilňoval mladé ženy. Väzenskú celu si natieral fekáliami Krvavý bača z Banskej Bystrice vraždil a znásilňoval mladé ženy. Väzenskú celu si natieral fekáliami 1. marca 2020, 12:32
V tomto článku si prečítaš:
  • Či sa Andrej Drbohlav pravidelne stretáva s deťmi, ktoré by mohli v budúcnosti vraždiť
  • Prečo si rodiny odsúdených vrahov začnú viac všímať svojich príbuzných až vo väzení
  • Ako seriál Dexter inšpiroval ľudí k vraždám
  • Prečo mnohých sériových vrahov polícia nikdy nechytí
  • Či by mal človek, ktorý si predstavuje vraždenie, vyhľadať odbornú pomoc

Andrej Drbohlav
Andrej Drbohlav Zdroj: Archív – Andrej Drbohlav

S akým druhom pacientov ako etopéd pracujete?

Venujem sa najmä ľuďom s poruchami správania, emócií a osobnosti. Základom práce s mojou klientelou sú najmä agresívne poruchy a psychopatické rysy. Čoraz viac sa stretávam predovšetkým s mladými ľuďmi, ktorí sa vyvíjajú smerom k psychopatickej osobnosti.

Situácie, kedy na mňa pacient zaútočí, prídu vtedy, keď sa odlišné správanie nepodarilo zachytiť včas, prípadne útok prišiel úplne nečakane.

Bývajú k vám takíto pacienti agresívni?

Musím povedať, že toto je prirodzená súčasť mojej práce. Moji klienti sú impulzívnejší a prchkejší. Stretávam sa preto s rôznou formou verbálnej agresivity, vydierania a pomerne veľkou šancou na fyzické napadnutie. Treba ale povedať, že nie všetci títo jedinci sú agresívni z dôvodu, že sú vnútorne zlí. Mnohí používajú agresivitu ako neobratný spôsob toho, ako vyjadriť svoju neistotu a nedôveru v okolie, citové nenaplnenie zo strany blízkych, alebo tým zakrývajú nejakú traumu.

Napadli vás niekedy fyzicky?

Verbálna agresivita býva ako keby taká prvá vlna. Tým dávajú najavo napríklad to, že sa im o nejakej téme nepáči hovoriť. A potom nemajú už ďaleko ani k fyzickej agresivite. Takže na vašu otázku môžem povedať áno, pochopiteľne, zažívam to často.

Ako sa pri útokoch pacientov chránite?

Pokúšam sa im hlavne predchádzať. Inak povedané pri pacientoch čítam ich reč tela a snažím sa mať pod kontrolou komunikáciu. Aby som včas vedel prerušiť tok komunikácie v momente, keď vidím, že v pacientovi rastie napätie.

U množstva klientov, s ktorými sa stretávam, by v prípade prerušenia terapie, mohlo prísť pravdepodobne k situácii, kedy sa z nich stanú vrahovia.

Ako presne viete vyčítať z reči tela agresívny postoj pacienta?

Pri reči tela môžem pozorovať, ako sa mení jeho posturika, respektíve to, akým smerom je jeho telo voči mne natočené. Zároveň sledujem proxemiku, a teda vzdialenosť od mojej osoby. Treba tiež dávať pozor na to, ako sa mení jeho gestikulácia, mimika, dýchanie, pohyb očí a podobne. Čiže tie situácie, kedy na mňa pacient zaútočí, prídu vtedy, keď sa odlišné správanie nepodarilo zachytiť včas, prípadne útok prišiel úplne nečakane. 

Odporúčané
Kriminalista Snopko: Sériový vrah zavraždil moju spolužiačku. Muži zabíjajú častejšie, brutálnejšie sú ale ženy (Rozhovor) Kriminalista Snopko: Sériový vrah zavraždil moju spolužiačku. Muži zabíjajú častejšie, brutálnejšie sú ale ženy (Rozhovor) 21. októbra 2019, 14:53

Keď vidím, že ten útok prichádza, treba pacienta presmerovať k inej téme. V praxi pri tom využívame aj rôzne aktívne cvičenia, ako napríklad boxovacie vrecia. Ďalej relaxačné metódy, hypnoterapeutické metódy a iné. Najprv treba pacienta upokojiť, aby sme sa neskôr mohli k rozhovoru v pokoji navrátiť. Stáva sa ale aj to, že klienti okrem svojich problémov ešte užívajú drogy. A nie je to vôbec neobvyklé.

Dá sa s pacientom pod vplyvom drog pracovať?

Keď je jasné, že je osoba v takzvanom „rauši“, ihneď prerušíme terapiu. Ale nie vždy sa dá ihneď spoznať, že je človek pod vplyvom nejakej omamnej látky, ktorá ešte viac umocňuje jeho impulzy a reakcie. 

Stretávate sa bežne s deťmi, pri ktorých ste usúdili, že by mohli byť v budúcnosti potenciálnymi vrahmi?

Je skvelé, že ste v otázke použili slovo vrah bez prídavného mena sériový či masový. Tam je to o niečo zložitejšie. Ale to, že by môj klient mohol byť vrah minimálne jednej obeti, alebo lepšie povedané, že by svoje impulzy nemusel v budúcnosti ovládnuť, a mohol by urobiť niečo veľmi zlého, tak s tým sa stretávam u množstva klientov.

Dôvodov je množstvo. Neraz náročne ovládajú svoje správanie, nevedia sa upokojiť, pochádzajú z agresívneho prostredia, nemajú podpornú rodinu, bývajú mnohokrát týraní, zneužívaní či zanedbávaní. Pokiaľ si v mladosti zažili fyzickú agresiu, majú tendenciu ju v budúcnosti opakovať.

Ale samozrejme to nie je tak, že by som si na papier napísal poznámku typu „toto je budúci vrah“. Takto na pacienta odborník pozerať rozhodne nemôže. Ale u množstva klientov, s ktorými sa stretávam, by v prípade prerušenia terapie, mohlo prísť pravdepodobne k situácii, kedy sa z nich stanú vrahovia.

Na čo by si mal dať rodič pri správaní svojich detí pozor, respektíve čo im môže naznačiť, že má ich dieťa sklony k násiliu a potenciálne sa z neho môže stať vrah?

Keby mám vymenovať všetko, rozprávali by sme sa do večera. V princípe ale treba dávať pozor na to, aby sa rodičom ich dieťa nevzdialilo, aby s ním komunikovali zrozumiteľne a aby vedeli, čo prežíva, čo ho trápi, čo ho rozveselilo, čo sa mu na správaní druhých páči či nepáči a podobne. Základom je pravidelná komunikácia s vlastnými deťmi.

Zároveň by svoje negatívne stránky nemali ukazovať tak, aby boli pre dieťa napodobnitelné. Vo veľmi všeobecnej rovine teda treba vytvárať a udržovať blízky vzťah, pocity bezpečia a rozbíjať u detí „drobných démonov“, a to skôr, než sa s nimi uzavrú do svojho vnútra.

Vaša práca musí byť psychicky náročná, ako ten tlak vo voľnom čase „ventilujete“?

Moja práca, a akákoľvek práca, ktorá sa dotýka ľudskej duše, je veľmi toxická, nebezpečná a pre psychiku unavujúca. Nie je vôbec zriedkavé, keď človek v takýchto odboroch ľahko vyhorí. S kolegami sa o tom rozprávame a každý z nás má odlišné metódy. Ja osobne utekám do priestoru vlastnej kreativity – mám ateliér, v ktorom maľujem. Okrem toho sa snažím robiť hudbu či športovať.

Odporúčané
18-ročné dievča sexuálne vzrušovali zločinci. Nadchlo ju, že jej chlapec dobodal človeka 18-ročné dievča sexuálne vzrušovali zločinci. Nadchlo ju, že jej chlapec dobodal človeka 24. marca 2020, 8:18

Je dôležité všetky tie toxické emócie nejako dostávať preč. Pretože v prípadoch, s ktorými sa stretávam, nejde ani tak o to, že tí jedinci sú agresívni. To je iba taký vonkajšok. Podstatné je to, že mnohí z nich sú prípadmi boľavých a temných duší. A počúvanie takýchto ťažkých životných príbehov je pre ľudskú dušu veľmi toxické. Každý, kto pracuje s ľudskou dušou, musí premýšľať hlavne nad tou svojou, pretože inak to človeka rýchlo zvalcuje.

Stáva sa, že vrahovia tohto typu dostávajú desiatky a stovky milostných listov a neraz sa vo väzení oženia či dokonca splodia dieťa.

Pri svojej práci sa dôkladne venujete aj analýze profilu sériového vraha. Môže byť sériový vrah v rukách odborníkov napravený alebo takúto možnosť vylučujete?

Záleží na tom, o akom štádiu sériového vraha hovoríme. Sérioví vrahovia sú jedinci, ktorí majú vývojovú líniu pomerne dlhú a spravidla sa začína už v ranom detstve. Pokiaľ by ste sa pýtali, či môže pomôcť včasný terapeutický zásah – ideálne od detstva – u jedincov, ktorí majú množstvo predispozícií na to, aby sa z nich stali sérioví vrahovia, tak odpoviem áno. V túto možnosť chcem odborne veriť a dáva to zmysel aj mojej práci, aby som so svojimi klientmi pracoval.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 85287 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako si vrahovia v Amerika zarábajú aj z väzenia
  • Kedy by Andrej Drbohlav súhlasil pri vrahoch s trestom smrti
  • Či môžeme u vraha bez svedomia povedať, že „za to nemôže“
  • Prečo masových vrahov čoraz viac pribúda
  • Prečo sérioví vrahovia v detstve častokrát zabíjajú zvieratá
  • Ktoré prípady považuje doktor Drbohlav za najpozoruhodnejšie
Domov
Zdieľať
Diskusia