Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júna 2020, 12:01
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

Majú byť obchody v nedeľu zatvorené? 50 % Slovákov je proti, ak bude splnená jediná podmienka

NEWS
Uložiť Uložené

Z najnovšieho prieskumu agentúry Focus vyplynulo, že polovica Slovákov by nepodporila zákaz nedeľného predaja, ak by si predavači mohli uplatniť výhradu vo svedomí.

Agentúra Focus uverejnila prieskum týkajúci sa možného zákazu predaja v nedeľu, z ktorého vyplýva, že Slovákom záleží na tom, aby si mali možnosť zamestnanci reťazcov a obchodov uplatniť výhradu vo svedomí.

Prieskum uskutočňovali od 28. mája do 1. júna 2020 na výberovej reprezentatívnej vzorke 1010 respondentov. Objednala si ho platforma Ako dlho vydržíme a Iniciatíva slovenských maloobchodníkov.

V prípade, že by vláda vyriešila situáciu spôsobom, že každý zamestnanec by mal právo odmietnuť prácu v nedeľu a zamestnávateľ by to musel v plnom rozsahu akceptovať, skoro polovica opýtaných by nemala problém, aby boli obchody v nedeľu otvorené. 

„Ak by sa obyvatelia Slovenska mali rozhodnúť, či majú ostať maloobchodné prevádzky (s výnimkou čerpacích staníc, pohotovostných lekární a podobne) zatvorené v nedeľu aj po skončení sa koronakrízy alebo uprednostňujú riešenie, pri ktorom by ostali maloobchodné prevádzky v nedeľu otvorené s tým, že zamestnanec, ktorý nechce v nedeľu pracovať, to môže odmietnuť a zamestnávateľ to musí akceptovať, tak Slovensko sa rozdelí na dve polovice,“ vysvetlil šéf agentúry Focus Martin Slosiarik.

Odporúčané
Väčšina Slovákov chce v nedeľu naďalej zatvorené obchody. Aké sú argumenty pre a proti? Väčšina Slovákov chce v nedeľu naďalej zatvorené obchody. Aké sú argumenty pre a proti? 25. mája 2020, 14:04

50 % respondentov uprednostňuje, aby ostali maloobchodné prevádzky zatvorené v nedeľu aj po skončení pandémie. 47 % súhlasí, aby boli prevádzky otvorené a je na rozhodnutí zamestnanca, či chce pracovať. 

„A ak sa obyvateľov Slovenska opýtame, či by riešenie situácie prostredníctvom výhrady vo svedomí bolo podľa nich dobrým alebo zlým riešením, tak podiel kladných odpovedí sa zvýši takmer na 70 %,“ spresnil Slosiarik.

Podľa staršieho májového prieskumu agentúry 2muse väčšina Slovákov chce, aby vo veľkých predajniach potravín a supermarketoch platil zákaz nedeľného predaja aj po skončení koronakrízy. Vo vekovej kategórii 18-25 rokov hlasovalo za 60 % ľudí a v rámci obyvateľov veľkých miest (nad 100-tisíc obyvateľov) by zatvorenie prijalo 64 % osôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia