Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. júna 2020, 18:39
Čas čítania 1:22
Tina Hamarova

Chceš odísť žiť do Kanady? Nemusíš na to čakať roky

Chceš odísť žiť do Kanady? Nemusíš na to čakať roky
Zdroj: Naďa Hubočan
PODCASTY CESTOVANIE INDIÁNI KANADA
Uložiť Uložené

O živote v kanadskom Calgary, o imigračnom procese, dinosauroch, country festivaloch a problémoch, ktorým čelí pôvodné obyvateľsvo hovoria vo Všesvet podcaste Tomáš a Naďa Hubočanovci.

 

Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Sleduj Všesvet na Refresheri

 
Podľa rebríčka Economist Intelligence Unit je Calgary jedným z top miest na svete pre život. Tomáš a Naďa tu žijú už rok a v Kanade majú trvalý pobyt. Na jeho získanie využili Express Entry program, ktorý zohľadňuje vek, vzdelanie či pracovné skúsenosti viac ako na dĺžku pobytu v krajine.

Do Calgary sa Naďa s Tomášom presťahovali za prácou. Tá v ropnom priemysle zasahuje aj na indiánske územia a rezervácie. „Často keď sa robí nejaká práca, kde sa vie, že by tam mohol byť archeologický nález, tak než vôbec začneme niečo robiť, celé to musí obhliadnuť archeológ,“ hovorí v podcaste Tomáš.

Chceš vedieť ako sa dá ísť žiť do Kanady? Nemusíš na to čakať roky
Zdroj: Naďa Hubočan

Provincia Alberta je totiž jedným z najväčších nálezísk dinosaurích skamenelín na svete. „Nemusí to byť to byť iba dinosaurus, často sú to indiánske hroby, alebo ich rôzne tradičné miesta. Ale hej, je to bežná súčasť našej práce,“ dodal Tomáš.

Existujú však aj indiánske územia, ktoré majú v Kanade zvláštny režim a výstavba na nich je značne komplikovaná. „Kedykoľvek sú v indiánskych osadách domy, tak sú to veľmi, také ošarpané chatrče,“ popisuje Naďa.

Na územiach, ku ktorým majú indiáni tzv. „indigineous title“ totiž nemôžu dostať hypotéku na stavbu domu, pretože Kanada sa zaviazala, že pôdu nikdy nepoužije na komerčné účely. To rozhodne nepomáha už aj tak komplikovanému postaveniu Indiánov v Kanade. Veľká časť pôvodného obyvateľstva totiž bojuje so sociálnymi a psychickými problémami spôsobenými vládnym programom rezidenčných škôl. Od 60-tych do 90-tych rokov mal na svedomí tisícky mŕtvych.

Chceš vedieť ako sa dá ísť žiť do Kanady? Nemusíš na to čakať roky
Zdroj: Naďa Hubočan

Chceš vedieť ako sa dá ísť žiť do Kanady? Nemusíš na to čakať roky
Zdroj: Naďa Hubočan
V tomto podcaste sa dozvieš:
  • Ako získaš trvalý pobyt v Kanade
  • Kde v Kanade nájdeš kaktusy a kompletnú kostru tyranosaura
  • Aký outfit je povinnosť na poriadny country festival
  • Prečo v rezidenčných školách umierali tisíce indiánskych detí
  • Prečo v indiánskej rezervácii nedostaneš hypotéku

Všesvet podcast vychádza každý týždeň a prináša zaujímavé rozhovory o všemožných miestach, ľuďoch a všelijakých nápadoch a plánoch, ako spoznať svet. Moderujú ho Tina Hamárová a Naďa Hubočan

Chceš vedieť ako sa dá ísť žiť do Kanady? Nemusíš na to čakať roky
Zdroj: Naďa Hubočan
V prípade akýchkoľvek návrhov alebo pripomienok k podcastom nám napíš na adresu [email protected] alebo [email protected]
Odporúčané
KVÍZ: Poznáš odpovede na týchto 15 cestovateľských otázok? KVÍZ: Poznáš odpovede na týchto 15 cestovateľských otázok? 28. apríla 2020, 8:20
Domov
Zdieľať
Diskusia