Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. mája 2020, 8:49
Čas čítania 0:30
Adam Novosad

Každý piaty vysokoškolák na Slovensku trpí depresiou či úzkosťami, vyplýva z prieskumu

NEWS
Uložiť Uložené

Situácia spred pandémie a počas nej sa výraznejšie nezmenila.

V roku 2018 zistili psychológovia Michal Hajdúk a Anton Heretik, že približne každý piaty študent Univerzity Komenského v Bratislave trpí úzkosťami a depresiou, upozorňuje Denník N.

Každý piaty vysokoškolák na Slovensku trpí depresiou či úzkosťami, zistil prieskum
Zdroj: Pixabay

Keď začala slovenská vláda zavádzať najprísnejšie obmedzenia v nadväznosti na pandémiu koronavírusu, psychológovia chceli opäť zistiť, ako situácia vplýva na psychický stav študentov. Učiť sa začali na diaľku a sociálne kontakty obmedzili na minimum čo znamenalo, že mladí ľudia často zostávali skľúčení.

Výsledky hovoria jasnou rečou. Z prieskumu, do ktorého sa zapojilo rovnakých 230 študentov ako pred dvomi rokmi vyplýva, že pandémia koronavírusu tak výrazne duševný stav študentov nezasiahla.

Odporúčané
Necestujte do žiadnej krajiny sveta, stále varuje ministerstvo zahraničných vecí Necestujte do žiadnej krajiny sveta, stále varuje ministerstvo zahraničných vecí 30. mája 2020, 18:34

Pomer študentov s úzkosťami a depresiou zostal približne rovnaký, pričom ak jednotlivci preukazovali depresívnejšie správanie v prieskume z roku 2018, horšie fungovali aj v čase koronavírusu. Ak v prieskume študent uviedol, že sa vo zvýšenej miere cíti osamelý, tak označili aj možnosť, že zažívajú viac depresívnych a úzkostných príznakov.

Domov
Zdieľať
Diskusia