Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2020, 18:05
Čas čítania 4:12
Denisa Bodková Matej Ohrablo

FRESHNEWS: Vieme ako chytili podpalača z Bratislavy aj ako prebehlo skúšanie maturantov, ktorí sa rozhodli sadnúť pred komisiu

PODCASTY FRESHNEWS
Uložiť Uložené

Vo Freshnews si môžeš prečítať aj vypočuť prehľad toho najdôležitejšieho, čo sa stalo na Slovensku aj vo svete za posledný týždeň.

 Odoberaj zadarmo na: Spotify, Apple podcasty, Google podcasty

Čo sú podcasty a ako ich počúvať? Dozvieš sa tu

Sleduj Freshnews podcast na Refresheri

Svitá na lepšie časy. Okrem toho, že si dlhodobo držíme nízky počet nakazených koronavírusom, vo štvrtok po rokovaní s ústredným krí-zovým štábom premiér Igor Matovič nevylúčil, že by mohol na území Slovenskej republiky úplne skončiť núdzový stav.

Akú mieru rizika si môžeme dovoliť, bude musieť ešte zvážiť konzílium odborníkov. (Igor Matovič)

Vláda vraj bude musieť vykonať analýzu, či to dokážeme, alebo či bude na našom území minimálne z hľadiska prevencie platiť aj naďalej. Rokovať o tom bude konzílium odborníkov v pondelok.

V pondelok by mala vláda rokovať aj o osude aquaparkov. Ak by sa však o 10 dní aquaparky otvorili, budú musieť dodržiavať množstvo bezpečnostných opatrení, ako napríklad zvýšenú hygienu prostredia, zamestnancov aj návštevníkov, dezinfekciu, zníženie kapacity či povinné rúška.

Hurá do fitka...! Ale nie hneď. 

Týždeň odštartoval aj plánovaný štrajk majiteľov fitnesscentier, podľa priemiéra Igora Matoviča - takzvaných svalovcov.

K pripravovanej protestnej blokáde na diaľnici sa premiér vyjadril aj na Facebooku tak, že dodatočnou novelou zákona by z ich blokády spravil trestný čin. Nakoniec však všetko dopadlo lepšie, ako sa očakávalo. K blokáde nedošlo, premávka na diaľnici sa len spomalila a prišlo aj k očakávanému stretnutiu premiéra so zástupcami fitnesscentier. 

Spoločne sa rozhodli rešpektovať rozhodnutie konzília odborníkov, a tým je, že fitnesscentrá ostávajú aj naďalej zatvorené.

Myslím, že aj z jednej aj z druhej strany zazneli pádne argumenty. (Igor Matovič)

No pozitívne je, že otvárať sa budú od stredy 3. júna a cvičiť budeš môcť bez rúška. K dispozícii budeš mať aj sprchy. Aj pre fitnescentrá platí obmedzenie na počet ľudí: 1 človek na 15 metrov štvorcových, alebo dvojmetrové odstupy.

Odporúčané
FRESHNEWS: Svet zahltila po koronavíruse ďalšia pliaga - rasizmus FRESHNEWS: Svet zahltila po koronavíruse ďalšia pliaga - rasizmus 5. júna 2020, 19:36

Rozostupy a povinné rúška aj rukavice museli mať aj tohtoroční maturanti, ktorí sa aj napriek zrušenej skúške dospelosti rozhodli sadnúť pred komisiu. Na Slovensku sa tento rok vybralo k ústnym maturitám menej ako jedno percento maturantov.

Príkladom toho je aj Katka, ktorá sa ako jediná v 40-tisícovej Považskej Bystrici rozhodla ísť dobrovoľne k zelenému stolu. Celý rozhovor s ňou si môžeš prečítať na našom webe v článku Tiny Hamárovej.

Odporúčané
Katka bola v 40-tisícovom meste jediná maturantka. Prečo sa rozhodla ísť dobrovoľne k zelenému stolu? (Rozhovor) Katka bola v 40-tisícovom meste jediná maturantka. Prečo sa rozhodla ísť dobrovoľne k zelenému stolu? (Rozhovor) 27. mája 2020, 13:48

Pri našich študentoch ešte zostaneme.  Od začiatku budúceho týždňa budú môcť cestovať vlakmi zadarmo. Informáciu včera potvrdil minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Vlakmi zadarmo budú jazdiť aj tí žiaci základných a stredných škôl a vysokoškolskí študenti, ktorých školy neobnovia vyučovanie v plnom rozsahu. Doležal verí, že sa bude situácia s pandémiou zlepšovať a postupne bude možné spustiť aj medzinárodnú dopravu.

Aby toho nebolo málo, včera niekto v parlamente nahlásil bombu. Všetkých zamestnancov a poslancov museli evakuovať. Nakoniec tam však žiadnu výbušninu nenašli. Páchateľovi pre šírenie poplašnej správy hrozí 3-ročné väzenie.

O snáď najbizarnejšiu správu tohto týždňa sa postaral podpaľač z Bratislavy, ktorý spravil v bratislavskej predajni áut škodu okolo 250 000 Eur, pri čom poškodil 4 vozidlá. Identitu podpaľača z Bratislavy odhalili do 30 minút. Postarala sa o to organizácia HAKA, ktorá dlhodobo pomáha vypátrať ukradnuté autá. Rozhovor s jej zakladateľom si môžeš prečítať v článku Jakuba Paulíka. Nájdeš ho na našom webe.

Domov
Zdieľať
Diskusia