Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. mája 2020, 20:41
Čas čítania 0:49
Daniel Mikolášik

Do Česka a Maďarska budeš môcť ísť až na 48 hodín bez testov na COVID-19 či povinnej karantény

NEWS ČESKO HRANICE MAĎARSKO
Uložiť Uložené

Uvoľnenie opatrení platí po dohode s premiérmi oboch susedných krajín už od stredy.

Od stredy 27. mája budú môcť Slováci s trvalým pobytom na Slovensku vycestovať do Česka a Maďarska až na 48 hodín bez nutnosti testovania sa na ochorenie COVID-19 či podstúpenia dvojtýždňovej karantény.

Oznámil to premiér Igor Matovič prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Rovnaké pravidlá platia obojstranne pre Čechov a Maďarov, ktorí vycestujú na územie Slovenskej republiky. Premiér to oznámil po dohode s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a českým predsedom vlády Andrejom Babišom.

Odporúčané
Radka trávi pandémiu na Bali: Veľa ľudí tým nahnevám, ale je to tu naozaj idylické a ani sa nechcem vrátiť domov (Rozhovor) Radka trávi pandémiu na Bali: Veľa ľudí tým nahnevám, ale je to tu naozaj idylické a ani sa nechcem vrátiť domov (Rozhovor) 26. mája 2020, 10:32

„Po tom, ako som včera oslovil Viktora Orbána, nám definitívne potvrdili aj z ministerstva zahraničných vecí, že od zajtra Maďarsko umožní pre občanov Slovenska a ľudí, ktorí majú na Slovensku pobyt, vstup na územie Maďarska do 48 hodín bez testu a karantény. To isté platí, samozrejme, aj naopak,“ napísal Matovič.

„Práve som dovolal s Andrejom Babišom. A výsledok dohody je, že od stredy pustí Česko na svoje územie našich občanov do 48 hodín bez testu a karantény a Slovensko pustí na naše územie občanov Česka do 48 hodín bez testu a karantény,“ uviedol premiér v súvislosti dohody s Českom.

Igor Matovič po pondelňajšom rokovaní konzília epidemiológov, hygienikov a verejných zdravotníkov uviedol, že v stredu by Slováci mohli na 48 hodín odcestovať až do ôsmich krajín: Česká republika, Rakúsko, Maďarsko, Poľsko, Chorvátsko, Slovinsko, Nemecko a Švajčiarsko. Nie všetky však aktuálne umožňujú priechod cez hranice bez negatívneho testu.

Domov
Zdieľať
Diskusia