Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2020, 13:52
Čas čítania 0:42
Tina Hamarova

Novozélandská premiérka zažila zemetrasenie v priamom prenose. Pokračovala, akoby sa nič nestalo

NEWS NOVÝ ZÉLAND ZEMETRASENIE
Uložiť Uložené

Zemetrasenie malo silu 5.8 magnitúdy, Jacinda Ardern ho v živom vysielaní Newshub zvládla s úsmevom.

V pondelok ráno zasiahlo väčšinu Nového Zélandu silné zemetrasenie o sile 5,8 magnitúdy. Epicentrum sa nachádzalo pri mestečku Levin neďaleko hlavného mesta Wellington v hĺbke 37 km. 

Počas živého vysielania pre spravodajskú platofrmu Newshub ho tak pocítila aj premiérka Jacinda Ardern, ktorá má sídlo v budove zvanej Beehive v centre Wellingtonu. Relatívne silné otrasy okomentovala s absolútnym pokojom:

„Máme tu malé zemetrasenie, Ryan. Celkom slušné otrasy,“ prerušila Ardern moderátora Ryana Bridge, ktorý s ňou práve viedol rozhovor. „Možno vidíte, ako sa za mnou hýbu veci,“ dodala.

Keď otrasy po chvíli ustáli, premiérka len s úsmevom skonštatovala, že nesedí pod žiadnymi lustrami a je v zabezpečenej budove, takže môžu v rozhovore pokračovať. 

Po prvom veľkom otrase nasledovala ešte séria otrasov s magnitúdou 3,5 až 3,7. Viac ako 35 000 ľudí z celej krajiny ohlásili, že otrasy pocítili. 

Nový Zéland je známy zemetraseniami, keďže sa rozprestiera v oblasti takzvaného ohnivého kruhu, doslova v medzere medzi dvomi litosferickými platňami, kde je veľa vulkanických pohorí. 

Odporúčané
Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) Na Novom Zélande žijeme, akoby pandémia neexistovala, hovorí Kristýna. Trikrát vyšší plat ako doma si vie užiť lepšie (Rozhovor) 20. februára 2021, 10:48

Najhoršie zemetrasenia ostrovný štát zažil koncom roka 2010 a najmä začiatku 2011, keď v druhom najľudnatejšom meste Christchurch padlo takmer 80 % budov v centre. Zemetrasenie o sile 6,3 magnitúdy vtedy pripravilo o život 185 ľudí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia