Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2020, 14:23
Čas čítania 3:53
Denisa Bodková

V Bratislave vznikajú nové street foodové uličky a pomaly ožívajú aj trhy v Starej tržnici

V Bratislave vznikajú nové street foodové uličky a pomaly ožívajú aj trhy v Starej tržnici
Zdroj: Marek Jančúch
GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Dúfame, že obľúbené podujatia, ktoré oživujú mestský verejný priestor, podporujú malovýrobcov a kvalitné domáce výrobky nezmizli z našich životov nadlho.

Bratislavské street foodové podujatia, či trhy s lokálnymi predajcami patria posledné roky medzi vyhľadávané akcie. S príchodom jari sa veľa z nás tešilo na  populárny Street Food Park pred Starou tržnicou, Dobrý trh na Jakubáku ale i menšie udalosti s podobným charakterom. Koronavírus však stopol aj toto. 

 
V tomto prípade nejde iba o smútok pravidelných návštevníkov, ktorí si prvé jarné mesiace nemohli vychutnať svoj obľúbený pokrm na námestí bez rúška. Ide predovšetkým o predajcov, pre ktorých tieto akcie predstavujú veľkú časť ich príjmov. 


S touto problematikou sme sa obrátili aj na spoluorganizátorky Dobrého trhu, ktorý oživuje mestský verejný priestor už od roku 2011.

V Bratislave vznikajú nové street foodové uličky a pomaly užívajú aj trhy v Starej tržnici
Zdroj: Dobrý trh


„Na trh sa naši predajcovia pripravovali dopredu už niekoľko mesiacov. Kvôli pandémii sme museli stopnúť všetky aktivity a uvažovať, čo ďalej. Prvé, čo sme urobili je to, že sme oslovili našich stánkarov a zisťovali, ako situácia dopadá na nich. Zistili sme veľmi nelichotivé čísla, pre väčšinu našich predajcov znamenajú trhy viac ako polovicu príjmu, takže na tomto type podujatia sú závislí,” prezradila pre Refresher Barbara Zavarská, hlavná koordinátorka Dobrého trhu. 


Presuňme sa k Starej tržnici, kde sa v priestoroch historickej budovy konajú aj sobotné potravinové trhy. Tie tiež podporujú rozvoj lokálnej ekonomiky a dávajú priestor producentom potravín z rôznych kútov Slovenska. Môžeš si tu kúpiť domáci džem, vajíčka, oleje, bylinky, či paradajky a mnoho ďalších vecí.


„Sobotné potravinové trhy sa venujú sezónnej úrode a nakoľko sme im museli dať nútenú pauzu, tím Starej tržnice sa snažil prísť s riešením, ktoré by túto úrodu pomohlo predať. To sa stretlo s veľkým ohlasom verejnosti, za čo všetci veľmi ďakujeme. Postupom času, s uvoľňovaním opatrení sa nám podarilo konečne usporiadať aj potravinový trh v upravenom formáte, samozrejme, s hygienickými opatreniami,” prezradil Marek Ladiver z tímu Starej tržnice. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84850 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy bude Street Food Park pred Starou Tržnicou
  • Ako podporili Dobrý Trh a čo sa bude diať na Jakubovom námestí
  • Aký nový street food park sa chystá v Bratislave
  • A kde je nové obľúbené miesto milovníkov street food
Domov
Zdieľať
Diskusia