Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. júna 2020, 13:21
Čas čítania 7:25
Viktor Kniš

Keď Moja Reč útočila na Rytmusa a Strapo na Moma. Toto sú skryté dissy v slovenskom rape

HUDBA 6IX9INE
Uložiť Uložené

Slovenský rap nie je len o vyhrotených adresných disstrackoch, ale aj o podprahových odkazoch, ktoré si nie všetci všimnú.

Slovenskí raperi o nich síce nikdy nehovoria, Rytmus a Ego však priznali, že Kontrafakt ich používa bežne. Reč je o skrytých dissoch.

Ego v našom rozhovore odhaľuje, kde ich máme hľadať: „Väčšinou sú to takzvané „subliminals,“ tie dávame vždy,“ hovorí Ego o tracku Kým sme spolu, nikdy nebudeme sami. Kritizoval v nej konkrétnych kolegov zo scény, ktorí kopírujú, boja sa nájsť frajerky, aby nestratili fanynky a dávajú si decká do klipov ako úchyláci. 

„Aj ja to mám takto, tieto odkazy. Ako napríklad: „Vaše nezmyselné rekordy, chcel by si clout, ale nežebri..,“ priznal Rytmus. Rekordmi sa v tom čase chválilo hneď niekoľko jeho rapových kolegov. Ale k tomu sa ešte dostaneme. 

Dissovanie na slovenskej rapovej scéne nie je vôbec výnimočné, aj v posledných rokoch sme sa dočkali hneď niekoľkých veľkých vyhrotených konfliktov, ktoré v súčasnosti začínajú na Instagrame a končia sa spravidla pri adresných skladbách. Rap je však odjakživa aj o skrytých dissoch, ktorých cieľom je, aby mal raper možnosť zakomponovať do textu kritiku, ktorú si všimnú len zainteresovaní.

Odporúčané
Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor) Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor) 1. decembra 2019, 9:55

Najčastejšie pri tom použijú referenciu, odkaz alebo metaforu. V niektorých prípadoch ide dokonca o na prvý pohľad úplne obyčajné vety, ktoré však v hlave autora majú svojho adresáta.

Pripravili sme prehľad niekoľkých skrytých dissov, ktoré vieš odhaliť, ak dávaš pozor.  V niektorých prípadoch už vieme aj o interakcii medzi autorom a adresátom, v niektorých ide len o naše dohady.

Ide o subjektívny pohľad Refresheru na niekoľko skladieb z minulosti. Samotných raperov sme v súvislosti s dissmi nekontaktovali, pretože by stratili význam. 

Pil C na Finessy Remix –> Boki

„Nevidím u teba kvality, vidím len ako ty k*kotko túžiš mať fejm. Nejsi raper k*kot, si len produkt Chart show, ostaň sedieť doma na riti, natiahni pár bong.“

Tento skrytý diss si autora našiel veľmi rýchlo, netrvalo dlho a reagoval naň aj Boki na Instagrame. Natočil video, v ktorom sa Pil C-ho pýta, čo ho trápi a odhaduje, že dôvodom môže byť, že sa Pil C dostal hore za rok a Boki za pol roka.

Nuž, viac už zostáva na posúdení fanúšikov, podľa rozruchu na sociálnych sieťach však súdime, že si obaja mali možnosť vyrozprávať konflikt v tom čase aj osobne. Od tohto momentu o seba už dvojica nezakopla a spor veľmi rýchlo utíchol, samotný Pil C nikdy nemal potrebu ďalej  ho rozvíjať.

Odporúčané
Frayer Flexking: Do dissu by som išiel v prípade, že by to bol niekto, kto má väčší hype ako ja (Rozhovor) Frayer Flexking: Do dissu by som išiel v prípade, že by to bol niekto, kto má väčší hype ako ja (Rozhovor) 14. júna 2020, 9:50

Pil C nepatrí medzi konfliktných interpretov, preto bol tento subliminal diss na Bokiho prekvapením, dá sa však predpokladať, že na to dôvod mal. V minulosti sa pochytil iba s Gogom. Spor si vtedy dokázali vybaviť na Instagrame. 

Diss s Bokim bol zaujímavý aj preto, že mu Pil C venoval odkaz na skladbe Majka Spirita. Práve Speezy krátko po Bokiho úspechu v Česko Slovensko má talent zobral Bokiho pod svoje krídla a dal mu príležitosť rozvoja vo väčšom prostredí. 

Moja Reč na 1,2,3,4 –> Rytmus

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84815 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa dajú skryť dissy aj inak ako priamo do textu
  • Kto dokázal na jednej skladbe zdissovať aj viac ako jedného rapera bez toho, aby ich menoval
  • Prečo sú skryté dissy prospešné a prečo je logické, že ich interpreti zapierajú, keď sa ich pýtajú v rozhovoroch, ako to mysleli
Domov
Zdieľať
Diskusia