Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2020, 14:56
Čas čítania 4:11
Viktor Kniš

Ego nechal rapovať dcéru, Rytmus výzvu neprijal. Toto sú najlepšie české a slovenské #Hot16Challenge skladby

HUDBA
Uložiť Uložené

Slovenskí a českí raperi podporujú charity a ukazujú, že im nerobí problém napísať slohy za pár desiatok hodín.

Slovenskí a českí raperi zasypali YouTube svojimi slohami v rámci výzvy, ktorej cieľom je v prvom rade pomôcť dobrej veci.

Pripravili sme preto náš subjektívny rebríček najlepších, aj keď platí, že každého z viac ako 50 interpretov, ktorí už výzvu prijali, si veľmi vážime. Rozhodovali sme na základe jednoduchých faktorov ako originalita a rýchlosť, niektorí totiž koncept pochopili o niečo menej a vydali slohy napísané dávno pred výzvou.

Úlohou interpreta v rámci #Hot16challenge je nahrať 16 veršov do akéhokoľvek hudobného podkladu. Je však dôležité, aby tak spravil maximálne do 72 hodín od nominácie. Výzva vznikla v Poľsku, kde chceli jej autori pomôcť v boji s pandémiou.

Podobná reťazovka už fungovala v minulosti v zahraničí, jej druhé spontánne pokračovanie však nemá oficiálnu zbierku, kam by mali ľudia posielať peniaze. Raperi preto vyberajú vlastné charity a neziskové organizácie.

Odporúčané
Ego prezradil, kto a prečo zmazal album Kontrafaktu Real Newz zo Spotify a Apple Music Ego prezradil, kto a prečo zmazal album Kontrafaktu Real Newz zo Spotify a Apple Music 15. mája 2020, 11:55

Všetky charitatívne projekty, ktoré interpreti v rebríčku navrhli podporiť

Radikal dáva do pozornosti možnosť podporiť Slovenský červený kríž na stránke redcross.sk a taktiež Centrum pre deti a rodiny v Ružomberku
Viktor Sheen vybral tri organizácie, v ktorých podpore vidí najväčší zmysel: Lékaři bez hranicDaruj SprávneCNNA
Matys ako Slovák reprezentujúci český label dal svojim fanúšikom na výber medzi slovenskými a českými nadáciami: Lékaři bez hranicDobrý AnjelBelasý Motýľ
Smack dostal nomináciu od Yzomandiasa, stotožnuje sa aj s nadáciami, ktoré člen M+ navrhuje podporovať, pridáva aj niekoľko vlastných: Kurdský červený půlměsíc Klub svobodných matek, Projekt Daruj správně
Separ sa rozhodol vybrať web, kde sa dá pomôcť akémukoľvek registrovanému útulku na Slovensku

Yzomandias navrhol fanúšikom, aby si vybrali aspoň jeden z troch dobročinných projektov, ktoré môžu podporiť dobrovoľnou čiastkou: Lékaři bez hranic, Seniorem s radostíČeská asociace sester

James Cole ako jeden z mála nedefinoval konkrétnu zbierku, chce, aby si si vybral podľa seba. „Přispěj kamkoliv bude libo,“ hovorí Cole
Idea dal fanúšikom na výber, aby sa rozhodli, či chcú podporiť Lekárov bez hraníc, nadáciu ADRA, platformu Daruj správneRegibase alebo chorého Adamka 
Dame dáva do pozornosti možnosť prispieť útulkom cez stránku preutulky.sk, keďže sa nebojí priznať, že zvieratá má radšej ako ľudí.

10. Radikal

Radikal už na skladbe Zavretý v Prahe ukázal, že ho sanytolový rap veľmi baví, v téme teda pokračuje aj pri aktuálnej výzve.

Koronavírusová pandémia prerušila raperovu niekoľkoročnú Wasted šnúru, aj on teda zažíva kultúrny šok a čaká, aké opatrenia vydá slovenská, resp. česká vláda. Je zatiaľ jediným členom FCK THEM, ktorý sa pridal, nomináciu však už majú aj Gleb, členovia Haha Crew a Saul. 

9. Viktor Sheen

Viki Sheen patrí medzi najtrendovejších českých raperov v posledných dvoch rokoch, bola by preto veľká škoda, keby sme sa nedočkali jeho slohy. Za nomináciu ďakuje Nik Tendovi, ktorého výkon patrí minimálne medzi honorable mentions.

Samotný Sheen plynule nadväzuje na svoju súčasnú tvorbu, ešte viac si však dáva záležať na rapovej stránke. O produkciu sa postaralo jeho alterego ivanoff a mix a master už tradične doplnil D.Kop.  

 

8. Matys

Slovenský člen Ty Nikdy Matys sa rovnako prakticky okamžite po nominácii postavil za mikrofón a skonštatoval, že nehrať koncerty je pre neho ako celibát. Ďalej opisuje, ako bude vyzerať život nás všetkých, keď sa situácia vráti do normálu.

Dodáva, že 16-veršov mu trvalo napísať len 5 minút. Keďže patrí medzi produktívnych raperov a zameriava sa obzvlášť na lyrickú stránku, snáď nikto nebude pochybovať, že vie, čo robí. 

7. Smack

Zo strechy strašnického bloku posiela Smack ako zatiaľ jediný aj grime nálož, v rámci ktorej správne konštatuje, že po niekoľkomesačnom odlúčení od klubov sa nebudú vedieť raperi ani fanúšikovia zmestiť do kože.

Smack očakáva extrémny rave, zatiaľ však musí podobne ako všetci jeho kolegovia počkať, kým česká vláda rozhodne o možnosti organizovať udalosti v kluboch. 


6. Separ

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84626 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Separ pozval Matoviča do klubu
  • Kto výzvu do Česko-Slovenska vlastne doniesol
  • Kto kritizuje raperov, ktorí potrebujú nahrať svoju slohu vopred a následne natočiť už len klip so synchronizáciou pier
  • Ktorý raper nahral slohu po povinnej karanténe
  • Slovák a Čech, ktorí zadelili najlepšie
Domov
Zdieľať
Diskusia