Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Asus
18. mája 2020, 10:30
Čas čítania 4:31
Matej Krajčovič

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry? (Recenzia)

TECH
Uložiť Uložené

Jeho cena spadla prekvapivo nízko. Bude však len na tebe, akú výbavu si dopraješ.

Hľadáš nový notebook a chceš, aby bol čo najuniverzálnejší? Aby ponúkol parádny dizajn, aby mal také rozmery, aby sa dal často prenášať, dlhú výdrž batérie a ideálne aby zvládol všetky najnovšie hry? 

Asus na to pri sérii TUF Gaming A15 ide od konca. Tento počítač teda v e-shopoch hľadaj v kategórii herný. To však neznamená, že sa za neho budeš hanbiť napríklad v práci alebo ťa budú spolužiaci upodozrievať z toho, že namiesto učenia na intráku len stále klikáš do myšky.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či tento notebook stačí na tie najnovšie hry
  • Na čo je dobrý 144 Hz monitor, za ktorý si pri Asus TUF Gaming A15 môžeš priplatiť
  • Ako zvláda herný počítač každodenné prenášanie
  • Prečo platí, že herný notebook stále nemôže byť úplne tichý
  • Ako sa nám páčila podsvietená klávesnica plná efektov
  • Koľko nadupaný herný notebook od Asusu stojí

  

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: Asus.com

Herný stroj, ktorý to vie aj maskovať

Notebook má 15,6-palcový displej s pomerom strán 16:9, aby bol kompatibilný so všetkými hrami.

Vedľa bežných tlačidiel sa zmestila aj numerická klávesnica, čo pri kancelárskej práci uľahčuje život a gamerom zas pridá niekoľko využiteľných tlačidiel navyše. 

  

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: REFRESHER

Možno by sme čakali kovové telo, hoci špeciálna textúra vonkajšieho plastu nikoho neurazí a výrobca láka aj na jeho odolnosť proti nárazom podľa štandardu MIL-STD-810H. Tipujeme, že hliník by zdvihol hmotnosť zo súčasných 2,3 kg, prípadne pri záťaži spôsoboval problémy a pálil ťa v rukách. 

Na gejmerské schopnosti stroja spredu upozorňuje iba logo TUF Gaming, po otvorení počítača ti ale bude všetko jasné, najmä pre odvážne podsvietenie klávesnice. 

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: REFRESHER

Asus ho volá Aura. V základnom stave môže svietiť na červeno v troch rôznych intenzitách, ale k dispozícii sú aj režimy Breathing, teda akési dýchanie, kedy svetlo príslušne mení intenzitu a Strobing, kedy tlačidlá hrajú aj fialovou, modrou a zelenou farbou mimoriadne intenzívne, ako na každej správnej LAN párty. So špeciálnym softvérom by dokonca malo byť možné farby frajersky zosynchronizovať s podsvietením myšky a herných slúchadiel. 

Tak či tak sa ti na počítači bude písať a pracovať výborne. Zaklapnutý nebude prekážať ani vo väčšom batohu. 

144 Hz displej je tá najväčšia zmena, akú si môžeš dopriať

K Asusu TUF Gaming A15 nemôžeš dostať displej s väčším než Full HD rozlíšením. Jemnejší obraz tak hľadaj skôr medzi pracovnými ultrabookmi. 

Hráčom však bude natívnych 1 920 x 1 080 bodov mimoriadne vyhovovať pre ideálnu záťaž grafiky.  Počítač je na výber vo viacerých konfiguráciách a displeje môžeš mať dva.

  • My sme testovali verziu s klasickou 60 Hz obnovovacou frekvenciou. Tento displej ťa nesklame ani vyslovene neohúri a siahni po ňom, ak sa na hry plánuješ vrhnúť len občas, prípadne dávaš prednosť stratégiám. Jas kontrast a čitateľnosť z bokov sú v pohode, ale presne to od notebooku čakáš aj bežne, nie?
  • Naopak príplatok za 144 Hz panel, ktorý A15-tka môže dostať tak isto, je niečo, nad čím by si mal uvažovať na 100 %. 

Ak sa trochu orientuješ v príslušenstve pre PC, určite vieš, že monitory z touto vyššou obnovovacou frekvenciou sú tá najväčšia zmena, ktorú pri hraní môžeš dopriať svojim očiam, za posledných možno 10 rokov. 

Takéto obrazovky ti ponúknu lepší zážitok, ako jednoduché navýšenie FPS vďaka lepšej grafike alebo zníženiu detailov.  Jasné, že si lepší monitor môžeš dokúpiť aj k výkonnejšiemu desktopu, pokiaľ to zvládne jeho grafika. Ale prečo by si to mal 144 Hz chcieť rovno v notebooku? 

Ak bývaš na intráku alebo často cestuješ a chceš hrávať v mieste A, aj v mieste B, na klasický desktop asi môžeš zabudnúť. V tom prípade je notebook, čo tvoju zábavu utiahne a ešte ju aj vykreslí o desať levelov lepšie, než čokoľvek iné, ideálnou voľbou. 

Podporuje množstvo konektorov a ľahké pridávanie hardvéru

Pri pohľade nabok najviac zaujme klasický ethernetový konektor pre LAN kábel. Wi-Fi je na niektorých študentských domovoch stále nepredstaviteľný luxus, prípadne je často preťažená, takže možnosť pripojiť starý-dobrý kábel a okamžite fungovať bez redukcií je ako dar z nebies.

Nehovoriac o tom, že takéto pripojenie je vždy rýchlejšie. Okrem toho nechýba klasické HDMI, tri USB-čka a jedno moderné USB-C aj pre pripojenie ďalšieho monitora, spolu so zámkom Kensington Lock.

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: REFRESHER
 

Batériu síce vybrať nemožno, ale pridať nový disk či rozšíriť RAM, by malo byť pomerne jednoduché. 

Špičkové procesory a grafiky majú sily na rozdávanie

Je však otázne, prečo by si to vôbec robil, aspoň v prvých rokoch života notebooku. Na výber máš totiž výborné procesory AMD Ryzen 5 (4600H) alebo Ryzen 7 (4800H).  

 

Už v základe dostaneš 16 GB RAM a vo vnútri rýchle, napríklad aj 512 GB SSD-čko s klasickým terabajtovým diskom navyše na filmy, fotky a ďalší menej náročný obsah.

Dedikované grafické karty sú potom kapitola sama o sebe, na výber je NVIDIA GeForce GTX 1650Ti, 1660 Ti, alebo ultimátna GeForce RTX 2060.  

My sme mali na test strednú verziu, ktorá zvládala súčasný battle royale hit Call of Duty: Warzone prakticky na plné detaily, s približne 60 FPS. 

Najväčšiu výčitku máme k chladeniu a ventilátorom tohto notebooku. Niežeby nestíhali. Všetky plochy, ktorých sa dotýkaš, budú aj po hodine stále chladné a zvládne aj kancelársku prácu s počítačom na kolenách.

Asus TUF Gaming A15 - je to ten najlepší notebook na prácu aj najnovšie hry?
Zdroj: REFRESHER
 

Vetráčiky však pod záťažou poriadne hučia, a to až tak, že v najvýkonnejšom režime Turbo som preferoval hranie so slúchadlami. Extrémnu grafiku skrátka treba chladiť a notebook nepohltá toľko vzduchu, ako klasická desktopová skriňa. S tým sa musíš zmieriť. Hlučný bol aj pri inštalácii programov vo Windowse, keď systém pracoval dlhšie s diskami. 

Našťastie, pomocou klávesy F5 vieš z režimu Turbo prepnúť na režim Performance alebo Silent. V tom prípade už slúchadlá potrebovať nebudeš. Nižšie režimy ale v benchmarkoch ukazujú mierne nižší výkon, záležať teda bude na náročnosti hier. Avšak my, skôr casual hráči, by sme boli radšej, ak by za nás tento manažment počítač robil úplne automaticky. Chcem vždy čo najtichší PC, no v prípade, že mu dôjde dych, nech sa kľudne na nevyhnutný čas poriadne rozkrúti... 

Ako je na tom výdrž batérie?

Hrať výhradne na baterku asi nebudeš, keď to bude možné využiješ silu 220 V a stále kompaktnej 150-wattovej nabíjačky pribalenej v krabici. Ak by si sa však o to pokúsil, rátaj s približne 2 hodinami výdrže pri najnáročnejších moderných hrách. 

Kancelárska práca už je iný príbeh, sledovaním YouTube videí, Netflixom a bežnou prácou v Chrome môžeš stráviť až približne 4 hodiny

V tomto prípade sa budeš môcť spoľahnúť aj na vynikajúce reproduktory, určite jedny z najlepších, aké sme na notebooku kedy počuli. Hudba z tohto Asusu znie ako z drahších Bluetooth reprákov. Sú tu skvelé basy a neskreslené spektrum si zachová aj na maximálnej hlasitosti. Tá už poriadne ozvučí aj celú izbu. 

Klady a zápory Asusu TUF Gaming A15

+ výborný výkon pre hry - pod záťažou hlučné chladenie
+ skvelá klávesnica (na písanie aj hry) - iba plastové telo
+ možnosť mať 144 Hz displej - iba Full HD displej 
+ vynikajúce reproduktory, nahradia aj slúchadlá - hmotnosť 2,3 kg

+ USB-C, ethernet, HDMI, dostatok portov

 

+ zaujímavé podsvietenie

 

+ telo by malo odolať aj nárazom (MIL-STD 810H)

 

+ výdrž na jedno nabitie

 

Asus zatiaľ zverejnil len české ceny série A15. Základnú verziu s 8 GB RAM, 512 GB SSD-čkom a grafikou NVIDIA GeForce GTX 1650Ti môžeš mať za 25 990 Kč, čo je v prepočte približne 940 eur.

Domov
Zdieľať
Diskusia