Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2020, 11:40
Čas čítania 5:43
Tímea Krauszová

Koronavírus zrazil niektoré fitká na kolená. Budeme mať kde cvičiť alebo pre pandémiu skrachujú?

ZDRAVIE FITNES
Uložiť Uložené

Odpovedajú majitelia najznámejších fitiek v Bratislave.

„Koronavírus okamžite paralyzoval našu spoločnosť, museli sme zo dňa na deň zatvoriť všetkých našich 7 fitness centier na Slovensku a v Českej republike,“ vysvetlili nám zástupcovia siete fitness centier FIT UP! Ich brigádnici sedia doma bez výplaty a tréneri čakajú, kedy sa budú môcť naplno vrátiť do práce. Náklady pritom naďalej rastú, no príjmy majú zmrazené.

„Prevádzkové náklady sú niekoľko tisíc eur. Len nájom je viac ako 3000 €. Keď si k tomu človek pripočíta recepciu, produkty, reklamu, splátky... Nie je to malá čiastka,“ prezradil nám šéf bratislavského Cvičiska.

Hoci cvičenie vonku už zakázané nie je, nie každému vyhovuje cvičiť pred barákom a najmä nemá každý zariadenie, s ktorým cvičí v bežnom fitku. V tomto období je nemožné, aby si fitká zarobili na náklady a po skončení zdravotnej krízy niektoré už ani neotvoria.

Prežijú centrá pandémiu alebo nás po skončení krízy čaká menej možností vybehať sa v pohodlných a klimatizovaných priestoroch? Odpovedali nám majitelia Nina Peráčková a Maťo Viedenský z The NØ Limits Gym, Andrej Holovič, CEO siete fitness centier FIT UP! a majiteľ fitness centier Cvičisko Miro Tavel.

Oslovili sme aj zástupcov sietí Golem a Fitinn, ktorí nám však do uzávierky článku neodpovedali.

Šéfovia slovenských fitness centier nám odpovedali na tieto otázky:
1. Akým spôsobom sa vás dotkla aktuálna pandémia?
2. Môže byť podľa vás zatvorenie fitiek pre niektoré z nich likvidačné?
3. Presunuli ste svoje tréningy online?
4. Ako teraz vyzerajú osobné hodiny s trénerom alebo skupinové hodiny?
5. Aké sú vaše prevádzkové náklady? Zvládnete ešte ďalší mesiac bez príjmu?
6. Existuje spôsob, ako sa dá v tejto situácii trénerom pomôcť? Pomôže vám vláda alebo si musíte pomôcť sami?
Odporúčané
Výživový poradca: Pitie alkoholu nemá pre naše zdravie žiaden benefit. Dajte si na to počas karantény pozor (Rozhovor) Výživový poradca: Pitie alkoholu nemá pre naše zdravie žiaden benefit. Dajte si na to počas karantény pozor (Rozhovor) 4. mája 2020, 13:16

Akým spôsobom sa vás dotkla aktuálna pandémia?

Cvičisko: Musíme mať zatvorené prevádzky a teda nemôžeme poskytovať naše služby zákazníkom. Do značnej miery to sťažuje naše fungovanie. Na druhej strane, mali sme a máme viac času na plánovanie a dotiahnutie rôznych projektov. V každom prípade, nie sme z toho nadšení.

Fit UP!: Koronavírus okamžite paralyzoval našu spoločnosť, pretože sme museli uzatvoriť zo dňa na deň všetkých našich 7 fitness centier na Slovensku a v Českej republike.

Kmeňových zamestnancov sme aj vďaka opatreniu vlády neprepustili. Zamestnanci na dohodu – študenti – sú aktuálne doma bez nároku na mzdu, po znovuotvorení budú pokračovať v pracovnej činnosti. Náš tím sa v tejto ťažkej situácii ucelil a nastavil na pozitívnu energiu, ktorá priniesla ovocie vo forme skvelých nápadov a vylepšení. 

Jedným z nich bolo aj oprášiť náš YouTube kanál a pustiť sa do natáčania tréningových a náučných videí. Snažíme sa byť aktívni aj na sociálnych sieťach, kde naši tréneri neustále publikujú videá, ako cvičiť doma a ako sa hýbať pravidelne, pretože budovanie imunity je v tejto chvíli veľmi dôležité.

The NØ Limits Gym: Veríme, že všetko zlé je na niečo dobré a z každej „krízy” je potrebné sa poučiť. V podstate nám dočasné zatvorenie prevádzky otvorilo dvere, čas, energiu a príležitosť vytvoriť náš dlhoodkladaný sen, No Limits ONLINE Gym, čiže robíme každý deň od rána do noci a niekedy aj zabudneme, že tu pandémia je.

Aj keď sme dodnes zrušili viac ako 560 skupinových tréningov, nájom a iné poplatky musíme stále platiť, tak sa snažíme napredovať, ako to len ide, pripraviť sa na čas po uvoľnení opatrení a „nestresovať” sa niečím, čo nevieme ovplyvniť. Makáme len na tom, čo môže byť.

Na snímke tím trénerov z Cvičiska.
Na snímke tím trénerov z Cvičiska. Zdroj: Cvičisko

Môže byť podľa vás zatvorenie fitiek pre niektoré z nich likvidačné?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84448 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či bude koronavírus pre niektoré fitness centrá likvidačný
  • Na čom teraz pracujú známe slovenské fitká, keď majú zatvorené
  • Či sú všetky ich online tréningy zadarmo
  • Či ponúkajú možnosť zacvičiť si s trénerom aj počas pandémie
  • Akým spôsobom im pomáha vláda a či to zvládnu až do štvrtej fázy
Domov
Zdieľať
Diskusia