Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2020, 7:25
Čas čítania 0:41
Tímea Krauszová

Astronómom sa podarilo zachytiť Jupiter v zatiaľ najvyššom rozlíšení

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Piatu planétu v našej slnečnej sústave sa vedcom podarilo zachytiť v nevídanom rozlíšení.

Astronómom sa podaril husársky kúsok: získali zábery ohnivého Jupitera zo Zeme v historicky najvyššom rozlíšení. Podarilo sa im to technikou zvanou „lucky imaging“, planétu odfotil teleskop Gemini North, ktorý leží na vrchu spiacej havajskej sopky Mauna Kea, píše The Guardian.

Ohnivá planéta sa podobá na tekvicu

Blesky a ohnivé búrky sa tvoria pomedzi hlboké oblaky z vodu a ľadu (na snímke tmavé miesta). Horúce vrstvy planéty tak presvitajú pomedzi tmavé oblaky, vďaka čomu sa Jupiter tak trochu podobá na halloweensku vyrezávanú tekvicu.

Dáta, ktoré vedcom poskytol teleskop Gemini, im pomôžu porozumieť búrkovým systémom planéty. Zachytili také presné zábery, že aj pri pohľade zo Zeme sa vyrovnajú výhľadu, ktorý sa ti na planétu naskytne priamo vo vesmíre.

Využili tzv. lucky imaging techniku, spočívajúcu v tom, že teleskop vytvorí množstvo fotografií s krátkou expozíciou, vedci potom vyberú tie najostrejšie. Nové zábery sú kombináciou deviatich samostatných pozorovaní. Sú to jedny z najostrejších infračervených snímok Jupitera v histórii.

Astronómom sa podarilo zachytiť Jupiter v zatiaľ najvyššom rozlíšení
Zdroj: International Gemini Observatory/M.H. Wong
 

Astronómom sa podarilo zachytiť Jupiter v zatiaľ najvyššom rozlíšení
Zdroj: International Gemini Observatory/M.H. Wong

Domov
Zdieľať
Diskusia