Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2020, 12:03
Čas čítania 9:00
Tina Hamarova

Druhá vlna koronavírusu príde, no zatváranie škôl a obchodov nám už nepomôže, hovorí riaditeľ testovacej kliniky Alpha medical

Druhá vlna koronavírusu príde, no zatváranie škôl a obchodov nám už nepomôže, hovorí riaditeľ testovacej kliniky Alpha medical
Zdroj: Alpha medical
REFRESHER KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Peter Lednický verí, že vakcína bude. Aj napriek tomu sa však musíme dobre pripraviť na druhú vlnu nákazy, ktorá môže prísť už na jeseň.

Prešli dva mesiace odkedy sa Slovensko uzavrelo pred koronavírusom a sme takmer vo fáze, kedy si môžeme hovoriť, že „Slovensko to zvládlo“. Ale iba takmer. Najbližšie mesiace nás čaká analyzovanie a zisťovanie toho, čo presne koronavírus v našej spoločnosti napáchal, a ako sa mu efektívnejšie brániť v prípade, že príde druhá vlna.

Peter Lednický je generálny riaditeľ súkromného laboratória Alpha medical, ktoré začalo robiť aj ďalší druh testovania ELISA. Vďaka tomuto testu vieme zistiť kedy a či vôbec ľudské telo koronavírus prekonalo a ako veľmi je choroba Covid-19 nákazlivá. Peter Lednický sa v biznise testovania na rôzne druhy chorôb pohybuje už dvadsať rokov. Verí, že aj sa ľuďom nad pandémiou podarí zvíťaziť.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy ťa musia testovať na koronavírus výterom a kedy odberom krvi
  • Či získaš imunitu, keď sa už raz nakazíš koronavírusom
  • Kedy príde druhá vlna pandémie
  • Koľko stojí súkromné testovanie

Keď už máte protilátky, tak váš systém zareaguje  v prípade znovunakazenia koronavírusom určite oveľa rýchlejšie. Možno po dvoch rokoch tá imunita už nebude tak silná, ale stále platí, že priebeh ochorenia by mal byť ľahší.

Štát by mal teraz začať vo veľkom testovať, inak sa pri druhej vlne nepoučíme, hovorí šéf súkromných kliník Alpha medical
Zdroj: Boris Németh

Ako sme na tom s testovacími kapacitami na Slovensku? Máme ešte dosť testov?

Testovacích kapacít máme dosť a dokonca zo dňa na deň rastú, pretože k testovacím kapacitám, ktoré sme mali s názvom PCR, teda identifikáciu koronavírusu molekulárnou metódou, sa pridalo aj testovanie na protilátky, ktoré voláme ELISA.

Kým naša kapacita u PCR je približne 500 až 600 vyšetrení denne, tak vyšetrenie na protilátky vieme robiť v počtoch 3 až 5-tisíc vyšetrení za deň. 

Odporúčané
Pozreli sme sa do laboratória, kde sa testujú odobraté vzorky na  koronavírus Pozreli sme sa do laboratória, kde sa testujú odobraté vzorky na koronavírus 7. mája 2020, 12:30

Treba ale povedať, že skúmavka nemá nohy, ona sama do laboratória nepríde, takže tým úzkym hrdlom fľaše stále zostávajú odbery. Laboratórna kapacita na Slovensku je ďaleko väčšia ako je schopnosť na Slovensku odoberať vzorky, respektíve poslať pacienta na správne miesto. Takže mám skôr pocit, že prešľapujeme na mieste. Pacientov s odporúčaním od lekára k nám chodí málo.

Myslíte, že chodia do tých štátnych odberných miest? 

To neviem celkom povedať, môžem hovoriť len za Asociáciu súkromných laboratórií. My prevádzkujeme dominantnú väčšinu odberových miest, ktorých je na Slovensku približne 25, takže tí pacienti ani nemajú viac-menej kam inam chodiť. Mobilné odbery, ktoré má štát po jednom v každom okrese, teda tú jednu sanitku, dokážu urobiť max. 20 ľudí denne.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84290 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo je dôležité, aby sme boli všetci otestovaní
  • Či môže koronavírus ešte zmutovať
  • Na ako dlho môže mať človek imunitu po tom ako prekoná Covid-19
Domov
Zdieľať
Diskusia