Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2020, 18:00
Čas čítania 1:54
Viktor Kniš

Scenery ukáže krásy a históriu Slovenska v spojení s modernou elektronickou hudbou

KULTÚRA SCENERY
Uložiť Uložené

Sleduj prvý diel projektu, ktorý prezentuje krásy našej krajiny v kombinácii s kvalitnou hudbou.

Projekt slovenských tvorcov Scenery (Scenéria) sa snaží podporiť rozvoj súčasného hudobného umenia, vytvárať podmienky a podporné prostredie pre činnosť slovenských skladateľov, rozširovať pôsobnosť súčasného hudobného umenia širokej verejnosti a vytvárať priestor na spoluprácu v tomto prostredí na celoslovenskej a medzinárodnej úrovni.

V každom dieli vystúpi kvalitný domáci reprezentant elektronickej hudby, pričom cieľom je prepojiť ju s atraktívnym miestom s bohatou históriu, ktoré však nepatrí medzi „mainstream“ pamiatky. „Celý tím pracuje na výbere lokácii, ktoré sú posudzované hodnotovými, historickými a vizuálnymi kritériami. Zameriavame sa na miesta s určitou mierou problematiky, ktorá následne tvorí priestor pre diskusiu,“ prezrádzajú autori. 

Ako prvý sa predstavuje v spolupráci so Scenery slovenský producent vystupujúci pod názvom Blame Your Genes, ktorý sa môže pochváliť aj tým, že jeho hudba vychádza v prestížnom nemeckom labeli Traum Schallplatten. Blame Your Genes je sólový projekt Lukáša Zdurienčíka, frontmana indie-pop kapely Elections in the Deaftown.

Dejisko najmohutnejších štrajkov na Slovensku

Ako prvý si autori projektu Scenery vybrali Chmarošský viadukt. Tvorí ho deväť oblúkov a s dĺžkou takmer 114 metrov a výškou 18 metrov pretína Gregorovu dolinu. Prečo?

Odporúčané
Vychutnaj si pohľad na banskoštiavnickú kalváriu zo všetkých uhlov. Scenery ju spája s modernou elektronickou hudbou Vychutnaj si pohľad na banskoštiavnickú kalváriu zo všetkých uhlov. Scenery ju spája s modernou elektronickou hudbou 27. decembra 2021, 13:30

Telgártska slučka je súčasťou železničnej trate Červená Skala – Margecany a patrí medzi naše najnáročnejšie železničné technické diela na Slovensku. Pri pohľad na peknú krajinu vôkol trate sa dnes ľahko zabúda, aké komplikácie sprevádzali jej stavbu v čase hlbokej hospodárskej krízy. Presuňme sa však do prvej polovice 20. rokov. 

Dlho sľubovaná železnica bola v chudobnom kraji očakávaná, pretože predstavovala prakticky jedinú možnosť trvalejšieho zamestnania. Pracovali tu nezamestnaní železničiari Košicko-bohumínskej železnice a bol tu aj tábor nezamestnanej mládeže. Celkovo okolo 7-tisíc robotníkov, v období najväčšej intenzity prác až 9700 mužov a žien. Z nich bolo asi 59% miestnych. Robotníci bývali v barakových táboroch, kde malo nad mladšími dozor ministerstvo sociálnej starostlivosti.

Stavba sa stala aj dejiskom najmohutnejším štrajkov na Slovensku počas hospodárskej krízy a po nej. V dňoch 12. až 14. júna 1931 štrajkovalo za zvýšenie miezd 948 robotníkov na prvom úseku trate, 7. júna 2550 robotníkov takmer na celej trati. Pri pokuse četníkov zatknúť vodcu štrajku došlo k streľbe do demonštrujúcich robotníkov, pri ktorej prišiel o život 28-ročný robotník Ján Chlapovič. 9. júla zatkli 22 robotníkov a odborových tajomníkov, ale pri ich preprave do väzenia zastavili obyvatelia obce Pohorelá vlak a požadovali ich prepustenie. Aj tu zasiahli četníci streľbou.

Kto stojí za projektom?

Prvotná myšlienka projektu vznikla v roku 2019 ale k realizácii došlo až na začiatku roku 2020, kedy vzniklo prvé ideové riešenie, ktoré sa začalo ďalej formovať. Snažili sme sa prepojiť dva rôzne prvky – sceneriu krajiny a hudobný žáner. Následne vznikol produkčný tím zložený z ľudí s bohatými skúsenosťami.

Odporúčané
Vznešený zámok s chladnými múrmi a pestrofarebnou strechou v kombinácii s kvalitnou slovenskou elektronikou. Sleduj nové Scenery Vznešený zámok s chladnými múrmi a pestrofarebnou strechou v kombinácii s kvalitnou slovenskou elektronikou. Sleduj nové Scenery 8. júna 2021, 8:20

Tomáš Kvaso z Mäsokombinátu sa dlhodobo zaoberá bookingom zahraničných hostí, ktorých ste videli v mnohých kluboch na Slovensku a napríklad aj v reláci Scena_FM na Rádiu FM. Stojí za bookingom napríklad Modestep (UK), Flava D (UK) a mnoho dalších. V Bratislave organizuje multižánrové udalosti v klubovej scéne. Matúš Bielik je produkčný manažér v Novej Cvernovke, ktorý má dlhoročné skúsenosti z eventového a festivalového prostredia.  Tretím členom tímu je Mikuláš Bado z Refresheru, ktorý je tie súčasťou tímu Letovbratislave. Badko je fotograf, kameraman a video editor.

Domov
Zdieľať
Diskusia