Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2020, 9:04
Čas čítania 0:49
Daniel Mikolášik

Vo štvrtok sa na oblohe rozžiari jedinečný Supermesiac. Bude omnoho väčší a jasnejší, ako ho poznáme

TECH
Uložiť Uložené

V tomto roku pôjde o vôbec poslednú fázu tzv. Supermesiaca. Najbližšie ho uvidíš až v roku 2021.

Počas tohto týždňa nás čaká skutočne úchvatný a ojedinelý nebeský úkaz. Konkrétne vo štvrtok (7. mája) bude totiž na nočnej oblohe viditeľný tzv. Supermoon,  jasný a mohutný Mesiac.

Odporúčané
Na nočnej oblohe sa rozžiari unikátny ružový Mesiac. Budúci týždeň nás čaká nebeské divadlo Na nočnej oblohe sa rozžiari unikátny ružový Mesiac. Budúci týždeň nás čaká nebeské divadlo 2. apríla 2020, 18:52

Supermesiac sa má dostať do štvrtej, a teda poslednej fázy v tomto kalendárnom roku. Ako informuje oficiálny web NASA, najviditeľnejší by mal byť o 6:45 ráno. Podľa všetkého ho však voľným okom dokážeš vidieť takmer tri dni a to od dnešného (utorkového) večera až do piatkového rána.

Supermoon alebo Supermesiac nie je žiadny kodifikovaný astronomický pojem. Ide o relatívne nový hovorový termín pre Mesiac počas splnu, ktorý je spravidla väčší a jasnejší ako za normálnych okolností. Môže za to fakt, že sa nachádza oproti Slnku, čo znamená, že bude úplne osvetlený a taktiež bude najbližšie k Zemi.

Jeho predošlá tretia fáza nastala presne pred mesiacom (7. apríla). Túto fázu nazývajú aj ružový Mesiac. Jeho farba má vtedy totiž ružovkastý nádych. Pred niekoľkými stovkami rokov však skutočne išlo o poriadny rozdiel oproti bežnému sfarbeniu Mesiaca. Môžu za to zmeny vo vrstvách atmosféry.

Domov
Zdieľať
Diskusia