Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2020, 21:27
Čas čítania 0:46
Matej Krajčovič

Až 30 meteorov za hodinu? Na oblohe ich uvidíš krátko po polnoci

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Okolo našej Zeme prelieta meteorický roj Eta Aquaridy z Haylleho kométy.

Na nočnej oblohe bude možné sledovať nevídané divadlo, informujú astronómovia aj denník The Guardian

Okolo Zeme totiž práve prelieta meteorický roj s názvom Eta Aquaridy, ktorý sa oddelil od Haylleho kométy. Sústava meteorov je každoročne viditeľná približne od polovice apríla až do konca mája, no práve okolo 5. mája je tento efekt najvýraznejší. 

Až 30 meteoritov za minútu? Na oblohe ich uvidíš v utorok krátko po polnoci.
Zdroj: Nasa.gov

Najlepšie podmienky na pozorovanie oblohy by na našom území mali byť medzi 4:00 až 5:00 ráno, kedy by si na oblohe mohol vidieť 10 až 30 meteorov za hodinu. Na pomery severnej pologule je to pomerne veľa. 

Už pár minút po piatej začne na území Slovenska vychádzať Slnko, takže budeš môcť zažiť rovno dva tieto úkazy naraz. Romantické duše možno poteší aj to, že Mesiac už je takmer v splne.

Odporúčané
NASA monitoruje asteroid, ktorý by mohol ohroziť ľudstvo. 4-kilometrový objekt nás ale zrejme obletí NASA monitoruje asteroid, ktorý by mohol ohroziť ľudstvo. 4-kilometrový objekt nás ale zrejme obletí 3. marca 2020, 22:24

Slováci ale budú môcť opäť závidieť Austrálčanom, Brazílčanom či obyvateľom iných krajín na južnej pologuli. Tí budú môcť pozorovať až dvojnásobné množstvo meteorov. Na sledovanie majú skrátka lepšie podmienky. 

Nezabúdaj ani na to, že hviezdy najlepšie uvidíš, keď vycestuješ mimo veľkých miest plných pouličných lámp a tzv. svetelného smogu. 

Samotná Haylleho kométa počas tejto sezóny meteorolického roja Eta Aquaridy nepriletí, naposledy bola viditeľná zo Zeme v roku 1986 a opäť bude relatívne blízko až o 76 rokov neskôr, teda v roku 2061.

Domov
Zdieľať
Diskusia