Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti F&F.
30. apríla 2020, 13:15
Čas čítania 1:54
Sponzorovaný obsah

Kváskovanie, Netflix, četovanie. Staráš sa však v rámci domácich aktivít aj o svoj šatník?

MÓDA
Uložiť Uložené

Pretriediť si oblečenie je hotová veda. Poradíme ti, čo je pri tom dôležité.

Môžeš sa inšpirovať bestsellerom od New York Times "So šarmom Parížanky" od francúzskej módnej ikony Inès de la Fressange a nechať v ňom iba zopár kúskov, alebo sa riadiť podľa feng šuej a zohľadniť v ňom outfity podľa toho, akú emóciu vzbudzujú. Možno si necháš poradiť od koloristky, módnych štylistiek a kamarátok. Jednoducho, zariadiť si a pretriediť šatník je zložité. Inšpiruj sa spolu s nami a s rodinnou značkou F&F. Najmä teraz, keď sme všetci doma a máme na to dostatok času.

Kváskovanie, Netflix, četovanie. Patrí do zoznamu domácich aktivít aj tvoj šatník?
Zdroj: F&F
Týmto kúskom „bye-bye“ nehrozí

Nech už budeš skladať svoj staronový šatník podľa akéhokoľvek kľúča, začni tým, čo by v ňom určite malo zostať. Existuje zoznam „musthave“ kúskov, pri ktorých je rozumnou voľbou nevyhadzovať ich alebo si ich zaobstarať, ak chýbajú. Ten sa mierne obmieňa podľa veku, postavy a zamestnania, no základom sú kvalitné džínsy, biela blúzka a tričko, dobre strihaná sukňa, rifľová bunda, čierne šaty, tmavé nohavice, kvalitné sako (pokojne aj pánsky strih), aspoň jedna kvalitná kabelka tradičného strihu, ideálne v čiernej alebo hnedej farbe, no a z topánok čierne i béžové lodičky,  biele tenisky a keby vám radila Parížanka, tak aj kožené tmavé baleríny.

Kváskovanie, Netflix, četovanie. Patrí do zoznamu domácich aktivít aj tvoj šatník?
Zdroj: F&F
Desaťkusový alebo kapsulový šatník

Ak si trúfaš, skús to „na Parížanku“. Otvor svoj šatník, urob v ňom prievan a nechaj si len tie kvalitné, nadčasové a kombinovateľné kúsky. Inak povedané, vyskúšaj desaťkusový sezónny šatník. Podobne radí aj spomínaná Ines de la Fressange, ktorá je mimo iného aj prvá tvár nesmrteľnej značky Chanel. Medzi jej tromfy patria napríklad malé čierne motorkárske čižmy a perfektné džínsy využiteľné na každú príležitosť.

Tajomstvom Parížaniek je rovnako tak kombinovanie drahých a lacnejších kúskov. Ničoho nie je priveľa a farby sú spolu vždy maximálne tri, pričom platí minimalizmus v dizajne. Samozrejme, všetko s ohľadom na naše krivky. Ako sa nechala počuť aj samotná veľká Coco: „Móda je architektúra. Je to vec proporcií.“

Kváskovanie, Netflix, četovanie. Patrí do zoznamu domácich aktivít aj tvoj šatník?
Zdroj: F&F

Podobnou cestou ide aj takzvaný kapsulový šatník, kedy si podľa princípu funkčného minimalizmu zo štyridsiatich kúskov vyskladáš outfity na celý rok. Podporíš tak svoju fantáziu, zmysel pre kombinovanie a objavovanie vždy niečoho nového. Zároveň sa oslobodíš od vecí, ktoré vlastne ani nechceš, alebo si ich mal na sebe sotva raz.

Upratuj a trieď systematicky

Šatník je priam veda i alchýmia zároveň. Buď si nemáš čo obliecť, alebo je tam toho priveľa a nevieš si vybrať. No a potom sú v ňom tradičné sekcie ako: nákupné omyly, zľavové výhodné kúsky a kútik „raz sa do toho znova zmestím“.  Pri znovuzrodení svojho šatníka si jednoducho musíš klásť otázky. „Na čo som myslela, keď som toto kupovala?“ nie je tou správnou. Ale otázka: „Budem to ešte nosiť?“ alebo „Mám to s čím nosiť?“ sú na mieste. A samozrejme: „Je toto ešte nositeľné?“. Nie je nič horšie ako veci, ktoré vyzerajú obnosene.

Kváskovanie, Netflix, četovanie. Patrí do zoznamu domácich aktivít aj tvoj šatník?
Zdroj: F&F
Všetko oblečenie s odpoveďou „nie“, ale aj „neviem“,  či „možno“, patria do zabudnutia. Následne je dobré šatník rozdeliť do zón, kde sú uložené veci podľa farebnosti, príležitosti nosenia alebo aj obľúbenosti. Osobitnú pozornosť by si mala venovať kabelkám a topánkam. Patria do vaku a krabíc. A ako to vyzerá v šatníku slovenských influenceriek, sa pozrieme v ďalšom článku.

Domov
Zdieľať
Diskusia