Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2020, 13:16
Čas čítania 7:38
Denisa Bodková

Výživový poradca: Pitie alkoholu nemá pre naše zdravie žiaden benefit. Dajte si na to počas karantény pozor (Rozhovor)

Výživový poradca: Pitie alkoholu nemá pre naše zdravie žiaden benefit. Dajte si na to počas karantény pozor (Rozhovor)
Zdroj: unsplash.com
ZDRAVIE AKO ZAČAŤ CVIČIŤ ALKOHOL CVIČENIE FITNES ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Počas karantény viac spíme, často pijeme alkohol a nakupujeme zdravšie potraviny. Výživový poradca a tréner radí, ako si nastaviť režim.

Pracuješ teraz z domu a máš rozbitý režim? Denne niekoľkokrát navštíviš chladničku bez toho, aby si bol hladný a krokomer si pre istotu skryl do šuflíka, lebo by ťa tvoj výsledok nepotešil? Nie si v tom sám. 


V rozhovore s Marošom Krivosudským, trénerom a výživovým poradcom, sme sa rozprávali o udržaní dobrých návykov aj počas karantény. O tom, že sa z nevinného popíjania počas dňa na home-office môže stať nebezpečný zlozvyk, ale aj o tom, či považuje online tréningy za efektívnu náhradu cvičenia.

Priemerný Slovák vypije ročne vyše 11 litrov čistého alkoholu,  počas karantény to môže byť ešte o niečo viac. Vyplýva to z výskumu londýnskej King's College a dát WHO. Čo na to hovoríš?

My Slováci máme takú zvláštnu schopnosť spraviť z pitia alkoholu hrdinstvo. Ľudia celkovo zvyknú piť viac alkoholu, keď sú v stresových situáciách. Štatistiky hovoria, že aj keď bola kríza v 2008, pilo sa viac. Je to spôsobené aj tým, že alkohol vie z krátkodobého hľadiska pomôcť uvoľniť sa. No chvíľkové uvoľnenie sa vie zmeniť na pocity úzkosti. 


S tým častejším pitím alkoholu počas karantény to vnímaš podobne?

Áno, vidím to aj teraz na sebe, keď mi je prirodzenejšie dať si pohárik vínka aj po dni, kedy moja fyzická aktivita nebola taká, ako predtým. 

Počas karantény viac spíme, často pijeme alkohol a zdravšie jeme. Výživový poradca a tréner radí, ako si nastaviť režim (Rozhovor)
Zdroj: Maroš Krivosudský

Myslíš si, že ľudia teraz pijú zo stresu a úzkosti alebo sa jednoducho nudia, tak si nalejú?

Môže byť. Ľudia sa momentálne neopíjajú víkendovým spôsobom, keď sa tešia celý týždeň na párty v meste a ráno majú opicu. Skôr si vybudovali návyk jedného poháriku denne, z ktorého sa môže stať aj fľaša denne. 

Odporúčané
Sociológ Vašečka: Po dlhodobej karanténe bude návrat ku každodennej rutine náročný (Rozhovor) Sociológ Vašečka: Po dlhodobej karanténe bude návrat ku každodennej rutine náročný (Rozhovor) 27. marca 2020, 12:23


Čítal som jednu štúdiu, ktorá hovorila, že momentálne až 67 % Američanov pije počas pracovnej doby. Nie je to vôbec šťastný návyk pre telo, už na samotné užívanie alkoholu zomierajú milióny ľudí ročne.

Aj to pivko si musí človek vedieť zaslúžit.


Myslíš si, že častejšie pitie alkoholu počas karantény bude pretrvávať? 

V rámci tej štúdie sledovali aj to, ako sa pohybujú nákupy alkoholu. V strede marca to bolo približne o 50 % viac ako minulý rok a na konci marca cca o 20 %, takže to kleslo. Pre ľudí boli začiatky krízy ťažké a bola to neobvyklá situácia, ale osobne si myslím, že sa postupne v rámci možností začíname dostávať do zaužívaných koľají. Ľudia potrebujú režim. 


Veľa ľudí má home-office, bežný denný režim, ktorý dodržiavali pred karanténou je asi ťažké udržať, nie?

Je to ťažké, čo je ale pozitívna vec, ľudia napríklad teraz viac spia. Vyplýva to aj z jedného pozorovania, ktoré robili asi na 60 000 vzorkách, pričom sledovali z trackerov, ako sú fitbit, apple watch a Garmin pohyb a spánok.


Spánok vie dosť pomôcť aj v tom, že sa ľudia cítia lepšie. Aj to si však treba ustriehnuť, pretože prvé týždne som aj ja sám mal dosť rozhádzaný režim.

Ľudia chodia neskôr spať, budia sa o pár hodín neskôr ako bežne vstávali, doobeda veľa toho nestihnú, hneď majú z toho zlý pocit a tak sa to nabaľuje. Treba si nastaviť striktný režim a budiť sa v rovnakú rannú hodinu, aj keď možno nejdete fyzicky do práce. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 84017 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo nie je dobré piť alkohol pred spánkom
  • Čo spôsobuje káva na home-office
  • Aké potraviny ľudia viac nakupujú, a prečo je to dobre
  • Ako doma cvičiť bez toho, aby si sa zbytočne poranil
Domov
Zdieľať
Diskusia