Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2020, 14:37
Čas čítania 9:13
Dominik Vetrák

Koľko v skutočnosti zarábajú hollywoodske filmy? Toto je 10 najziskovejších filmov roka 2019

FILMY A SERIÁLY AVENGERS: ENDGAME KINOTRŽBY
Uložiť Uložené

Hollywoodske účtovníctvo je začarované.

Server Deadline zostavil rebríček 25 najziskovejších filmov minulého roka. Údaje získavajú zo zákulisia Hollywoodu a iných overených zdrojov, ktoré reálne vidia do účtovných kníh a poznajú skutočné náklady, tržby a zisky hollywoodskych blockbusterov. 

Odporúčané
Disney zarobilo na Avengers: Endgame v čistom 900 miliónov dolárov. Robert Downey Jr. získal za rolu Iron Mana v jednom filme 75 miliónov Disney zarobilo na Avengers: Endgame v čistom 900 miliónov dolárov. Robert Downey Jr. získal za rolu Iron Mana v jednom filme 75 miliónov 28. apríla 2020, 14:14

Kinotržby totiž neznačia, koľko štúdio na filme zarobilo. Nie sú v nich započítané náklady na propagáciu či distribúciu filmov po celom svete, častokrát nie sú započítané ani bonusy pre tvorcov a hercov. Inými slovami, pri blockbusteroch si k rozpočtu pre film musíš pripočítať desiatky až stovky miliónov dolárov a až potom dostaneš reálne náklady. Nehovoriac o tom, že štúdiám nejde ani plná čiastka z predaja vstupeniek.

Z medzinárodných trhov získavajú z tržieb za vstupenky v priemere 39%, z Číny dostávajú 25%, no a z kín v Kanade a USA získavajú minimálne 51%, aj keď niektoré štúdiá si pri vybraných filmoch pýtajú väčší podiel. To platí najmä pre Disney.

Všetky dohody sú však odlišné a neplatia žiadne univerzálne pravidlá a čísla. V niektorých prípadoch sa stáva aj to, že počas prvých týždňov premietania ide väčšinový podiel z predaja vstupeniek štúdiám. Čím dlhšie sa film v kinách hrá, tým väčší podiel získava práve majiteľ kina. Zatiaľ čo v premiérový víkend ide napríklad 65% štúdiu a 35% kinu, o dva mesiace neskôr to je už presne naopak. Preto sú opening weekends (premiérové víkendy) pre štúdiá najdôležitejšie. 

Odporúčané
5 filmov, ktoré v roku 2019 natočili za pár babiek, no štúdiám zarobili desiatky miliónov 5 filmov, ktoré v roku 2019 natočili za pár babiek, no štúdiám zarobili desiatky miliónov 1. mája 2020, 19:31

Artové filmy, nezávislé filmy a filmy od malých štúdií zarábajú pre distribútorov menej ako veľké blockbustery. Väčšinový podiel z predaja vstupeniek v tomto prípade dostáva prevádzkovateľ kina.  

10 najziskovejších filmov roka 2019. Filmy v skutočnosti stoja oveľa viac a zarábajú oveľa menej, než si myslíš
Zdroj: Universal

Na stránkach Deadline sa môžeš pozrieť na úspešnosť každého jedného filmu z rebríčku TOP 25 najziskovejších počinov minulého roka. Pri viacerých filmoch v TOP 25 si môžeš všimnúť, že ich distribúcia a reklama vyšli štúdiá viac ako ich výroba.

Príkladom je vojnové 1917, ktoré režisér Sam Mendes a kameraman Roger Deakins natočili za 100 miliónov dolárov, no reklama a distribúcia stáli ďalších 115 miliónov dolárov, nehovoriac o ďalších iných nákladoch v hodnote 75 miliónov dolárov. 

Zaujímavý je aj prípad Glass od režiséra M. Night Shyamalana. Ten natočil snímku za 20 miliónov dolárov, no jej propagácia vyšla Universal a Disney na ďalších 80 miliónov dolárov. 

Poradie Názov filmu Kinotržby v dolároch Čistý zisk v dolároch Štúdio
25.  Hustlers 157 miliónov 47 miliónov STX
24.  Little Women 206 miliónov 56 miliónov Sony
23. Annabelle Comes Home 231 miliónov 64 miliónov New Line Cinema
22. Glass 247 miliónov 68 miliónov Universal,
Blumhouse, Disney
21. Shazam! 336 miliónov 74 miliónov Warner Bros.
20. The Addams Family 203 miliónov 76 miliónov MGM
19. 1917 375 miliónov 77 miliónov Universal
18.  Knives Out 312 miliónov 82 miliónov Lionsgate/MRC
17.  Hobbs and Shaw 759 miliónov 84 miliónov Universal
16. Downton Abbey 194 miliónov 88 miliónov Focus Features
15. John Wick 3 326 miliónov 89 miliónov Lionsgate
14.  The Secret Life of Pets 2 430 miliónov 118 miliónov Universal/Illumination
13.  Us 255 miliónov 119 miliónov Universal
12.  How To Train Your Dragon 3 521 miliónov 130 miliónov Universal, DreamWorks Animation
11. It: Chapter Two 473 miliónov 169 miliónov New Line Cinema

10. Jumanji: The Next Level (Sony) 

Jumanji je pre Sony zlatou baňou a ich najúspešnejšou sériou súčasnosti, keďže práva na Spider-Mana sa delia s Marvel a Disney. Pre Sony šlo o najväčšiu decembrovú premiéru. Tretí diel zarobil menej než ten predošlý, no aj tak šlo o projekt, z ktorého každý profitoval. 

Snímka sa v kinách držala dlho. Viac než 1 000 kín hralo Jumanji celých 13 týždňov, až kým ich nezavrel koronavírus. Pre porovnanie, také Star Wars: The Rise of the Skywalker síce zarobilo viac, no viac hrali ho 8 týždňov.

Ide o takzvaný „frontload efekt“, kedy najviac divákov uvidí film v období premiéry. Na animáky a rodinné filmy, ako Jumanji, ale chodia ľudia aj niekoľko mesiacov po premiére. Jumanji 3 zarobilo v kinách o čosi menej ako dvojka (796.6 milióna dolárov versus 962.1 milióna dolárov). Na základe tohto boli aj nižšie bonusy pre hercov zo zisku (Participations). 

10 najziskovejších filmov roka 2019. Filmy v skutočnosti stoja oveľa viac a zarábajú oveľa menej, než si myslíš
Zdroj: Sony

 Z kinotržieb v hodnote 796 miliónov dolárov dostalo Sony 355 miliónov dolárov. K tomu si pripočítalo ďalších 323 miliónov z predaja fyzických a digitálnych nosičov, ako aj televíznych práv, od čoho odrátali celkové náklady vo výške 422 miliónov dolárov.  V štúdiu neváhali a rovno začali pracovať na ďalšom diele. Kompletnú tabuľku so všetkými údajmi o tržbách a nákladoch nájdeš tu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83959 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré filmy boli za minulý rok najziskovejšie
  • Ako funguje hollywoodske účtovníctvo
  • Ako je možné, že Avengers: Endgame zarobilo v kinách takmer 3 miliardy, no čistý zisk činil „len“ 900 miliónov dolárov
  • Aký zisk priniesol štúdiu Warner Bros film Joker, ktorý pôvodne odmietali natočiť
  • Koľko štúdiá míňajú na propagáciu filmov a že je to častokrát drahšie ako ich samotné natočenie
  • Aké sú skutočné náklady filmov, aké sú skryté poplatky, koľko zarábajú herci a podobne
Domov
Zdieľať
Diskusia