Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. apríla 2020, 14:53
Čas čítania 2:14
Dominik Vetrák

Recenzia: Extraction je skvelý akčný film. Chris Hemsworth ťa ako John Wick v 12-minútovej akčnej sekvencii posadí na zadok

FILMY A SERIÁLY CHRIS HEMSWORTH FILMY 2020
Uložiť Uložené

Extraction si môžeš pozrieť na Netflixe.

Keď vyšiel prvý trailer pre akčný film Extraction od režiséra Sama Hargravea, pre ktorého šlo o debut, mali sme dojem, že pôjde o fajn akčné béčko. Trailer však ani zďaleka nezachytil výnimočnosť tohto projektu. Musíme povedať, že ide o nadpriemerný akčný film. 

V centre diania je Tyler Rake (vo filme vyložene zabije nepriateľa hrabľami – v angličtine rake) v podaní sympatického Chrisa Hemswortha, ktorý má za sebou už množstvo nebezpečných akcií. Jeho najťažšou skúškou sa však stane misia v Bangladéši.


Má vystopovať únoscov syna šéfa veľkého drogového gangu, a následne ho ochrániť pred útočníkmi. Pôjde však po nich celé mesto a musí sa rozhodnúť, či sa akcie vzdá a chlapec zomrie, alebo sa skúsia prebojovať hordami nepriateľov. Niekto ich totiž viedol za nos. Tyler by mohol zdupkať, ale jeho osobné problémy z minulosti ho donútia konať statočne. 

Recenzia: Chris Hemsworth sa zahral na Johna Wicka. Sleduj skvelý akčný film Extraction na Netflixe
Zdroj: Netflix

A tam je jeden z najväčších problémov snímky. Akčné filmy majú len málokedy kvalitný, pútavý a funkčný príbeh. To neplatí v prípade Extraction. Príbeh žoldniera Tylera je plytký a nevyvolá v tebe takmer žiadne emócie. Chris Hemsworth nedokáže dostatočne dobre predať trápenie postavy (to však bude skôr tou postavou a scenárom, keďže Chris je vo filme super) a popri úrovni, na akej sa nachádza akcia, sú dej a jeho postavy naozaj nezaujímavé. 

Zoznam akčných filmov z roku 2020 môžeš nájsť v našej filmovej databáze.

Hlavnou kostrou filmu je akcia. Poriadne adrenalínová, napínavá a nikdy nekončiaca akcia, ktorá si vydýchne len v momentoch, keď sa dej musí trochu posunúť. Film bohužiaľ drhne zakaždým, keď sa zastaví, aby povedal viac o postavách, no dá sa to zniesť. Rozhodne by sa však takmer 2-hodinová stopáž mala skrátiť a ideálne zostrihať aj ten úvod. Je totiž neuveriteľne generický a plný klišé. Extraction ho vôbec nepotrebuje. 

Našťastie, tieto scény nikdy netrvajú dlho a zakaždým dorazí poriadne množstvo akcie. Chris Hemsworth zabíja desiatky nepriateľov a aj keď je to trochu hlúpučké, tak prijateľné. Keď to môže prechádzať Johnovi Wickovi, nevidíme dôvod, prečo by sme to mali vyčítať Tylerovi. Navyše sa na všetky akčné scény úžasne pozerá.

Recenzia: Chris Hemsworth sa zahral na Johna Wicka. Sleduj skvelý akčný film Extraction na Netflixe
Zdroj: Netflix

Režisér Sam Hargrave bol šéfom kaskadérov pri mnohých blockbusterových filmoch, vrátane posledných dvoch dielov Avengers. Zaujímavosťou je, že jeden z bratskej režisérskej dvojice Avengers (Joe Russo) napísal scenár práve pre Extraction.

Kaskadérske zručnosti Hargravea sa naplno pretavili aj do akčnej zložky filmu Extraction. Rýchle prestrihy, skvelo nasnímané súboje a prestrelky, vynikajúca choreografia pästných súbojov. To všetko nájdeš v Extraction, ktorého najlepším momentom je takmer 12 minút dlhá sekvencia, ktorá pôsobí, akoby bola natočená na jeden neprerušovaný záber. Samozrejme, tých strihov je tam veľa, no režisér nechce prezradiť, koľko presne.

Recenzia: Chris Hemsworth sa zahral na Johna Wicka. Sleduj skvelý akčný film Extraction na Netflixe
Zdroj: Netflix

Ide o majstrovsky natočenú a zahranú sekvenciu s množstvom originálnych nápadov a detailov (hlavne v súvislosti s malým chlapcom Ovim, ktorého Tyler stále kontroluje a koordinuje jeho pohyb). Nekončiaci prúd akcie zahŕňa naháňačku na autách, pästné súboje, prestrelky, ďalšie naháňačky a prestrelky. Stojí za to vidieť tento film už len kvôli tejto pasáži. 

Extraction je dobrý akčný film, ale nič viac od neho nečakaj. O postavách sa takmer nič nedozvieš, dialógy sú plytké a príbeh len vypĺňa nabité akčné scény. Počas nich sa ale od obrazovky neodtrhneš. Ich prevedenie je geniálne a vidieť, že režisér bol jeden z najlepších kaskadérov. Vďaka dychberúcim sekvenciám môžeme Extraction považovať za akčný film, ktorý stojí za to vidieť. V takom duchu sa nieslo aj naše hodnotenie. Akčné scény mierne prebili obsah, a preto si Extraction v recenzii odnáša sedem bodov z desiatich. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia