Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2020, 9:54
Čas čítania 3:22
Viktor Kniš

Koniec plastovým nádobám, tieto slovenské voskové obaly môžeš používať aj každý deň. Chránia potraviny aj planétu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Slovenka Martina je spoluzakladateľkou slovenského projektu Peelo, ktorý posúva ekológiu na ešte praktickejšiu úroveň.

Tento článok vznikol v rámci kampane #VDAKATEBE. Refresher rozdá 100 000 eur v podobe inzercie zadarmo malým podnikateľom, ktorí to najviac potrebujú.

Kampaň #VDAKATEBE môžeme realizovať vďaka predplatiteľom REFRESHER+, ak ju chceš podporiť, predplatné si môžeš zakúpiť tu. Návod, ako poslať tip na prevádzku, nájdeš tu

Príbeh slovenského projektu Peelo začal paradoxne v zahraničí, keď Slovenka Martina so svojou polovičkou Tomášom odišli na Nový Zéland. Chceli zmeniť životný štýl, spomaliť a vidieť svet, vďaka čomu si práve pri turistike uvedomili, že niekedy až polovicu ich batohu tvoria obaly z jedla a smeti, ktoré nesú naspäť.

Aj keď sami chceli žiť ekologickejšie, skutočný impulz prišiel, keď v jednom z obchodov na Novom Zélande objavili voskové obrúsky. Dnes si voskové obaly kompletne navrhujú a ručne vyrábajú vo svojej malej dielni v Bratislave úplne sami. Poctivý slovenský produkt Peelo sa za krátky čas stal obľúbeným a funkčným doplnkom do domácnosti, ktorý si okamžite zamiluje každý.  

 

Znovupoužiteľné voskové obaly Peelo potrebuješ mať doma. Slovenský produkt ochráni potraviny aj planétu

Prečo je Peelo super?

Peelo je voskový obal na potraviny, vyrobený z certifikovanej OEKO-TEX® bavlny, slovenského a českého včelieho vosku, prírodnej živice a kokosového a jojobového oleja. Práve vďaka týmto zložkám potraviny dýchajú. Peelo funguje ako šupka, ktorá ich prirodzene chráni aj v prírode. 

Je ideálny na ovocie, zeleninu, syry či bylinky. Skvelo sa prispôsobí akémukoľvek tvaru misky alebo nádoby, a preto je univerzálnym parťákom v kuchyni a na cestách. Pomáha znižovať zbytočné jednorazové obaly a potravinový odpad v domácnosti, ktorý často vzniká nesprávnym skladovaním.

Umývateľný obal stačí zohriať rukami a prikryť ním nádobu alebo obaliť zvyšok potravín.  Peelo sa tak perfektne prispôsobí akémukoľvek tvaru. Po použití stačí opláchnuť vodou, prípadne použiť ekologický saponát a jemnú hubku. Následne stačí nechať vyschnúť na suchom mieste a použiť znovu. Pri správnej starostlivosti vydrží Peelo až rok. Keď doslúži, môžeš ho roztrhať a dať do kompostu alebo spáliť. Viac podrobností o vlastnostiach produktov si môžeš prečítať na oficiálnej stránke Peelo.

Nie je ekologické ako ekologické

Autori tohto skvelého projektu Tomáš a Martina si uvedomovali, že aj keď už v tom čase existovala alternatíva voskových obrúskov, problémom bolo, že by ich museli na Slovensko dovážať. Nuž a keď tovar cestuje rôznymi dopravnými prostriedkami cez pol zemegule, v konečnom dôsledku sa vytráca ekologický princíp. Ani ten najdokonalejší logistický systém totiž nedokáže zabrániť tvoreniu uhlíkovej stopy. 


„Chceli sme vytvoriť lokálny slovenský produkt, ktorý by k nám nemusel cestovať cez pol zemegule. Mali sme tu skoro všetko, čo sme na jeho výrobu potrebovali,“ opisuje spoluzakladateľka Peelo Martina Ivanova. 

„Po návrate sme strávili niekoľko mesiacov vývojom receptúry, pretože sme chceli aby bol náš produkt nielen pekný, ale hlavne funkčný a férový k prírode. Na začiatku sme otestovali viac ako 50 receptúr voskovej zmesi a rôzne typy bavlny, kým sme sa dopracovali k voskovým obrúskom, ktoré spĺňali naše požiadavky na kvalitu a hlavne životnosť. Vymysleli sme tiež špecifický spôsob nanášania voskovej zmesi, čo nám umožňuje vyrábať obrúsky s dostatočne tenkou voskovou vrstvou, ktorá sa tak rýchlo neláme. Práve toto naši zákazníci veľmi oceňujú v porovnaní s inými značkami alebo podomácky vyrobenými obrúskami,“ hovoria autori projektu Peelo.

Znovupoužiteľné voskové obaly Peelo potrebuješ mať doma. Slovenský produkt ochráni potraviny aj planétu

Peelo chce byť bežne dostupné ako potravinová fólia alebo alobal

V prvých mesiacoch od spustenia sa tvorcom podarilo nadviazať spolupráce s niekoľkými obchodmi a aj sieťou Yeme. Cieľ je však jasný – do  budúcna si želajú, aby bol tento produkt bežne dostupný tak ako je dnes dostupná potravinová fólia či alobal.

Martina Ivanova vníma, že obzvlášť mladšia moderná generácia môže byť hnacím motorom, ktorý ukáže svetu, že to ide aj inak. Pripomína, že ide o podobný princíp, ako keď sme ešte nedávno nechápali, prečo by sme si mali do obchodu nosiť vlastnú tašku. Dnes už je tento sympatický zvyk viditeľný prakticky všade a nemusí ísť len o potraviny. „Malé kroky každého z nás sú dôležité k tomu, aby nastala v tomto smere väčšia zmena a aby nezostala zero waste filozofia výsadou malej bubliny, ktorá to robí „dokonalo”,“ pripomína spoluzakladateľ Tomáš. 

Znovupoužiteľné voskové obaly Peelo potrebuješ mať doma. Slovenský produkt ochráni potraviny aj planétu

Koronavírus zastavil ich plánované expandovanie 

Eshop spúšťali len v novembri, zatiaľ teda fungovali len veľmi krátko, kým prišli prvé opatrenia a Peelo muselo výrazne spomaliť. Pandémia ovplyvnila veľa ich plánov, snažia sa však prispôsobiť. „Mali sme naplánovaných mnoho spoluprác s obchodnými sieťami aj inými značkami, ktoré sa všetky pozastavili a odložili na neurčito. Zrušili sa tiež všetky jarné a letné dizajn markety, aj naše sťahovanie do väčších priestorov a naberanie nových ľudí na výpomoc,“ hovorí Martina. 

Konštatuje, že mali šťastie, že sú aktuálne vo firme len dvaja, takže nenesú na pleciach zodpovednosť za ďalších ľudí, ale len sami za seba.

Záchranou je internetová doba

Po prvotnom šoku v začiatkoch pandémie na Slovensku a poklese objednávok skoro na nulu sa Peelo aspoň trochu postavilo na nohy, dnes s úsmevom konštatujú, že majú objednávku už aj od 73-ročnej babičky a pomyselná technologická bariéra tak postupne prepadáva. 

Aj samotní tvorcovia projektu cielene spomalili, pretože nechceli ľuďom ponúkať produkt, ktorý momentálne nepatril medzi ich základné potreby. „Začali sme sa venovať veciam na ktoré dlhšie nebol priestor, šili sme rúška z ústrižkov látok, ktoré nám zostávali z výroby a posielali ich našim zákazníkom k objednávkam zadarmo,“ popisuje Martina Ivanova svoje marcové aktivity. Hneď, ako im to situácia dovolí, chcú pomáhať ľuďom pracujúcim v textilnom priemysle, ktorí sa živia rukami a v dôsledku pandémie prišli o prácu. Z ich internetového obchodu si momentálne môžeš objednať všetky produkty s doručením zadarmo.

Znovupoužiteľné voskové obaly Peelo potrebuješ mať doma. Slovenský produkt ochráni potraviny aj planétu
Domov
Zdieľať
Diskusia