Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. apríla 2020, 17:39
Čas čítania 1:13
Adam Novosad

Utekaj rýchlo a ďaleko, izbu si pokrop octom. Aj na území Slovenska sa v histórii šírili rady na boj proti pandémii

HISTÓRIA HISTÓRIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovenská akadémia vied sa pozrela do histórie, ako vyzeral vtedajší boj s pandémiou.

Ani naše dnešné územie v histórii neobchádzali pandémie všemožných chorôb. V súčasnosti si môžeme gratulovať, že žijeme v dobe plnej pokrokov medicíny, a tak sa historička Slovenskej akadémie vied Miriam Hlavačková pozrela späť do minulosti na zápisky a rady o prevencii a hygiene.

Na Spiši koncom 15. storočia pôsobil kazateľ Ján Gerardi, od ktorého sa zachoval morový traktát De regimine pestilentiae. Spis je jediným takýmto traktátom z nášho územia z obdobia stredoveku a mal slúžiť ako príručka pre vtedajších obyvateľov.

V čase bez sociálnych sietí a internetu nemali obyvatelia príležitosť overovať si informácie o hygienických návykoch a potenciálnej liečbe, a tak sa kazateľ Gerardi snažil poskytnúť aspoň nejaký záchytný bod. V spise píše: „Mor je chorobou infekčnou, a preto je nevyhnutné strániť sa ľudí, ktorí sú ním nakazení a v čase šírenia epidémie sa nezdržiavať v zhluku ľudí“.

Domov
Zdieľať
Diskusia