Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2020, 10:10
Čas čítania 3:47
Adrián Lukáč

Najlacnejší Apple smartfón je v predaji. Oplatí sa viac nový iPhone SE (2020) alebo obľúbený XR?

Najlacnejší Apple smartfón je v predaji. Oplatí sa viac nový iPhone SE (2020) alebo obľúbený XR?
Zdroj: Apple.com
TECH
Uložiť Uložené

iPhone SE (2020) prebral dizajn iPhonu 8 a dostal procesor iPhonu 11 Pro. Bude najlepším smartfónom roku 2020 v pomere cena/výkon?

iPhone SE (2020) môžeš kúpiť už aj na Slovensku. Apple opakuje rok 2016 a prináša iPhone, ktorý poriadne zamieša kartami na mobilnom trhu. Rovnako ako pred 4 rokmi aj teraz nechal technologický gigant z Kalifornie polročný priestor pre jesenný iPhone 11 a 11 Pro, aby na jar získal pozornosť jedine iPhone Special Edition. Čo všetko mu chýba v porovnaní so septembrovým modelom a v čom je lepší od iPhone 8, s ktorým sú na nerozoznanie? Poďme sa na to pozrieť detailne.

Najlacnejší iOS smartfón je v predaji. Ponúka vysoký výkon v staršom tele. Oplatí sa viac nový iPhone SE alebo obľúbený XR?
Zdroj: Apple.com

Dizajn: iPhone SE (2020) alebo iPhone 8?

Na pohľad je ťažko rozlíšiteľný od iPhone 8, ale vo svojom vnútri skrýva nekompromisný výkon. Kompaktná veľkosť má stále mnoho fanúšikov, a tak bolo prebratie dizajnu a rozmerov z osmičky logickým a očakávaným krokom. iPhone SE má rovnaký 4,7-palcový Retina HD displej s rozlíšením 750 x 1334 pixelov a pomerom strán 16:9 ako iPhone 8. 

Narozdiel od LCD displeja, mnoho používateľov poteší zachovanie Home Button s integrovaným Touch ID.  Sú situácie keď je skrátka pohodlnejšie ako Face ID pri bezrámikových displejoch. Najmä v súčasnej korona dobe majú niektorí iPhone používatelia problém odomknúť svoj telefón cez Face ID ak majú rúško na tvári. Nový iPhone SE zdedil od osmičky aj odolnosť proti prachu a vode IP67, vďaka čomu vydrží ponorený v hĺbke 1 meter až 30 minút.

 

Najlacnejší iOS smartfón je v predaji. Ponúka vysoký výkon v staršom tele. Oplatí sa viac nový iPhone SE alebo obľúbený XR?
Zdroj: Apple.com
 

Jediný viditeľný rozdiel je farebné prevedenie, v ktorých sú modely SE dostupné. Zatiaľ čo iPhone 8 ponúkali na výber v čiernej, bielej a zlatej, pri novom iPhone SE je to čierna, biela a červená. Ďalší rozdiel je „neviditeľný“. Je ním prechod z technológie 3D Touch na Haptic Touch. 3D Touch prišiel v roku 2015 s modelom 6S, ale v roku 2018 ho nahradili spomínaným Haptic-om v iPhone XR, minuloročné modely tento trend nasledovali. Používateľ sa teraz dostane k rozšírenej ponuke namiesto silnejšieho stlačenia displeja (3D Touch), dlhším podržaním (Haptic Touch).

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83734 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či si na novom iPhone SE (2020) zahráš aj tie najnáročnejšie hry
  • Akú má nový iPhone kvalitu fotiek
  • Či sa ti oplatí viac starší iPhone XR alebo iPhone SE (2020)
  • Za koľko si nový iPhone na Slovensku kúpiš
Domov
Zdieľať
Diskusia