Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
18. apríla 2020, 11:01
Čas čítania 4:13
Dominik Vetrák

Podľa akej metropoly má meno Profesor a ako sa mal seriál pôvodne volať? Toto je 10 zaujímavostí o seriáli Money Heist

FILMY A SERIÁLY MONEY HEIST
Uložiť Uložené

Money Heist má za sebou 4 série. Čo všetko nám ale v jednotlivých epizódach neprezradil?

Money Heist alebo La Casa de Papel sa vysiela už niekoľko rokov. Na Netflixe nájdeš prvé 4 série a hodinový dokument s názvom Money Heist: Fenomenon.

Seriál je skutočne celosvetovým fenoménom. Ich ikonografia sa využíva pri rôznych protestoch a demonštráciách, ľudia si spievajú Bella Ciao a obliekajú sa do červených kombinéz s maskami Salvadora Daliho. Aj napriek tomu však stále existujú veci, ktoré o veľa ľudí o tomto seriáli nevie. 

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix

1. Mal sa pôvodne skončiť už po 2 sériách

Money Heist ešte pod svojim originálnym názvom La Casa del Papel premiéroval na španielskej stanici Antena 3 v máji 2017. Prvú epizódu videlo cca 4,5 milióna divákov. Išlo o jednu z najsilnejších televíznych premiér v krajine od roku 2015. Na konci prvej série však klesol počet divákov na polovicu a tento trend pokračoval aj s druhou sériou. Tá tretia teda ani nemala vzniknúť a tvorcovia si s hercami povedali posledné zbohom.

V roku 2017 však práva na vysielanie odkúpil Netflix a bez akejkoľvek reklamy seriál pridal do svojho katalógu. Diváci sa už postarali o zvyšok. Začali sa o seriáli rozprávať v rôznych internetových diskusiách, odporúčali ho medzi svojimi známymi a zdieľali ho, až to nabralo gigantické rozmery. Sociálne siete hercov išli explodovať a čoskoro sa o seriáli začalo rozprávať aj v médiách po celom svete. Netflix následne tvorcov požiadal, či by dokázali urobiť ešte jednu lúpež. Dočkali sme sa tak zatiaľ 2 nových sérií. A minimálne dve ďalšie ešte budú.

Odporúčané
Money Heist dostane na Netflixe 5. aj 6. sériu! Tvorcovia hovoria o spin-off seriáloch s novými prepadmi a postavami Money Heist dostane na Netflixe 5. aj 6. sériu! Tvorcovia hovoria o spin-off seriáloch s novými prepadmi a postavami 12. apríla 2020, 9:35

2. Prvá séria sa natáčala výhradne v Madride. Všetky zahraničné lokácie dorobili v počítači

Prvé dve série nemali veľký rozpočet. Štáb tak nemohol cestovať po rôznych mestách a krajinách. Všetky exotické lokácie a zahraničné scény preto natočili v Madride. VFX artisti zodpovední za vizuálne a počítačové triky dorobili zvyšok. Po odkúpení Netflixom dostal štáb oveľa viac peňazí, a tak mohli v 3. sérii cestovať po celom svete. Dostali tiež vlastný malý ostrov, na ktorom mohli natáčať scény s Riom a Tokyo.

3. Scenár sa píše počas natáčania, nie pred ním 

Toto je zrejme jedno z najšokujúcejších prekvapení, ktoré priniesol dokument o Money Heist.  Seriál sa zameriava na detailné plány prepadov a množstvo improvizácie, ktorú musia postavy robiť, keď nejde lúpež presne tak, ako si naplánovali.  V drvivej väčšine to všetko dáva zmysel, aj keď je to pritiahnuté za vlasy a v reálnom živote by to nefungovalo. Avšak, vzhľadom na „heist“ žáner, kde sa podobné prekvapenia musia vyskytovať, inak by to bola nuda, si scenáristi zaslúžia potlesk. 

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix

O to viac, keď vieme, že scenár píšu priamo počas natáčania. Robia tak preto, aby mohli dej, správanie postáv a logické rozhodnutia písať zároveň s potrebami natáčania. Často sa stane, že počas natáčania zistia, že niečo nefunguje, no je neskoro meniť zásadné veci. Takto môžu písať a ohýbať scenár ľubovoľne a podľa potrieb režisérov, hercov a tvorcov, ktorí sa hrajú s príbehom. Nejde o maličkosti. 

Ako príklad tvorcovia uvádzajú retrospektívny záber, keď Professor nútil svojich lupičov naučiť sa anatómiu pri operáciách. Na začiatku si chcel pomôcť mŕtvym prasaťom. Marseille však tréning rázne odmietne, keďže miluje zvieratá a je oddaným aktivistom za ich práva. Ľudský život si váži oveľa menej ako ten zvierací.

Tento detail tvorcovia vymysleli tesne pred natáčaním, aby napínavú scénu trochu odľahčili. V priebehu 3. a neskôr 4. série však scenáristi mohli z tejto drobnosti ťažiť oveľa viac. Charakter Marseilla sa rozhodli vybudovať práve okolo jeho lásky k zvieratám, vďaka čomu mali s Professorom otvorený a citlivý rozhovor.

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix

Scenárista a výkonný producent Javier Goméz označil tento proces ako: „držanie uší na zemi, aby si vycítil, odkiaľ smeruje vlak. Čím je vlak bližšie, tým máš viac informácií.“  V podstate tak štiepia charaktery svojich postáv a menia príbeh seriálu na základe toho, ako sa vyvíja natáčanie a čo príbeh podľa nich potrebuje.

4. Španielsky a medzinárodný názov seriálu je odlišný

La Casa De Papel v španielčine znamená Dom z papiera. Netflix ho pomenoval Money Heist pre globálny trh. Dom z papiera bola narážka na španielsku mincovňu, kde sa tlačili peniaze. V Španielsku tak má názov seriálu hlboký význam, všade inde vo svete táto narážka stráca význam.

5. Hymna Bella Ciao bola protest songom ešte pred použitím v seriáli

Ide o partizánsku pesničku, ktorá pochádza zo starej talianskej skladby z neskoršieho 19. storočia. Pracovníci, ktorých nútili robiť na severe Talianska v neľudských podmienkach, ju spievali počas protestu, keď bojovali za lepšie práva. Skladbu neskôr upravili talianski partizáni medzi rokmi 1943-1945 počas ich boja proti fašizmu. 

6. Štáb nemohol natáčať v španielskej mincovni ani pred ňou

Zábery pred budovou sú v skutočnosti natočené pred Spanish National Research Council v Madride. Pôvodne chceli natáčať v mincovni a aj pred ňou, no inštitúcia to zakázala. Interiérové scény sa natáčali v štúdiu. Španielska banka ani neumožnila štábu mincovňu navštíviť, aby jej interiér mohli pre seriál zduplikovať. Ide teda o fiktívne prostredie. 

7. Denverov smiech

Je nesmierne prenikavý, intenzívny a okamžite rozpoznateľný. Herec Jaime Lorente sa tak v skutočnosti nesmeje. Tvorcovia chceli, aby sa Denver smial tak trochu ako pako, a tak to dali aj do požiadaviek pre kastingový konkurz. Každý z hercov mal vlastnú verziu. Tá Lorenteho je celkom chytľavá, nemyslíš? 

8.  Professor má vlastné tajné meno podľa celosvetovej metropoly

Všetci lupiči a hlavní spolupracovníci na oboch prepadoch majú mená podľa celosvetových metropol. Výnimkou je hlava operácií – Professor. Tvorcovia však prezradili, že na začiatku dali špeciálne meno aj jemu. Mal sa volať „Vatican“. Vatikán je malým mestským štátom, kde sídli hlava katolíckej cirkvi. Má však obrovský význam pre ľudí po celom svete a rovnako ako Professor, aj Vatikán je celý čas chránený. 

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix

9. Seriál sa pôvodne volal úplne inak

Názov La Casa de Papel vznikol až neskôr. Seriál sa pôvodne volal Los Desahuciados, anglicky Outcasts, čo v preklade znamená Vydedenci. Vzťahovalo sa to na postavy, ktoré sa cítia odvrhnuté od spoločnosti po tom, čo všetkým diagnostikovali smrteľné a nevyliečiteľné choroby. Tvorcovia zázemie postáv ale neskôr zmenili a smrteľne chorý ostal len Berlin.

Tvorcovia však dnes ľutujú aj jeho smrť, čoho dôkazom je množstvo retrospektívnych záberov na jeho postavu a neustále rozvíjanie jeho charakteru. Bez debaty ide o najlepšiu, najhlbšiu a najzaujímavejšiu postavu seriálu. Scenáristi prezradili, že keby vedeli, koľko sérií nakoniec natočia, nezabijú ho tak skoro.

Odporúčané
10 hercov, ktorí sa pri natáčaní filmov vážne zranili. Niektorí scény dokončili s veľkými bolesťami a množstvom krvi na pľaci 10 hercov, ktorí sa pri natáčaní filmov vážne zranili. Niektorí scény dokončili s veľkými bolesťami a množstvom krvi na pľaci 1. apríla 2020, 12:05

10. Tokyo dostala meno ako prvá postava

Jeden z tvorcov raz prišiel na stretnutie s tričkom s nápisom Tokyo, čo okamžite zarezonovalo a pomenovali tak prvú postavu. Tokyo je zároveň rozprávačkou príbehu. Samotná postava je inšpirovaná Matildou z francúzskej klasiky Leon. V nej postavu dievčaťa pod ochranou zabijaka Leona v podaní Jeana Rena stvárnila mladučká Natalie Portman. Ak si si nevšimol niektoré známky podobného správania, jej vzhľad ti už povedomý bude. 

10 zaujímavostí, ktoré si (možno) nevedel o Money Heist od Netflixu
Zdroj: Netflix
Domov
Zdieľať
Diskusia