Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2020, 8:11
Čas čítania 23:01
Tina Hamarova

Záznam streda: Matovič nechce prezradiť celkové počty nakazených ľudí v rómskych komunitách. Nechce robiť paniku

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

Za utorok je 101 pozitívnych testov. Je to zatiaľ najväčší nárast nakazených za deň na Slovensku. Celkovo otestovali v utorok 2042 ľudí.

• Najväčší problém bude pravdepodobne v rómskych osadách.
Len v piatich sa potvrdilo už 31 nakazených s Covidom-19. Hygienikov a vojenských lekárov teraz čaká ďalších viac ako 1400 osád. 

Vláda sprísnila opatrenia počas Veľkej noci, obmedzila voľný pohyb osôb a zakázala stretávanie sa. OD DNES až do 13. apríla je zakázané sa voľne pohybovať po vonku s výnimkou nákupu, návštevy u lekára, pobytu v prírode v rámci okresu a tiež s výnimkou účasti na pohrebe či starostlivosti o príbuzného alebo pomoci susedovi. 

Veľkonočný zákaz spôsobil rozsiahle kolóny v okolí Bratislavy, ale aj v iných častiach Slovenska. Niektorí ľudia meškali do práce niekoľko hodín. Reštaurácie mali problémy s dovozom surovín. 

Vláda avizuje ešte tento týždeň opatrenia na pomoc veľkým podnikom

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

22:26 – Všetky dôležité informácie, ktoré sa dnes objavili v súvislosti s pandémiou koronavírusu, si môžete vypočuť v dennom podcaste Korona Update.


22:18 – Igor Matovič nechcel prezradiť presné počty nakazených v osadách. Vraj na odporúčanie hlavného hygienika.

Odporúčané
Slovensko uzavrie niektoré rómske osady, v ktorých sa vyskytuje koronavírus Slovensko uzavrie niektoré rómske osady, v ktorých sa vyskytuje koronavírus 8. apríla 2020, 22:08

22:15 – K situácii sa vyjadrovali aj starostovia v miestnych osadách:

„Je to pre dobro pre nás všetkých u nás v osade v Bystranoch,” povedal starosta Bystrian František Žiga 

„Potrebujeme hygienické potreby, aby si umývali roky. My Romáci vieme, že to vyhráme nad koronavírusom," dodal starosta Žehrian.

22:12 – Náčelník generálneho štábu Zmeko potvrdil, že dnes bolo nasadených cca 800 vojakov. Počas sviatkov sa má ich počet ešet zvyšovať. „Miestna samospráva aj polícia potrebuje v tejto lokalite pomôcť,“ vyhlásil.

Dnes sme otestovali vraj 1000 ľudí v osadách. Armáda má pomôcť vo vyhľadávaní kontaktov nakazených ľudí. 

22:10 – Ex-splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák, ktorý podľa Matoviča prišiel s nápadom testovania po tom, čo si všimol, že ľudia sa vracajú húfne do osád zo zahraničia. Vyhlásil, že nákaza sa v osadách môže šíriť až 13krát rýchlejšie.


„Budeme sa snažiť pomáhať zaisťovať podporu, aj čo sa týka potravinového zabezpečovania,” doplnil minister obrany Jaroslav Naď.

22:08 – Regionálna hygienička zo Spišskej Novej Vsi predstavila hlavné opatrenie, „ktorým nariaďujeme zákaz styku časti obyvateľstva s väčšinovým obyateľstvom.“ 

22:04 – Hlavný hygienik Ján Mikas potvrdil, že v jednotlivých rómskych osadách sa zistil ďalšie prípady. Krízový štáb preto rozhodol, že sa uzavrú ďalšie osady. Budú ďalej zabezpečovať vyšetrovanie vzoriek a v prípade, ak sa u niekoho zhorší stav, zabezpečí sa im zdravotná starostrlivosť.

22:04 – Začala sa tlačovky Igora Matoviča - naživo ide na RTVS.

21:34 – Vyľudnené verejné priestranstvá v indických mestách zažívajú inváziu domácich a divých zvierat. Napríklad vo finančnej metropole Bombaj miestni obyvatelia pozorovali pávy sediace na zaparkovaných autách. V hlavnom meste Naí Dillí sa zasa tlupy opíc vyšplhali po stenách prezidentského paláca a dostali sa až do vnútra areálu. V uliciach sa vraj objavujú aj indické slony či medvede. (SME)

21:06 – Vo Francúzsku za deň zomrelo 541 pacientov s koronavírusom, celkovo tak má krajina takmer 11 000 obetí. U takmer 113 tisíc Francúzov potvrdili nákazu Covid-19.

Záznam streda: Matovič nechce prezradiť celkové počty nakazených ľudí v rómskych komunitách. Nechce robiť paniku
Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler

20:58 –
 Zbor väzenskej a justičnej stráže poskytol priestory pre Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia. Ide o  liečebno-rehabilitačné stredisko v Omšení. 

„Na základe požiadavky ministerstva vnútra sme poskytli priestory strediska ZVJS v Omšení pre 76 občanov vracajúcich sa zo zahraničia, ktorým bolo vládou SR nariadené karanténne umiestnenie do zariadení ministerstiev a ďalších štátnych orgánov a dnešným dňom sa začalo aj s jeho napĺňaním,“ informovala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

20:55 – Francúzsko bude predlžovať celoštátnu karanténu už po druhýkrát. Skončiť by mala až 15. apríla, vyhlásila to kancelária prezidenta Macrona. Ten má s príhovorom pre svojich krajanov vystúpiť v pondelok. (The Guardian)

20:53 – Novinári stále čakajú na briefing premiéra Igora Matoviča k situácii v rómskych komunitách. Pôvodne ohlásil tlačovku na 20.00.

20:16 – Európska komisia chce na budúci týždeň zverejniť usmernenia o návrate do normálneho života, ktoré majú zabezpečiť koordinované ukončenie obdobia izolácie v štátoch EÚ. „Postupné opúšťanie reštriktívnych opatrení môže trvať aj celé mesiace,“ povedal podpredseda EK Maroš Šefčovič. 

19:29 – Predseda vlády Igor Matovič ohlásil ďalšiu tlačovku, ktorá sa uskutoční približne o 20.00 h pred obecným úradom v obci Bystrany. Na brífingu sa zúčastnia aj minister obrany SR Jaroslav Naď, hlavný hygienik SR Ján Mikas a europoslanec Peter Pollák. Informovať budú o návšteve vybraných lokalít v súvislosti so šírením nového koronavírusu medzi marginalizovanými rómskymi komunitami.

Igor Matovič v Krompachoch.
Igor Matovič v Krompachoch. Zdroj: TASR/František Iván

19:20 – Chorvátsko sa obáva ťažkých následkov pandémie nového koronavírusu na cestovný ruch. Očakáva sa, že tržby odvetvia tento rok v porovnaní s vlaňajškom padnú o 60 % až 75 %, uviedol chorvátsky minister cestového ruchu Gari Cappelli. (Denník N)

19:14 – USA má opäť rekordné čísla. Za deň tam pribudlo 10 581 chorých na Covid-19 a zomrelo 1369 pacientov - to je zatiaľ najviac v histórii spomedzi všetkých zasiahnutých krajín. Celkovo Spojené štáty už zaznamenali takmer 411 tisíc ľudí s pozitívnym nálezom na koronavírus.

Najhoršie je na tom stále štát New York, ktorý má viac ako štvrtinu všetkých nakazených. Guvernér Andrew Cuomo dnes nariadil spustenie všetkych vlajok do polovice stožiarov ako prejav úcty obetiam Covidu-19. (worldometers)

Pre porovnanie pandémie koronavírusu s pandémiou vtáčej chrípky, ktorá zasiahla USA v roku 2009 - za jeden rok si H1N1 vyžiadala takmer 12 500 americkžch životov. Covid-19 zabil za 5 týždňov už 13 000 ľudí.

 

18:56 – Taliansko má naďalej klesajúcu krivku v počte nakazených - za posldných 24 hodín prišlo v krajine o život 542 Talianov s potvrdeným koronavírusom, čo je opäť menej ako predošlý deň. Stále je však s počtom 17 669 mŕtvych na čele rebríčka. Najväčšiu úmrtnosť na populáciu má však aktuálne Španielsko ( worldometers). Taliansko už zaznamenalo kamer 140 tisic nakazených. 

Cez 200 Talianov sa z ochorenia Covid-19 dnes vyliečilo. 

Záznam streda: Matovič nechce prezradiť celkové počty nakazených ľudí v rómskych komunitách. Nechce robiť paniku
Zdroj: TASR/AP Photo/Luca Bruno

18:53 – Veľká Británia dnes zaznamena oveľa viac obetí ako Španielsko či Taliansko. Až 938 ľudí s potvrdeným koronavírusom zomrelo. Celkovo v kráľovstve podľahlo chorobe Covid-10 cez 7 000  ľudí, viac ako 60 700 je nakazených. Dnes pribudlo 5 a pol tisíca nových pacientov s koronavírusom. 

18:10 – Španielsko hlási 757 mŕtvych za posledných 24 hodín. Je to mierny nárast oproti predošlému dňu.

Španielsko je po USA druhou najzasiahnutejšou krajinou koronavírusom na svete. Spolu má takmer 147 tisíc pacientov s Covidom-19. 14 500 Španielov prišlo o život. Oproti minulému týždňu sa našťastie nárast počtu obetí aj chorých aspoň trochu znížil. „Dosiahli sme vrchol krivky a teraz sme vo fáze spomaľovania,“ vyhlásil španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa. (The Guardian)

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/AP Photo/Bernat Armangue

17:58 – Naopak automobilky Nissan, Mazda a Mitsubishi pošlú na nútenú dovolenku 20-tisíc japonských zamestnancov. Dôvodom je znižovanie výroby pre koronavírus, šírenie nákazy totiž narušilo dodávateľské reťazce a prudko znížilo dopyt. (Denník N)

17:50 – Nemecké automobilky chcú čoskoro znova spustiť výrobu. Mercedes-Benz ju ohlásil na 20. apríla. „Vo vybraných výrobniach spustíme koordinovaný reštart našej produkcie v Nemecku. Bude sa to týkať závodov vo Sindelfingene a Bremene,“ vyhlásila spoločnosť vo svojom stanovisku.

Automobilka Volkswagen chce navýšiť produkciu v niektorých fabrikách už od 14. apríla. BMW plánuje počkať až do 30.apríla.  (The Guardian

17:40 – Odhaduje sa, že na Slovensku žije približne 440 000 Rómov.  V súvislosti so zverejnenými štatistikami šírenia koronavírusu v rómskych osadách preto teraz strojí pre splnomocnenkyňou vlády SR pre rómske komunity Andreou Bučkovou neľahká úloha.

Chce vytvoriť podmienky pre zlepšenie sociálnych a ekonomických podmienok a zachovať identitu a rozvoj kultúrnych hodnôt Rómov. „Želám si, aby sme tieto ťažké dni využili ako príležitosť na presadenie potreby znižovať rozdiely medzi Rómami a väčšinovou populáciou vo vzdelanostnej úrovni, v zamestnanosti, dostupnosti bývania a v neposlednom rade v zdravotnom stave. Odkladanie riešenia týchto problémov a sociálna vylúčenosť majú za následok negatívne vnímanie obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít,“ povedala Bučková pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

17:37 – Zajtra to bude sto dní, odkedy Svetová zdravotnícka organizácia zaregistrovala nový koronavírus SARS-CoV-2, vyhlásil to šéf organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

17:27 – Poľsko dá viac ako 100 miliárd zlotých (22 miliárd eur) firmám na záchranu pracovných miest. Suma zodpovedá 4,5 % hrubého domáceho produktu Poľska. „Verím, že týmto spôsobom zachránime dva až štyri milióny pracovných miest,“ povedal premiér Mateusz Morawiecki. (Denník N)


17:19
 Pellegrini tiež kritizuje Matoviča za to, že keď preberal vedenie a boli na spoločnom krízovom štábe, nepovedal, že majú sprísniť pravidlá pre Rómov už vtedy. 

Nech si na každej tlačovke neberie moje priezvisko do úst, lebo už mu to neveria ani ľudia a pôsobí smiešne,“ vyhlásil Pellegrini.

Ilustračná fotka z preberania vlády.
Ilustračná fotka z preberania vlády. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

17:14 – Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková povedala, že situácia s prichádzaním rómskeho obyvateľstva zo zahraničia sa monitorovala od začiatku a prví Rómovia podľa nej prešli cez hranice 18.3. Vo veľkom sa vraj vracali až 23. a 27. marca, kedy bola pri moci už nová vláda. 

17:04 –  Bývalý premiér a aktuálny podpredseda parlamentu Peter Pellegrini vyhlásil na margo Matovičovej tlačovky, že nový premiér destabilizuje Slovensko viac ako koronavírus. 

Povedal, že ešte jeho vláda nariadila, že každý, kto priešiel zo zahraničia v rámci oficiálnej repatriácie, musel ísť do povinnej štátej karantény, každý kto prišiel po svojom mal byť povinne v domácej karanténe. Podľa Matoviča to mali v rómsky osadách priamo nariadiť.

Pravidlo, že všetci ľudia, čo prídu zo zahraničia idú do povinnej karantény platí od tohto pondelka. 

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/Martin Baumann

16:53 – Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo ďalšie štatistiky k nakazeným:

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií v utorok pribudlo 70 nových prípadov. Okrem toho premiér Igor Matovič informoval o ďalších 31 pozitívnych prípadoch, ktoré sú výsledkom testovania v rómskych osadách. Spolu je to spomínaných 101 ľudí. 

Aktuálne je podľa štatistík NCZI hospitalizovaných 164 pacientov, z toho u 61 bol koronavírus potvrdený, v 103 prípadoch sa čaká na výsledok testov.

Podľa údajov Ministerstva zdravotníctva SR, ktorými disponuje na základe hlásení z nemocníc, je na Slovensku spolu 16 vyliečených ľudí z ochorenia COVID-19. Oproti včerajšku pribudli traja ľudia. Vyliečil sa 71-ročný muž, hospitalizovaný bol vo Fakultnej nemocnici v Prešove. Z ochorenia sa vyliečili aj matka s dcérou trenčianskeho regiónu, hospitalizované boli v trenčianskej fakultnej nemocnici, následne boli prepustené do domácej karantény. Ochoreniu doteraz podľahli dvaja Slováci.

16:47 – Minister vnútra Rman Mikulec reagoval na hádku cez sociálne siete ohľadom toho, či mali policajti kontrolovať všetkých alebo len niektorých vodičov:

Na tlačovku premiéra zareagoval na sociálnej sieti aj policajný šéf Milan Lučanský.


„Ja vydávam pokyny na základe oficiálnych dokumentov, uznesení, záverov, odporúčaní, alebo dohôd. Som v úzkom kontakte s mojim nadriadeným, ministrom vnútra, Romanom Mikulcom, s ktorým konzultujem nastavené pravidlá a podmienky,“ reagoval.

Lučanský tvrdí, že policajný zbor postupoval tak, ako bolo určené po zasadnutí krízového štábu. „Je mi úprimne ľúto, že vodiči, na ktorých sa dnes vzťahovala výnimka na presun z okresu do okresu, strávili hodiny v kolónach.“

16:10 – „Dnes tých ľudí len zbytočne nas*ali a oni si nabudúce povedia, že nové opatrenia zas prijímajú tí amatéri, čo robili kolóny,“ uzavrel Matovič tlačovku komentárom k ranným zápacham po celom Slovensku, ktoré vznikli pre prijaté opatrenia na obmedzenie pohybu cez Veľkú noc. Domnieva sa, že rozhodnutie o skontrolovaní každého jedného vodiča mohla byť aj cielená sabotáž.

16:07 – Matovič dodal, že verí, že sa vzťahy v koalícii vyčistia. „To demoralizuje aj to presvedčenie medzi ľuďmi. Pán predseda finančného výboru by sa mal začať  správať zodpovedne, keď už berie tak vysoký plat,“ povedal na margo kritiky Jozefa Viskupiča premiér.

Odporúčané
Drastický nárast: Na Slovensku pribudlo rekordných 101 ľudí nakazených koronavírusom Drastický nárast: Na Slovensku pribudlo rekordných 101 ľudí nakazených koronavírusom 8. apríla 2020, 15:42

16:05 – Celkovo sa podľa Matoviča otestovalo cez 2000 ľudí z osád. Za 5 dní sme vraj prekontrolovali len 3% zo všetkých osád, a tam sa našli 31 pozitívni pacienti s Covidom-19. „Šírka problému môže byť ešte oveľa oveľa väčšia.“

16:01 – „Čím viac sa budeme zodpovedne správať, tým rýchlejšie budeme môcť normálne žiť,“ pripomenul opäť premiér Matovič. 

15:59 – „Ešte sme nevyhrali,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas a dodal, že najbližšie 2-3 týždne ukážu kam bude Slovensko v boji s koronavírusom smerovať. Zamestnancom Úradu verejného zdravotníctva zrušil home office a budú vraj pracovať aj počas sviatkov.

 

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: FB Denník N

15:56 – Profesor Vladimír Krčméry potvrdil, že absolútna väčšina prípadov nákazy je importovaná.

Veľkú prácu podľa neho odviedli najmä ľudia z neziskoviek, hygienici a cudzinecká polícia, ktorá pomohla identifikovať ľudí, ktorí prišli z Rakúska.

Veľká časť z tých, ktorí prišli zo zahraničia, sú v karanténe. „Prosím ich o trpezlivosť, aby to zniesli ako určitú formu obety pred Veľkou nocou,“ povedal Krčméry.

15:54 – Europoslanec a bývalý spolnocnenec pre rómske komunity Peter Pollák povedal, že mu je ľúto, že musia takúto správu oznamovať práve na Deň Rómov. Medzi nakazenými sú podľa neho ľudia, ktorí sa vrátili z Anglicka, z Česka či Maroka. Títo ľudia sa pohybovali bežne po osadách aj medzi inými ľuďmi.

15:51 – „Vieme o tejto situácii dnes od rána, preto mi nebolo priíjmen popri tom riešiť situáciu ohľadom kolón," vysvetlil Matovič s tým, že dodal, že práve vyráža do osád, kde budú okamžite riešiť situáciu.

15:49 – „Ideme výrazne navýšiť počet mobilných odberových jednotiek, chceme čo najrýchlešie otestovať osady. Je ich 1 444," povedal Matovič. 

15:45 – „Skúsme si na základe týchto výsledkov všetci uvedomiť, že sranda skončila. Ak túto skúšku nezvládneme, zo Slovenska sa stane Lobardia,“ povedal preimér. Máme vraj dobré opatrenia, ale je to neviditeľný nepriateľ, ktorého nevidíme. Ľudí vyzval, aby boli ostražití desaťkrát viac.

Zdôraznil, že Rómovia nie sú o nič vinnejší ako hocikto iní, kto sa v zahraničí nakazil. Problém je, že sa vrátili do osád so zníženými hygiencikými podmienkami. Niektoré osady sú podľa Matoviča aj súčasťou miest.

15:41 – Za utorok je 101 pozitívnych testov. Je to zatiaľ najväčší nárast nakazených za deň na Slovensku. Celkovo otestovali v utorok 2042 ľudí.

„Otestovali sme 5 osád a je ich ešte vyše 1000. Ľudia v týchto osadách sú už 3-4 týždne, koľkí sa mohli medzitým nakaziť. Títo ľudia za to nie sú vinní,“ odkázal Matovič, vinu podľa neho nesie bývalá vláda, ktorá neposlala Rómov, ktorí sa vracali zo zaraničia do povinnej karantény.

15:40 – Výsledky z predvčerajška hovoria, že máme 5 pozitívnych rómskych osád s 31 pozitívne testovanými obyvateľmi. Matovič opakovane kritizuje svojich koaličných partnerov za návrhy na uvoľnenie opatrení - spomína Richarda Sulíka, Veroniku Remišovú či predsedu trnavskej župy Jozefa Viskupiča.

15:38 – „Peter Pollák, náš splnomocnenec vlády pre rómske komunity povedal, že očakáva veľké problémy v osadách,“ naznačuje problém Matovič. Dodnes už viac ako 60 ľudí z Tirolska boli pozitívne testovaný.

15:36 – Matovič označil za rozhodutie policajtov kontrolovať každého vodiča, čo spôsobilo dnešné zápachy po celom Slovensku, za „sabotáž uznesenia vlády“.

Zároveň ho mrzí aj reakcia koaličných parnterov, ktorí dávali statusy na Facebooky, kde podľa Matoviča „znevažovali opatrenia a zľahčovali situáciu. Takýmto spôsobom údermi od chrbta nebudeme budovať dobré koaličné vzťahy. opakuje sa to systematicky,"  vyhlásil Matovič zas na margo statusu, ktorý dal ráno na Facebook Richard Sulík.

15:35 – Začína tlačovka premiéra Igora Matoviča. Je na nej prítomný aj hlavný hygienik Ján Mikas, europoslanec Peter Pollák či epidemiológ Vladimír Krčméry.

15:31 – Slováci začali zháňať liek hydroxychlorochín, ktorý odporúčal americký prezident Donald Trump. Úspešnosť liečby nie je vedecky potvrdená a liek môže mať nebezpečné vedľajšie účinky. 

Ministerstvo zdravotníctva už pristúpilo k regulácii výdaja tohto lieku, aby ho ľudia nevykúpili. Rezort obmedzil množstvo balení, ktoré si môže pacient kúpiť, ako aj spôsob objednávania. Podobne situáciu riešili aj v susednej Českej republike.

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon

15:23 – Polícia tvrdí, že pri ranných kontrolách áut, pre ktoré sa tvorili kolóny, postupovala v zmysle uznesenia vlády. Uviedol to policajný prezident Milan Lučanský po tom, ako predseda vlády Igor Matovič napísal na Facebooku, že kontroly mali byť náhodné.


„Polícia postupovala v zmysle uznesenia vlády, v ktorom boli naformulované výnimky. Tie sme zohľadňovali pri príprave rozkazu prezidenta Policajného zboru pre hliadkovú činnosť policajtov,“ odkázal Lučanský cez tvoje tlačové oddelenie. Policajný prezident zároveň dodáva, že sa s týmto rozkazom stotožnilo aj vedenie rezortu vnútra.

15:15 – Festival Pohoda pravdepodobne nebude. Rozhodutie má padnúť o týždeň.

Odporúčané
Festival Pohoda s najväčšou pravdepodobnosťou v roku 2020 nebude, potvrdil hlavný organizátor Festival Pohoda s najväčšou pravdepodobnosťou v roku 2020 nebude, potvrdil hlavný organizátor 8. apríla 2020, 14:16

15:01 – Dráma statusov na Facebooku nekončí. Premiér Igor Matovič chce v ďalšom z nich dokázať, že vedeniu Policajného zboru zadal námatkové kontroly.

„Dopadlo to tak, že policajtom v teréne dali inštrukcie zastavovať všetkých. Bláznovstvo ... a pán policajný prezident Lučanský má čo vysvetlovať. Ospravedlňujem sa policajtom, keďže som pôvodne dostal informáciu, že kontrolovať všetkých bola nadpráca jednotlivcov z ich radov. Nie, robili len to, čo im vedenie prikázalo,“ napísal na sociálnej siete Matovič.

14:37 – Počet nakazených ľudí koronavírusom SARS-CoV-2 v Holandsku stúpol za posledný deň o takmer 1000 nových prípadov. Krajina Beneluxu hlási už cez 20 500 chorých, 2 200 Holanďanov na nákazu zomrelo, 147 len za posledný deň. (The Guardian)

14:31 – Demografi Branislav Šprocha z Centra spoločenských a psychologických vied SAV a Vladimír Bačík z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vytvorili štúdiu, v ktorej identifikujú regióny a obce, ktoré sú vystavené vzhľadom na svoju vekovú a pohlavnú štruktúru vyššiemu riziku šírenia koronavírusu. 

Najvyššiu váhu autori identifikovali v okresoch stredného a juhu západného Slovenska a taktiež v niektorých okresoch na západe (v priestore medzi okresmi Myjava – Trenčín). Rovnako rizikovým sa ukázali niektoré mestské okresy hlavného mesta Bratislavy a okres Košice IV a Medzilaborce

Získané údaje by mohli predstavovať dôležitú informáciu pre regionálne a lokálne krízové štáby pri ich rozhodovaní o zdravotníckych a epidemiologických opatreniach.

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: SAV - Šprocha/Bačík

14:25 – Irán hlási 121 nových obetí s potvrdeným koronavírusom. Celkovo tak má blízkovýchodná krajina už takmer 4000 mŕtvych. Za poslednýc 24 hodín pribudlo aj takmer 2000 nových prípadov infekcie, celkovo má Covid-19 viac ako 64 500 Iráncov. 

Irán patrí medzi najviac zasiahnuté krajiny v strednej Ázii, ale existujú podozrenia, že miestny islamský režim nepriznáva všetko, čo sa v krajine deje. (The Guardian)

14:15 – Igor Matovič ohlásil tlačovú konferenciu na 15:30, na ktorej povie nové štatistiky testovaných ľudí na koronavírus za utorok. Má sa na nej zúčastniť aj europoslanec Peter Pollák. Pravdepodobne tak budú hovoriť o potvrdených prípadoch z rómskych osád.

14:07 – Trnavská fakultná nemocnica začala testovať ľudí aj z auta.  Na takéto vyšetrenie je potrebné sa vopred objednať emailom. Nemocnica na klinike infektológie naďalej štandardne testuje aj pacientov, ktorých posielajú napríklad ich všeobecní lekári. Testovanie sa bude konať vždy pri filtračnom stane pred areálom nemocnice v čase od 8. do 13. hodiny.

Ilustračná foto
Ilustračná foto Zdroj: TASR/AP Photo/Michel Euler

14:05 – Americký pastor z mesta Lodi v štáte Kalifornia organizoval omše aj napriek pandémii, majiteľ kostola mu vymenil zámky. Dnu sa už nedostane nikto.

Ľudia okolia z pastora Duncana sa v médiách vyhrážajú, že tento krok napadnú na súde. Polícia im odkázala, ýe organizácia mala plné právo kedykoľvek vymeniť zámky. O to viac, ak išlo o krok v záujme ochrany zdravia.

Odporúčané
Pastor organizoval omše napriek pandémii, majiteľ kostola mu vymenil zámky. Dnu sa už nedostane nikto Pastor organizoval omše napriek pandémii, majiteľ kostola mu vymenil zámky. Dnu sa už nedostane nikto 8. apríla 2020, 12:18

14:03 – Nitrianske centrum Maltézskej pomoci Slovensko darovalo tento týždeň mestu Nitra takmer 700 hygienických rúšok. Centrum zatiaľ zabezpečilo výrobu celkovo 1100 kusov týchto ochranných pomôcok.

„Rúška nepretržite šijú dobrovoľníčky centra v Nitre i v obciach nitrianskeho regiónu, napríklad v Nových Sadoch, Nemčiňanoch, Pohraniciach, Štitároch a ďalších dedinách,“ uviedol hovorca centra Tibor Ujlacký.

13:40 – Napriek „pozitívnym signálom" prichádzajúcim z niektorých krajín ešte nenastal čas na zmiernenie opatrení. Povedal to európsky regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie  Hans Kluge, ktorého video z tlačovky sme zverejnili už nižšie.

„Teraz nie je čas zmierňovať opatrenia. Je čas opäť raz zdvojnásobiť a strojnásobiť naše spoločné úsilie", ktoré bude s podporou celej spoločnosti viesť k zdolaniu pandémie,“ povedal doktor Kluge.

13:25 – „Slovensko tak ako sme ho poznali už nebude to isté, budeme musieť robiť veci inak, aby sme sa pripravili na takéto pandémie,“ vyhlásil minister financii Heger.

13:20 – Župy chcú najskôr hľadať úspory vo svojich rozpočtoch (napr. podľa predsedu BSK Juraja Drobu znižujú kapitálové výdavky do rekonštrukcie ciest). Neskôr sa bude hovoriť o reforme verejnej správy ako takej. Koľko presne bude župy pandémia stáť, zatiaľ minister nevedel vypočítať.

13:18 – Minister práce Eduard Heger rokoval so zástupcami vyšších územných celkov na Slovensku. Preberali spôsoby ako vyriešia poklesy príjmov spôsobené koronavírusovou krízou do župných kás.

13:11 – „Ľudia sa stále môžu vracať domov aj komerčnými letmi, ale nevyužívajú ju,“ povedal nový minister zahraniných vecí Ivan Korčok na tisíce Slovákov, ktorí stále čakajú v zahraničí na organizovaný návrat domov. Korčok vidí problém aj v to, že občania sa často zaregistrujú na ministerských portáloch a potom už nekomunikujú späť. Ambsády preto nevedia, či sa dostali domov už sami alebo stále potrebujú pomoc.

„Máme tu lievik a ten sa volá kapacity v karanténnych miestach na Slovensku,“ vysvetľoval minister. „Ďalších 1800 ľudí sa prihlásilo cez ďalší formulár, ktorí chcú prísť domov po vlastnej osi.“ 

13:05 – Vláda rozšírila pomoc pre SZČO. Od dnes od 16. hodiny si budú môcť živnostníci, ktorí negatívne pocítili dopady pandémie, podávať žiadosti o príspevky na náhradu príjmov. Pre drobných podnikateľom, ktorí začali iba v tomto roku a doteraz nezaplatili nič na daniach či odvodoch, vláda tiež pripravuje podporu. Presnú podobu predstaví rezort práce na budúci týždeň.

Rovnako tak zamestnávatelia môžu začať žiadať príspevky na náhradu miezd za zamestnanca. Celý proces prebieha elektronicky na webovej stránke pomahameludom.sk, kde sú uvedené aj podmienky pomoci. 

13:01 – Nemecká ekonomika tento rok klesne o 4,2 % v dôsledku pandémie koronavírusu. Uviedlo to v spoločnej predpovedi päť popredných nemeckých ekonomických inštitútov. (Aktuality)

12:57 – Podľa Ivana Korčoka prebieha určitá spoločná komunikácia pri zavádzaní opatrení v rámci Vyšehradksej štvorky, každý štát je ale viac zodpovedný sám za seba.

12:50 – Repatriácie, ktoré boli spustené ešte bývalou vládou, by mali pokračovať. K dnešnému dňu sme podľa ministra zahraničných vecí Korčoka umožnili návrat na Slovensko vyše 4 000 občanom SR. Pripomenul, že od tohto týždňa ktokoľvek, kto sa vráti na Slovensko, pôjde do povinnej karantény. 

Ľudia by si návrat na Slovensko ale mali dobre rozmyslieť, či je to naozaj nevyhnutné. 

Ivan Korčok prebral rezort zahraničných vecí od zastupujúceho ministra hospodárstva Richarda Sulíka.
Ivan Korčok prebral rezort zahraničných vecí od zastupujúceho ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

12:47 – Korčok si myslím, že Európsku úniu čaká po skončení koronavírusovej pandémie test, či vydrží. Chystá sa konferencia o budúcnosti EÚ. 

„Chceme čo najviac pomôcť tomu, aby sme to zvládli. Sme dojatí z toho akou traumou prichádzajú naše priateľské národy v Taliansku, Španielsku aj vo Franúzsku. Je to trauma, ktorá ich poznačí na dlhé obdobie, musíme aj v EÚ myslieť na to, ako im pomôcť,“ povedal Korčok. Chce týmto krajinám pomôcť.

12:42 – Novovymenovaný minister zahraničných vecí Ivan Korčok vyhlásil koronavírusovú krízu za najväčšiu krízu od II. svetovej vojny. Upozornil na konšpirácie o tom, č členstvo Slovenska v EÚ má zmysel.

Odporúčané
8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet 8 najčastejších hoaxov o koronavíruse, ktoré brázdia slovenský internet 1. apríla 2020, 17:01

„Chcem urobiť maximum preto, aby nevznikali pochybnosti o tom, kam patríme,“ vyhlásil Korčok. Chce napraviť obraz Únie o tom, že nerobí v tejto kríze dosť. Na stránke ministerstva zahraničných vecí dnes spúšťajú link, ktorý bude odkazovať na všetky aktivity Európskej únie v boji s koronavírusom. 

12:37 – Súkromné laboratóriá v súčasnosti vedia vyšetriť viac ako 2000 vzoriek s možnou prítomnosťou nového koronavírusu. Pokračujú v budovaní nových odberových miest aj rozširovaní svojich testovacích, logistických či personálnych kapacít. Informovalao tom  Asociácia laboratórií AsLab. 

Počas prvého týždňa testovania laboratóriá Klinická biochémia, Medirex a Synlab vyšetrili spolu 1460 vzoriek, z toho 249 pacientov štátu, 395 zamestnancov strategických podnikov a 816 samoplatcov.  

Pribudeli aj nové laboratóriá na testovanie v Bratislave, Malackách, Košiciach, Nitre, Žiline a Považskej Bystrici. V najbližších dňoch je naplánované otvorenie ďalších odberových miest v Bratislave, Poprade, Prešove, Púchove, Ilave a Kráľovskom Chlmci.

12:32 – Nitra môže prísť pre epidémiu o milióny eur, mesto je v krízovom režime. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhadla výpadok daní z príjmov fyzických osôb pre mesto Nitra na tento rok na 1,9 až deväť miliónov eur. 

K týmto stratám treba podľa radnice pripočítať výpadky príjmov z nájmu, zo vstupného na kultúrne a športové podujatia, zvýšené náklady na boj s koronavírusom a na potláčanie ekonomických dosahov.

„Tak ako iné mestá a obce, aj Nitra bude musieť zmraziť čerpanie časti výdavkov vo všetkých oblastiach. Odbor ekonomiky a rozpočtu preto v spolupráci s vedúcimi jednotlivých odborov neustále analyzuje dosahy na príjmy a výdavky mesta. Predbežné čísla hovoria o obmedzení čerpania rozpočtu vo výške približne 4,2 milióna eur. Pri porovnaní s odhadom výpadku Rady pre rozpočtovú zodpovednosť je zrejmé, že zmrazenie na tejto úrovni nemusí byť postačujúce,“ uviedol odborný poradca pre komunikáciu na mestskom úrade Henrich Varga.

12:12 – Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Poľsku za posledný deň zvýšil o 152 na 5 000, informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Počet úmrtí v dôsledku nového koronavírusu sa zvýšil na celkovo 136.  

Poľská vláda v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 vyhlásila 20. marca stav pohotovosti a uzavrela všetky školy, divadlá, kiná a obmedzila verejné zhromaždenia. (SME)

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski

Poliaci pritom majú mať už o mesiac prezidentské voľby, predseda vládnej strany Právo a Spravodlivosť Kaczynski odmieta, aby sa posunuli na neskôr. Napriek rozporom nakoniec presadili zákon o voľbách poštou. Poľská pošta sa však obáva, či 30 miliónov hlasov zvládne spracovať, nechce tiež ohroziť svojich zamestnancov.

Okrem toho chce vládna strana presadiť aj úplný zákaz interrupcií, v čase, keď proti nim na ulici nemôže nikto protestovať. (L. Onderčanin, SME)

12:04 – Matovič na Facebooku tiež naznačil, že niektorí policajti to s kontrolami tochu prehnali, pretože mali byť len námatkové. 

11:55 – Premiér Igor Matovič reaguje na Sulíkovu kritiku na Facebooku facebookovým statusom:

„Nemám rád, ak ľudia spomedzi hráčov koaličného tímu, od ktorých v ťažkej situácii čakáte, že vám podržia chrbát ... si hrajú svoje sebecké hry. Neschopnosť podporiť čokoľvek nepopulárne konané vo verejnom záujme a postovať na FB svoje výplody mysle, je v tejto chvíli mimoriadne nezodpovedné. Tým dupľom, že na rozdiel od obyčajných ľudí o dosť viac veľmi dobre vedia ako vážna v skutočnosti je naša situácia.“

Odporúčané
Lídri sa hádajú na Facebooku: Sulík sa rúti 150 km/hod a sťažuje sa na opatrenia, podľa Matoviča sú to len výplody jeho mysle Lídri sa hádajú na Facebooku: Sulík sa rúti 150 km/hod a sťažuje sa na opatrenia, podľa Matoviča sú to len výplody jeho mysle 8. apríla 2020, 11:10

11:46 – Polícia zverejnila na svojom Facebooku live video ako vyzerá situácia v Bratislavskom kraji.

„Policajti vykonávajú zodpovedne na základe uznesenia vlády SR kontrolu občanov. Z uvedeného dôvodu sa na dôsledne kontrolovaných hraniciach Bratislavy s okresmi Pezinok, Malacky a Senec tvoria rozsiahle dopravné kolóny. Vyzývame preto všetkých občanov, na ktorých sa nevzťahuje výnimka, aby cestovali len v nevyhnutných prípadoch a napomohli tak zmenšiť kolóny a odľahčiť vzniknutú dopranú situáciu,“ píšu policajti.

11:33 – Regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Hans Henri Kluge potvrdil že v najviac zasiahnutých krajinách ako Španielsko a Taliansko postupne klesá počet obetí koronavírusovej pandémie. Počet nakazených za deň klesá podľa neho aj v Rakúsku, Holandsku či Švajčiarsku. Lepšie výsledky by mali postupne hlásiť aj Nemci.

„Koronavírus sa objavil už vo všetkých vekových kategóriách, najmenej ovplyvňuje deti pod 15 rokov,“ povedal doktor Kluge.

Väčšina prípadov nákazy koronavírusom má mierne príznaky. „40% prípadov končia v nemocnice, 5% z nich vyžadujú intenzívnu starostlivosť. Medzi nakazenými, ktorí zomreli, sú dve tretiny mužov a 95% obetí boli ľudia nad 65 rokov,“ doplnil doktor Kluge.

11:27 – Minister práce Milan Krajniak poprosil ľudí o trpezlivosť pri hodinových kolónach, Slovensko je podľa neho jedna z troch krajín, ktorá zváda epidemiologicky situáciu najlepšie. Obmedzenie pohybu a aktuálne kontroly podporuje a hlasoval za ne aj na vláde.

Verí, že ak zvládneme Veľkú noc, o to skôr sa budeme môcť začať otvárať. Rovnaký názor má aj minister financii Eduard Heger. „Nikoho neteší tráviť hodiny na cestách v kolónach, ale toto opatrenie prišlo preto, aby sme nestratili to, čo sme si tu drinou oddreli posledné 3-4 týždne.“

11:15 – V rôznych slovenských mestách už možno nájsť automaty na tvárové rúška na ochranu pred nákazou novým koronavírusom. Na viacerých miestach sú "rúškomaty" už v priestoroch lekární.

„Úpravou svojich výdajných automatov s rôznorodým doplnkovým lekárenským sortimentom tak zareagovali na dlhodobý nedostatok ochranných pomôcok tváre na Slovensku,“ uviedla sieť lekární Dr. Max. „Cieľom je v prvom rade zabezpečiť dostupnosť takmer nedostatkového tovaru na Slovensku. Zároveň sú vďaka automatizovanému systému rúška pre širokú verejnosť k dispozícii bez časovej obmedzenosti, teda aj v momente, keď sú lekárne mimo otváracích hodín," dodáva Dr. Max. 


Rúškomaty sa nachádzajú napríklad v bratislavskom podchode na Trnavskom mýte či v Kežmarku, kde prerobili automat na sladkosti. Ďalej v Žiari nad Hronom a v Prievidzi. Postupne by mali pribudnúť na ďalších miestach v Bratislave, Košiciach a Žiline.

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR

11:01 – Veľkonočné omše a obrady sa budú konať v katedrálach a kostoloch bez prítomnosti veriacich, potvrdil to arcibiskup Stanislav Zvolenský. Bude pri nich prítomný len nevyhnutný počet pomocníkov. „S bolesťou vnímame situáciu, že nemôžeme konať verejné bohoslužby, ale uvedomujeme si, že pre ochranu zdravia a života vlastného aj ostatných treba dodržiavať preventívne opatrenia“ povedal po prvom oficiálnom stretnutí s premiérom Igorom Matovičom.

Matovič. Poukázal na to, že veriaci môžu počas veľkonočných sviatkov sledovať bohoslužby napríklad cez verejnoprávnu RTVS.  

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/ Dano Veselský

10:54 – Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1 939 úmrtí. USA majú zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom na svete (cez 400 tisíc nakazených). Americký prezident Donald Trump včera na tlačovke kritizoval na Twitteri Svetovú zdravotnícku organizáciu za zlyhanie počas pandémie COVID-19. Naznačil dokonca, že im stopne financovanie. 



10:41 –
 „Z BOJA PROTI KORONE SME SPRAVILI FETIŠ. Kvôli 800 mŕtvym na chrípku ročne si ekonomiku nelikvidujeme. Kvôli 500 nakazeným na koronu áno,“ rozčuľuje sa na sociálnej sieti vicepremiér Richard Sulík. Naráža na kilometrové zápchy, ktoré sa tvoria pre kontroly veľkonočného zákazu voľného pohybu. 

Richard Sulík sa ospravedlnil všetkým občanom, ktorí trčia v zápche a nevedia sa dostať do práce. Premiérovi sa vraj nevie dovolať. „Bohužiaľ, hodiny argumentovania na vláde a koaličnej rade nepomohli. Toto je šialené a musí to skončiť,“ dodal minister hospodárstva.

10:32 – Mesto Košice začína od stredy s distribúciou balíčkov pre seniorov. Obálky budú obsahovať leták s informáciami a kontaktmi vrátane výhod, na ktoré majú seniori nárok počas vyhlásenej mimoriadnej situácie v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.

V obálke nájdu aj sedemmiestny číselný osobný kód. „Prostredníctvom neho sa môžu zaregistrovať a využívať tak služby mesta, ktoré im v tejto mimoriadnej situácii poskytneme,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček s tým, že automatický systém z call centra ich bude následne kontaktovať a zistí, o aký typ služby alebo druh sociálnej pomoci majú konkrétne záujem.

10:11 – Zápchy do Bratislavy sú aj v smere od Trnavy. Na diaľnici D1 sa tvoria rozsiahle kolóny, vodiči sa musia pripraviť na niekoľkohodinové čakanie. Stojí sa už od Zelenča. Kamióny spočiatku boli odstavené predovšetkým v pravom jazdnom pruhu, momentálne zasahujú už aj do stredného. Súčasnú situáciu komplikuje aj to, že pri odpočívadle v Zelenči kamionista zo Slovinska v strednom pruhu narazil do osobného motorového vozidla. Nikto sa nezranil.

Zelená vlna RTVS informuje, že kolóny sa tvoria aj na vjazde do Bratislavy zo Senca po Starej ceste, zdržanie je viac ako hodinu. Vodiči upozorňujú na viac ako hodinové zdržanie aj na výjazde z Bratislavy do Rovinky a na D2 pri Stupave v oboch smeroch.

Problémy sú aj s dopravou v iných častiach Slovenska. Zelená vlna hlási minimálne hodinové zdržania na D1 za Považskou Bystricou smerom do Žiliny, na vjazde do Košíc z Nižného Klátova aj Malej Idy, na výjazde zo Strážskeho do Vranova nad Topľou na trase Bučany - Trakovice v oboch smeroch, v Dargove v oboch smeroch a za Bánovcami nad Bebravou v smere do Trenčína.

„Pod Strečnom smerom do Žiliny sa zdržíte asi 45 minút a za Kysuckým Novým Mestom v smere do Žiliny minimálne dve hodiny," doplnili vodiči.

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Odporúčané
Sleduj, ako na Slovensku kolabuje doprava kvôli policajným kontrolám. Na hraniciach okresov ľudia strácajú nervy Sleduj, ako na Slovensku kolabuje doprava kvôli policajným kontrolám. Na hraniciach okresov ľudia strácajú nervy 8. apríla 2020, 11:03


10:06 – 
V Rusku pribudlo za deň 1 175 nakazených ľudí s koronavírusom, celkovo tak počet pacientov narástol na viac ako 8 600. Vo federácii je zatiaľ potvrdených 63 úmrtí. (The Guardian)

9:58 – V Česku je už cez päť tisíc nakazených, konkrétne 5 033 pacientov s Covidom-19. Za včera pribudlo 195 pozitívnych nálezov zo 7 434 testov - to je zatiaľ najviac ako naši susedia spravili za deň. 

91 Čechov s koronavírusom zomrelo, 181 sa vyliečilo.

9:55 – Nórsko chce 20. apríla otvoriť materské školy, rozhodla o tom vláda. Ide o prvú fázu v rámci postupného uvoľňovania obmedzení, zavedených v krajine v dôsledku pandémie koronavírusu. Žiaci prvého stupňa základných škôl sa budú môcť do svojich lavíc vrátiť 27. apríla. Vyššie ročníky by sa mali znovu otvoriť ešte pred letnými prázdninami. (Aktuality)

9:42 – Po 11 týždňoch karantény z čínskeho mesta Wu-chan odišiel v stredu prvý vlak. Mesto, ktoré bolo epicentrom koronavírusovej pandémie sa posledné dni stále viac otvára. Obyvatelia mesta sa postupne objavujú v uliciach a môžu vycestovať aj mimo mesta. (The Guardian)

Mesto tiež opätovne povolilo uzatvárať miestnym párom manželstvá.

9:31 –  Ministrom financií Európskej únie sa po zdĺhavých rokovaniach nepodarilo v stredu dosiahnuť dohodu o záchrannom pláne, ktorý má pomôcť ťažko zasiahnutým členským štátom čeliť pandémii nového koronavírusu.  Rokovani na teraz prerušili. (Aktuality)

„Po 16 hodinách diskusií sme sa priblížili k dohode, ale ešte tam nie sme. Prerušil som Euroskupinu a budeme pokračovať zajtra,“ oznámil Mario Centeno, šéf tzv. Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, na sociálnej sieti Twitter.

9:15 – Keď budete sedieť cez sviatky doma na zadkoch, skôr sa z toho dostanete, hovorí Slovenka Eva, ktorá žije v Taliansku. „Strach nie je niečo, na čo umrieme. Koronavírus áno...“

Odporúčané
Po koronavíruse chcem cestovať po Taliansku, hovorí Eva, ktorá tam žije už 15 rokov. Slováci by mali urobiť to isté (Rozhovor) Po koronavíruse chcem cestovať po Taliansku, hovorí Eva, ktorá tam žije už 15 rokov. Slováci by mali urobiť to isté (Rozhovor) 8. apríla 2020, 8:50

9:07 – V okolí Bratislavy sa pre sprísnené kontroly pohybu osôb na verejnosti tvoria kolóny. Cesta z Dunajskej Lužnej do centra hlavného mesta niektorým ľuďom trvala až dve hodiny. Zápchy sa tvorili aj v Svätom Jure.

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: FB/Bratislavský samosprávny kraj

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: FB/Bratislavský samosprávny kraj

Polícia na svojom Facebooku vysvetľuje čo by ti mohlo pomôcť zrýchliť kontrolu - treba mať pri sebe občiansky preukaz, prípadne pracovnú zmluvu alebo bloček od nákupu. 

8:55 – Izraelčania, ktorí z náboženských dôvodov nosia brady, budú môcť používať vlastné masky na ochranu pred koronavírusom, aby sa nemuseli oholiť.

Špeciálne pre tento účel navrhli masky rôznych veľkostí. Sú v štádiu certifikácie, vyrábať by sa mi začať čoskoro. (SME)

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: TASR/AP Photo/Ariel Schalit

8:53 – Počet obetí koronavírusu prekonal hranicu 80 000 mŕtvych. (worldometers)

8:46 – Ubehlo už sto dní odkedy Svetová zdravotnícka organizácia prvýkrát upozornila na nový koronavírus. (The Guardian) 

8:43 –
 Národný ústav detských chorôb získal prostriedky na 1000 ochranných štítov, ktoré pre zdravotníkov vyrobí občianske združenie NÚDCH. Majú zabezpečiť účinnejšiu ochranu zdravotníckych pracovníkov pred nákazou koronavírusom.


„Našou prioritou je vytvoriť bezpečné pracovné prostredie, aby sme vedeli poskytovať plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť. Zároveň by sme chceli vyzvať všetkých ľudí, aby nariadenia brali vážne a aby naozaj čo najmenej vychádzali do kolektívu,“ povedal generálny riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela.

8:36 – Spoluzakladateľ Twitteru Jack Dorsey poskytne zo svojho osobného majetku 1 miliardu dolárov na pomoc v boji s koronavírusom. Chce to urobiť prostredníctvom charitatívneho fondu. Zo svojho celkového majetku v hodnote približne 3,6 miliardy dolárov tak vyčlení okolo 28%.

Po tom, čo sa podarí pandémiu poraziť, chce pomáhať aj v oblasti vzdelávania a zdravia dievčat.  (SME)

8:29 – Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Nemecku už druhý deň po sebe stúpol. Za posledných 24 hodín pribudlo 4003 pacientov. Celkovo je tak v krajine už cez 103 tisíc nakazených. Predošlé štyri dni počet nových infikovaných klesal.

8:18 – Ivanovi Korčokovi dnes končí povinných 14 dní v karanténe, do ktorej musel ísť po návrate z USA a môže tak prebrať vedenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Na poludnie ho vymenuje prezidentka Zuzana Čaputová.

NAŽIVO: V rómskych osadách je potvrdených už 31 nakazených, tisíc osád ešte ostáva. Matovič sa pri tomto ozname skoro rozplakal
Zdroj: FB/ Ivan Korčok

8:13 – Voľný pohyb osôb je od 8. do 13. apríla na Slovensku obmedzený. Zakázané je aj uplatňovanie práva pokojne sa zhromažďovať s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Rozhodla o tom vláda v rámci rozšírenia opatrení počas núdzového stavu.

Odporúčané
Na Slovensku bude cez Veľkú noc platiť zákaz vychádzania Na Slovensku bude cez Veľkú noc platiť zákaz vychádzania 6. apríla 2020, 20:06

Obmedzenie má zabrániť masovému navštevovaniu sa počas veľkonočných sviatkov, a tým riziku zvrátenia doterajšej pozitívnej tendencie minimalizácie šírenia nového koronavírusu na Slovensku.

Dodržiavanie zákazov bude kontrolovať polícia, posilnená tiež príslušníkmi Ozbrojených síl SR, ktoré na tento účel vyčlenili 714 profesionálnych vojakov.

8:00 – Zákaz vychádzania cez Veľkú noc urýchlil odchod ľudí z miest. Britský premiér zostáva hospitalizovaný. Všetko dôležité, čo sa v spojitosti s koronavírusom stalo na Slovensku v sobotu, si môžete vypočuť v podcaste Korona Update.

 

Domov
Zdieľať
Diskusia