Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. apríla 2020, 8:50
Čas čítania 9:15
Tina Hamarova

Po koronavíruse chcem cestovať po Taliansku, hovorí Eva, ktorá tam žije už 15 rokov. Slováci by mali urobiť to isté (Rozhovor)

Po koronavíruse chcem cestovať po Taliansku, hovorí Eva, ktorá tam žije už 15 rokov. Slováci by mali urobiť to isté (Rozhovor)
Zdroj: TASR/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP
REFRESHER
Uložiť Uložené

Rozvoj vlastného turizmu je skvelá cesta ako pomôcť zničenej ekonomike.

Eva Cucurachi žije v Taliansku už 15 rokov. Študuje filozofiu a pomáha s postihnutými ľuďmi. Už viac ako mesiac a pol je však doma. Von môže ísť len sama a so špeciálnym povolením, psa môže venčiť len pár sto metrov od domu. 

Ľuďom na Slovensku odkazuje, že aj oni mali zo začiatku pocit, že to nie je také vážne. Aj v Taliansku vraj odborníci porovnávali koronavírus s chrípkou. Situácia sa však z ničoho nič zmenila a Taliansko má najviac obetí koronavírusu na svete, cez 17 100 mŕtvych.

Slovákom preto odkazuje, aby cez nadchádzajúce Veľkonočné sviatky „sedeli doma na zadkoch.“

„Strach nie je niečo, na čo umrieme, koronavírus áno," hovorí Slovenka v Taliansku a prosí Slovákov, aby ostali doma (rozhovor)
Zdroj: Eva Cucurachi

Treba si uvedomiť, že cena za nešírenie paniky je taká, že vírus sa bude šíriť omnoho ľahšie. Strach nie je niečo, na čo umrieme, koronavírus áno. A keď ten vírus podceníme, tak to bude mať také následky ako tu v Taliansku.

Aká je u vás v Ancone aktuálne situácia?

My sme od 11. marca v karanténe, stále tu platia prísne nariadenia. Ľudia sedia doma, ja teda už mesiac a pol. Školy sú dlhodobo zatvorené, kto môže pracuje z domu - môj muž tiež. Prednedávnom zavreli už aj fabriky, takže skutočne väčšina Talianov sedí doma. Hoci obchody stále fungujú, ľudia už nie sú takmer vôbec vonku.

Môžeš pokračovať v štúdiu?

Áno, moja univerzita funguje v pohode online. Dokonca budeme asi aj skúšky robiť online, neviem si to úplne predstaviť či cez Skype alebo ako. 

Aj moje deti sa učia, majú normálne vyučovanie, učitelia ich skúšajú  cez tablety či telefóny, jednoducho fungujú ďalej. Aj dnes ráno mali tri hodiny, sedeli pred počítačom a učiteľka im vysvetľovala všetko „face to face“.

Taliani už rátajú s tým, že do konca školského roka nepôjdu do školy, takže to musia nejak doklepnúť. Deti sú doma už od februára, ale od začiatku nabehli na takýto systém. Majú aj online testy - videla som, že robili napríklad test z geografie, kde mali interaktívnu mapu, na ktorú klikli a museli napísať, čo to je za štát, bolo to známkované. Poobede si normálne robia úlohy, takže je to tu dobre podchytené. Deti sa doma nenudia a väčšina rodičov tiež.

Ale ty nemôžeš teraz pracovať, nie? Asi nemôžeš pomáhať postihnutým ľuďom.

Nie, všetky tieto denné centrá sú už dlho zavreté. Čokoľvek, kde hrozilo, že sa ľudia budú zhromažďovať, zavreli ako prvé. Teda školy, takéto centrá, všetky hromadné podujatia ako športové zápasy, kultúrne akcie, kiná, to zatvorili ešte začiatkom marca. Tiež sú zakázané svadby či pohreby.

Odporúčané
Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť (rozhovor) Veronika je v Miláne kvôli koronavírusu v karanténe. Ľudia tu nerešpektovali pravidlá a teraz takmer nemôžeme vyjsť (rozhovor) 12. marca 2020, 10:46

A ako sa situácia podľa teba bude vyvíjať ďalej? Aké sú prognózy v Taliansku?

Zdá sa, že čísla už začali pomaly klesať, tak snáď to, že už sedíme tak dlho doma a naozaj sa ľudia snažia až na nejaké výnimky karanténu dodržiavať, malo zmysel. Pôvodne nám hovorili, že do apríla neuvidíme zlepšenie, ale zdá sa, že vrchol sme už pravdepodobne mali za sebou ten predošlý víkend. Teraz sú rôzne predpovede, že koľko ešte budeme sedieť doma, ale vyzerá, že stále to budú mesiace. 

Teraz stále platí, že nemôžeš ísť ani so psom do parku. Ja chodím so psom len nejakých 200-300 metrov okolo domu. Polícia toto kontroluje, sú všade. Keď ideš z domu, musíš mať certifikát. Bez neho môžeš dostať veľkú pokutu a neberie sa dokonca ako pristupok, ale ako trestný čin.

Akože bude stále povinná karanténa?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 83105 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako funguje prísna karanténa v Taliansku a kedy môže Eva vyjsť z domu
  • Prečo si myslí, že sa situácia môže zhoršiť aj na juhu Talianska
  • Prečo by sa mali Slováci poučiť z chýb v Taliansku
  • Čo spôsobilo zľahčovanie epidémie
  • Aké si myslí, že bude Taliansko po pandémii
Domov
Zdieľať
Diskusia