Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2020, 15:36
Čas čítania 1:00
Matej Krajčovič

Proti zápalu pľúc spôsobenému koronavírusom sa vraj môžeš chrániť touto technikou dýchania

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Naopak, neodporúča sa ležanie na chrbte.

Nový koronavírus a ochorenie COVID-19 môžu v ťažších prípadoch spôsobiť zápal pľúc, teda pneumóniu. Pľúca pacientov pri nej nedokážu do krvi dostávať dostatok kyslíka a nevyhnutné býva aj napojenie na dýchací prístroj či dokonca externé okysličovanie (ECMO).

Na internete sa teraz začínajú objavovať články, ktoré hovoria o tom, že pacienti s pneumóniou by nemali ležať na chrbte ani na boku a ideálna je naopak pozícia na bruchu alebo v sede. 

Odporúčané
Slovensko má pravdepodobne prvú obeť nového koronavírusu. Nemocnica muža prepustila domov so zápalom pľúc Slovensko má pravdepodobne prvú obeť nového koronavírusu. Nemocnica muža prepustila domov so zápalom pľúc 31. marca 2020, 19:01

Tieto rady  platia najmä pre aspiračnú pneumóniu, kedy najmä staršie osoby s poruchami prehĺtania môžu vdýchnuť obsah svojho žalúdka plný kyselín a zvyškov jedál. 

„Koronavírusovú“ pneumóniu ale spôsobuje vírus SARS-CoV-2 vdýchnutý cez ústa alebo nos. So žalúdkom teda teoreticky nič nemá, no pri ležaní na chrbte môže dochádzať k priškrcovaniu dýchacích ciest, čo vraj taktiež prispieva ku komplikáciám. Väčšinu plochy pľúc totiž máme „na chrbte“, nie pod hrudníkom.

Doktor Sarfaraz Munshi z britskej nemocnice Queens Hospital nakrútil video, na ktorom vysvetľuje techniku dýchania, ktorá podľa neho môže zabrániť práve rozvoju pneumónie po nakazení sa novým koronavírusom. 

V prípade infekcie je podľa neho potrebné dostávať veľký objem vzduchu čo najhlbšie do pľúc. Praktikujú ju preventívne aj miestni doktori a sestričky.

Munshiho zdôrazňuje, že cvičenie je potrebné hneď na začiatku infekcie, ale ideálne aj u úplne zdravých pacientov.

Máš spraviť 5 hlbokých nádychov a pri každom zadržať dych na 5 sekúnd. Pri šiestom sa treba nadýchnuť a silno zakašľať so zakrytými ústami. Toto zopakuj dvakrát.

Následne si treba ľahnúť na brucho a desať minút trochu hlbšie dýchať. Na brucho práve preto, že aj ležanie na chrbte môže prispievať k rozvoju sekundárneho zápalu pľúc. 

Domov
Zdieľať
Diskusia