Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. apríla 2020, 7:20
Čas čítania 14:41
Viktor Kniš

Záznam: Z týchto miest pochádza 47 nových nakazených Slovákov

NEWS
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

V pondelok pribudlo 47 nových potvrdených prípadov nákazy COVID-19 na Slovensku. 1401 testov bolo negatívnych.

• Na Slovensku zomreli už dvaja pacienti nakazení novým koronavírusom.

• Vláda sprísnila opatrenia počas Veľkej noci, obmedzila voľný pohyb osôb a zakázala stretávanie sa.


 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:00 Premiér Igor Matovič v mimoriadnom vystúpení vo verejnoprávnej televízii: „Všetky vlády dostávajú 100 dní na nádych, my sme nedostali ani minútu.“ Podľa predsedu vlády si nemôžeme dovoliť počas Veľkej noci pokaziť dobrý priebeh, ako Slovensko zatiaľ zvláda pandémiu, znovu spomenul, že nechce, aby sme „škrtli zápalkou.“ Dodal, že si uvedomuje, že toto opatrenie proti nemu budú používať politickí súperi.

19:53 – Český Pražský denník zverejnil prehľadný graf obetí koronavírusu v krajine. 

19:49 – Virológ Hendrik Streeck je presvedčný, že obavy z prenosu nákazy po kontakte s plochami, ktorých sa dotýka veľa ľudí, môžu byť poriadne prehnané. Prenos koronavírusu cez povrchy je vraj málo pravdepodobný. Nemecko skúmalo vyše 70 domácností, kde žili nakazení.

 

19:39 – Parlament schválil zákon, ktorý umožní požiadať o odklad splátok úveru v banke maximálne na deväť mesiacov, hlasovalo zaň 88 zo 132 prítomných poslancov. Neprešiel pozmeňujúci návrh Smeru, aby si banky nemohli uplatňovať úroky od ľudí, čo využijú odklad. (denník N)

 

19:30 – 10 vecí, ktoré ti už lezú na nervy, keď musíš nosiť rúško.

Odporúčané
10 vecí, ktoré ti už lezú na nervy, keď musíš nosiť rúško 10 vecí, ktoré ti už lezú na nervy, keď musíš nosiť rúško 7. apríla 2020, 16:22

19:22 – Prezidentka Čaputová bude dnes večer v mimoriadnej relácii TV Markíza o koronavíruse, ktorá začína o 20:30. Potvrdil to jej hovorca Martin Strižinec.

19:11 – Pracovisko centrálneho laboratória v Nemocnici Zvolen spúšťa v týchto dňoch testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19. Testovanie sa bude poskytovať pacientom a zamestnancom 12 zdravotníckych zariadení skupiny AGEL SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí, a pripravuje sa tiež možnosť testovania pre samoplatcov. (tasr)

19:00 – Posádka hasičskej záchrannej služby v Trenčíne testovala repatriantov v KLÚ Arco v Trenčianskych Tepliciach. 

18:52 – Oblastné organizácie cestovného ruchu zastrešujúce Liptov, Vysoké Tatry, Bratislavu a Košice poslali otvorený list ministrovi dopravy a výstavby SR Andrejovi Doležalovi (nominant Sme rodina). Poukazujú na kritickú situáciu, v ktorej sa pre koronakrízu ocitlo odvetvie cestovného ruchu a tisíce jeho zamestnancov. (tasr)

18:44 – Slováci obchádzajú Matovičove opatrenia. Cestovanie národov začalo už dnes, za Bratislavou sú kolóny.

Odporúčané
Slováci obchádzajú Matovičove opatrenia. Cestovanie národov začalo už dnes, za Bratislavou sú kolóny Slováci obchádzajú Matovičove opatrenia. Cestovanie národov začalo už dnes, za Bratislavou sú kolóny 7. apríla 2020, 18:23

18:28 „Administratívnymi opatreniami neviete upravovať chod života,“ skonštatoval predseda Smeru-SD Robert Fico v súvislosti s opatreniami vlády počas veľkonočných sviatkov. Zdôraznil, že keby bol vo vláde, rozhodol by sa pre veľkú informačnú kampaň a až do sviatkov by pravidelne ľuďom pripomínal opatrenia prijaté na zabránenie šíreniu nového koronavírusu. Postup vlády označil za mocenské gesto. (tasr)

18:20 – Predseda vlády Igor Matovič požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS, bude hovoriť o opatreniach počas Veľkej noci. Verejnoprávna televízia odvysiela jeho prejav o 19:50. (omediach)

18:18 – V Británii za posledných 24 hodín zomrelo 786 ľudí nakazených koronavírusom, ide o zatiaľ najvyššie číslo od rozšírenia pandémie. Celkový počet obetí prekročil 6000. Počet potvrdených prípadov stúpol o 3634 na viac ako 55-tisíc. (sky news)

18:09 – Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou?

Odporúčané
Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou? Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou? 7. apríla 2020, 11:04

17:59 – Banská Bystrica zriadila špeciálny bankový účet mesta, ktorý poslúži na riešenie mimoriadnej situácie v súvislosti so šírením nového koronavírusu a s tým spojenými službami, ako donáška potravín a liekov pre osamelých seniorov a ľuďom odkázaným na pomoc druhých. Mesto tak reagovalo na situáciu, keď adresáti pomoci nemajú veľakrát pri sebe hotovosť, ale ich rodinní príslušníci by im nákupy vedeli cez účet uhradiť. (tasr)

17:50 – Proti zápalu pľúc spôsobenému koronavírusom sa vraj môžeš chrániť touto technikou dýchania. Naopak, neodporúča sa ležanie na chrbte.

Odporúčané
Proti zápalu pľúc spôsobenému koronavírusom sa vraj môžeš chrániť touto technikou dýchania Proti zápalu pľúc spôsobenému koronavírusom sa vraj môžeš chrániť touto technikou dýchania 7. apríla 2020, 15:36

17:43 Otvoria sa letné terasy a budú festivaly? Odpovedá Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

 

17:37 – Európska únia sa chystá vyčleniť 15 miliárd eur na pomoc chudobným krajinám na celom svete v ich boji proti pandémii nového koronavírusu. (aktuálně.cz)

17:30 – V Česku sa poslanci po niekoľkohodinovej diskusii zhodli na predĺženií núdzového stavu do 30. apríla. (ČT24)

17:21 – Niektorí koaliční partneri nesúhlasili s návrhom na obmedzenie pohybu ľudí cez veľkonočné sviatky, no rešpektujú ho. Výhrady mala najmä strana Za ľudí a SaS, hnutie Sme rodina s nariadením súhlasí.


Členovia vlády Branislav Gröhling, Richard Sulík či Veronika Remišová sa na pondelkovom zasadnutí vlády zdržali pri hlasovaní o opatrení. „V DNA SaS je čo najmenej príkazov, a preto by sme namiesto regulácie uprednostnili apel na svedomie a zodpovednosť ľudí. Doteraz konali Slováci veľmi zodpovedne a verím, že by boli rovnako zodpovední aj naďalej. Preto sme sa pri hlasovaní zdržali“ povedal Gröhling s tým, že hlasovanie na vláde rozhodlo a opatrenia bude rešpektovať. (tasr)

17:11 Pracovníci Štátneho veterinárneho a potravinového ústavu, Veterinárneho ústavu Zvolen pomôžu s testovaním obyvateľov na nový koronavírus. Testovacie kapacity na COVID-19 vďaka tomu vzrastú o 200 a postupne až o 300 testov denne. (tasr)

16:52 Koaličná strana Sloboda a Solidarita zverejnila na Facebooku prehľadný zoznam prevádzok, ktoré môžu byť otvorené. „Otvorené - zatvorené, strácate sa v tom? Už nemusíte Des vydal Úrad verejného zdravotníctva a Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky výklad zákona, vďaka ktorému budete presne vedieť, ktoré prevádzky môžu otvoriť a aké predpisy musia spĺňať,“ píše strana na sociálnej sieti.

16:45 – Výrobu ochranných štítov pre zdravotníkov pred časom spustili i prievidzskí dobrovoľníci. Financie na tento účel získavajú cez projekt Pomôž zdravotníkom na hornej Nitre. Ochranné pomôcky z 3D tlačiarní už dodali do bojnickej nemocnice.

Pôvodne chceli dobrovoľníci vyrobiť 500 ochranných štítov pre hornonitrianskych zdravotníkov, neskôr zvýšili ich počet na 700. (tasr)

16:27 – 72-ročný muž z okresu Bánovce nad Bebravou sa svojmu bratovi vyhrážal zabitím. V súčasnosti čelí obvineniu zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a z prečinu nebezpečného vyhrážania. Podľa TASR mu hrozí 3 až 8-ročný trest odňatia slobody.

„Obvinený mal neoprávnene prechovávať v rodinnom dome v okrese Bánovce nad Bebravou dlhú guľovú zbraň a približne 550 kusov rôznych nábojov. V spálni rodinného domu mal počas slovného konfliktu so svojím bratom, s ktorým býva v spoločnej domácnosti, vytiahnuť zo skrine dlhú guľovú zbraň a následne sa mu mal vyhrážať zabitím,“ napísala k veci polícia na Facebooku.

Odporúčané
Opitý Slovák mieril na brata zbraňou, nechcel vraj nosiť ochranné rúško. Povedal som mu, že ho od***em, vyhlásil Opitý Slovák mieril na brata zbraňou, nechcel vraj nosiť ochranné rúško. Povedal som mu, že ho od***em, vyhlásil 7. apríla 2020, 16:12

16:16 – Negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 má ďalších 19 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline.


„V pondelok (6. 4.) testovali päť lekárov, deväť sestier a päť nezdravotníckych pracovníkov, ktorí prišli do kontaktu s pacientom alebo nezdravotníckym zamestnancom s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19,“ uviedla hovorkyňa nemocnice. (tasr)

16:05 – Webová stránka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR môže mať v týchto dňoch v určitých chvíľach menší výpadok, uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.
Dôvodom je podľa hovorkyne extrémna vyťaženosť a návštevnosť webu. „Môže sa tak stať napríklad aj vtedy, keď sa publikujú nové dokumenty, ktorých je v týchto dňoch veľmi veľa, ide o rozsiahle súbory,“ dodala Eliášová. (tasr)

15:50 Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo, odkiaľ pochádzajú noví nakazení Slováci: 

Muž, 58 rokov, okres Malacky, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 57 rokov, okres Bratislava, v karanténnej stanici APZ BA
Muž2, 4 rokov, okres Piešťany, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 26rokov, okres Poprad, v karanténnej stanici APZ BA
Muž, 29 rokov, okres Nitra
Žena, 41 rokov, okres Piešťany
Muž, 34 rokov, okres Snina, v karanténnej stanici APZ BA
Muž, 34 rokov, okres Nitra, v karanténnej stanici APZ BA
Muž25, rokov, okres Trebišov, v karanténnej stanici APZ BA
Muž, 26 rokov, okres Kežmarok, v karanténnej stanici APZ BA
Muž, 39 rokov, okres Banská Bystrica, v karanténnej stanici APZ BA
Muž, 39 rokov, okres Šaľa
Muž, 23 rokov, okresBanská Bystrica, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 24 rokov, okres Snina, v karanténnej stanici APZ BA
Muž, 42 rokov, okres Piešťany, v karanténnej stanici APZ BA
Muž, 37 rokov, okres Spišská Nová Ves
Muž, 62 rokov, okres Bratislava
Žena, 28 rokov, okresBanská Bystrica, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 33 rokov, okres Brezno, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 26 rokov, okres Banská Bystrica, v karanténnej stanici APZ BA
Muž, 32 rokov, okres Spišská Nová Ves, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 28 rokov, okres Bardejov, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 29 rokov, okres Liptovský Mikuláš, v karanténnej stanici IVS BA
Muž , 24 rokov, okres Spišská Nová Ves, v karanténnej stanici IVS BA
Muž, 50 rokov, okres Poprad, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 61 rokov, okres Žilina
Muž , 28 rokov, okres Brezno, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 56 rokov, okres Nové Zámky, v karanténnej stanici APZ BA
Žena, 27 rokov, okres Trnava, v Gabčíkove
Žena, 64 rokov, okres Prešov
Žena, 20 rokov, okres Brezno
Muž, 21 rokov, okres Čadca
Žena, 48 rokov, okres Čadca
Muž , 17 rokov, okres Banská Bystrica
Muž, 55 rokov, okres Banská Bystrica
Muž , 54 rokov, okres Prešov
Žena, 14 rokov, okres Prešov
Muž, 40 rokov, okres Vranov nad Topľou
Muž , 40 rokov, okres Spišská Nová Ves v Gabčíkove
Muž , 77 rokov, okresBratislava
Žena, 29 rokov, okres Dunajská Streda
Muž, 23 rokov, okres Skalica
Žena, 10 rokov, okres Martin
Muž, 67 rokov, okres Martin
Muž, 41 rokov, okres Bratislava
Žena, 27 rokov, okres Košice , adresa neznáma, vyšetrená v Košiciach
Žena, 77 rokov, okres Banská Bystrica, adresa neznáma, vyšetrená v Banskej Bystrici

15:37 –  V slovenských nemocniciach je podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií na pľúcnej ventilácii aktuálne šesť pacientov, na jednotke intenzívnej starostlivosti sú podľa rezortu zdravotníctva traja pacienti

15:28 – Na pomoc príslušníkom Policajného zboru počas veľkonočných sviatkov bolo vyčlenených 714 príslušníkov Ozbrojených síl SR. V zmiešaných hliadkach budú dohliadať na dodržiavanie verejného poriadku a plniť asistenčné úlohy. Rozdelení budú do dvoch 12-hodinových zmien, pričom v jednej zmene bude 357 profesionálnych vojakov. (tasr)

15:18 –  „Na Slovensku evidujeme k dnešnému dňu 13 vyliečených pacientov z ochorenia COVID-19. K doterajším deviatim pribudli ďalší štyria z Prešova, títo pacienti boli v domácej karanténe,“ napísala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

15:15 – Z viac než 200 slovenských repatriantov z Veľkej Británie, ktorých pred týždňom umiestnili do karantény na stredoškolskom internáte v Košiciach, na ochorenie COVID-19 pozitívne testovali dve osoby, potvrdil Úrad Košického samosprávneho kraja. (tasr)

15:00 –  Z ochorenia sa už podarilo vyliečiť 9 ľudí. Deviaty vyliečený je muž z okresu Trnava, ktorý bol v domácej karanténe. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

14:58 – Slovenskí vedci vyzývajú vedenie krajiny na lepšiu krízovú komunikáciu. Zároveň poukazujú na potrebu pripraviť konkrétne plány na ďalšie mesiace. Vyplýva to z ich vyhlásenia, pod ktorým sú podpísaní neuroimunológ Michal Novák, fyzik Jozef Masarik, chemik Ľubor Fišera, neurochirurg Juraj Šteňo, materiálový vedec František Simančík a bývalý minister školstva Juraj Draxler.

„Čo najmenej dramatických vyhlásení, zvlášť, ak sa nezakladajú na premyslenom pláne a na odborných stanoviskách,“ odporúčajú vedci. Ako jeden z príkladov, kde sa dá komunikácia zlepšiť, uvádzajú informovanie o počtoch nových prípadov ochorenia. „Nemala by to byť politická informácia, prvoradú úlohu by mal hrať príslušný orgán, buď Úrad verejného zdravotníctva SR alebo ministerstvo zdravotníctva,“ uvádza sa v stanovisku. (tasr)

.

14:51 – Premiér Boris Johnson je podľa hovorcu v stabilizovanom stave, zatiaľ však zostáva po včerajšej hospitalizácii na jednotke intenzívnej starostlivosti. 

14:40 – Zdravotníkom v levickej nemocnici pomáhajú zvládať boj s epidémiou ochorenia COVID-19 aj dobrovoľníci. V súčasnosti už vypomáhajú na tri zmeny po osem hodín. Podľa slov Martiny Pavlikovej zo spoločnosti AGEL SK, ktorá nemocnicu spravuje, súčasná pandémia si vyžaduje maximálne nasadenie lekárov, sestier i ošetrovateľov. (tasr)

14:31 – Ministerstvo zdravotníctva SR zriadilo linku k ochoreniu COVID-19 určenú výlučne pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. V prípade potreby dostanú odpovede na svoje otázky na čísle 0911 989 989 alebo formou e-mailu [email protected].

14:19 ZSSK odporúča cestujúcim, aby počas sviatkov prišli na stanicu skôr pre možnosť policajných kontrol. Vlaky budú aj v čase zákazu vychádzania jazdiť podľa rovnakého grafikonu ako dnes. (denník E) 

14:10 –  Počas pondelka pribudlo na Slovensku 47, z tohto počtu sa 24 pacientov nachádzalo v karanténnej stanici. V utorok o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič.

„Je to dôkazom toho, že rozhodnutie dávať ľudí, ktorí idú aj individuálnou dopravou do karantény a následne ich testovať, je veľmi dôležité, lebo títo ľudia, 24 pacientov pozitívne testovaných, by sa dnes po Slovensku slobodne pohybovali,“ dodal.

13:55 – Slovenka sa sťažovala, že v karanténe zdieľa kúpeľňu s nakazenými osobami. Ministerstvo už situáciu vyriešilo.

Odporúčané
Slovenka sa sťažovala, že v karanténe zdieľa kúpeľňu s nakazenými osobami. Ministerstvo už situáciu vyriešilo Slovenka sa sťažovala, že v karanténe zdieľa kúpeľňu s nakazenými osobami. Ministerstvo už situáciu vyriešilo 7. apríla 2020, 13:52

13:47 – Aktuálne je podľa štatistík NCZI hospitalizovaných 176 pacientov, z toho u 79 bol koronavírus potvrdený, v 97 prípadoch sa čaká na výsledok testov. Z ochorenia sa už podarilo vyliečiť 8 ľudí, dvaja pacienti chorobe COVID-19 podľahli.

13:34 – Ministerstvo zdravotníctva v Španielsku potvrdilo, že prítomnosť koronavírusu doposiaľ zistili u viac ako 140-tisíc osôb a 43-tisíc ľudí sa z ochorenia vyliečilo. V krajine zomrelo už skoro 14-tisíc obetí, v tejto štatistike je po Taliansku na druhom mieste. (worldometers)

13:26 – Dôvod výnimky z obmedzenia voľného pohybu od 8. do 13. apríla bude musieť každý kontrolovaný občan doložiť hodnoverným spôsobom, napríklad potvrdením od zamestnávateľa či živnostenským listom. Polícia bude overovať každý prípad, preto bude potrebné tiež preukázať svoju totožnosť, uviesť telefónne číslo, cieľ cesty a jej účel. "Kto nebude rešpektovať obmedzenie pohybu, toho policajt vráti naspäť. Inak mu bude uložená sankcia," informoval TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. (tasr)

13:18 – Novomanželov koronavírus uväznil v luxusnom rezorte na Maldivách. Staralo sa o nich deväť čašníkov naraz.

Odporúčané
Novomanželov koronavírus uväznil v luxusnom rezorte na Maldivách. Staralo sa o nich deväť čašníkov naraz Novomanželov koronavírus uväznil v luxusnom rezorte na Maldivách. Staralo sa o nich deväť čašníkov naraz 7. apríla 2020, 13:08

13:11 –Levická radnica začala s rozsiahlym čistením verejných priestorov, aby tak zabránila šíreniu nového koronavírusu. Na základe rozhodnutia krízového štábu mesto pristúpilo k ich dezinfekcii. (tasr)

12:54 – Vláda sa s lízingovými spoločnosťami dohodla na odklade lízingových splátok pre klientov o tri mesiace, ak bude problém pokračovať, tak sa odložia aj o ďalšie tri mesiace. Dohoda platí pre fyzické osoby – nepodnikateľov. (denník N)

12:51 – Nitrianska komunitná nadácia (NKN) v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 organizuje pomoc určenú pre nemocnice, zdravotníkov, seniorské a azylové centrá i pre dobrovoľníkov, ktorí pracujú s rizikovými skupinami ľudí. V týchto dňoch začala zbierať finančnú a materiálnu pomoc. (tasr)

12:39V pondelok pribudlo 47 nových potvrdených prípadov nákazy COVID-19 na Slovensku. 1401 testov bolo negatívnych. 

12:31 – Šéf UFC chce kvôli koronavírisu usporiadať turnaj na súkromnom ostrove, zápasy budú každý týždeň.

12:24 – Vláda ešte tento týždeň prijme opatrenia na pomoc veľkým podnikom. Po rokovaní s premiérom Matovičom a zamestnávateľmi to povedal šéf SOPK Peter Mihók. (denník E)

12:17 – Mesto Prievidza začalo tento týždeň s dezinfekciou verejných priestranstiev, lavičiek a iného mestského mobiliáru. Ide o ďalšie z preventívnych opatrení, ktorým chce zamedziť šírenie nového koronavírusu. Informovalo o tom na svojej stránke.


„Spoločnosť, ktorá zabezpečuje v meste vývoz odpadu, bude od utorka do 10. apríla zvonku dezinfikovať i všetky odpadové nádoby s objemom 1100 litrov a polopodzemných kontajnerov,“ uviedla radnica. (tasr)

12:12 – Stan na hraničnom prechode Bratislava-Petržalka Berg slúži ako dočasné zázemie pre repatriantov.

 

12:08 – Pred topoľčianskou nemocnicou začalo od utorka fungovať mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na ochorenie COVID-19. Zriadené bolo v spolupráci so súkromnými laboratóriami Alpha medical. (tasr)

11:49 – Slovenská filharmónia prichádza s novým cyklom živých koncertoch s názvom Koncerty bez publika. Z koncertnej siene filharmónie sa každý utorok večer predstavia poslucháčom slovenskí interpreti v rámci sólových recitálov alebo vystúpení komorných duet. TASR o tom informovala Martina Tolstova z filharmónie.


Prvý takýto koncert bez publika je naplánovaný na 14. apríla o 19:00 s klavírnym recitálom Jakuba Čižmaroviča. Program svojho recitálu zostavil z diel Josepha Haydna, Sergeja Prokofieva, Dušana Martinčeka, Hansa Wernera Henzeho a Richarda Wagnera. (tasr)

11:37 Módny priemysel prispel na boj proti koronavírusu desiatkami miliónov eur, ale tiež výrobou ochranných rúšok či dezinfekcie.

11:28 – Igor Matovič ohlásil tlačovku na 12:00 po rokovaní s predstaviteľmi zamestnávateľov, oznámi tam aj aktuálne výsledky testovania. 

11:23 – Nemecko hlási už takmer 100-tisíc infikovaných. (worldometers)

11:17 – Združenia siedmich výskumne a technicky orientovaných univerzít (V7) a Slovenskej akadémie vied (SAV) vydali vyhlásenie o stave a perspektívach spoločenského ohodnotenia slovenskej vedy. Dôraz v ňom kladú na zodpovedný postoj štátu, ktorý by sa na vedu nemal spoliehať len v krízových časoch, informoval hovorca Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach Tomáš Zavatčan. (tasr)

11:07 – Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou?

Odporúčané
Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou? Niektorí slovenskí barberi tajne strihajú zákazníkov aj napriek zákazu. Ako sa holičstvá vyrovnávajú s korona krízou? 7. apríla 2020, 11:04

11:03 – V Rusku pokračuje rekordný nárast nakazených koronavírusom. Počet potvrdených prípadov vzrástol len počas jedného dňa o vyše 1100 prípadov. Zomrelo 58 ľudí, o 11 viac ako v pondelok. (The Moscow Times)

11:00Žilinský samosprávny kraj pokračuje v distribúcií ochranných pomôcok pre zdravotníkov v ambulanciách. V prvej etape zásoboval prioritne všeobecných lekárov, pediatrov a agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti, teraz začína s distribúciou do všetkých ambulancií v Žilinskom kraji. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. (tasr)

10:54 – Nákladné vozidlá budú môcť jazdiť aj počas veľkonočných sviatkov bez ohľadu na sprísnené opatrenia: „Polícia povolila na dni 10., 12. a 13. apríla všeobecnú výnimku pre všetky nákladné vozidlá na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. triedy a cestách pre medzinárodnú premávku na území Slovenska,“ píše polícia na Facebooku.

10:50 – V areáli žiarskej nemocnice zriadili v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiari nad Hronom mobilné odberové miesto pre testovanie na ochorenie COVID-19. Určené je pre obyvateľov okresov Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. V pondelok tu otestovali 12 ľudí. (tasr)

10:45 – Na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa od začiatku roka stalo 249 dopravných nehôd, čo je o 74 menej, ako v rovnakom období minulého roku. Informoval o tom odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru. (tasr) 

10:39 – Prvých 100-tisíc testov bude vyrobených v horizonte 2 týždňov, oznámil Robert Mistrík. Vysokokvalitné testy ešte budú čakať na certifikáciu. 

10:32 – Počet nových nakazených Slovákov Igor Matovič oznámi až po stretnutí so zástupcami zamestnávateľov. Nie je jasné, kedy by to mohlo byť. 

10:26Pred nemocnicou v Michalovciach je od tohto týždňa v prevádzke mobilné odberové miesto pre testovanie pacientov na COVID-19. Odbery sa robia systémom drive through. Informovala o tom Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia, do ktorej patrí aj nemocnica v Michalovciach. (tasr)

10:17Igor Matovič odišiel z tlačovej konferencie bez toho, aby oznámil počet nových nakazených Slovákov za pondelok. 

10:15 – Podľa Igora Matoviča farmaceutické firmy vo svete majú od svojich krajín zakázané predávať testy za hranice. Aj preto je dôležité, že Slovensko môže byť samostatné, ak ide o testovanie. Prvých 100-tisíc testov zaplatila spoločnosť Eset ako dar, ďalšie bude Slovensko kupovať podľa premiéra za zlomok ceny oproti tým, ktoré nakúpila Pellegriniho vláda. 

Odporúčané
Slovenskí vedci budú vyrábať testy na koronavírus. Štátu by sa tak nemali nikdy minúť Slovenskí vedci budú vyrábať testy na koronavírus. Štátu by sa tak nemali nikdy minúť 7. apríla 2020, 10:20

10:10 – Rober Mistrík oznámil, že slovenskí vedci spojením síl dokážu zabezpečiť z vlastných zdrojov 100-tisíc kvalitných testov. „Snažíme sa o to, aby Slovensko bolo sebestačné,“ vysvetlil vedec a člen krízového štábu Mistrík. 

10:07 – Verejné bohoslužby zostávajú na základe usmernenia hlavného hygienika SR pozastavené aj počas veľkonočných sviatkov, upozorňuje ministerstvo zdravotníctva. 

9:59 – Z Rakúska sa vrátila aj žena s potvrdeným testom na koronavírus. V autobuse sedela s ďalšími 14 zdravými Slovákmi.

9:52 – Štát New York v pondelok oznámil ďalších 599 obetí koronavírusu, celkovo ich je už skoro 5-tisíc. 4758. Viac ako 130-tisíc ľudí sa už v New Yorku nakazilo. (worldometers)

9:42 – Až do odvolania vyplo mesto Hlohovec internetové pripojenie v mestských wifi zónach. Dôvodom bolo podľa hovorkyne Zuzany Hrinkovej Siebenstichovej zamedzenie zoskupovania sa najmä mladých užívateľov internetu. Pre bezplatné pripojenie nedodržiavali bezpečnostné opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. (tasr)

9:36 –  Tlačová konferencia predsedu vlády SR Igora Matoviča a člena permanentného krízového štábu Roberta Mistríka sa uskutoční dnes 10:00. Téma: Slovenskí vedci spojili sily – 100 tisíc testov pre Slovensko.

9:32 – Má Slovensko výhodu v boji s COVID-19? Pred koronavírusom možno chráni očkovanie proti tuberkulóze.

Odporúčané
Má Slovensko výhodu v boji s COVID-19? Pred koronavírusom možno chráni očkovanie proti tuberkulóze Má Slovensko výhodu v boji s COVID-19? Pred koronavírusom možno chráni očkovanie proti tuberkulóze 7. apríla 2020, 9:29

9:21 – Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) a rezort školstva po Veľkej noci zverejnia, na ktoré vzdelávacie oblasti a obsah by sa mali školy podľa ročníkov prioritne zamerať a aká by mala byť priemerná, respektíve maximálna týždenná hodinová záťaž žiakov na jednotlivých stupňoch vzdelávania. Uviedla to Miroslava Hapalová, ktorá je poverená riadením ŠPÚ. (tasr)

9:14Pandy si v karanténe užili sexuálne hrátky prvýkrát po 10 rokoch, vytešuje sa zoologická záhrada. 

Zoologická záhrada Ocean Park v Hongkongu sa teší z párenia dvojice pánd veľkých, ktoré sa o počatie potomka snažia už skoro desať rokov. Samica Ying Ying a samec Le Le sú obyvateľmi zoologickej záhrady od roku 2007 a o páranie sa snažia viac ako deväť rokov. Snahy začali v roku 2010, ale za uplynulú dekádu sa úspech nepodarilo dosiahnuť ani raz

Odporúčané
Pandy si v karanténe užili sexuálne hrátky prvýkrát po 10 rokoch, vytešuje sa zoologická záhrada Pandy si v karanténe užili sexuálne hrátky prvýkrát po 10 rokoch, vytešuje sa zoologická záhrada 7. apríla 2020, 8:48

9:00 – Minister zdravotníctva na Novom Zélande išiel so svojou rodinou na pláž, aj keď v krajine platí karanténa. Chybu neskôr uznal, nazval sa idiotom a chcel rezignovať. (bbc)

8:51 – V Nemecku niekoľko dní klesali čísla nových nakazených, počas uplynulých 24 hodín sa však opäť toto číslo mierne zvýšilo. V pondelok bolo 3 834 nových nakazených, v nedeľu o približne 200 menej. Zomrelo ďalších 173 ľudí. (worldometers)

8:45 – Zatiaľ nie je zrejmé, kedy dnes pred médiami vystúpi premiér alebo minister zdravotníctva, aby sme sa dozvedeli nové čísla nakazených Slovákov za pondelok. Narozdiel od väčšiny krajín Slovensko stále zverejňuje údaje náhodne. 

8:39 – Karanténne zariadenie v Gabčíkove včera neskoro večer opustilo ďalších 85 repatriantov s negatívnym výsledkom na COVID-19.

8:34 – Krajské kultúrne stredisko v Žiline ponúka aprílový program aj po uzavretí kultúrnych inštitúcií prostredníctvom 27 virtuálnych podujatí.


„V 'koronočasoch' je to spôsob, ako pracovať ďalej a ponúkať inšpiratívne programy iným spôsobom. V apríli sme pripravili virtuálne podujatia, no už minulý rok sme ich mali v programovej ponuke viac ako desať,“ povedal riaditeľ KrKS Peter Ničík.


Filmy, prezentácie či workshopy ponúka KrKS prostredníctvom sociálnej siete a webstránky. (tasr)

8:22 Dielňa pre rúška vznikla aj z obľúbenej košickej kaviarne. Aj vďaka tomu si udržali personál. 

8:15 – Generálna prokuratúra SR síce zaznamenala v čase nového koronavírusu pokles nahlasovania trestných činov súvisiacich s domácim násilím, avšak varuje, že k týraniu v domácnostiach stále dochádza. (tasr)

8:09 – Aj ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na nové opatrenia, ktoré včera schválila vláda. Zakázané je aj zhromažďovanie s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti. Na dodržiavanie obmedzeného pohybu osôb má dozerať polícia v spolupráci s armádou.

8:03 – V Thajsku po nehode na motocykli zomrel 25-ročný obyvateľa Maďarska, ktorému až po smrti identifikovali koronavírus. Vo dvoch nemocniciach, v ktorých bol hospitalizovaný, mohol pritom nakaziť až 112 lekárov a zdravotných sestier. Všetkých umiestnili do karantény. (aktuality)

7:54 – Česká vláda postupne uvoľňuje zákazy týkajúce sa zatvorených prevádzok. Niektoré otvorí už od utorka, vo štvrtok sa pridajú aj hobby markety alebo servisy bicyklov. Budú mať povinnosť zaistiť dezinfekciu pri vchode a zákazníci majú povinnosť nosiť rukavice.

V Česku majú 4822 prípadov nákazy, celkovo zomrelo 78 ľudí a 121 sa už vyliečilo. (aktuálně.cz)

7:44 – Pripomeň si naše najnovšie Freshnews, v ktorých sme zhrnuli aj všetky dostupné informácie v súvislosti s koronavírusom. 

7:39 – Dánsko by sa po Veľkej noci malo pridať k Rakúsku a uvoľní niektoré obmedzenia. Od 15. apríla by mali v krajine otvoriť prvé základné školy pre deti z nižších ročníkov a denné centrá. (ft)

7:34 – Borisa Johnsona museli včera vo večerných hodinách s Covid-19 preložiť na jednotku intenzívnej starostlivosti, jeho stav sa zhoršil.

7:27 – Na hraničných priechodoch sa opäť tvoria kolóny, polícia zverejnila fotografie, ako to vyzerá na prechodoch Petržalka-Berg, Jarovce-Kittsee, Rajka-Čuňovo. 

7:25 – Čína dnes prvýkrát od januára 2020 nehlásila žiadne nové úmrtia na koronavírus. (france24)

7:20 – Igor Matovič ešte v noci na Facebooku komentoval svoje rozhodnutie o obmedzení vychádzania. „Na ceste domov ... po dni, kedy sme prijali ťažké rozhodnutie. Viem, nie je populárne pre mnohých. Viem, že mi to mnohí, aj naši voliči, spočítajú a mnohí politici ho budú voči mne zneužívať,“ napísal. 

7:15 – Spojené štáty zaznamenali za 24 hodín 1150 úmrtí na COVID-19. V Spojených štátoch je celkový počet nakazených koronavírusom vyše 366-tisíc vrátane viac ako 30-tisíc nových prípadov nákazy za 24 hodín. Skoro 11-tisíc ľudí už kvôli koronavírusu v USA prišlo o život. 

7:10 – Vypočuj si denný mimoriadny podcast, kde sa dozvieš všetko dôležité, čo sa stalo doma aj v zahraničí v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Nechýbajú ani pozitívne správy.
 

7:05 – Slovenská vláda včera  schválila rozsiahly zákaz vychádzania. Obmedzenie bude platiť od stredy 8. apríla a skončí sa pred polnocou v pondelok 13. apríla. Ľudia budú môcť chodiť na bežné nákupy, k lekárovi aj do prírody. V prípade Bratislavy a Košíc sa budú môcť Slováci pohybovať len v rámci mesta.

Polícia na Facebooku zhrnula všetky dôležité informácie. „Policajti budú dôkladne kontrolovať dodržanie mimoriadneho opatrenia a karantény a v prípade jej porušenia bude takýmto občanom hroziť sankcia až do výšky 1 659 eur (nenosenie rúška za 1 000 eur),“ pripomína polícia na sociálnej sieti. 

 

Späť
Zdieľať
Diskusia