Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2020, 8:08
Čas čítania 19:23
Tina Hamarova

Záznam nedeľa: Cez Veľkú noc budeme môcť naďalej vychádzať z domu. Nie však za rodinou

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OPATRENIA
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

• Krízový štáb sa zhodol na tom, že počas Veľkej noci budeme môcť naďalej vychádzať z domu, nebudeme môcť však cestovať za rodinami. Od 8. do 13. apríla na to bude platiť vládny zákaz.

• Výsledky testovania za včerajší deň ukazujú, že bolo otestovaných 1 524 ľudí, z toho bolo len 14 pozitívnych pacientov s Covidom-19. Spolu je na Slovensku 485 ľudí s pozitívnym testom na koronavírus.

• 
Premiér Igor Matovič by mal dnes po zasadnutí krízového štábu oznámiť okolo 17:30 aké opatrenia budú platiť cez Veľkú noc.  

• Minister práce Milan Krajniak predstavil ako budú vyezrať žiadosti o finančnú podporu od štátu pre zamestnávateľov či živnostníkov, ktorých postihla koronavírusová kríza. Nektorí by prvé peniaze mohli dostať už v polovici apríla

• 
Školský rok sa podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga zatiaľ nebude predlžovať. Žiakom by zároveň nemalo hroziť opakovanie ročníka.

•Dnes sú všetky obchody až na pohotovostné lekárne ZATVORENÉ.

 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.


20:02 – Igor Matovič spresnil, že pôjde o obmedzenie voľného pohybu osôb, čo môžeme nazvať aj zákaz. Bude zakázané sa voľne pohybovať po vonku s výnimkou nákupu, návštevy u lekára, pobytu v prírode v rámci okresu a tiež s výnimkou účasti na pohrebe či starostlivosti o príbuzného alebo pomoci susedovi.

Záznam nedeľa: Cez Veľkú noc budeme môcť naďalej vychádzať z domu. Nie však za rodinou
Zdroj: TASR/Martin Baumann

20:00 – „Cieľom tohto stretnutia bolo poznať názor špičkových odborníkov na situáciu počas Veľkej noci. A my nie sme v situácii, že by sme si mohli dovoliť urobiť chybu,“ hovorí Matovič. Dodáva, že teraz môžeme len čakať ako dopadnú výsledky v osadách a až potom môžu začať hovoriť o uvoľňovaní. Čo presne bude po Veľkej noci však nespresnil. 

19:57 – To, čo ľudia naozaj nepôdu za rodinami by podľa Matoviča mali kontrolovať policajti. Viac detailov, teda či bude nasadená aj armáda, predstaví vláda v pondelok.

19:55 – Igor Matovič priznal, že je možné, že ľudia sa budú snažiť sa navštevovať mimo vyhradených šiestich dní zákazu cestovania za rodinami. Verí ale, že väčšinová spoločnosť takýchto jednotlivcov odsúdi.

19:53 – „Keď pôjdeme vyšibať babičku, tak budúci rok už možno nebude koho šibať. Lebo ju môžeme nakaziť, lebo my sme mladí, ten vírus sa u nás nemusí prejavovať,“ povedal Matovič ako vysvetlenie nového opatrenia. 

19:51 – Premiér Igor Matovič dodal, že vláda príjme oficiálne opatrenie, aby Slováci nemohli počas sviatkov od 8. do 13. apríla cestovať inde ako do práce a z práce či do obchodov.

19:47 – Ex-ministerka Andrea Kalavská na úvod vyzdvihla vôľu Slovákov dodržiavať už prijaté opatrenia. Poďakovala súčasnej aj predošlej vláde za všetky kroky, ktoré prijali. „Všetci sme zvyknutí počas Veľkonočných sviatkov cetovať za svojimi príbuznými,“ vyhlásila Kálavská. Vyzvala Slovákov, aby nenavštevovali svoje rodiny. 

Vychádzanie z domu však ostáva zachované na bežné veci ako doteraz. Slováci môžu počas sviatkov chodiť naďalej do obchodov či do prírody. V zásade len nesmú ísť za svojimi rodinami.

19:44 – Začala sa tlačovka o tom, aké opatrenia Slovensko príjme cez Veľkonočné sviatky.
Prítomní aj všetci zdravotnícky odborníci, ktorí sa zúčastnili krízového štábu.

19:40
– Španielsko popri kríze zdravotníctva prežíva aj hospodársku krízu. Pribúda ľudí, ktorí nemajú na nájomné, o prácu prišlo 300-tisíc Španielov. Podľa nedávneho prieskumu sa viac Španielov bálo toho, že prídu o prácu, ako toho, že sa nakazia koronavírusom. (Denník N)

19:12
– Novinári čakajú na Úrade vlády na príchod premiéra Igora Matoviča, ktorý bude informovať o ďalších opatreniach proti šíreniu koronavírusu počas blížiacich sa veľkonočných sviatkov. Tlačovka mala byť pôvodne po 17:30. Dnes zasadalo aj konzílium lekárov, ktorí mali dať vláde odporúčania.

18:28 – V Taliansku zo soboty na nedeľu zaznamenali 525 úmrtí spojených s koronavírusom. Je to najmenej od 19. marca. Klesol aj počet nových prípadov Covidu-19, za deň ich zaznamenali 4 316. (worldometers)

18:19
– Americký štát New York, ktorý je aktuálne najviac zasiahnutý koronavírusom zaznamenal pokles počtu obetí aj nových prípadov. Potvrdil to guvernér Andrew Cuomo. Za uplynulých 24 hodín pribudlo 8 327 nakazených, deň predtým to bolo takmer 10 800. Počet obetí klesol z piatkových 630 na 594. (NY Times)

17:43 – Česká vláda chce od štvrtka povoliť otvorenie ďalších prevádzok,
povedal to premiér Andrej Babiš vo svojom facebookovom videu. Šlo by napríklad o predajne s ochranným oblečením, detským oblečením, papierníctva, predajne obuvi, stavebniny a napríklad aj kompostárne, aby mali kam ľudia vyvážať odpad zo záhradiek. Museli by byť ale zaistené určité podmienky podobne ako na Slovensku, teda bude sa merať teplota, dodržovať odstupy a podobne. Vláda by mala o tomto kroku rokovať v pondelok, vychádzať bude z odporúčaní epidemiológov.

Babiš vo svojom videu medzi rečou spomenul aj recept na koláč, ktorý cez víkend piekla jeho manželka.

Covid-19 si v Česku vyžiadal už 62 obetí, celkovo sa nakazilo 4 475 ľudí. Podľa premiéra je aktuálne hospitalizovaných 380 pacientov. Česko dnes ohlásilo aj cezhraničnú pomoc, príjme šesť francúzskych pacientov nakazených koronavírusom.

17:40 – Singapur hlási rekordný nárast prípadov nákazy koronavírusom. Za deň tam pribudlo 120 chorých, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Väčšina z nich pochádza z ubytovní, kde žijú namjä zahraniční robotníci.

Singapur je pritom vnímaný ako pozitívny príklad boja proti koronavírusu. Doteraz zaznamenal 1309 nakazených. (Denník N)

17:34 – 
Britský minister zdravotníctva Matt Hancock v nedeľu varoval, že vláda môže zakázať športovanie na čerstvom vzduchu, ak budú ľudia ignorovať prísne nariadenia v boji proti šíreniu koronavírusu. Ministra, ktorý je tiež pozitívny na koronavírus, rozčúlilo aj to, že cez víkend sa veľa ľudí opaľovalo v londýnskom parku. Museli ho nakoniec zatvoriť. (SME

17:20 –  Ministerstvo obrany otestovalo za dva dni 244 ľudí z rómskych osád vracajúcich sa zo zahraničia. Pilotné testovanie obyvateľov v 33 vybraných rómskych komunitách je zamerané na prípadné šírenie nového koronavírusu. Informovala hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková. 

V piatok sa začalo s testovaním v Jarovniciach, kde je najväčšia koncentrácia Rómov. V tejto obci nemal nikto z testovaných pozitívny výsledok. V sobotu  otestovali 196 ľudí v Trebišove, Smižanoch, Kecerovciach, Zborove, Doľanoch, Hrabušiciach a Markušovciach. V nedeľu sa testovalo v Krížovej Vsi, Batizovciach, Vechci, Ondavských Matiašovciach, Bôrke, Dobšinej a Žehre.


„Podľa expertízy epidemiológov sa vírus môže šíriť v rómskych osadách až trinásťkrát rýchlejšie, preto sme zaradili do zoznamu priorít aj vybrané rómske obydlia,“ skonštatovala hovorkyňa.

Testovanie rómskych obyvateľov v osade v Trebišove.
Testovanie rómskych obyvateľov v osade v Trebišove. Zdroj: TASR/Roman Hanc

16:53
– Aj v meste Žiar nad Hronom pribudne od pondelka poobede automat na ochranné rúška. 



16:39 – Vo Veľkej Británii za posledný deň pribudlo 621 ľudí,
ktorí podľahli koronavírusu. O deň skôr krajina zaznamenala smutný rekord, keď počet mŕtvych za 24 hodín vzrástli o 708. V Británii celkovo zomrelo už takmer 5-tisíc ľudí, nakazený je aj premiér Boris Johnson či prnc Charles. 

Hlavné mesto káľovstva Londýn za za posledný týždeň stalo doslova mesto duchov. Pozri si fotky ako vyzerajú niektoré miesta v Londýne teraz a ako vyzerali kedysi:

Záznam nedeľa: Cez Veľkú noc budeme môcť naďalej vychádzať z domu. Nie však za rodinou
Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein

Záznam nedeľa: Cez Veľkú noc budeme môcť naďalej vychádzať z domu. Nie však za rodinou
Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein

Záznam nedeľa: Cez Veľkú noc budeme môcť naďalej vychádzať z domu. Nie však za rodinou
Zdroj: TASR/AP Photo/Frank Augstein

16:30 –  Rakúšania nebudú môcť slobodne cestovať až dovtedy, pokým sa proti novému koronavírusu nebude očkovať alebo nebudú k dispozícii účinné lieky. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz to povedal  v rozhovore pre viaceré rakúske médiá, ako napríklad Kleine Zeitung či Salzburger Nachrichten. (Aktuality)

V Rakúsku evidujú podľa portálu OE24 aktuálne 12 051 prípadov nákazy koronavírusom a 204 úmrtí. Dobrá správa ale je, že počet vyliečených za deň ale prekonal počet nových nakazených. Podľa The Guardian zo soboty na nedeľu pribudlo k 270 novým pacientom takmer 500 vyliečených.

16:20 – Taliansko pripravuje plán na postupné rušenie obmedzení prijatých pre epidémiu koronavírusu, píše NY Times.. Minister zdravotníctva Roberto Speranza povedal, že zatiaľ by bolo nezodpovedné sľubovať dátum, keď sa krajina vráti do normálu.

16:17 – V Holandsku zomrelo na koronavírus ďalších 115 ľudí. Celkovo ochoreniu Covid-19 v krajine podľahlo už 1766 pacientov. (SME)

 

16:14 – Pápež slávil omšu na Kvetnú nedeľu spojený s veriacimi cez médiá.  Sv. omšu celebroval v takmer prázdnej Bazilke sv. Petra vo Vatikáne v dôsledku preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Záznam nedeľa: Cez Veľkú noc budeme môcť naďalej vychádzať z domu. Nie však za rodinou
Zdroj: TASR/AP Photo/pool/Alberto Pizzoli

Záznam nedeľa: Cez Veľkú noc budeme môcť naďalej vychádzať z domu. Nie však za rodinou
Zdroj: TASR/AP Photo/pool/Alberto Pizzoli

16:10 – Ľudia, ktorí sa vracajú na Slovensko zo zahraničia, sa musia čo najskôr pred plánovaným príchodom zaregistrovať v registračnom formulári. Na svojom webe ho má zverejnené Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. 

Cieľom tohto opatrenia je plánovať voľné kapacity v karanténnych centrách čo najbližšie k bydlisku. Polícia pripomína, že od pondelkového rána, platia ďalšie opatrenia, ktorých cieľom je zvládnutie epidémie. „Pendleri“, teda ľudia, čo žijú v pohraničí, budú môcť naďalej využívať všetky hraničné priechody, no za podmienok upravených hlavným hygienikom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ❗Povinná karanténa v zariadeniach určených štátom ☝ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Od zajtra, 6⃣. apríla od 7.00h, sa všetkým osobám, ktoré vstúpia na slovenské územie nariaďuje izolácia v zariadeniach určených štátom. S cieľom plánovať voľné kapacity v karanténnych centrách čo najbližšie k miestu pobytu na Slovensku je potrebné sa vopred, čo najskôr pred plánovaným príchodom na Slovensko, zaregistrovať v registračnom formulári - navraty.mzv.sk ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Izolácia je povinná pri akejkoľvek forme cestovania a trvá po dobu nevyhnutnú na vykonanie laboratórnej diagnostiky COVID-19 Po zistení negatívneho výsledku sa osobe nariaďuje domáca izolácia v celkovej súhrnnej dobe 14 dní. Po dobu domácej izolácie je nariadená izolácia i osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti ‍‍‍ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Izolácia v zariadeniach určených štátom sa nevzťahuje na: ▪tehotné ženy, ▪osoby nad 75 rokov, ▪osoby s obmedzenou schopnosťou orientácie a pohybu, ▪osoby s onkologickým a psychiatrickým ochorením, ▪osoby ťažkou poruchou imunity, ▪osoby s osobitnými výživovými potrebami, ▪osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdca a ciev, ▪osoby s metabolickými poruchami ▪osoby s epilepsiou, ▪osoby s mentálnou poruchou, ▪osoby so závažnými ochoreniami vyžadujúcimi pokračujúcu injekčnú liečbu v pravidelných intervaloch, ▪zdravotne ťažko postihnuté osoby alebo osoby s inými zreteľa hodnými závažnými zdravotnými stavmi a potvrdenie o tomto zdravotnom stave doloží dodatočne bezodkladne správou od lekára, ▪osoby, ktoré na území Slovenskej republiky požívajú diplomatické výsady a imunity, ▪a osobám im blízkym a sprevádzajúcim v dobe prekročenia štátnych hraníc SR. Týmto osobám sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí na dobu 14 dní. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Izolácia v zariadeniach určených štátom sa nevzťahuje ani na maloleté osoby, ktoré bez sprievodu vstupujú na územie Slovenskej republiky, ktorým je nariadená izolácia v domácom prostredí na dobu 14 dní, a to i osobám žijúcim s nimi v spoločnej domácnosti. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #SpoluToZvladneme ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #MZVEZSR #Slovensko #Slovakia #Karantena ☣ #RuskoNieJeHanba #Koronavirus #DnesCestujem

A post shared by Ministerstvo zahraničných vecí (@diplomacia.sk) on

16:02 –  Pamiatky v Prešovskom kraji môžeš počas koronakrízy navštíviť virtuálne. Službu virtuálnej prehliadky na svojich internetových stránkach ponúka napríklad hrad Stará Ľubovňa, Kežmarský hrad, Tatranská galéria v Poprade či Šarišská galéria v Prešove. 

Všetky aktuálne informácie o aktivitách múzeí a galérií v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK nájdu záujemcovia na ich facebookových stránkach.

15:59 –  Univerzitná nemocnica Martin vytvorila špecializovaný web o ochorení COVID-19. Informuje na ňom o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku a vo svete, ponúka odporúčania pre laickú verejnosť i odbornú verejnosť. Práve lekári tam nájdu praktické informácie, ktoré im môžu pomôcť pri manažmente zdravotnej starostlivosti o pacienta s ochorením COVID-19.

„Chceme sa s kolegami podeliť o naše názory a skúsenosti, s ktorými sme sa stretli. S problémami, ktoré sme riešili. A ponúknuť návod druhým, aby si vedeli poradiť a nemuseli sa trápiť s rovnakým problémom, ako sme riešili my,“ vysvetlil Ivan Kocan, zástupca prednostu Kliniky pneumológie a ftizeológie. Na novom webe je podľa Kocana dobré práve to, že na rozdiel od štátnych informačných webov, je tam prezentovaný aj názor zdravotníkov z reálnej klinickej praxe.

15:54Prezidentka Zuzana Čaputová pripomína, že v čase pandémie koronavírusu je potrebné myslieť nielen na fyzické, ale aj na duševné zdravie. Na svojom Facebooku zverejnila video spred prezidentského paláca, v ktorom vyzýva slovenských občanov, aby sa neobávali a v prípade potreby sa zverili do rúk odborníkov.


„Ak sa cítite osamelí, máte úzkosť alebo obavy, sú tu odborníci, ktorí sú pripravení vám pomôcť. Táto situácia je náročná pre všetkých a nie je žiadnou hanbou nechať si poradiť od odborníkov na duševné zdravie. Je pre nás prirodzené a pomáha nám, keď sa môžeme zdôveriť svojim blízkym, alebo naopak, keď môžeme byť oporou niekomu, kto sa cíti horšie,“ prihovorila sa Čaputová Slovákom.

15:22 – Kontrola údajov, ktoré ľudia vyplnia v žiadosti a vo výkaze budú úrady kontrolovať spätne - teda budú kontrolovať, či ľudia nepodvádzali. Štát totiž nemá teraz kapacitu na preverovanie všetkých žiadostí, preto bude ľuďom veriť.

Ak sa dodatočne dokáže, že žiadateľ o podporu klamal a zavádzal, tresty sa budú podľa ministra Krajniaka pohybovať vo vyššej sadzbe ako bežne. 

15:21 – Aj zamestnávatelia, ktorí majú nad 250 zamestnancov môžu požiadať o pomoc. Je možné, že dostanú podporu aspoň na časť zamestnávateľov. O presnej schéme ale ešte majú ministri rokovať. 

NAŽIVO: Prázdniny sa skracovať nebudú. Minister chce, aby sa škola skončila klasicky v júni
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

15:15 – Žiadosti o podporu sa majú posielať nepodpísané na adresy Úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré sú príslušné podľa prevádzky, zdôraznil Milan Krajniak. Ak má niekto viac prevádzok, pošle to na úrad v sídle svojej firmy. 

Do 24 hodín potom dostane každý žiadateľ potvrdenie o tom, že žiadosť bola zaregistrovaná. Od 1. apríla potom budú úrady práce posielať dohody - buď na elektronickú schránku, ak ju má podnikateľ zaregistrovanú cez doménu slovensko.sk, alebo normálne poštou. Potvrdenie bude treba podpísať a odoslať naspäť alebo doniesť na podateľňu úradu práce.

Do 24 hodín potom začnú Úrady posielať peniaze. „Teda ak to niekto už 14. apríla podpíše elektronicky, 15. apríla môžu peniaze odísť a už 16. apríla to môžu mať podnikatelia na účtoch,“ dodal Krajniak.

Ministerstvo práce zriadilo aj call centrum, kde bude 70 operátorov odpovedať na otázky ľudí, fungovať by malo od pondelka 12. hodiny. Minister Krajniak požiadal všetkých o trpezlivosť.

15:08 – Minister Krajniak na tlačovke do detailov vysvetlil ako bude vyzerať žiadosť o podporu pri zasiahnutí koronavírusovou krízou. „Niektorí zamestnávatelia možno nebudú vedieť aký je predmet ich činnosti. V žiadosti o podporu bude link, aby to podľa svojho IČO zistili,“ vysvetľuje minister.

15:02 – Od zajtra bude fungovať doména pomahameludom.sk a neprepustaj.sk , cez ktorú budú môcť ľudia žiadať o pomoc pri znížení príjmov. Podľa ministra Milana Kajniaka tam bude rovnaký obsah, ktorý sa bude upgradovať podľa potrieb. Ľudia dostanú informácie, kto presne je oprávnený žiadať o podporu štátu aj akú výšku môže žiadať. 

Pomoc poskytuje Ministerstvo práce v dvoch pírpadoch. Prvý je ak zamestnanci pracujú u zamestnávateľa, ktorý bol rozhodnutím vlády zavretý. Na stránke si bude môcť každý pozrieť či tam spadá, takéto žiadosti bude rezort práce prijímať od pondelka 12:00. Druhá kategória sú SZČO, ktorí zaznamenajú v marci pokles obratu. Takéto žiadosti bude rezort práce prijímať od stredy 12:00.

Ak niekto v žiadosti uvedie iné informácie, hrozia mu prísne sankcie.

NAŽIVO: Prázdniny sa skracovať nebudú. Minister chce, aby sa škola skončila klasicky v júni
Zdroj: TASR/Pavol Zachar
 

14:44 Austrália je  optimistická pri vývoji pandémie koronavírusu v krajine. V posledných dňoch zaznamenávajú stále menší počet nakazených za deň. Za posledných 24 hodín zaznamenali 139 nových prípadov, kým ešte pred pár dňami denne pribúdalo niekoľko stoviek nakazených. Obmedzenia však podľa vládnych predstaviteľov potrvá ešte približne polroka. (NY Times)

 14:17
Švédsko je jedna z mála krajín, ktoré ostali pri stratégii „kolektívnej imunity“, v rámci ktorej sa zatiaľ vyhýbajú drastickým opatreniam a nechávajú sa nakaziť novým koronavírusom viac ľudí, aby sa vytvorila spoločná imunita voči nákaze. Švédi môžu napríklad aj naďalej navštevovať reštaurácie alebo kaderníctva a posielajú svoje deti do škôl.

Prudký nárast počtu obetí nového druhu koronavírusu v Štokholme však vedie k spochybňovaniu liberálneho prístupu švédskej vlády k pandémii. 2 300 akademikov už podpísalo  otvorený list vláde, v ktorom požadovali sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu s cieľom ochrániť švédsky zdravotnícky systém. (SME)

Vo Švédsku bolo v piatok potvrdených 612 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19. Dnes je celkový počet infikovaných osôb podľa stránky worldometers viac ako 6 400.

Nový koronavírus si v tejto škandinávskej krajine doposiaľ vyžiadal 370 obetí na životoch, pričom toto číslo rástlo v posledných dňoch v priemere o 25 až 30 obetí denne.

14:05 – Na zabitie nudy v karanténe ti ponúkame výber TOP 10 najlepších filmov,ktoré ponúka streamovacia služba Netflix. 

Odporúčané
10 najlepších filmov od Netflixu ťa v karanténe prinúti sedieť pred telkou dobrovoľne 10 najlepších filmov od Netflixu ťa v karanténe prinúti sedieť pred telkou dobrovoľne 5. apríla 2020, 8:46


13:51
– Školský rok pre vysokoškolákov by mal skončiť v riadom termíne, teda do 31. augusta. Vysoké školy majú v tomto viac voľnú ruku. Záverečné práce budú študenti odovzdávať len online.

13:48
 – Ministerstvo chce pripraviť online vyučovanie cez youtube kanál pod Ministerstvom školstva, kde plánujú vysielať maximálne 4 hodiny pre prvý aj druhý stupeň základných škôl. Obsah bude redukovaný,

Tento projekt by mal byť spustený týždeň po Veľkej noci. Minister priznal, že učiteľov, ktorí to budú robiť stále hľadajú.

NAŽIVO: Prázdniny sa skracovať nebudú. Minister chce, aby sa škola skončila klasicky v júni
Zdroj: Tv Markíza

13:45 – Na stredných školách sa bude normálne známkovať, ale minister odporúča učiteľom, aby nehodnotili testy a písomné práce - vraj to nie je fér a zvyšuje sa tak tlak na žiakov. Majú tiež prihliadať na ich sociálnu situáciu. 


13:40
– Gröhling povedal, že školský rok by mal skončiť načas, ako mal, teda do konca júna. V rámci mimoriadnej situácie sa vraj deti nemusia obávať „päťiek“, podľa ministra by to vraj nebolo fér. 


Školu cez prázdniny zatiaľ vylúčil. „Inicioval som na ministerstve pracovnú skupinu, s ktorou pripravujeme niekoľko variant ako by mohli byť školy otvorené - rozprávame sa o tom, ktoré konktrétne školy, rozprávame sa o veku učiteľov, ktorí by sa vrátili. Rozprávame sa o tom, či to bude celý týždeň alebo len pár hodín a pýtame sa aj či vôbec do toho ísť,“ vysvetľuje minister školstva.

Na základe toho sa rozhodnú či sú vyjadrenia Igora Matoviča o tom, že škola nebude možno až do septmebra, vôbec možné. 

13:38 – Do relácie Na telo prišiel minister školstva Branislav Gröhling. Zopakoval, že plánuje zaplatiť pokutu za to, že nemal na jednej tlačovke rúško .

13:33
– Ministerstvo práce eviduje za mesiac marec 1685 zamestnancov väčších firiem, ktorí prídu o prácu. 903 z toho sú zamestnanci veľkej nábytkárskej firmy, ktorá mala podľa Milana Krajniaka problémy už predtým. Minister priznal, že zatiaľ nevie sľúbiť, že aj veľké firmy ako automobilky dostanú takú podporu ako malí podnikatelia.

Minister práce Milan Krajniak
Minister práce Milan Krajniak Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

13:28 
– Ján Richter kritizuje, že nové vedenie ministerstva neprediskutovalo poriadne prijaté opatrenia na pomoc zamestnancom či firmám so zamestnávateľskými združeniami. Viaceré z nich totiž nové opatrenia kritizujú 

13:25 – V relácii Na telo televízie Markíza diskutuje aktuálny a bývalý ministri práce Milan Krajniak a Ján Richter.

13:21 
– Zákon, ktorý bude všetky reštrukturalizácie a konkurzy najviac zasiahnutých podnikateľov odsúvať o štvrť roka by sa mal na vláde objaviť zajtra alebo vo štvrtok. Minister hospodárstva Richard Sulík to spomenul to v relácii RTVS.

13:10 – Aj Španielsko hlási najmenej obetí za posledných deväť dní. Zo soboty na nedeľu pribudlo v krajine 674 mŕtvych na koronavírus. Pribudlo cez 4 500 chorých, čo je tiež značne menšie číslo. Španielsko tak hlási cez 130 tisíc chorých ľudí s Covidom-19. 

Čísla sa posledný týždeň stále viac naznačujú, že pandémia cez krajiny ako Taliansko, Španielsko či Nemecko v najhoršej sile už prehrmela. Obavy o počte obetí ostávajú naďalej v USA, odborníci však čím ďalej tým viac upozorňujú na situáciu v Južnej Amerike, Indii a už aj v Afrike, kde by mohol koronavírus spôsobiť stovky tisíc mŕtvych. Keďže ide o rozvojovejšie krajiny, o veľa ľuďoch, ktorí sa nebudú mať ako testovať, sa svet možno ani nedozvie.

Interaktívna mapa výskumného centra na Univerzite Johna Hopkinsa.
Interaktívna mapa výskumného centra na Univerzite Johna Hopkinsa. Zdroj: www.arcgis.com

12:54 – Počet nakazených v Nemecku už tretí deň postupne klesá. Za posledných 24 hodín tam pribudlo menej ako 6 000 pacientov s Covidom-19, kým deň predtým ich bolo o 146 viac. Vo štvrtok pribudlo až 6 174 chorých. Ukazujú to data z vládneho Inštitútu Roberta Kocha. (The Guardian)

Celkovo je nakazených viac ako 91 000 Nemcov, čo je v európskych meradlách obrovské číslo, krajina má však stále oproti ostatným pomerne málo obetí, 1446 Nemcov koronavírusu podľaho.

12:47 – Sulík tiež zopakoval, že zásadne nesúhlasí s „blackoutom“, je to podľa neho zaručená cesta ako si zlikvidovať ekonomiku.  „Bude dobré ak bude vláda sprísňovať hygienické opatrenia ako sa dá, sledovať situáciu a uvoľnovať postupne ekonomiku,“ dodal Sulík.

Peter Žiga ho upozornil, že Slovensko po poslednom otvorení viacerych prevádzok kleslo na 11. priečku v najbezpečnejších krajinách sveta. Pôvodne bolo na treťom mieste. 

„Tretie či jedenáste, to je prašť jak uhoď, keď celý svet má koronavírus,“ odvetil Sulík.

12:45 – Richard Sulík zdôraznil, že je dôležité naďalej otvárať ďalšie prevádzky a služby, lebo inak si zruinujeme malých podnikateľov a ostanú len veľkí hráči na trhu. Spomenul napríklad domáce potreby či papiernictva. 

Dodal, že to všetko musí platiť za sprísnených hygienických podmienok. 

12:40
 – V relácii O 5 minút 12 na RTVS diskutujú minister hospodárstva a vicepremiér pre ekonomiku Richard Sulík a bývalý minister hospodárstva Peter Žiga.

12:28 – Ministerstvo zdravotníctva doplnilo štatistiky za včerajší deň. Z ochorenia sa podľa nich už podarilo vyliečiť 8 ľudí. Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 266 mužov a 219 žien. 

Najviac pozitívnych osôb je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov – 150 osôb, nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 130, vo vekovej kategórii 45 – 59 je to 106 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 65 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov – celkovo 31.

Naviac občanov s pozitívnym výsledkom nad 65 rokov je v okrese Bratislava - 8 mužov a 9 žien, na celom Slovensku ich je 35 v tomto veku.

12:15 – Maroš Šefčovič spomenul aj ďalšie peniaze, ktoré chce Európska centrálna banka uvoľniť na podporu zametsnanosti„Ďalších 200 miliárd chceme venovať na malé a stredné podnikanie a záchrane zamestnanosti. Pre Slovensko by to mohlo znamenať 500 miliónov až miliardu eur na podporu skráteného uväzku.“

12:12 – Slovensko by si podľa Maroša Šefčoviča mohlo výrazne pomôcť nevyčerpanými eurofondami. 

„Rozhodli sme o tom, že preddavky, ktroré boli vyplatené za rok 2019 a neboli vyčerpané, vo výške 500 miliónov eur si môže Slovenská republika nechať pre svoje využitie,“ Aj preddavky za rok 2020 sa budú dať čerpať skôr, pre Slovensko by to mohlo byť ďalších 380 miliónov eur.

Celkovo má ale Slovensko k dispozícii 4 miliardy eur. „Budeme sa musieť dôsledne rozhodovať, lebo na tieto peniaze čakali aj samosprávy a neziskovky,“ dodáva eurokomisár.

12:08 Európska únia čelí kritike, že nezvládla koordináciu svojich členských krajín v rámci pandémie. „Vyplýva to z toho ako sa novelizovali zmluvy. Oblasť zdravotníctva patrí do veľmi silnej kompetencie členských krajín," vysvetlil Šefčovič a dodal, že túto krízu zvládneme len ak budeme postupovať spolu.

„Začali sme robiť videokonferencie na úrovni ministrov vnútra, zdravotníctva či regionálneho rozvoju. Pozreli sme sa ako sa dá využiť každý cent z eurofondov, previedli sme 140 miliónov eur na vývoj vakcíny.“  Podľa Šefčoviča chce EÚ prísť po Veľkej noci s plánom obnovy, kde sa bude rozobrať aj rozpočet EÚ na najbližších 7 rokov. 

NAŽIVO: Prázdniny sa skracovať nebudú. Minister chce, aby sa škola skončila klasicky v júni
Zdroj: Tv TA3


12:04 
– Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič vysvetľuje na TA3 postoj EÚ k pandémii koronavírusu.

12:04 – Ministerstvo kultúry zriadilo pracovnú skupinu, ktorá má pomôcť médiám prekonať krízu spôsobenú koronavírusom. (SME)

11:54 – Predseda parlamentu Boris Kollár v relácii TA3 V politike pripustil, že otváracie hodiny pre seniorov by sa mali prehodnotiť, pretože vo vybranom čase do obchodov nechodia. Podľa neho by sa mohli posunúť napríklad na čas od 6:00 do 10:00. 

11:41  Skupina nadšencov na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre už niekoľko dní vyrába na 3D tlačiarňach ochranné štíty určené zdravotníkom a záchranárom. Podarilo sa im vymodelovať štít, ktorého používanie v praxi je v porovnaní so štandardnými modelmi pohodlnejšie, jednoduchšie a tlač je až štvornásobne rýchlejšia.

 

11:39 –  Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v ruskom hlavnom meste Moskva stúpol za posledný deň o 536 na celkový počet 3893 infikovaných (Aktuality).

11:30 – Noví nakazení pochádzajú z týchto regiónov:

  • 1. Muž, 76, Prievidza
  • 2. Muž, 70, Košice
  • 3. Ženy, 56, Galanta
  • 4. Muž, 55, Trenčín
  • 5. Muž, 49, Stará Ľubovňa
  • 6. Žena, 46, Košice
  • 7. Žena, 33, Košice
  • 8. Žena, 26, Partizánske
  • 9. Muž, 26, Trenčín
  • 10. Muž, 25, Košice
  • 11. Muž, 25, Trenčín
  • 12. Žena, 22, Košice - okolie
  • 13. Dievča, 8, Senec
  • 14. Dievča, 8, Senec

11:13 „Každý, kto má symptómy by mal ostať doma v karanténe, nosiť rúško v domácom prostredí a mal by byť izolovaný,“ povedal Krajčí. Prejav ochorenia Covid-19 je podľa neho taký, že od prvých príznakov má pacient najskôr asi 7-8 dní vysoké horúčky a potom sa to láme, buď sa vyzdravie alebo pacient musí ísť do nemocnice, lebo potrebuje zdravotnú starostlivosť. 

Preto vyzval ľudí, ktorých nechajú prvý týždeň v domácej izolácii, aby boli trpezliví a snažili sa najskôr preliečiť symptomatickou liečbou - teda znižovaním teploty. 

 

NAŽIVO: Prázdniny sa skracovať nebudú. Minister chce, aby sa škola skončila klasicky v júni
Zdroj: Tv TA3

11:08 – Štátne laboratória aktuálne zvládajú približne 1500 testov denne, súkromné okolo 1000 vzoriek. Kto chce ale testovať, splní podmienky a Národné zdravotnícke centrum ho certifikuje, môže pomôcť ďalšími testami. „Myslím, že tento týždeň bude počet testovaných stále rásť. Budú sa otvára ďalšie odberobé miesta pred veľkými nemocnicami. Chceme, aby to bolo dostupné každému,“ vysvetlil Marek Krajčí.

Testy, ktoré aktuálne máme na Slovensku, majú podľa ministra zdravotníctva 70% úspešnosť.

11:05 – „Pripravujeme sa na viariant, že až 1000 ľudí bude potrenovať JIS a ventiláciu,“ povedal Marek Krajčí. Včera navštívil závody v Starej turej, kde sa má vyrobiť 800 ventilátorov. 

„V priebehu marca sa kúpilo do štátnych nemocníc 97 ventilácii, teraz sme podpísali kontrakt na ďalších 300 a máme v pláne ďalších 100, čiže už teraz máme viac kusov ako tých tisíc, ktoré potrebujeme,“ vysvetlil Krajčí.

11:02 – Výsledky testovania za včerajší deň ukazujú, že bolo otestovaných 1 524 ľudí, z toho bolo len 14 pozitívnych pacientov s Covidom-19. Spolu je na Slovensku 485. Negatívnych prípadov je spolu za celý čas od vypuknutia pandémie 14 670.

120 ľudí  je hospitalizovaných, traja sú v kritickom stave, jedna osoba je na umelej pľúcnej ventilácii. Minister zdravotníctva podvedal, že je to najmä preto, že ľudia rešpektujú pravidlá a sú k sebe solidárni. 

Odporúčané
Na Slovensku pribudlo ďalších 14 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Dokopy ich je už 485 Na Slovensku pribudlo ďalších 14 prípadov ľudí nakazených koronavírusom. Dokopy ich je už 485 5. apríla 2020, 11:05

11:00 – Začína relácia TA3 V politike, kde bude novú situáciu okolo koronavírusu opisovať minister zdravotníctva Marek Krajčí.

10:56 – K boju s koronavírusom prispieva aj módny priemysel. Do boja už venoval desiatky miliónov eur, pomáhaja aj výrobou ochranných rúšok či dezinfekcie.

Odporúčané
Módny priemysel prispel na boj proti koronavírusu desiatkami miliónov eur, ale tiež výrobou ochranných rúšok či dezinfekcie Módny priemysel prispel na boj proti koronavírusu desiatkami miliónov eur, ale tiež výrobou ochranných rúšok či dezinfekcie 5. apríla 2020, 10:41

10:45 – Včera prišli výsledky za najväčšiu slovenskú rómsku osadu v Jarovniciach - 49 prišelcov bolo negatívnych, napísal premiér Igor Matovič na svoj Facebook. „Uff. Už “len” otestovať ostatných 1043 komunít po Slovensku,“ dodal.

10:41 – Tlačová konferencia predsedu vlády Igora Matoviča by sa mala uskutočniť dnes niekedy po 17:30. Bude prezentovať opatrenia, ktoré budú na Slovensku platiť cez Veľkú noc. Dohodnúť by sa na nich mali na zasadnutí konzília odborníkov.

10:33 – Rodičia v Indii pomenovali svoje deti Corona a Covid. Tieto mená vraj rodičia zvolili, aby im pripomínali neľahké chvíle počas pôrodu.

10:30 – Kambodža bola poslednou krajinou v Juhovýchodnej Ázii, ktorá sa uzavrela pred svetom v čase koronavírusu. Všetky pozemné hranice s Thajskom, Vietnamom, ale i Laosom sú uzavreté. Lieta ešte pár komerčných letov, no aj tie onedlho zrušia. (Martin Navrátil pre Aktuality

10:13 – Európa potrebuje nový Marshallov plán na znovuvybudovanie ekonomík jednotlivých štátov, napísal španielsky premiér Pedro Sánchez vo svojom článku na The Guardian.  Európa sa podľa neho musí pretransformovať do povojnovej ekonomiky, zotaviť a postaviť opäť na nohy.

Marshallov plán alebo oficiálne Plán európskej obnovy bol plán prijatý po druhej svetovej vojne s cieľom organizovane zabezpečiť americkú pomoc povojnovej Európe. Po jeho odmietnutí zo strany krajín východného bloku bol plán napokon obmedzený len na západnú Európu a v konečnom dôsledku bránil rozširovaniu komunizmu.

10:05 – Občianske združenie Post Bellum hľadá dobrovoľníkov, ktorí by mali záujem pomáhať seniorom. V rámci iniciatívy Nezabúdame na vás by mohli seniorom pomáhať s nákupmi, prechádzkami so psami či formou povzbudzujúcich rozhovorov.

„V aktuálnej situácii sú naši seniori najohrozenejšími. Mnohí toho v živote prekonali už naozaj veľa. Boli v situáciách, keď im buď nemal kto pomôcť, alebo, naopak, prežili vďaka tým, ktorí sa na pomoc podujali. Preto sme sa v Post Bellum rozhodli pomáhať. A to najmä tým, ktorí pomáhajú našej práci s rozhodnutím, že nám vyrozprávajú svoj príbeh,“ uviedlo OZ Post Bellum.

9:50 – 13-miliónová japonská metropola Tokio zaznamenala najväčší nárast počtu nakazených od počiatku koronavírusovej pandémie. Za jeden deň sa potvrdila nákaza u viac ako 130 ľudí.

Predstavitelia mesta vyzývajú obyvateľov, aby ostali doma, guvernér  Yuriko Koike v nedeľu naznačil, že situácia sa môže v Tokiu nečakane zhoršiť: „Myslím, že sme vstúpili do novej situácie. Chcem aby sa ľudia začali vážne zamýšľať nad tým ako ochránia seba, svoje rodiny a v konečnom dôsledku aj celú spoločnosť.“

Tokio sa za posledné dni takmer vyľudnilo, vírus to však zatiaľ nezastavilo.
Tokio sa za posledné dni takmer vyľudnilo, vírus to však zatiaľ nezastavilo. Zdroj: TASR/AP Photo/Eugene Hoshiko

9:45 – Slovenskí väzni nemajú strach o svoj život, ale majú obavy a cítia neistotu z prípadných následkov koronavírusu u svojich blízkych, ktorým v týchto ťažkých chvíľach nemôžu byť oporou a pomocou. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže Monika Kacvinská.

Po prepuknutí prvého prípadu vírusového ochorenia boli vraj medzi väzňami badateľné príznaky strachu, neistoty či nervozity. „K zmierneniu napätej situácie dopomohlo dôsledné vysvetľovanie situácie a prízvukovanie dodržiavania prijatých osobitných opatrení zo strany personálu, vďaka čomu aj väznené osoby pokojne prijali tieto opatrenia a vnímajú ich ako pre nich protektívne a benefitné,“ povedala ďalej hovorkyňa väzníc.

9:38  Lidl od pondelka predĺži otváracie hodiny svojich predajní na celom Slovensku od 6:30 do 21:00. V aktuálnom týždni mala väčšina obchodov otvorené len do ôsmej, v nedeľu zostáva naďalej povinne zatvorené.

9:25 Ekvádorská vláda začala umiestňovať telá mŕtvych s koronavírusom do obrovských chladiacich kontajnerov. Mieste epicentrum nákazy mesto Guayaquil už totiž zaplnilo svoje nemocnice aj márnice. Mŕtve telá sú často odložené na ulici aj niekoľko dní. (The Guardian

Mŕtve telá zabalené v čiernych vreciach sú často v Guayaquil odložené aj niekoľko dní na ulici.
Mŕtve telá zabalené v čiernych vreciach sú často v Guayaquil odložené aj niekoľko dní na ulici. Zdroj: TASR/AP Photo/Edison Choco
Odporúčané
V Ekvádore nechávajú telá mŕtvych na opustených uliciach. Pohrebné služby pre koronavírus nestíhajú V Ekvádore nechávajú telá mŕtvych na opustených uliciach. Pohrebné služby pre koronavírus nestíhajú 5. apríla 2020, 9:25

9:23 – V Gréckom utečeneckom tábore Malakasa sa potvrdil ďalší prípad koronavírusu u 53-ročného muža z Afganistanu. Nákaza v takýchto táboroch je veľmi nebezpečná, lebo sa môže pre zlé hygienické podmienky rozšíriť okamžite medzi stovky ľudí. Celý  tábor s utečencami tak grécke úrady uzavreli do karantény. (The Guardian)

9:08 – Španieli počas karantény nakupujú viac vína, piva, olív, čipsov, čokolády či zmrzliny. Nákupná horúčka, kedy sa chcel zásobiť hygienických produktov a základnými surovinami už pominula.. Vo veľkom sa vraj stále nakupuje múka. (El País).

8:59 – Čína potvrdila v nedeľu 30 nových prípadov ochorenia COVID-19. S výnimkou piatich prípadov ide o osoby, ktoré sa vírusom nakazili v zahraničí. 

8:56 – Český premiér Andrej Babiš naznačil, ako by mohlo vyzerať prípadné uvoľnenie obmedzení pre školy. Časť škôl by mohli otvoriť, ak by sa sa merala teplota, dezinfikovali ruky a triedy, zaviedli by sa aj povinné rúška počas vyučovania. 

V Česku sa  zo soboty na nedeľu sa potvrdilo 4472 prípadov nákazy Covidom-19, zomrelo 59 chorých a z choroby sa vyliečilo 78 infikovaných.

8:38 – Americký prezident Donald Trump vyzval ľudí v sobotu na tlačovej konferencii, aby skúšali užívať ako prevenciu na koronavírus anti-malarikum hydroxychlorochín. Povedal to aj napriek tomu, že jeho odborný poradca Dr. Anthony Fauci tvrdí, že o účinku lieku sú zatiaľ len predbežné dôkazy. V USA potvrdili už vyše 300 000 nakazených a 8100 úmrtí.  (The Guardian). 

8:26 – Americká televízia CNN chváli Slovákov, v nosení rúšok sme pre nich vzorom. V ich reportáži sa objavili moderátori TV JOJ, ktorí majú nasadené ochranné rúška. Povinné prekrytie horných dýchacích ciest na verejnosti platí na Slovensku od 25. marca až do odvolania.

Odporúčané
Americká CNN chváli Slovákov. V nosení rúšok sme pre nich vzorom Americká CNN chváli Slovákov. V nosení rúšok sme pre nich vzorom 5. apríla 2020, 7:45

8:21 – V tureckej metropole Istanbul inštalujú na metro staniciach termokamery, ktoré budú cestujúcim merať teplotu. Ak bude príliš vysoká, nepustia ich dovnútra. Kamery zatiaľ nainštalovali na troch najväčších staniciach metra. (Denník N).

8:17 – O tom, aké opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom budú platiť počas Veľkej noci, sa má rozhodnúť v nedeľu poobede. Avizoval to premiér Igor Matovič, ktorý je za to, aby počas Veľkej noci platil zákaz vychádzania.

8:00 – V nedeľu musia byť všetky obchody na Slovensku povinne zatvorené s výnimkou pohotovostných lekární a veterinárnych ambulancii. Vláda nariadila tento deň ako sanitárny, prevádzky by mali vydezinfikovať svoje priestory a predavačky a predavači si budú môcť oddýchnuť.

Všetko dôležité, čo sa v spojitosti s koronavírusom stalo na Slovensku v sobotu, si môžete vypočuť v podcaste Korona Update.

Odporúčané
KORONA UPDATE:  Rúška schvaľuje už aj WHO, Slovensko tak šlo príkladom. Koronavírus prekonala aj speváčka Pink KORONA UPDATE: Rúška schvaľuje už aj WHO, Slovensko tak šlo príkladom. Koronavírus prekonala aj speváčka Pink 4. apríla 2020, 20:32
Domov
Zdieľať
Diskusia