Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2020, 9:44
Čas čítania 0:56
Adam Novosad

Do Wu-chanu priviezli tisícky urien. Vyvolávajú otázky o skutočnom počte obetí koronavírusu

NEWS
Uložiť Uložené

Množstvo ľudí spochybňuje oficiálne štatistiky čínskych úradov, pretože počet urien privezených do Wu-chanu výrazne prekračuje publikované čísla obetí.

Čínske úrady tvrdia, že epidémiu koronavírusu v meste Wu-chan úspešne zvládli. Pomaly začínajú mesto odomykať, otvárať prevádzky, ktoré boli dlhé týždne opustené a bežný život sa vracia do normálu. Na sociálnych sieťach sa však začali objavovať podozrievavé reakcie miestnych obyvateľov aj užívateľov z ostatných kútov sveta, keď do Wu-chanu začali nákladné autá doručovať urny, upozorňuje Japan Times.

Od začiatku tohto týždňa mali obyvatelia Wu-chanu možnosť vyzdvihnúť si pozostatky svojich najbližších, ktorí podľahli vírusu. Popol zosnulých si môžu prevziať v ôsmich rôznych domoch smútku.

Do týchto zariadení však spomínané nákladné autá navozili okolo 2,5-tisíc urien v stredu aj vo štvrtok. Vnútri jedného z domov smútku zase napočítali okolo 3,5-tisíc urien, čo vyvoláva podozrenia z toho, či čínska vláda skutočne publikovala skutočné čísla obetí vírusu. Údaje o počte doručených urien z ostatných domov smútku známe nie sú.

Odporúčané
Brazílčania aj tak nikdy nechytia žiadnu chorobu, vyhlásil prezident Bolsonaro. Koronavírus naďalej zľahčuje Brazílčania aj tak nikdy nechytia žiadnu chorobu, vyhlásil prezident Bolsonaro. Koronavírus naďalej zľahčuje 28. marca 2020, 16:02

Sociálne siete zaplavili fotografie spred týchto zariadení, kde sa tvorili zástupy ľudí dlhé niekoľko desiatok metrov. Všetci z nich čakali na to, kým si budú môcť prevziať urny, a tak už prvé dni naznačovali, že počet čakajúcich zdanlivo prevyšuje oficiálne štatistiky. Podľa nich vo Wu-chane zomrelo na vírus 2535 ľudí.

Anonymné spovede vysvetľovali, že stovky ľudí zomreli skôr ako im mohol byť vírus diagnostikovaný, a tak ich vláda nechala okamžite spopolniť bez toho, aby boli evidovaní ako obete epidémie. Skutočný počet obetí sa tak zrejme nikdy nedozvieme.

Domov
Zdieľať
Diskusia