Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2020, 10:51
Čas čítania 1:45
Tímea Krauszová

Igor Matovič predstavil opatrenia, ktoré pomáhajú zamestnancom a živnostníkom. Niektorí majú nárok na mesačný príspevok až 540 €

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V snahe zabrániť ekonomickému kolapsu chcú podať pomocnú ruku tým, ktorí prišli o príjem.

Aktualizované: 29.3.2020 o 11:26

Premiér Igor Matovič dnes počas tlačovky predstavil nové opatrenia, ktoré majú pomôcť živnostníkom a firmám. Ich cieľom je riešiť ekonomické dopady pandémie koronavírusu na Slovensku, podľa Matoviča tým podávajú pomocnú ruku ľuďom, ktorých kríza natoľko prekvapila, že potrebujú pomoc od štátu. 

Nové opatrenia

Štát preplatí 80 % hrubej mzdy zamestnanca v tých firmách, ktorých prevádzky sú alebo boli uzavreté. Tieto peniaze kompletne preplatí štát priamo zamestnávateľovi. V prípade živnostníkov vyplatia 80 % z vymeriavacieho základu.

Týmto chcú zabezpečiť, že zamestnávateľ svojich zamestnancov neprepustí. Podľa odhadov týmto štát pomôže 800-tisíc zamestnancom a 200-tisíc SZČO. Podľa ministra práce Milana Krajniaka ide o najväčšiu finančnú pomoc v dejinách Slovenska, ktorá je určená priamo na udržanie pracovných miest či práce pre zamestnancov a živnostníkov. Prvé žiadosti chce vláda prijímať už o týždeň v pondelok a od 15. apríla by mali začať tieto prídavky vyplácať.

Príspevky pre SZČO (teda živnostníkov) a zamestnancov vo firmách, ktoré zaznamenali pokles tržieb, sa bude odvíjať od toho, ako výrazne prepadli. Prepočty za marec budú alikvótne vypočítané, Matovič predstavil čísla na mesiac apríl:

  • Pri poklese viac ako 20 % príjmov štát prispeje na plat zamestnanca alebo živnostníkovi 180 €.
  • Pri poklese tržieb viac ako 40 % bude príspevok vo výške 300 €.
  • Pri poklese tržieb viac ako 60 % je príspevok 420 €.
  • Pri strate viac ako 80% tržieb štát prispeje sumou 540 €.

Igor Matovič predstavil opatrenia, ktoré pomáhajú zamestnancom a živnostníkom. Niektorí majú nárok na mesačný príspevok až 540 €
Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Ďalším opatrením je garantovanie dávkových záruk 500 miliónov eur mesačne pre banky, aby mohli financovať firmy so zamestnancami či živnostníkov, aby mohli financovať svoje potreby. Banky ich potom majú za úlohu posúvať ľuďom za „veľmi výhodných podmienok,“ ide teda o pomoc na úvery.

Odporúčané
Záznam nedeľa: Vláda rozdá zamestnancom a podnikateľom miliardu eur mesačne. Predstavili najdôležitejšie ekonomické opatrenia Záznam nedeľa: Vláda rozdá zamestnancom a podnikateľom miliardu eur mesačne. Predstavili najdôležitejšie ekonomické opatrenia 29. marca 2020, 8:07

Pre zamestnancov v karanténe a rodičov na OČR bude po celú dobu štát hradiť 55 % z hrubej mzdy. Podľa slov Richarda Sulíka budú ešte rad opatrení rozširovať možno aj o niekoľko desiatok. Apeluje na zamestnancov, aby neprepúšťali. Tieto príspevky nemajú nahradiť zisky, majú však pomôcť firmám, aby si mohli dovoliť udržať svojich zamestnancov a po skončení zdravotnej krízy sme nevhupli do ekonomickej katastrofy.

Keď bude treba, táto pomoc bude vraj až v miliardách eur. Toto je podľa Remišovej len prvá sada opatrení a vláda chce v nich pokračovať, aby krajina mohla krízu zvládnuť. Pripomína, že je potrebná aj „vojenská disciplína ľudí,“ máme dodržiavať všetky nariadenia hlavného hygienika. „Pomoc štátu však nestačí, a aby sme to zvládli treba dodržiavať pravidlá od hlavného hygienika, nosenie rúšok, hygiena, dezinfekcia, dodržiavanie odstupov a povinnej karantény. Vyžaduje si to aj ľudskosť a súdržnosť,“ dodala na záver.

Zdrojom týchto peňazí je Európska centrálna banka, od ktorej si Slovensko požičia. Podľa Matovičových slov predchádzajúce vlády nechali štátny rozpočet bez akejkoľvek rezervy, preto tieto peniaze nemáme. Ďalším zdrojom sú aj eurofondy, zároveň nová vláda kontroluje zmluvy na ministerstvách. Tie, ktoré sú vypovedateľné, zbytočné či predražené, chcú vyriešiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia