Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2020, 16:18
Čas čítania 0:53
Tímea Krauszová

V Severnej Kórei oficiálne nie je ani jeden človek nakazený koronavírusom. Neoficiálne už zháňajú chýbajúce testy

NEWS SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Pri boji s vírusom potrebujú pomoc zo zahraničia.

Severná Kórea podľa informácií Financial Times žiada o pomoc zo zahraničia pri boji s pandémiou koronavírusu, a to napriek tomu, že ich vodca Kim Čong-un opakovane tvrdí, že v krajine nemajú ani jedného nakazeného.

Experti o jeho výrokoch podľa Independent pochybujú, pretože krajina zdieľa hranicu nielen s Čínou, odkiaľ sa koronavírus rozšíril do sveta, ale aj s Južnou Kóreou, ktorá má početných infikovaných.

Nemajú dostatok testov

Vládni predstavitelia sa pýtali svojich medzinárodných kontaktov na možnosť pomoci Severnej Kórei. Potrebujú najmä testovacie súpravy, podľa zdrojov Financial Times ich vedia používať, no nemajú ich dostatok. Pýtajú sa preto organizácií, ktoré by im mohli pomôcť – samozrejme, len neoficiálnou cestou. Severná Kórea naďalej oficiálne nemá žiadnych ľudí nakazených novým koronavírusom, napriek tomu však prijali prísne opatrenia.

Odporúčané
V karanténe Gabčíkovo: Zakázali nám vyjsť z izby, jedlo nám nosia hasiči (Videorozhovor) V karanténe Gabčíkovo: Zakázali nám vyjsť z izby, jedlo nám nosia hasiči (Videorozhovor) 25. marca 2020, 13:25

Zatvorili hranice, sprísnili kontroly na vstupných bodoch do krajiny a veľká časť obyvateľstva je v karanténe. Zdravotníci monitorujú zdravotný stav obyvateľov a tých so symptómami hneď izolujú, navyše obmedzili aj vnútroštátnu dopravu. Kim Čong-un okrem toho nariadil výstavbu novej nemocnice „v čo najkratšom čase.“

Ak by epidémia koronavírusu prepukla v Severnej Kórei, mohlo by to mať devastačné následky. Zdravotníctvo v krajine je na veľmi nízkej úrovni a chýbajú im aj základné zdravotnícke pomôcky. Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických už ponúklo svoju pomoc, chcú podporiť organizácie, ktoré by sa v prípade potreby chceli zapojiť. Podľa slov vodcu mu pomoc ponúkol aj americký prezident Donald Trump.

Domov
Zdieľať
Diskusia