Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2020, 7:23
Čas čítania 19:54
Viktor Kniš

Záznam: Slovensko má 2 oficiálne vyliečených pacientov

NEWS
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

Na Slovensku dnes pribudlo 10 nových nakazených. Celkovo ich je 226.

• Platí zákaz vychádzania bez rúška, v nedeľu budú zavreté obchody, od 30. marca budú merať teplotu v obchodoch

• Školy zostávajú zatvorené do odvolania, oznámil to minister školstva Branislav Gröhling s tým, že školský rok by mal skončiť v riadnom termíne do 30. júna


 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:10 – V Spojených štátoch dnes pribudlo viac ako 10-tisíc prípadov nákazy a rozdiel s Talianskom v počte nakazených je už len približne 1500. USA zajtra s veľkou pravdepodobnosťou predbehne Taliansko aj Čínu a stane sa ohniskom nákazy. (worldometers)

19:49 – Francúzski lekári podali trestné oznámenie na premiéra a bývalú ministerku zdravotníctva za ohrozenie zdravia

Skupina viac ako 600 lekárov hromadne podala trestné oznámenie na francúzskeho premiéra Édouarda Philippa a bývalú ministerku zdravotníctva Agnes Buzynovú pre nedostatočnú a nevčasnú reakciu na pandémiu koronavírusu.

Lekári si hovoria skupina C19 a trestné oznámenie podali vo štvrtok 19. marca. Obviňujú ich z nečinnosti: napriek tomu, že o koronavíruse vedeli, nepripravili sa na epidémiu a nadoplnili na sklady ochranné rúška, testy a ďalšie zdravotnícke potreby. Pritom bývalá ministerka Buzynová v rozhovore s Le Monde priznala, že o prichádzajúcom „tsunami“ vedela. Lekári ju preto obviňujú, že hoci o tom vedela, nič neurobila, čím ohrozila zdravie obyvateľov.

Odporúčané
Francúzski lekári podali trestné oznámenie na premiéra a bývalú ministerku zdravotníctva za ohrozenie zdravia Francúzski lekári podali trestné oznámenie na premiéra a bývalú ministerku zdravotníctva za ohrozenie zdravia 26. marca 2020, 18:30

19:40 – O malú chvíľu odletí lietadlo z Washingtonu do Bratislavy, kde by malo pristať skoro ráno. Slováci následne poputujú do povinnej karantény. 

19:35 – Ozbrojené sily SR nasadili ďalších vojakov do zmiešaných hliadok pred nemocnice v slovenských mestách. Vojaci tiež pomáhali s podporou a ochranou karanténnych centier a imunologickej kliniky na bratislavských Kramároch. (tasr)

19:20 – Nákupy pre seniorov a posunutie termínu na zaplatenie miestnych daní, to sú dve z najnovších opatrení, ktoré zavádza samospráva Fiľakova v okrese Lučenec v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o nich hovorkyňa mesta Klaudia Mikuš Kovácsová.


„Od štvrtka bude mesto pravidelne každý pondelok a štvrtok dopoludnia prijímať objednávky na nákup pre odkázaných seniorov na telefónnom čísle 0905 258 367. Za odkázaných sa považujú dôchodcovia nad 65 rokov, ktorým sa neposkytuje opatrovateľská služba a v domácnosti nie sú ďalší rodinní príslušníci vo veku pod 50 rokov, ktorí by im mohli nákup zabezpečiť,“ konkretizovala hovorkyňa. (tasr) 

19:14 – Na Markíze dnes od 20:30 bude v mimoriadnej relácii diskutovať premiér Igor Matovič, neskôr bude prezidentka Zuzana Čaputová hosťkou v programe Na hrane na TV JOJ. 

19:05Operátori ťa vyzývajú, aby si zostal doma. Ponúkame návod, ako dnes od Orange, O2 a Telekomu získaš dáta navyše.

18:57 – Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny? Prečítaj si rozhovor rektorom UK.

18:45Ministerstvo zahraničných vecí zvažuje využiť na repatriácie aj letku rezortu vnútra,nebude to však zadarmo.

Let si budú musieť repatriované osoby hradiť. Do stredy sa podarilo ministerstvu zahraničných vecí dostať na Slovensko späť viac ako 1500 občanov. 
Dôvod spoplatnenia letu vládnym špeciálom vysvetľuje Klus ako férovosť voči ostatným občanom, či už v zahraničí alebo aj doma. Klus zároveň uviedol, že bude letka MV SR použitá iba v prípadoch, že sa nenaruší prípadný dovoz medicínskeho materiálu. (tasr)

18:35 – Najväčšie limity má Slovensko v odberoch vzoriek, myslí si epidemiologička Alexandra Bražinová z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá je od vypuknutia epidémie dennodenne v centre diania. informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.


Hlavnou úlohou epidemiológov je aktuálne komunikácia s ľuďmi, u ktorých bolo potvrdené ochorenie COVID-19, a zabezpečenie ich karantény. Ďalej zisťujú a vyhľadávajú úzke kontakty nakazeného a zabezpečujú aj ich karanténu. To zahŕňa aj zisťovanie kontaktov na pracovisku či karanténu pre pracovisko. Jeden pozitívny má priemerne 20 kontaktov, s ktorými je potrebné sa spojiť, zabezpečiť ich testovanie a karanténu. „Neviem, či si viete predstaviť objem tejto práce, ale môžem povedať, že pracujeme takmer nonstop,“ poznamenala Bražinová. (tasr)

18:30 – V New Yorku bojuje s koronavírusom aj lekár, ktorý prežil ebolu. V jedinej nemocnici tam zomrelo 13 ľudí za 24 hodín.

Odporúčané
V New Yorku bojuje s koronavírusom aj lekár, ktorý prežil ebolu. V jedinej nemocnici tam zomrelo 13 ľudí za 24 hodín V New Yorku bojuje s koronavírusom aj lekár, ktorý prežil ebolu. V jedinej nemocnici tam zomrelo 13 ľudí za 24 hodín 26. marca 2020, 18:27

18:25 –  Úrad verejného zdravotníctva SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala vo štvrtok vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením koronavírusu. Zo súdnych pojednávaní bude možné vylúčiť verejnosť aj pre ohrozenie zdravia, z takéhoto pojednávania bude povinné vyhotoviť a zverejniť zvukový záznam. Upraví sa aj odvolávanie členov Súdnej rady SR. (tasr)

18:17Sleduj nové Freshnews, v ktorých sme zhrnuli aj pozitívne správy v súvislosti s koronavírusom. 

18:11V Taliansku za jeden deň zomrelo 662 ľudí, počet mŕtvych na COVID-19 presiahol hranicu osemtisíc.

Odporúčané
V Taliansku za jeden deň zomrelo 662 ľudí, počet mŕtvych na COVID-19 presiahol hranicu osemtisíc V Taliansku za jeden deň zomrelo 662 ľudí, počet mŕtvych na COVID-19 presiahol hranicu osemtisíc 26. marca 2020, 18:11

18:05 – V Taliansku na koronavírus zomrelo možno až štyrikrát viac ľudí, ale starých ľudí doma či v domove dôchodcov po smrti netestujú. (corriere)

18:03 – Elon Musk znovu otvorí továreň Tesly, aby v nej mohli vyrábať pľúcne ventilátory na boj s koronavírusom.

17:55V Česku má koronavírus už 1925 ľudí, v krajine spravili už skoro 27-tisíc testov.

17:48 V Bratislave sa objem odpadu z domácností zvýšil v uplynulých týždňoch až o 25 %. OLO so svojimi 175 zamestnancami preto pracuje naplno, no za sprísnených podmienok. „V tejto situácii je obzvlášť dôležité, aby sme im pomáhali a odpad nevyhadzovali vedľa zberných nádob. Prosíme vás preto o disciplínu a zodpovedné vyhadzovanie odpadu,“ píše hlavné mesto na Facebooku.

17:40 – Stredná odborná škola Policajného zboru (SOŠ PZ) v Pezinku sa stala jedným z dočasných karanténnych centier pre repatriovaných Slovákov zo zahraničia. V stredu (25. 3.) ráno tam bolo umiestnených vyše 80 občanov, tí boli repatriovaní z krajín Európskej únie, ako Slovinsko a Česko, ale aj z krajín ako Filipíny či Kambodža. Všetci budú 14 dní v karanténe sledovaní z dôvodu šírenia nového koronavírusu.

17:31 – Na YouTube pribudli desiatky filmov s českým dabingom. V karanténe ich môžeš pozerať legálne a zadarmo.

Odporúčané
Na YouTube pribudli desiatky filmov s českým dabingom. V karanténe ich môžeš pozerať legálne a zadarmo Na YouTube pribudli desiatky filmov s českým dabingom. V karanténe ich môžeš pozerať legálne a zadarmo 26. marca 2020, 17:25

17:25 – V Európe bude nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny, pretože pandémia sťažuje dopravu poľnohospodárskych výrobkov. (denník E)

17:17 „Po novom, bude výsledok z testovania na nový koronavírus dostávať každý, nielen ten, kto má výsledok pozitívny,“ informuje ministerstvo zdravotníctva.

17:07 Učitelia a rodičia sa môžu od štvrtka obracať so svojimi otázkami k aktuálnej situácii šíriacej sa epidémie nového koronavírusu na odborníkov call centra rezortu školstva. K dispozícii im bude v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 h na bezplatnom telefónnom čísle 0800 138 033 alebo emailovej adrese [email protected] (tasr)

16:55 – Igor Matovič na Facebooku oznamuje, že absolvuje prvý samit EÚ. „100 dní pre novú vládu je ilúziou, vláda sa nám narodila po krk v močiari s najväčšou zodpovednosťou akú kedy slovenská vláda mala ... poraziť neviditeľného a zákerného nepriateľa,“ píše premiér. 

16:48V Česku zomrel na koronavírus siedmy človek. 

16:44 – V Severnej Kórei oficiálne nie je ani jeden človek nakazený koronavírusom. Neoficiálne už zháňajú chýbajúce testy.

Odporúčané
V Severnej Kórei oficiálne nie je ani jeden človek nakazený koronavírusom. Neoficiálne už zháňajú chýbajúce testy V Severnej Kórei oficiálne nie je ani jeden človek nakazený koronavírusom. Neoficiálne už zháňajú chýbajúce testy 26. marca 2020, 16:18

16:31 Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky radí, akým spôsobom majú Slováci nosiť rúško prostredníctvom grafiky. Pripomína zákaz vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest.

16:23 – Foodbloger Ako chutia Košice zostavil zoznam 40 podnikov, ktorých majitelia sa rozhodli vo svojom podnikaní pokračovať formou take-away či donášky. Veríme, že ti tento zoznam pomôže zorientovať sa a rovnako pomôže aj košickým podnikateľom, ktorí teraz tvoju podporu potrebujú ako nikdy predtým.

Tento článok vznikol aj #VDAKATEBE a predplatiteľom REFRESHER+. Ďakujeme za tipy na prevádzky, ktoré to v týchto ťažkých časoch potrebujú. Refresher rozdá 100 000 eur v podobe inzercie zadarmo malým podnikateľom, ktorí to najviac potrebujú. Daj nám o nich vedieť

16:15 – S bezplatným rozvozom nákupov pre seniorov začali vo štvrtok dobrovoľníci z občianskeho združenia Detská železnica Košice. Skúšobná prevádzka potrvá do 8. apríla. Objednávky budú prijímať aj od zdravotne postihnutých a osamelých ľudí alebo matiek s veľmi malými deťmi, informoval predseda OZ Ľubomír Lehotský s tým, že obmedzenia v súvislosti s novým koronavírusom zasiahnu aj detskú železnicu. (tasr)

16:05 – V Holandsku dnes zomrelo ďalších 78 ľudí a viac ako 1000 sa nakazilo. Všetky obeti boli staršie ako 80 rokov. Celkovo majú už viac ako 7-tisíc prípadov. (worldometers)

15:58 –  Bratislavský Ružinov môže svojim najstarším seniorom rozdistribuovať ďalších 3000 chirurgických rúšok. Mestská časť ich dostala vo štvrtok ako dar pre pomoc v čase šírenia nového koronavírusu v rámci spolupráce s iniciatívou MiddleCap Help, za ktorou stojí nový vlastník známeho skeletu obchodného domu. Ďalšie rúška dostalo aj hlavné mesto a Bratislavský samosprávny kraj. (tasr)

15:51 – „Do bežného života sa môžu vrátiť aj občania, ktorí boli v povinnej 14-dňovej karanténe napríklad z dôvodu, že sa vrátili zo zahraničia. Pokiaľ sa u nich neprejavili žiadne známky ochorenia, môžu opustiť domácu izoláciu,“ pripomína ministerstvo zdravotníctva na Facebooku.

15:37 – Kaderníčka sa s rizikom nákazy novým koronavírusom vysporiadala po svojom. Stačí jej dáždnik a strihá ďalej.

Odporúčané
Kaderníčka sa s rizikom nákazy novým koronavírusom vysporiadala po svojom. Stačí jej dáždnik a strihá ďalej Kaderníčka sa s rizikom nákazy novým koronavírusom vysporiadala po svojom. Stačí jej dáždnik a strihá ďalej 26. marca 2020, 15:40

15:32 Spoločnosť Slovenská autobusová doprava Žilina opäť preventívne dezinfikuje takmer 300 autobusov mestskej a prímestskej dopravy v Žilinskom kraji. Prvá etapa dezinfekcie, ktorá má znížiť riziko šírenia nového koronavírusu, sa uskutočnila na začiatku marca. (tasr)

15:28 – Policajtov podporujú aj komerčné značky, Plzeňský Prazdroj a Budiš im poslali nealkoholické nápoje a minerálne vody. Polícia o peknom geste informovala na sociálnej sieti. 

15:21Organizátori herného turnaja Y-Games s generálnymi partnermi VÚB bankou a operátorom Orange pripravujú nový projekt Y-Games @Home.

Pôjde o online verziu turnaja, ktorá podporí bezpečné hranie z pohodlia domova a výzvy na to, aby si v týchto dňoch zostal doma. Zapoj sa do niektorého z turnajov a zabojuj o 2 600 eur.

15:10 – Operátori ťa vyzývajú, aby si zostal doma. Ponúkame návod, ako dnes od Orange, O2 a Telekomu získaš dáta navyše.

15:00 – O nový portál ucimenadialku.sk, ktorý pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spolu s viacerými neziskovými organizáciami, bol počas prvého dňa od jeho spustenia enormný záujem zo strany pedagógov aj rodičov. Počas dňa ho navštívilo 119602 návštevníkov, počet pozretí jednotlivých stránok sa pohyboval na úrovni 588678 vzhliadnutí. Skonštatoval to rezort školstva. (tasr) 

14:54 Video: Igor Matovič sa po tlačovke zdravil s kolegami lakťami, novodobý pozdrav si obľúbili aj členovia krízového štábu a hygienik.

14:50 – Celkovo 30 študentov z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove vypomáhajú ako dobrovoľníci v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach. Fakulta taktiež disponuje 3D tlačiarňou a pre zdravotníkov bezplatne vyrába PET-G štíty. (tasr)

14:46 – 600 lekárov vo Francúzsku podalo trestné oznámenie na premiéra a exministerku zdravotníctva. Sú vraj zodpovední za stav v krajine a za to, že krajina nebola na pandémiu pripravená. Zorganizovali aj petíciu, ktorú podpísalo viac ako 200-tisíc ľudí. (kxan)

14:42 – Za jediný týždeň stúpol počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v Spojených štátoch na 3,3 milióna. Dramatický nárast viac ako 4-násobne prevyšuje maximum spred 30 rokov. (denník E)

KORONA NAŽIVO: Slovensko má 2 oficiálne vyliečených pacientov

14:34 – Šalianska radnica od štvrtka začala distribuovať ochranné pomôcky všetkým občanom nad 65 rokov. Ide o niekoľko tisíc rúšok, podľa slov Dajany Hanesovej z mestského úradu je preto možné, že sa v priebehu jedného dňa nestihnú všetky rozniesť. (tasr)

14:22 – Štát kúpil rúška od firmy, ktorá existovala iba pár týždňov. Jej majiteľ obišiel svojho pôvodného zamestnávateľa.

Jednotková cena masiek je pritom 50-krát vyššia, ako je bežné, tieto typy rúšok sa podľa Aktualít v minulosti predávali za 2 centy/kus.

Hoci je momentálne veľmi ťažko odhadnúť, nakoľko ide o predraženú ponuku (rúšok je všade kritický nedostatok a ich cena rastie), stále zostáva nevysvetlené, prečo ich štátu dodáva firma, ktorá existuje iba pár týždňov. 

Milan Střelec pracoval pre firmu VWR, ktorá je súčasťou spoločnosti Avantor. Tá sama predáva zdravotnícke pomôcky, no jej predstavitelia tvrdia, že ich Střelec v tomto prípade obišiel a predával po vlastnej linke. Okamžite s ním skončili pracovný pomer. 

Odporúčané
Štát kúpil rúška od firmy, ktorá existovala iba pár týždňov. Jej majiteľ obišiel svojho pôvodného zamestnávateľa Štát kúpil rúška od firmy, ktorá existovala iba pár týždňov. Jej majiteľ obišiel svojho pôvodného zamestnávateľa 26. marca 2020, 14:11

14:13 Letka NATO priviezla na Slovensko v stredu 48 ton medicínskeho materiálu ako masky, ochranné obleky a rukavice, informovalo Veľvyslanectvo Spojených štátov na Slovensku. (tasr)

14:08Hackni domácu izoláciu: Účinné rady, vďaka ktorým sa ti bude z domu dobre pracovať či študovať.

13:59 – Pacientov, ktorí vstupujú do Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci, začnú od piatku preverovať v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vo filtračnom stane, informoval riaditeľ nemocnice Martin Šenfeld. (tasr)

13:54 – Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby s pokorou a vďakou prijíma dary od firiem a ľudí, zapojených do iniciatívy Kto pomôže Slovensku a ďalších donorov. „Dostali sme aj ochranné pomôcky, ktoré však potrebujú iní viac. Nechceme pretrhnúť puto solidarity a rozhodli sme sa darovať ich pre ARO v Univerzitnej nemocnici na bratislavských Kramároch. Poslúžia lekárom a sestrám v prvej línii,“ píšu na Facebooku.

13:49 –  Centrálne mestské časti Bratislavy Petržalka a Ružinov očakávajú výrazný vplyv pandémie nového koronavírusu na ich ekonomiku, a teda aj ich rozpočty. Pre TASR to tieto mestské časti potvrdili. Starosta Ružinova Martin Chren očakáva, že ich samospráva stratí jeden až štyri milióny eur oproti schválenému rozpočtu. (tasr) 

13:42 – Premiér Talianska naznačil, že dnešné čísla nebudú veľmi priaznivé. Povedal, že počet nakazených stúpol priveľmi v porovnaní s predošlými dňami a krajina musí zistiť, či ide len o výnimku, alebo sa trend naozaj veľmi zhoršil.

13:35 – Nitrianska radnica nebude v najbližších týždňoch vyberať od rodičov školské poplatky. „Kým sú jasle, materské školy a školské kluby zatvorené, jediné opatrenie, ktoré dáva v tejto situácii zmysel, je, aby boli ľudia od poplatkov za tieto služby oslobodení, a to až do ich opätovného spustenia,“ informoval o tom magistrát. (tasr) 

13:28 – Zamestnanci a klienti zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) si v rámci sociálnej rehabilitácie a rozvoja pracovných zručností šijú ochranné bavlnené rúška. „Takto ušetria nemalé finančné prostriedky z rozpočtu. Ušité rúška sú poskytované zamestnancom, ale i samotným klientom,“ uviedla hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová. (tasr)

13:19  Minister zdravotníctva odpovedá na otázku, čo znamená, že je človek vyliečený. Tvrdí, že vyliečený je človek vtedy, keď sa u neho po 2 týždňoch v karanétne po ustúpení symptómov 2x preukáže negatívny test na koronavírus. Slovensko má podľa ministra dvoch vyliečených pacientov. 

13:08 Na Slovensko tento týždeň pribudlo 13-tisíc testovacích súprav, Matovič už od pondelka hovoril o možnosti nakúpiť ďalších 200-tisíc testov, ich obstaranie ale stále nepotvrdil. 

Odporúčané
Slovensko do testovania zapája súkromné laboratóriá. Premiér Matovič sľubuje 3000 testov denne Slovensko do testovania zapája súkromné laboratóriá. Premiér Matovič sľubuje 3000 testov denne 26. marca 2020, 12:41

13:02 – Igor Matovič prezradil, že jedno testovanie na koronavírus stojí približne 48 eur. 

12:58 – Trojka RTVS začne od 30. marca vysielať sériu archívnych záznamov najväčších úspechov a zaujímavých momentov slovenských športovcov na reprezentačnej i klubovej úrovni. „V pondelok až stredu si športoví fanúšikovia budú môcť pripomenúť tri rozhodujúce zápasy, ktoré viedli k hokejovému titulu majstrov sveta 2002 vo Švédsku,“ priblížil intendant športu RTVS Marcel Merčiak. Počas budúceho týždňa Trojka odvysiela spomienkové záznamy vrátane finálového zápasu s Ruskom.

12:47Žarnovická samospráva chce proti šíreniu nového koronavírusu bojovať aj tým, že bude kontrolovať miesta, kde sa stretávajú občania. Hľadá preto dobrovoľníkov, z ktorých by zložila občianske hliadky. Tie by mali byť nápomocné mestskej polícii.
Jednou z ich úloh má byť monitorovanie a predchádzanie vzniku konfliktov v rámci mesta. (tasr)

12:41 – Prístup oceňujú aj všetky poisťovne na Slovensku, ktoré sa iniciatívne zapájajú aj napriek ťažkej finančnej situácii. Poisťovne budú preplácať súkromným laboratóriám všetky úkony spojené s testovaním.

12:37 – Minister zdravotníctva dodal, že potrebujeme začať aj testovať ľudí, ktorí budú potrebovať absolvovať neodkladné operácie a zdravotníkov. Kapacity sa budú zdvíhať postupne. 

12:35Celková kapacita by mala byť 3-tisíc vyšetrení denne, tvrdí premiér za OĽaNO.

12:33 – Vláda naplno zapojí Asociáciu súkromných laboratórii do testovania, povedal Igor Matovič. Štát bude meniť systém odoberania vzoriek, pred každou nemocnicou na Slovensku bude vybudované odberné miesto. 

12:30 – Igor Matovič povedal, že Slovensko doteraz testovalo len približne 300 ľudí, čo je hlboko pod priemerom. Chce začať s masívnym testovaním kvalitnými genetickými testami na základe výterov z nosa a úst. Vďaka týmto testom je možné podchytiť chorobu v rannom štádiu, narozdiel od rýchlotestov. 

12:27 – Premiér ešte raz potvrdil 10 pozitívne testovaných Slovákov na koronavírus. Skonštatoval, že traja ľudia boli z Gabčíkova, čo potvrdzuje, že je dôležité odchytiť ľudí, ktorí prichádzajú zo zahraničia. 

12:25 Začína tlačová konferencia Igora Matoviča. 

12:17 – Spoločnosť Lidl Slovensko na Facebooku vyzýva k ochrane dôchodcov, ktorí sú v čase šírenia pandémie koronavírusu najohrozenejšou skupinou. Všetkým zamestnancom nad 65 rokov umožní zostať doma s náhradou mzdy vo výške 100% ich priemerného zárobku.

12:14 – Niektorí možno zomrú, ja neviem. Americký finančník chce, aby sa ľudia vrátili do práce aj napriek koronavírusu.

Odporúčané
Niektorí možno zomrú, ja neviem. Americký finančník chce, aby sa ľudia vrátili do práce aj napriek koronavírusu Niektorí možno zomrú, ja neviem. Americký finančník chce, aby sa ľudia vrátili do práce aj napriek koronavírusu 26. marca 2020, 12:04

12:09 – Slováci prijali opatrenia vlády v súvislosti so šírením nového koronavírusu s porozumením, viac ako 90 percent ich považuje za úplne alebo aspoň skôr primerané. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry Go4insight, ktorá ho realizovala od 17. do 25. marca na vzorke 1000 respondentov. (tasr)

12:05 – Igor Matovič opäť neprišiel na tlačovú konferenciu na dohodnutý čas. Zatiaľ nie je zrejmé, kedy by mohla začať. 

11:57 – V Španielsku zomrelo kvôli COVID-19 ďalších 655 ľudí, viac ako 8500 sa nakazilo. Celkovo má krajina viac ako 56-tisíc nakazených a 7-tisíc uzdravených. (bloomberg)

11:50 – Nový iPhone 12 s podporou 5G možno v septembri nebude. V Apple sa vraj diskutuje o tom, že sa jeho výroba nestihne pre celosvetové opatrenia proti šíreniu koronavírusu. (asia.nikkei)

11:46 – Neúplným rodinám a dôchodcom pomáha v zložitej situácii súvisiacej so šíriacim sa novým koronavírusom iniciatíva z Prešova s názvom Bude dobre. Jej cieľom je zabezpečovať základné potraviny aj hygienické pomôcky tým, ktorí si nevedia pomôcť sami. (tasr)

11:42 – Igor Matovič bude mať o 12:00 tlačovú konferenciu po kľúčovom stretnutí so zástupcami laboratórií. Mohli by sme sa dozvedieť viac o rozšírení testovania na Slovensku. (tasr)

11:40 – Mesto Zvolen chce v aktuálnej situácii viac chrániť svojich seniorov. Od pondelka 30. marca im bude domov dovážať nákupy. Pôjde o potraviny či hygienické prostriedky najviac za 20 eur, avšak služba sa bude dotýkať len ťažko zdravotne postihnutých, osamelo žijúcich, chorých alebo ľudí v karanténe. (tasr) 

11:30 Bosch vyvinul 2,5-hodinový rýchlotest na koronavírus. Spoločnosť sa pýši aj jeho presnosťou.

Nepresnosť by v tomto prípade nemala hrať rolu. Bosch uvádza, že testy v laboratóriu dosahovali presnosť okolo 95 percent a spĺňajú tak všetky štandardy Svetovej zdravotníckej organizácie.

Odporúčané
Bosch vyvinul 2,5-hodinový rýchlotest na koronavírus. Spoločnosť sa pýši aj jeho presnosťou Bosch vyvinul 2,5-hodinový rýchlotest na koronavírus. Spoločnosť sa pýši aj jeho presnosťou 26. marca 2020, 11:06

11:25 –  Do karanténnych centier rezortov vnútra a obrany v meste Vysoké Tatry dorazilo v sobotu 194 Slovákov z Nemecka a Holandska. Do hotela Granit v Tatranských Zruboch umiestnili do povinnej karantény 98 Slovákov, do zariadenia Kremenec v Tatranskej Lomnici 49. Do Centra účelových zariadení na Štrbskom Plese 47 ľudí. Tento krok vlády sa zatiaľ zdá byť dobrý, každým dňom pribúdajú aj nakazení z povinnej karantény. (tasr)

11:20 – Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave vyzýva vodičov, aby umožnili bezpečný a plynulý prejazd vozidlám, ktoré prevážajú zvieratá alebo potraviny.

Tieto vozidlá sú označené značkami, vodiči by ich mali rešpektovať. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.


11:15 – Kňaz v Rumunsku ľuďom podával prijímanie pomocou jednej lyžice napriek pandémii koronavírusu.

11:03 – Múzeum mesta Bratislavy - Ateliér Múzeum má budúcnosť, začal pripravovať pre rodiny pravidelný online program pod názvom Povedačky z múzea. V čase zatvorenia múzeí a zrušenia všetkých verejných podujatí chce prispieť k potlačeniu nudy medzi deťmi prostredníctvom internetového programu na tému historické hračky z depozitára.

10:57 – Všetko, čo potrebuješ vedieť, ak študuješ na vysokej škole. Pýtali sme sa rektora Univerzity Komenského.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy sa budú môcť študenti vrátiť do študentského mestečka Mlyny
  • Aké opatrenia škola spravila
  • Ako to bude s diplomovkami či bakalárkami
  • Prečo mnohí študenti nedostali výnimky, aby mohli ostať na Mlynoch
  • Čo ešte študentov čaká a na čo sa majú pripraviť
  • Ako bude prebiehať hodnotenie predmetov a kedy by mohli byť štátnice

10:51Minister školstva Branislav Gröhling pripustil, že možno sa po prvý raz prejde od známkovania k slovnému hodnoteniu.

Iniciatíva To dá rozum si myslí, že by sa to malo uplatniť najmä v prvých ročníkoch základných škôl. Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov však tvrdí, že slovné hodnotenie nemá v učiteľskej obci veľkú popularitu.


„Môže to byť omnoho pozitívnejšie pre určitú časť rodičov. Dúfam, že sa školy s tým vyrovnajú,“ povedal minister. (tasr)

10:46Mesto Veľký Krtíš dalo pre všetkých svojich zhruba 15-tisíc obyvateľov ušiť ochranné rúška, ktoré majú pomáhať v boji s novým koronavírusom. Šije ich tamojšia spoločnosť PAZZ, ktorá sídli v priestoroch bývalého podniku Pleta.


„Po dohode s majiteľom spoločnosti PAZZ a riaditeľom spoločnosti sme sa spolu s poslancami rozhodli objednať rúška pre všetkých občanov nášho mesta," povedal primátor Dalibor Surkoš. (tasr)

10:40 Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo mestá a okresy, v ktorých otestovali pozitívne vzorky na COVID-19 za posledných 24 hodín. Dvaja nakazení sú z Bratislavy, traja z karantény v Gabčíkove a po jednom z okresov Liptovský Mikuláš, Partizánske, Považská Bystrica, Zlaté Moravce a Prievidza.

muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava
žena, okres Partizánske
muž, okres Prievidza, príchod z Brazílie
žena, okres Považská Bystrica
muž, Bratislava-Kramáre, okres Dunajská Streda
žena, karanténa Gabčíkovo
muž, karanténa Gabčíkovo
muž, karanténa Gabčíkovo, okres Bratislava
muž, okres Liptovský Mikuláš, návrat zo Španielska
žena, okres Zlaté Moravce

10:34 – Za posledných 24 hodín na Slovensku otestovali 335 ľudí, premiér Igor Matovič už pred niekoľkými dňami povedal, že by sa toto číslo malo postupne zvýšiť až 10-násobne na 3000 profesionálnych testov denne.

10:30Na Slovensku dnes pribudlo 10 nových nakazených. Celkovo ich je 226. 

10:20 Špeciálny evakuačný let z Washingtonu, ktorý bude mať na palube aj Slovákov, by mal priletieť na bratislavské Letisko M. R. Štefánika v piatok skoro ráno. Realizuje ho spoločnosť charter advisory v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ako aj so slovenskou, českou, maďarskou a slovinskou ambasádou, aby mohli byť prepravení občania týchto krajín z USA. 

Vzhľadom na to, že ide o mimoriadny let v špeciálnom režime, musia byť všetci cestujúci na letisku štyri hodiny pred odletom z dôvodu zdravotnej kontroly. Mimoriadne na tieto účely vyčlenilo washingtonské letisko špeciálny menší terminál mimo hlavného terminálu.

10:15 – Pred vstupom do nemocnice v Malackách stojí od štvrtka triediaci stan. „Každý pacient, ktorý príde do nemocnice na vyšetrenie, sa musí najskôr podrobiť kontrolnému meraniu teploty v triediacom stane,“ objasňuje nemocnica. Zároveň žiada tých, ktorí majú príznaky ochorenia horných dýchacích ciest, aby na vyšetrenie nechodili. (tasr)

10:12 – Samosprávy Partizánskeho a Prievidze zabezpečujú prevenciu pred šírením nového koronavírusu i medzi miestnymi ľuďmi bez domova a sociálne slabšími obyvateľmi. V Partizánskom majú bezprístrešní obyvatelia k dispozícii útulok v upravenom čase. V Prievidzi robia informačnú kampaň a budú rozdávať rúška. (tasr)

10:03 – Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje, ž jednou z účinných metód ako sa chrániť pred nákazou ochorenia COVID-19 (koronavírus) je udržiavanie bezpečnej vzdialenosti. V infografike na sociálnej sieti vysvetľuje, čo znamená sociálny odstup a poskytuje návod, ako ho dodržiavať. Minimálna dĺžka odstupu by mala byť 2 metre. 

9:55 – Regiojet na Facebooku oznamuje, že do jedného z vlaku museli privolať políciu, pretože si jeden z cestujúcich odmietol nasadiť rúško a atakoval personál. „Až do príchodu polície bude musieť vlak ostať stáť v Bratislave. Očakávame meškanie cca 30 minút,“ dodal dopravca.

9:48 Iniciatíva Pomôž nemocnici v súčasnosti dokáže distribuovať do nemocníc približne 1000 kusov  ochranných prostriedkov tváre za deň.

„Prevažná časť výroby prebieha na 3D tlačiarňach, kde sa vytlačí samotný rám, ktorý sa následne za pomoci dobrovoľníkov z celého Trnavského kraja skompletizuje. Doplní sa do neho plexisklový hárok, ktorý je vymeniteľný a maska je hotová,“ povedal člen iniciatívy Róbert Jurčo.

„Videl som to u mexického dizajnéra, ktorý si takýto štít vytlačil pre osobnú potrebu. Skúsili sme vyrobiť prvý kus, upravili sme ho a ukázali sme ho doktorom. Tí povedali, že nemajú takmer žiadne ochranné prostriedky a ak by sme ich vedeli pre nich vyrobiť, boli by radi,“ prezradil Jurčo. (tasr)

KORONA NAŽIVO: Z týchto miest pochádza 10 nových nakazených Slovákov

9:43 – Bábkové divadlo Žilina spustilo na internete záznamy jeho inscenácií prostredníctvom projektu BábkarAranténa. Prvou je Filemon alebo OzlomKŔŔK domov. 

„Veselý a zároveň dojemný príbeh o žabiakovi Filemonovi, ktorý jedného dňa vo svojej plyšovej hrudi pocíti výrazné chcenie ísť domov. A tak sa vydá na cestu za naozajstným domovom, ktorá je síce plná smiešnych situácií, ale ani zďaleka nie je taká ružová a plyšová, ako by si predstavoval... Každopádne – domov nie je tam, kde nás vyrobili, ale tam, kde nás majú radi,“ uviedlo BDŽ.

KORONA NAŽIVO: Z týchto miest pochádza 10 nových nakazených Slovákov

9:35Učiteľky materskej školy na Perečínskej ulici v Snine vychádzajú v ústrety rodičom svojich zverencov aj počas súčasnej domácej izolácie. Prostredníctvom internetovej stránky školy  im dávajú tipy na tvorivé aktivity. Ony samé začali šiť ochranné rúška.


„Nápad vznikol ako prvotná myšlienka na vyplnenie času pre rodičov, kým budú tráviť doma čas s deťmi. Nie každý je kreatívny a srší nápadmi,“ priblížila riaditeľka predškolského zariadenia Jana Filakovská s tým, že aktivity, ktoré rodičia na jednotlivých internetových odkazoch nájdu, sú zamerané na rozvoj motorických či pohybových zručnosti, postreh alebo sústredenosť. (tasr)

9:31 – V Česku majú v súčasnosti 1775 nakazených koronavírusom, šesť ľudí ochoreniu podľahlo a 10 sa vyliečilo. Krajina otestovala už viac ako 26-tisíc ľudí.

9:25 – Spoločnosť Bosch údajne vynašla rýchlejšiu cestu, ako otestovať, či je človek nakazený koronavírusom. Podľa jej informácii dokáže identifikovať COVID-19 už do 2 a pol hodiny. Zatiaľ nie je zrejmé, nakoľko môžu byť také rýchlotesty spoľahlivé, oznámil to šéf firmy. (nzz)

9:20Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje, že rýchlotesty môžu byť užitočné len v určitých fázach COVID-19. Napríklad u chorých osôb s výraznými klinickými príznakmi trvajúcimi niekoľko dní, na odlíšenie ochorenia COVID-19 od iných respiračných nákaz. Tieto testy však väčšinou nedosahujú citlivosť molekulárno-biologických metód.

9:15 – Peter Sagan posiela prostredníctvom Slovenského zväzu cyklistiky odkaz Slovensku. Rozhodnutie o odložení olympijských hier v Tokiu považuje v tejto chvíli za správne.  „Som si istý, že keď sa napokon uskutočnia, nebude to len najväčšie športové podujatie na svete, ale skutočná oslava, ktorá nás všetkých spojí po takom náročnom období,“ dodal najlepší slovenský cyklista.

9:10 – Polícia Slovenskej republiky na Facebooku zdieľala prehľadnú infografiku s časovými intervalmi a percentuálnymi pravdepodobnosťami, ako sa môžu prejavovať jednotlivé symptómy v prípade nákazy. 

9:04 – Štátny pedagogický ústav zriaďuje poradenský servis a odporúčania pre školy v súvislosti s prerušením vyučovania v materských, základných a stredných školách, informovala Andrea Galovičová zo ŠPÚ.


Poradenský servis pre školy vznikol v dôsledku zabezpečenia kontinuity v plnení štátnych vzdelávacích programov v súvislosti s prerušením výuky v materských, základných a stredných školách. Otázky je možné adresovať na [email protected]. (tasr)

8:55 – Prezidentka Zuzana Čaputová sa aktívne zapája do hľadania riešení v súvislosti s koronavírusom. „Aj dnes som pokračovala v rozhovoroch s hlavami štátov o možnostiach, ako si pomôcť pri zabezpečení dostatočného množstva testov a ochranných prostriedkov pre našich občanov,“ napísala včera večer na Facebooku. 

Pomôcť nám chce podľa jej slov prezidentka Estónska, s ktorou sa mala Zuzana Čaputová stretnúť v apríli. „Z pochopiteľných dôvodov túto návštevu odložíme,“ dodala. 

8:45 Vďaka predplatiteľom môžeme písať aj v ťažkých časoch. Ďakujeme! Prečítaj si list nášho CEO Gábora Borosa. 

8:39 – V Česku zavádzajú nový zákaz – od teraz môže polícia fajčiarovi udeliť pokutu až 10-tisíc korún (v prepočte asi 400 eur). Zákaz vychádzania bez rúšok platí už viac ako týždeň. (deník.cz)

8:35 – Hackni domácu izoláciu: Účinné rady, vďaka ktorým sa ti bude z domu dobre pracovať či študovať. Traja slovenskí psychológovia radia, ako pracovať z domu a nezblázniť sa pritom.

8:27 – Maďarsko spomaľuje až zastavuje vstup a prechod kamiónov na svoje územie. Dosah to môže mať aj na dopravnú situáciu na území Slovenska, predovšetkým v okolí otvorených hraničných priechodov. Upozorňuje na to slovenská polícia na sociálnej sieti.


„Maďarský krízový štáb urobil toto rozhodnutie na základe kolapsu počítačového systému na rumunskej strane. Maďarsko preto uzatvorí hranice s Rumunskom. To, ako dlho budú trvať opatrenia voči hraniciam so Slovenskou republikou, nie je známe,“ konštatuje polícia. 

8:17 – Včera vo večerných hodinách prestala v niektorých krajinách fungovať služba Netflix. Užívatelia tvrdili, že sa nevedia prihlásiť cez aplikáciu ani desktop verziu. Streamovacia platforma už pred pár dňami znížila kvalitu vysielania kvôli veľkej záťaži. (independent)

8:13 – Združenie miest a obcí Slovenska ruší pre aktuálnu situáciu okolo šírenia nového koronavírusu svoj májový snem. Rokovanie sa presúva ne jeseň. Rozhodli o tom tento týždeň členovia Rady ZMOS hlasovaním formou per rollam, informoval hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák.


„Členovia Rady ZMOS reprezentujúci každé regionálne združenie jednomyseľne rozhodli o tom, že v poradí 31. snem, ktorý mal byť zároveň aj oslavou 30 rokov Združenia miest a obcí Slovenska a troch dekád miestnej územnej samosprávy od jej znovuobnovenia v roku 1990, sa presúva na neskorší termín,“ poznamenal Kaliňák. (tasr)

8:07 – Slovák s podozrením na nový koronavírus vyradil až dve rôzne záchranky. Opäť zamlčal svoje kontakty s nakazenou osobou.

„Žiaľ, opäť došlo k situácii, kedy nám boli zatajené dôležité informácie,“ posťažovala sa hovorkyňa operačného strediska Alena Krčová.

Nezodpovednosť takýchto pacientov, prípadne ich blízkych, predstavuje v týchto dňoch veľké riziko. Ak totiž na Slovensku začnú pípady nových nakazených pribúdať rovnako rýchlo ako napríklad v Taliansku alebo Španielsku, zdravotníctvo kriticky pocíti výpadok každého jedného zamestnanca. 

8:03 –Na zákaz vývozu liekov a zdravotníckych pomôcok upozorňuje aj ministerstvo zdravotníctva na Facebooku. „Týmto opatrením chceme pacientom na Slovensku zabezpečiť prístup k liekom a zdravotníckym pomôckam a zamedziť tak prípadnému riziku ich nedostatku,“ vysvetlil minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

7:58 – Viac ako 3 miliardy ľudí na svete by mali byť v domácej karanténe. Ide o občanov takmer 70 krajín a teritórií celého sveta. Vďaka tomuto opatreniu by sa mala zastaviť, alebo minimálne zredukovať pandémia koronavírusu.

Aktuálne je podľa záznamov Johns Hopkins University už takmer 460-tisíc ľudí na celej zemeguli nakazených touto zákernou chorobou, ktorá môže viesť až k smrti a podľahlo jej doposiaľ viac ako 20-tisíc osôb.

7:52 – V Nemecku je viac ako 37-tisíc nakazených, počet obetí prekročil 200. (worldmeters)

7:46 Slovenská polícia musela ubezpečiť vodičov, že nemerajú rýchlosť z obývačky. Internet totiž ovládol hoax. „Pokiaľ mi nedajú cestou z chladničky do obývačky fúkať, tak je to v pohode,“ podpichol jeden z komentujúcich.

7:42 – Vypočuj si náš pravidelný KORONA UPDATE podcast, v ktorom vždy na konci dňa zhrnieme všetko dôležité z domova, regiónov, ale aj zo sveta. Nechýbajú aj pozitívne správy.

7:36 – 250 zamestnancov v závode Ozeta v Topoľčanoch zmenilo výrobu. Namiesto pánskych oblekov šijú ochranné rúška, zatiaľ ich vyexpedovali viac ako 50-tisíc. Používajú pri tom aj špeciálne certifikované zdravotnícke látky. (denník E

7:31 – Počet obetí v Spojených štátoch už prekročil tisícku, nakazených je skoro 70-tisíc ľudí. Najpostihnutejším je mesto New York, v ktorom sa nakazilo už približne 30-tisíc ľudí a približne 300 prišlo o život. (worldmeters)

7:26 – Moskva od piatku zakáže všetky chartrové zahraničné lety s výnimkou tých, ktorými sa majú Rusi vrátiť domov. (RT)

7:23 – Dve rôzne nemocnice v Bostone majú viac ako 40 zamestnancov pozitívne testovaných na koronavírus. (cnn)

7:20 – Operátori ťa vyzývajú, aby si zostal doma. Ponúkame návod, ako dnes od Orange, O2 a Telekomu získaš dáta navyše. Väčšina z nich ti dá pár gigabajtov zadarmo, v ponuke digitálnych TV zas pribudli detské stanice.

Každý zákazník Orange môže získať až 10 GB dát v mobile zadarmo, konkurenčné O2 má ponuku pre zákazníkov s novými Smart Paušálmi, ktoré už v základe ponúkajú určitý objem dát na bežné surfovanie. K nim ale pridávajú po 10 GB dát navyše vyčlenených pre jednu, dve, tri alebo štyri špeciálne apky. Telekom ti v marci umožnil aktivovať si až 1 000 GB dát (1 TB) úplne zadarmo. 

Refresher operátorov oslovil a vybral najzaujímavejšie akcie, takto si ich aktivuješ:

7:15 – V Španielsku za uplynulých 24 hodín prišlo o život kvôli COVID-19 až 738 ľudí, v Taliansku 683. Najviac nových prípadov za posledný deň opäť pribudlo v Spojených štátoch, potvrdzuje sa, že by sa mohli stať novým ohniskom nákazy. V stredu stúpol počet na celkových 63-tisíc, v Taliansku majú o 9-tisíc prípadov viac. (worldmeters)

7:10 – Do včerajšej polnoci bolo 304 negatívnych vzoriek a 12 nových pozitívnych vzoriek, oznámil Igor Matovič.  Celkovo máme 4200 negatívnych testovaných vzoriek, informuje ministerstvo zdravotníctva. Ďalšie čísla sa dozvieme dnes okolo 9:00 ráno.

7:05 – Včera na Slovensko priviezli 100-tisíc kvalitných FFP3 respirátorov, ktoré začali distribuovať do nemocníc. 

7:00 – Slovensko spomedzi ostatných krajín testuje na COVID-19 najmenej. Sme na chvoste EÚ.

Vláda nového premiéra Igora Matoviča sa rozhodla, že to zmení tým, že desaťnásobne zvýši počet denných testovaní, zo súčasných približne 300 testovaní. Až v posledných dňoch prišli na Slovensko zásielky profesionálnych testovacích setov. Premiér chce zaviesť aj tzv. drive-thru testovacie stanice pred každou nemocnicou. 

Domov
Zdieľať
Diskusia