Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2020, 7:25
Čas čítania 21:49
Viktor Kniš

Záznam: V Španielsku za jediný deň zomrelo na COVID-19 až 738 ľudí, môže ich byť ešte viac

NEWS
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

 Celkový počet nakazených na Slovensku je 216, dnes pribudlo 12 nových nakazených

• Od dnešného dňa platí nariadenie nosiť rúško mimo trvalého bydliska

• Igor Matovič oznámil sadu opatrení novej vlády: Študentom ruší vlaky zadarmo, obchody budú v nedeľu zatvorené, pri vstupe do obchodov sa bude merať teplota čela

• Školy zostávajú zatvorené do odvolania, oznámil to minister školstva Branislav Gröhling s tým, že školský rok by mal skončiť v riadnom termíne do 30. júna


 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:15 – Najviac prípadov za posledný deň opäť pribudlo v Spojených štátoch, potvrdzuje sa, že by sa mohli stať novým ohniskom nákazy. Dnes stúpol počet na celkových 63-tisíc, v Taliansku majú o 9-tisíc prípadov viac. (worldmeters)

20:07 – Viac ako 2000 obyvateľov Lučenca doteraz požiadalo samosprávu o poskytnutie bavlnených viacvrstvových rúšok na ochranu pred novým koronavírusom. Informoval o tom viceprimátor Pavol Baculík, podľa ktorého by o tieto pomôcky mali ľudia žiadať jedine v prípade, ak ich akútne potrebujú a využijú. (tasr)

19:56 – Repatriačný let z Wahingtonu, ktorým mali dnes letieť domov Slováci v USA, bude mať meškanie 16 hodín. 

19:49 – Minister vnútra Roman Mikulec sa v stredu stretol s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.  „Minister vnútra ubezpečil primátora Bratislavy, že novovzniknutý permanentný krízový štáb sa bude zaoberať podnetmi a návrhmi miest a obcí v súvislosti s riešením situácie,“ priblížilo MV SR. Zabezpečená má byť podľa ministra aj pravidelná komunikácia medzi štábom a samosprávou, aby všetky opatrenia mohli byť efektívne uplatňované v praxi.


Z pohľadu hlavného mesta treba podľa primátora zabezpečiť ochranné pomôcky pre zamestnancov sociálnych zariadení, zamestnancov Odvozu a likvidácie odpadu a pohrebnej služby. Vallo tiež informoval o tom, že na území Bratislavy je asi 4000 ľudí bez domova, pre ktorých magistrát vytvoril pre prípad potreby kontajnerové mestečko. (tasr)

19:42 – Senát v Spojených štátoch bude hlasovať o stimule vo výške 2 bilióny dolárov, ktoré by mali pomôcť zmierniť ekonomické dopady. WHO už dlhšie varuje, že USA sa môžu stať po Európe epicentrom nákazy. (washingtonpost)

19:30Parlament schválil prvé sociálno-ekonomické opatrenia proti koronavírusu. Schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa upravuje čerpanie nemocenskej dávky aj ošetrovného. Zavádza sa tiež podpora pre zamestnávateľov, aby nemuseli prepúšťať. (tasr)

19:22 Všetkých 12 základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov plynule prešlo z prezenčnej formy výučby na elektronickú vrátane výchovných predmetov. Školy sú od 13. marca v súvislosti s výskytom nového koronavírusu zatvorené, informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. (tasr)

19:15 – Na koronavírus zomrelo len 21-ročné dievča. Okrem COVID-19 údajne podľa slov matky nemala žiadne iné zdravotné problémy, výsledky pitvy zatiaľ nie sú známe. 

Odporúčané
Na koronavírus zomrelo len 21-ročné dievča. Okrem COVID-19 údajne  nemalo žiadne iné zdravotné problémy Na koronavírus zomrelo len 21-ročné dievča. Okrem COVID-19 údajne nemalo žiadne iné zdravotné problémy 25. marca 2020, 19:17

19:05 Červená nemocnica určená pre pacientov s ochorením COVID-19 vznikne v Infekčnom pavilóne Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch, informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

Tieto priestory plánuje najväčšia nemocnica na Slovensku rozšíriť o samostatnú budovu Kliniky geriatrie.


„Pacienti, ktorí sú na Klinike geriatrie na Kramároch hospitalizovaní a ktorí si vyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, budú postupne umiestňovaní do iných našich nemocníc, kde bude o nich plnohodnotne postarané,“ komentovala Kliská. (tasr)

18:52 – Stránka Digital Infospace Security Initiative pripravila prehľadnú databázu dezinformácií a hoaxov (nielen) o koronavíruse, v ktorej nájdete všetky nami debunkované klamlivé správy.

18:45 – V Španielsku sa koronavírusom nakazila 62-ročná vicepremiérka, nákazu potvrdili u manželky premiéra aj dvoch ministrov. (theguardian)

18:42 – Na COVID-19 zomrel 37-ročný diplomat a  zástupca britského veľvyslanca v Maďarsku Steven Dick.

18:39 – Slovensko spomedzi ostatných krajín testuje na COVID-19 najmenej. Sme na chvoste EÚ.

Odporúčané
Slovensko spomedzi ostatných krajín testuje na COVID-19 najmenej. Sme na chvoste EÚ Slovensko spomedzi ostatných krajín testuje na COVID-19 najmenej. Sme na chvoste EÚ 25. marca 2020, 18:15

18:32 – Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes stretla s ministrom vnútra Romanom Mikulcom a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom. „Som rada, že už dnes sa ochranné pomôcky, vrátane kvalitných respirátorov, vo veľkom množstve distribuujú do našich nemocníc, aj že ďalšie by mali prísť na Slovensko v blízkom čase,“ napísala prezidentka na Facebooku. 

„Oceňujem, že ministerstvo dnes spustilo webstránku www.ucimenadialku.sk, na ktorej sú všetky dôležité informácie pre rodičov, žiakov aj učiteľov o tom, ako postupovať pri výučbe v čase prerušenia vyučovania,“ dodala.

18:25 – Poslancom, ministrom, prezidentke a ďalším klesne plat automaticky o 15 %, píše Miroslav Beblavý. Kritizuje, že sa poslanci zameriavajú pri rokovaniach na nepodstatné témy a spomína ustanovenie, ktoré s Richardom Sulíkom presadili v roku 2010.

„Keďže je dnes zjavné, že deficit bude nad 7% v tomto roku, myslím, že všetci, čo to riešia, by sa mohli vrátiť k podstatnejším témam,“ uvádza neúspešný parlamentný kandidát. 

18:18 Osobné ochranné prostriedky vyššieho typu budú distribuované prednostne tým poskytovateľom, ktorí majú najvyššiu pravdepodobnosť kontaktu s nakazeným pacientom. Sú to hlavne záchranky, urgentné príjmy, personál infekčných oddelení, kde už takýto pacienti sú, myslíme ale aj na všeobecných lekárov či stomatológov. Postupne budeme vybavovať aj ďalších poskytovateľov. Tvárových rúšok je dosť, budeme ich distribuovať rovnomerne v závislosti od počtu personálu a počtu ošetrených pacientov. (Ministerstvo zdravotníctva)

18:11 – V Rusku dnes zaznamenali prvé dve úmrtia, podľa úradov má ísť o 88 a 73 ročných pacientov. Ďalší dvaja nakazení sú vo vážnom stave. (sentinelandenterprise)

18:06 – Situácia v Taliansku stále nie je lepšia, dnes prišlo o život 683 ľudí a pribudlo 5210 nakazených koronavírusom. 1036 ľudí sa uzdravilo. (worldmeters)

18:02 – RTVS rozšíri časovo aj obsahovo Školský klub – 45-minútovú interaktívnu reláciu zameranú na školákov prvého stupňa, ktorú vysiela od 18. marca na Dvojke. Relácia bude mať až 90 minút. (tasr)

17:56 – V Česku zomrel šiesty človek na koronavírus, počet nakazených stúpol na 1654. (refresher.cz)

17:52 – Nemecká kancelárka Angela Merkelová mala negatívny aj druhý test na koronavírus. V karanténe bola posledných niekoľko dní po tom, čo bola na očkovaní u nakazeného lekára (usnews)

17:44 – Igor Matovič zverejnil, ako podpísal ako premiér odvolanie šéfa Správy štátnych hmotných rezerv, ktorý bol podozrivý z uzatvorenia nevýhodných zmlúv na nákup zdravotníckych pomôcok počas pandémie koronavírusu. „Dali mi na stôl hŕbu papierov na podpis, až som sa pomaly z toho zabudol podpisovať ... ale pri tomto som sa potešil,“ napísal Matovič s hashtagom #MojPrvyVladnySkalp.

17:40 – Na Slovensko bolo dovezených 74 ton zdravotníckeho materiálu z Číny. S jeho vykladaním a následnou prepravou do priestorov Správy štátnych hmotných rezerv SR pomáhali profesionálni vojaci z Veliteľstva posádky Bratislava. 

17:32Bratislavskí starostovia dnes rozhodli, že pre pandémiu zrušia mestské časti v Bratislave do 30. júna organizovanie kultúrnych podujatí. Zrušenie sa bude týkať napríklad aj festivalu Hip Hop Žije.  

17:25 –  V Bratislave nebudú platiť rodičia poplatky za materské školy a školské kluby, ak tie budú pre opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom zatvorené. Zhodli sa na tom bratislavskí starostovia. (tasr)

17:15 – Operátori ťa vyzývajú, aby si zostal doma. Ponúkame návod, ako dnes od Orange, O2 a Telekomu získaš dáta navyše.

Všetci traja veľkí operátori sa preto rozhodli sprístupniť špeciálne ponuky, ktoré ti zvýšia objem mobilných dát alebo pridajú iné benefity. Či už preto, aby si net zdieľal priamo do svojho notebooku kvôli práci, alebo mohol znudený posúvať Instagram o pár hodín dlhšie. 

Odporúčané
Operátori ťa vyzývajú, aby si zostal doma. Ponúkame návod, ako dnes od Orange, O2 a Telekomu získaš dáta navyše Operátori ťa vyzývajú, aby si zostal doma. Ponúkame návod, ako dnes od Orange, O2 a Telekomu získaš dáta navyše 25. marca 2020, 17:09

17:06Vzdelávanie na TUKE, UPJŠ a UVLF bude pokračovať dištančnou formou, študentom odpustia aj poplatky za ubytovanie na internátoch. (tasr)

17:00 – Proti koronavírusu zrejme zaberá viacero známych liekov. Skúša sa Arechin aj Remdesivir.

Ako z toho von? Pozornosť sa obracia na lekárov a vedcov, ktorí horúčkovito pracujú na vývoji vakcíny, alebo aspoň účinných liekov. Kedy by mohli byť na trhu? A pomôžu nám vôbec? Prečítaj si v našom článku. 

16:55Skoro všetky nemocnice na Slovensku už pred vchodom triedia pacientov a kontrolujú možné symptómy koronavírusu. Nemocnica v Komárne začala regulovať ľudí, ktorí do nej vstupujú. Pred vchodom už stojí takzvaná triáž, teda roztrieďovací stan. Doň sú nasmerovaní všetci pacienti, ktorí chcú vstúpiť do nemocničného areálu.


Na mieste prvého kontaktu sa nachádza zdravotnícky pracovník, ktorý návštevníkom zmeria teplotu, dôsledne sa informuje o cestovateľskej a epidemiologickej anamnéze. (tasr) 

16:45Nakazeným Talianom, ktorí porušia karanténu, hrozí až 5-ročné väzenie. 

Odporúčané
Nakazeným Talianom, ktorí porušia karanténu, hrozí až 5-ročné väzenie Nakazeným Talianom, ktorí porušia karanténu, hrozí až 5-ročné väzenie 25. marca 2020, 16:32

16:38 – Na Slovensku platí zákaz vývozu liekov pre ľudí a výrobcov zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, zaregistrovaných alebo zaevidovaných na Štátnom ústave pre kontrolu liečiv, do zahraničia. Opatrenie Ministerstva zdravotníctva platné od pondelka, podpísal minister zdravotníctva Marek Krajčí. (tasr)

16:30 – Zdravotná sestra v najhoršie postihnutom regióne Talianska spáchala samovraždu. Myslela si, že nakazila pacientov. 

Odporúčané
Zdravotná sestra spáchala samovraždu. Myslela si, že nakazila pacientov Zdravotná sestra spáchala samovraždu. Myslela si, že nakazila pacientov 25. marca 2020, 15:44

16:22 – STU spolu s Matador Group vyvíjajú prototyp pľúcneho ventilátora. Dostatok prístrojov na umelú pľúcnu ventiláciu môže v najbližších týždňoch rozhodnúť o tom, ako sa na Slovensku medicínsky zvládne situácia v súvislosti s rozšírením nového koronavírusu.


Podľa údajov Inštitútu zdravotnej politiky na Slovensku „kapacitne rátame, že bez obmedzení bude náš systém schopný zvládnuť 550 ventilovaných pacientov s ochorením COVID-19.“

Podľa analytikov je možné, že v najhoršom momente nákazy môže na Slovensku potrebovať dýchací prístroj aj viac ako 3000 ľudí. „Preto sme spustili interný výskumný projekt, aby sme spoločne s kolegami zo STU čo najrýchlejšie vyrobili prototyp pľúcneho ventilátora. Vývoj prototypu zafinancujeme. Do projektu vložíme aj ďalšie odborné a materiálne kapacity,“ uviedol prezident Matador Group Štefan Rosina. (tasr)

16:16 –  Deti z konštruktérskeho krúžku z MK Tomášov pomáhajú projektu Pomôž nemocici: „Pri plnení svojich povinností, vzdelávať sa samoštúdiom podľa pokynov učiteľov si zorganizovali čas a začali tlačiť súčiastky pre ochranné štíty pre našich zdravotníkov. Pri dodržaní všetkých karanténnych nariadení a štúdiu sa pri vhodnej kombinácii dá zvládnuť aj pomoc pre ostatných,“ píše iniciatíva pomoznemocnici.sk na Facebooku.

16:10 Na zber ušitých ochranných rúšok od stredy slúžia v Košiciach nové plastové kontajnery. Na vybraných 15 miest ich po dohode s magistrátom a mestskými časťami rozmiestnila spoločnosť Kosit. (tasr)

15:59 – Ruský prezident Vladimir Putin odložil referendum, v ktorom sa malo hlasovať o tom, či mu bude umožnené byť znovu kandidovať (aktuálně.cz)

15:52 – V Rumunsku mali chorých pacientov ošetrovať aj infikovaní lekári. Krajskú nemocnicu v Suceava už zatvorili, pretože v nej bolo 72 nakazených lekárov a zdravotných sestier. Do karantény museli umiestniť viac ako tisíc ďalších zamestnancov nemocnice. (euractiv

V meste Suceava je zatvorená krajská nemocnica kvôli prebiehajúcej dezinfekcii. Zatvorili ju aj spolu so 72 lekármi a zdravotnými sestrami s pozitívnym testom na koronavírus. Viac ako tisíc zamestnancov nemocnice je v súčasnosti tiež v karanténe.

15:42 –  Úrad verejného zdravotníctvazíska pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ. Parlament schválil tzv lex korona zákon v zmiernenom znení. Operátori odovzdajú údaje o pohybe občanov Slovenska, ktorí sú podrozriví z nákazy.  (tasr) 

15:34 – Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku zriadila mobilnú odberovú jednotku pre pacientov s podozrením na nový koronavírus. Určená je pre spádovú oblasť Liptova a Oravy. Podľa ďalších zverejnených informácií bude mobilná odberová jednotka v prevádzke od štvrtka 26. marca v čase od 7:00 do 15:30. (tasr)

15:25 – Pohotovostný patráci tím na Instagrame informuje o svojich aktivitách: „Dnes pokračujeme a opäť sme potešili príslušníkov polície, armády, finančnej správy a HaZZ na hraniciach, kde sme im odovzdali potraviny, nápoje, rúška a dezinfekciu.“

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pohotovostný pátrací tím (@patraci_tim),

15:17 – Mestská knižnica v Bratislave je v súčasnosti zatvorená, svojim čitateľom však v tomto čase požičiava e-knihy zdarma. Naraz si je možné požičať štyri elektronické knihy. 

„Z pohodlia domova si môžete jednoducho vypožičať e-knihu cez online katalóg knižnice, ktorá sa obratom zobrazí vo virtuálnej knižnej poličke aplikácie i s viditeľne označeným termínom vrátenia,“ uvádza na oficiálnej stránke. 

15:11 Mladistvých väzňov ovplyvňujú opatrenia voči koronavírusu, ale učia sa naďalej.  Odsúdení aj napriek prerušeniu štúdia vypracovávajú úlohy a zadania podľa pokynov jednotlivých učiteľov spolupracujúcich škôl. Zvýšená pozornosť sa venuje najmä upevňovaniu základných hygienických návykov a oboznamovaniu s nimi, ako sú umývanie rúk a dezinfekcia, sprchovanie, vetranie izieb a spoločných priestorov a dodržiavanie hygieny pri odbere stravy. (tasr)

15:05Aktualizovali sme zoznam prevádzok v hlavnom, ktoré sú v súčasnosti otvorené: Toto je 90 prevádzok, ktoré fungujú v Bratislave aj v ťažkých časoch.

14:57 – V prímestskej autobusovej doprave v Košickom samosprávnom kraji bude od štvrtka premávať menej spojov, informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková. Pôjde o linky, ktoré v súčasnosti cestujúci nevyužívajú. (tasr)

14:47 – Od dnešného dňa musí mať každý Slovák povinne zakryté ústa aj nos rúškom, šálom alebo iným kusom látky. Nariadenie platí pre každého mimo miesta bydlista, teda aj v interiéri. 

14:41 – Polícia na Facebooku pripomína, že aj napriek situácii naďalej kontroluje bezpečnosť, ale aj dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. „To, že premávka v hlavnom meste nie je momentálne zhustená ako zvyčajne, láka na bratislavských cestách k premene zodpovedných vodičov na pretekárskych hazardérov,“ konštatujú policajti na sociálnej sieti.

14:37 – Thajsko o polnoci svojho času uzavrie hranice pre všetkých cudzincov okrem tých, ktorí majú na území pracovné povolenie. (bloomberg)

14:30 –  Technická univerzita vo Zvolene sa pre aktuálnu situáciu zapríčinenú novým koronavírusom rozhodla prijať svojich uchádzačov z radov stredoškolákov podmienečne ešte pred tým, ako zmaturujú.

„Vedenie Technickej univerzity vo Zvolene sa rozhodlo svojim uchádzačom vyjsť v ústrety. Aby neboli pod veľkým tlakom a v obavách, ako situácia ovplyvní ich ďalšie štúdium, prijme ich ešte pred absolvovaním maturít,“ píše sa v správe univerzity. (tasr)

14:22 – Košický samosprávny kraj v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu pripravuje karanténne zariadenia, ktoré využijú aj zdravotníci. Pre prípad potreby je aktuálne k dispozícii celkovo desať takýchto zariadení v jednotlivých regiónoch kraja, väčšinou ide o stredoškolské internáty s kapacitou viac ako 1200 izieb a 3500 lôžok. Aktuálne sa uskutočňuje dezinfekcia školských internátov, ktoré sú z dôvodu prerušenia výučby prázdne, informoval o tom v stredu Úrad KSK. (tasr)

14:14 – Predajne marihuany aj alkoholu musia zostať otvorené aj v čase koronavírusu. V Kanade ich zaradili medzi nevyhnutné.

14:07 – Špecializovaný trestný súd bude prípad Miroslava Marčeka, ktorý bol vylúčený na samostatné konanie, pojednávať 6. apríla. Predsedníčka senátu Ružena Sabová zároveň rozhodla, že do miestnosti pre verejnosť vpustí len redaktora TASR, redaktora a kameramana RTVS a reportéra portálu Aktualít, keďže ide o vraždu ich kolegu Jána Kuciaka. (denník N)

Miroslav Marček sa priznal k dvojnásobnej vražde vo Veľkej Mači aj k vražde podnikateľa z Kolárova. Hrozí mu doživotie, trest mu však môže súd znížiť s prihliadnutím na okolnosti. 

14:03Opatrovateľská služba pre seniorov v bratislavskom Starom Meste funguje aj počas mimoriadneho stavu súvisiaceho so šírením nového koronavírusu. Mestská časť ubezpečuje, že miestne seniorcentrum poskytuje túto službu v domácnostiach bez prerušenia, počas pracovných dní od 7:00 do 15:00. (tasr)

13:53 V karanténe Gabčíkovo: Zakázali nám vyjsť z izby, jedlo nám nosia hasiči (Videorozhovor)

13:45 – Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marian Šóth tvrdí, že ambulancie sa pre pandémiu spôsobenú novým koronavírusom ocitli v ťažkej situácii. Ako uviedol pre TASR, okolnosti sú o to zložitejšie, že súkromní ambulantní lekári musia byť k dispozícii pacientom, no inou formou, ako doteraz. Modifikovali tak svoju prevádzku a musia riešiť financovanie.


Vysvetlil, že lekári sa snažia pacientom pomôcť a denne odpovedajú na desiatky telefonátov a e-mailov. „Sme na svojich miestach a snažíme sa poskytovať zdravotnú starostlivosť tak, aby bolo postarané o pacientov s akútnym problémom. Súčasne inštruujeme pacientov, aby pokiaľ to nie je nevyhnutné, návštevu zdravotníckeho zariadenia odložili,“ povedal. (tasr)

13:40 – Telekom zmenil názov siete a u niektorých užívateľov sa už zobrazuje ako „T Zostante Doma.“ Slovákom tak pripomína, že v súčasnosti najviac pomôžeme, keď nebudeme vychádzáť von, kým to nie je nevyhnutné. 

KORONA NAŽIVO: V Španielsku za jediný deň zomrelo na COVID-19 až 738 ľudí, môže ich byť ešte viac

13:31Vládna koalícia zjemnila po kritike podmienky sledovania údajov z mobilov v čase koronavírusu. Pomocou údajov zo SIM kariet od operátorov nebude sledovať všetkých ľudí, ale len tých, ktorí majú mať povinnú karanténu. (denník N)

13:26 – Celkovo máme 4200 negatívnych testovaných vzoriek, informuje ministerstvo zdravotníctva. Počet nakazených v stredu stúpol o 12 na celkových 216. Ďalšie čísla sa dozvieme zajtra okolo 9:00 ráno.

13:19 – Aplikácia Moje ezdravie informuje Slovákov o aktuálnych opatreniach a nariadeniach súvisiacich s novým koronavírusom. Pripravilo ju Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) s cieľom zvyšovania povedomia o ochorení COVID-19. 


Generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš priblížil, že v aplikácii ľudia jednoduchým a prehľadným spôsobom získajú informácie o aktuálne platných nariadeniach štátu a relevantných inštitúcií. Podľa jeho slov postupne budú môcť napríklad prostredníctvom dotazníka požiadať o pomoc pri potrebe vyšetrenia na ochorenie COVID-19, či zaregistrovať sa do domácej karantény. (tasr)

13:11 V karanténe radšej masturbuj sám doma. Odborníci na zdravie varujú pred bozkávaním aj sexuálnymi praktikami.

Odporúčané
V karanténe radšej masturbuj sám doma. Odborníci na zdravie varujú pred bozkávaním aj sexuálnymi praktikami V karanténe radšej masturbuj sám doma. Odborníci na zdravie varujú pred bozkávaním aj sexuálnymi praktikami 25. marca 2020, 13:11

12:57 – V Španielsku za uplynulých 24 hodín prišlo o život kvôli COVID-19 až 738 ľudí. Toto číslo je veľmi podobné ako v prípade Talianska. Pozitívnych prípadov je celkovo 47610. Viac ako 5-tisíc ľudí sa z nákazy uzdravilo. (worldmeters)

12:50 – Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) Bratislave nakúpi 40-tisíc ochranných rúšok, 3-tisíc ochranných okuliarov, 3-tisíc špeciálnych odevov a detské rúška v počte 10-tisíc kusov. Dostal na to finančný dar v hodnote 130-tisíc eur od holdingu MiddleCap Group. Generálny riaditeľ najväčšej detskej nemocnice na Slovensku Ladislav Kužela v tejto súvislosti uviedol, že si takúto pomoc váži. (tasr)

12:44 – Premiér zobral do krízového štábu Petra Polláka, má riešiť šírenie koronavírusu v osadách. Pozri si video, ako to tam vyzerá.

„Spolu s ďalším človekom sa bude špeciálne venovať situácii, predikcii a rizikám v prostredí marginalizovaných rómskych komunít,“ uviedol o hlavnom zámere činnosti Polláka v permanentnom krízovom štábe Matovič.

Odporúčané
Premiér zobral do krízového štábu Petra Polláka, má riešiť šírenie koronavírusu v osadách. Pozri si video, ako to tam vyzerá Premiér zobral do krízového štábu Petra Polláka, má riešiť šírenie koronavírusu v osadách. Pozri si video, ako to tam vyzerá 25. marca 2020, 12:23

12:33V Česku zomrel piaty človek pozitívny na COVID-19. 

12:30 Queen Symphonic: A Rock Band & Orchestra Experience je svetová show, ktorá pripomína tvorbu britskej skupiny Queen. Jedinečné spojenie symfonického orchestra a živej rockovej kapely zažijete v novom termíne 29. októbra 2020 v bratislavskej Incheba Expo Aréne. (tasr)

12:17 – Štátny ústav pre kontrolu liečiv  a Európska lieková agentúra varujú verejnosť pred nakupovaním liekov z nelegálnych internetových lekární a od iných neschválených predajcov, ktorí sa snažia zneužiť strach z pandémie nového koronavírusu. Radia tiež nekupovať produkty ponúkané ako lieky na nový koronavírus. Na celom svete totiž v súčasnosti neexistuje liek určený výlučne na toto ochorenie, informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.


„V týchto dňoch sa najmä na internete objavujú predajcovia, ktorí ponúkajú produkty na liečbu či prevenciu ochorenia COVID-19 alebo ľahký prístup k liekom, ktoré sú inak nedostupné,“ načrtla Jurkemíková. Upozorňuje, že takéto internetové stránky nie sú schválenými internetovými lekárňami a ponúkajú neschválené, prípadne falšované lieky. (tasr)

12:10 – Na Slovensku od dnešného dňa platia prísne opatrenia, ktoré sa týkajú aj zákazu vychádzania mimo miesta trvalého bydliska bez rúška. Redaktor RTVS zákaz ignoruje v priamom prenose. Redaktor v štúdiu verejnoprávnej televízie rúško má, nariadenie ignoruje aj TA3.

KORONA NAŽIVO: Z týchto miest pochádza 12 nových prípadov COVID-19 na Slovensku

12:06 – Česko má štvrtú obeť koronavírusu. V stredu ráno chorobe podľahol 83-ročný pacient.
 
 

12:01 – Peter Pellegrini reagoval na prvých pár dní vlády Igora Matoviča. Kritizoval ho za to, že dookola opakuje prešľapy bývalej vlády, spomenul aj Správu štátnych hmotných rezerv, ktorá zatiaľ nepriviezla ani kus dohodnutého materiálu. Potešilo ho, že nová vláda nezrušila ani jedno z opatrení, ktoré zaviedol starý kabinet. 

11:52 – Minister vnútra Roman Mikulec sa v stredu pred zasadnutím vlády stretol s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, hovorili o aktuálnej krízovej situácii v súvislosti s novým koronavírusom. Ministerstvo vnútra SR o tom informovalo na sociálnej sieti.
„Prezidentka sa zaujímala o opatrenia, ktoré vláda SR prijala, ako aj o fungovanie permanentného krízového štábu,“ načrtlo MV SR. (tasr)

11:47 Poslanec Národnej rady SR Alojz Baránik má negatívne výsledky testov na ochorenie COVID-19. V parlamente o tom informovala poslankyňa Jana Cigániková. Dodala, že rovnako negatívne výsledky má aj ďalšia poslankyňa, ktorú nechcela menovať. Cigániková vysvetlila, že o výsledkoch ju informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. (tasr)

11:42Princ Charles má koronavírus. Priebeh jeho choroby a symptómy majú zatiaľ len mierny priebeh. (metro)

11:37 – Toto obdobie je príležitosťou zistiť, kedy sa ti najlepšie pracuje: Slovenskí psychológovia sa podelili o svoje home office tipy.

Odporúčané
Hackni domácu izoláciu: Účinné rady, vďaka ktorým sa ti bude z domu dobre pracovať či študovať Hackni domácu izoláciu: Účinné rady, vďaka ktorým sa ti bude z domu dobre pracovať či študovať 25. marca 2020, 11:30

11:30 – Mesto Turčianske Teplice začalo v uplynulom týždni so zabezpečovaním nákupov pre miestnych seniorov či osamelo žijúcich obyvateľov. Opatrením reaguje na súčasnú situáciu v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o tom radnica.


Nákupy zabezpečuje samospráva pre osamelých občanov, zdravotne ťažko postihnutých i seniorov nad 65 rokov. „Pre týchto občanov poskytujeme službu, ktorá spočíva v zabezpečení nákupu základných potravín, drogérie a podobne,“ spresnila radnica. (tasr)

11:24 – Vláda prerokovala návrh, ktorý upravuje ošetrovné, príspevok na mzdy a platby pre živnostníkov. Štát tak chce pomôcť ľuďom.

Minister práce Milan Krajniak doplnil, že ošetrovné bude môcť čerpať rodič dieťaťa do dovŕšenia 11. roku, do 18. roku v prípade ZŤP. Rodičia sa budú môcť pri čerpaní ošetrovného aj striedať.

Ošetrovné budú môcť rodičia poberať po celú dobu uzavretia škôl. Nemocenské v karanténe bude od prvého dňa uhrádzať Sociálna poisťovňa, potvrdzovať ho bude lekár,  bude to 55 percent hrubej mzdy.  

Krajniak tiež predstavil príspevok na udržanie pracovného miesta, chcú tak pomôcť zamestnávateľom, ktorí nebudú prepúšťať. Vláda pomôže aj živnostníkom. „Je to prvá sociálna pomoc,“ povedal minister k balíku opatrení.  Peniaze pôjdu z eurofondov a rozpočtu. Bude to stáť veľa peňazí, ale takto je to spravodlivé, doplnil ministra premiér Igor Matovič.

11:21Jeden z prvých vyliečených na Slovensku? 26-ročný muž v Košiciach mal 2-krát negatívny test na koronavírus, pustili ho domov.

Odporúčané
Jeden z prvých vyliečených na Slovensku? 26-ročný muž v Košiciach mal 2-krát negatívny test na koronavírus, pustili ho domov Jeden z prvých vyliečených na Slovensku? 26-ročný muž v Košiciach mal 2-krát negatívny test na koronavírus, pustili ho domov 25. marca 2020, 11:04

11:18 – Piati policajti, ktorí pri pondelkovej nehode kamióna v Medzilaborciach prišli do styku s jeho vodičom z Lotyšska, nemusia ostávať v karanténe. Ako pre TASR potvrdila hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková, výsledky testov na nový koronavírus skončili u vodiča s pozitívnou cestovateľskou anamnézou s negatívnym výsledkom.

11:13 – RTVS zaradí do vysielania historické športové udalosti, v pondelok večer začína na Trojke hokejovým turnajom v Göteborgu 2002. (denník N)

11:07 – Dnes večer odlieta z Washingtonu prvé lietadlo v rámci repatriacie Slovákov z USA domov. Let je plánovaný o 19:35 miestneho času, prílet do Bratislavy by mal byť vo štvrtok.

11:00Milan Krajniak chce zamestnávateľom garantovať výhodnejšie pracovné podmienky, keď zamestnancov neprepustia, ako keď začnú ľudí vyhadzovať. Príspevok na podporu udržania pracovného miesta by mal byť financovaný z európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu. Výšku príspevku a stanovenie presných podmienok určí vláda. 

10:55Nadácia Tatra banky v boji proti novému koronavírusu podporí v prvom kole výzvy organizácie v sume 170-tisíc eur. Celkovo sa podporí 110 projektov. 


Do prvého kola výzvy sa prihlásilo 300 projektov. „O podporu požiadalo 58 zdravotníckych organizácií, verejných aj súkromných, 118 verejných sociálnych zariadení a 124 súkromných sociálnych zariadení,“ uviedol hovorca banky Boris Fojtík. Poznamenal tiež, že správna rada banky sa pri svojom rozhodovaní zamerala na najurgentnejšie prípady. (tasr)

10:46 – Podľa predsedu federácie nemocníc vo Francúzsku môže byť  celkový počet  obetí koronavírusu oveľa vyšší, pretože oficiálne údaje zahŕňajú len tých, ktorí zomreli v nemocniciach, veľa ľudí podľa neho zomiera aj v domovoch dôchodcov či doma. Rovnaký problém však môže mať aj veľa ďalších krajín, kde kolabuje zdravotníctvo. (denník N) 

10:38 Odkiaľ pochádzajú nové prípady nákazy koronavírusu na Slovensku? Väčšina je opäť z bratislavskej nemocnice na Kramároch, 2 prípady sú z Ružomberka, jeden z Banskej Bystrice, jeden z okresu Lučenec, jeden z Martina a jeden z karantény v Gabčíkove. 

1. muž, UN Martin, okres Martin

2. muž, karanténa Gabčíkovo, okres Vranov nad Topľou

3. žena, Bratislava – Kramáre, okres Bratislava

4. žena, Bratislava-Kramáre, okres Vranov nad Topľou

5. muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava

6. muž, Bratislava-Kramáre, okres Malacky

7. muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava

8. muž, FN Trenčín, okres Považská Bystrica

9. muž, FN Trenčín, okres Ilava

10. muž, ÚVN Ružomberok, okres Dolný Kubín

11. muž, FnSP Banská Bystrica, okres Banská Bystrica

12. žena, okres Lučenec

10:34 – Spoločnosť Facebook informuje, že jej počas pandémie koronavírusu klesli príjmy z reklamy, presné číslo neuviedla. (cnbc)

10:30 – Slovenská advokátska komora spúšťa na dva týždne bezplatnú právnu pomoc, ktorú bude poskytovať 160 advokátov online. 


Bezplatnú právnu pomoc môžu využívať záujemcovia do 7. apríla na webovej stránke www.sak.sk. Tam si môže záujemca o právnu pomoc vybrať spomedzi do projektu zapojených advokátov a zaslať im popis svojej situácie s prípadnými dokumentmi.

Advokát mu späť zašle právnu radu v približnom rozsahu jednej strany A4. SAK upozorňuje, že predmetom bezplatnej právnej pomoci nie je spisovanie dokumentov a podaní, ani iné úkony voči súdu. „Pri bezplatnej právnej pomoci ide predovšetkým o podanie prvotnej právnej rady a usmernenie, akým spôsobom je možné v danej životnej a právnej situácii postupovať,“ pripomína komora. (tasr) 

10:22 – Mesto Prievidza začne v tomto týždni s distribúciou rúšok pre obyvateľov starších ako 70 rokov. Ochranné pomôcky doručia zamestnanci mesta a dobrovoľníci do schránok seniorov. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.


Rúška bude samospráva distribuovať tým seniorom, ktorí dovŕšia k 31. marcu najmenej 70 rokov. Týchto obyvateľov je v Prievidzi podľa evidencie samosprávy približne 5500. „Doručenie budeme realizovať postupne, počas približne viac ako jedného týždňa, aj s ohľadom na dodávky rúšok od firiem, ktoré nám ich šijú a dodávajú. Sú to tisíce obálok, ktoré treba doručiť po celom meste, prosíme preto o strpenie. Samozrejme, robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby sme rúška doručili čo najskôr,“ uviedla primátorka Katarína Macháčková.

10:17 – Putin sa po nemocnici prechádzal v žltom skafandri. Šírenie vírusu nepodceňuje ani Moskva

Odporúčané
Putin sa po nemocnici prechádzal v žltom skafandri. Šírenie vírusu nepodceňuje ani Moskva Putin sa po nemocnici prechádzal v žltom skafandri. Šírenie vírusu nepodceňuje ani Moskva 25. marca 2020, 10:13

KORONA NAŽIVO: Z týchto miest pochádza 12 nových prípadov COVID-19 na Slovensku

10:10 – Mesto Bratislava pre aktuálnu situáciu okolo nového koronavírusu a očakávané ekonomické dopady rozhodlo o rozdelení tohtoročnej dane z nehnuteľností pre všetky fyzické osoby a fyzické osoby živnostníkov na tri splátky. Magistrát zároveň posúva aj termín doručovania výmerov. V prípade, že bude možné začať doručovať rozhodnutia v máji, predpokladaná splatnosť prvej splátky dane z nehnuteľností by mohla byť približne na prelome júla a augusta. TASR o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla. (tasr)

10:06Igor Matovič povedal, že ministerstvo vnútra zazmluvnilo ďalších milión rýchlotestov za 8,90 eur. Opäť kritizoval Správu štátnych hmotných rezerv za nevýhodné nákupy. SŠHR totiž kupovala jeden test až za 30 eur pričom má ísť  o kvalitu, v akej Čína predáva testy za 2 doláre. 

10:04 – Najznámejšia online sieť disponujúca pornografickým obsahom s názvom Pornhub poskytuje svoj prémiový obsah celému svetu zadarmo. Reaguje tak na aktuálnu situáciu týkajúcu sa pandémie koronavírusu. Týmto gestom chce porno stránka dosiahnuť, aby ľudia dodržiavali karanténu a zostávali doma. My sme Pornhub vyskúšali, a tak sa dozvieš, čo na ňom nájdeš.

10:00 – Mesto Levice v spolupráci s levickým územným spolkom Slovenského Červeného kríža ponúka pomoc pre osamelých seniorov, imobilných občanov či občanov vo vážnom zdravotnom stave, ktorí si nedokážu sami alebo s pomocou iných zabezpečiť nákup základných potravín, drogérie či liekov.


„Klienti môžu kontaktovať pracovníka SČK na telefónnom čísle 0910116111 alebo 036/6307900. Uvedie svoje meno, adresu, telefónne číslo a nadiktuje svoju požiadavku. Pracovník si požiadavku zaznamená a počas dňa sa ozve,“ informuje radnica. (tasr) 

9:55 – Premiér Igor Matovič povedal, že krízový štáb od dnešného dňa posilní Peter Pollák, ktorého úlohou bude riešiť problémy s nákazou v rómskych osadách. Spomína aj špeciálne postupy, ktoré chce vláda nasadiť. 

9:50 – Igor Matovič zatiaľ nevie, čo si môžeme dovoliť, ak ide o ekonomické opatrenia. Časť z nich by mala vláda schvaľovať počas dnešnej vlády. Premiér tvrdí, že vzhľadom na vážnu situáciu nie je ľahké odhadnúť, ako sa môže krajina zachovať.

9:42 – Premiér povedal, že dnes na Slovensko priviezli 100-tisíc kvalitných FFP3 respirátorov, ktoré budú poča dňa distribuovať do nemocníc. Respirátory prišli z Turecka. 

9:40Do včerajšej polnoci bolo 304 negatívnych vzoriek a 12 nových pozitívnych vzoriek, oznámil Igor Matovič. 

9:33Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove ponúka možnosť pozrieť si divadelné predstavenia, ktoré už majú po derniére online. TASR o tom informovala námestníčka pre útvar prevádzky a marketingu DJZ Jana Dzurčaninová.


Divadlo je podľa jej slov od 10. marca zatvorené a zrušilo divadelné inscenácie do odvolania z dôvodu rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR v súvislosti s preventívnymi opatreniami týkajúcimi sa šírenia nového koronavírusu.

9:28 – O malú chvíľu začne tlačové vyhlásenie Igora Matoviča, na ktorom by sme sa mali dozvedieť počet nových nakazených.

9:22 – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice v utorok (24. 3.) prepustila do domácej liečby 26-ročného pacienta, ktorý bol nakazený novým koronavírusom. V uplynulých dňoch zároveň hospitalizovali ženu, ktorá bola doposiaľ v domácej izolácii. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková s tým, že im na sklade chýbajú napríklad ochranné štíty.


„Mladý pacient mal dvakrát po sebe negatívny test na prítomnosť ochorenia COVID-19,“ uviedla. (tasr)

9:15 – V Česku sa zatiaľ koronavírusom nakazilo 1497 ľudí, vykonali tam už viac ako 20-tisíc testov. Traja ľudia prišli o život. (refresher.cz)

9:08 – V Švajčiarsku už dnes majú viac prípadov v prepočte na milión obyvateľov ako v Taliansku, ktoré dnes s veľmi veľkou pravdepodobnosťou prekoná hranicu 7-tisíc úmrtí. Už dnes ich má 2-krát viac ako Čína, odkiaľ sa nákaza rozšírila do celého sveta. (worldmeters)

9:02 Refresher ti v spolupráci s Cvičiskom prináša profesionálny tréning na doma. Nepotrebuješ naň činky ani žiadne športové náradie

8:55 –  V nedeľu budú na základe nariadenia zatvorené predajne potravín, mäsa, chleba a pečiva, ovocia a zeleniny, potravín pre dojčatá a malé deti, potravín na osobitné lekárske účely, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok, drogérie, predajne novín a tlačovín a predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárnych ambulancií.

Deň je vyhradený na povinnú dezinfekciu priestorov. Pokuta za nedodržanie nariadenia je 20-tisíc eur. (tasr)

8:44 – V Plague Inc. budeš v novom rozšírení zachraňovať životy. Spoločnosť tiež prispeje 250 000 dolárov na boj s koronavírusom.

Vývojári si dokonca pomohli spoluprácou s odborníkmi zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Nový model hry bude zadarmo, no zatiaľ nie je známe, kedy sa ho hráči dočkajú.

8:38 – Jägermeister chystá v spolupráci s najlepším českým DJom a zakladateľom série udalostí Addict live set na Facebooku a YouTube. JägermeiSTREAM s NobodyListenom sa bude konať dnes od 20:00. 

8:34Na Slovensko prídu ďalšie respirátory FFP3, informoval Igor Matovič na Facebooku. „Nadránom sme naložili do vládneho špeciálu kľúčovú ochrannú pomôcku pre zdravotné sestry a lekárov, ktorí robia v prvej línii,“ dodal.

8:28 – Dnes o 10:00 bude zasadať vláda, ktorá bude rokovať o ďalších opatreniach v súvislosti so zamedzením šírenia koronavírusu, ešte pred tým o 9:30 sa bude konať tlačovka, na ktorej by sme sa mali dozvedieť počet nakazených za utorok. 

8:23 – Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na mýty, ktoré sa spájajú s koronavírusom. Nie je pravda, že cesnak ľudí chráni pred ochorením COVID-19, rovnako nepomáhajú ani antibiotiká. „Z analýzy vieme, že vírusy neprežívajú dlho na predmetoch, ako sú listy alebo balíčky,“ dodáva rezort zdravotníctva v prehľadnej infografike. 

8:16 – Toto je 70 prevádzok, ktoré fungujú v Bratislave aj v ťažkých časoch.

Nezabúdaj samozrejme dodržiavať všetky pravidlá, ktoré pomáhajú zabraňovať šíreniu nákazy a všímaj si, ako ich dodržiava podnik, od ktorého si berieš jedlo. Ak chceš minimalizovať riziko, objednávaj si jedlo, ktoré prešlo varom a je pri ňom minimálna pravdepodobnosť kontaktu s nákazou.

A ak v tomto zozname chýba tvoja obľúbená reštaurácia, napíš nám o nej do komentárov, kde bude veľa čitateľov určite hľadať inšpiráciu tiež.

8:10Mesto Košice poskytne dobrovoľníkom materiál na výrobu zhruba 100-tisíc rúšok. Ako uvádza na svojej webovej stránke, podarilo sa mu zabezpečiť nastrihaný polotovar, z ktorého možno túto ochrannú pomôcku ušiť. Podľa magistrátu by to malo pomôcť zmierniť nedostatok rúšok v Košiciach.


Centrála pre výdaj tohto materiálu bude zriadená vo Výmenníku na Štítovej ulici 3. Prvýkrát bude otvorená v stredu od 9:00 do 12:00. K dispozícii bude vždy v pondelok, stredu a piatok. (tasr)

8:03 Slovenské národné divadlo (SND) vo svojej jubilejnej 100. sezóne prechádza doslova skúškou ohňom. S príchodom nového koronavírusu boli jeho členovia nútení prijať skutočnosť, že pre ochranu divákov i svoju ochranu bolo nevyhnutné zatvoriť brány našej prvej scény. Spojili však sily naprieč všetkými súbormi a ponúkajú zaujímavý program v rámci projektu SND Doma.


„Umenie a kultúra boli vždy spôsob, ako prísť na iné, krajšie myšlienky. Verím, že sme sa dobre zamysleli a v tejto zložitej situácii prinesieme našim priaznivcom trochu rozptýlenia,“ priblížila riaditeľka Centra marketingu SND Henrieta Borowiecka projekt, v rámci ktorého sa diváci môžu tešiť na ranné rozcvičky s Baletom SND, podcasty SND, program k popoludňajšej káve s Činohrou SND, edukačné videá zložené z diskusií a záznamov niektorých inscenácií (maturita s Činohrou SND), krátke koncerty hudobníkov a spevákov či čítanie pre deti. „Sledujte náš YouTube kanál, sociálne siete alebo stránku 100.snd.sk,“ odkazujú divadelníci. (tasr)

7:58 –V Nemecku je viac ako 31500 nakazených, o život prišlo celkovo 149 ľudí. (deutschlandfunk)

7:52 New York by mohol byť novým epicentrom koronavírusu: Každý tretí deň sa počet chorých zdvojnásobí, nemocnice nie sú pripravené.

7:45 – Igor Matovič chce pred nemocnicami zriadiť možnosť tzv. drive-thru testy, aby sa ľudia mohli dať testovať z auta. Podľa neho pred každou nemocnicou, kde sa robia odbery, budú môcť testovať asi 70 ľudí denne. 

7:39 – Vypočuj si najnovší diel KORONA UPDATE, v ktorom každý večer zhrnieme všetko dôležité, čo by si mal v súvislosti s COVID-19 vedieť. Nechýbajú ani pozitívne správy a správy zo sveta. 

7:33 – Na rozdiel od zvyšku Európy Švédsko stále nesprísnilo podmienky v krajine na možné maximum. Otvorené zostávajú reštaurácie, krčmy aj iné podniky a taktiež základné školy a škôlky. Celkovo je v krajine 2272 nakazených, pričom 35 ľudí už o život prišlo. (localsweden)

7:28V Česku včera večer zomrel tretí človek s koronavírusom. Išlo o pacientku s rokom narodenia 1949, ktorá mala podľa českého ministra zdravotníctva aj ďalšie zdravotné problémy. 

7:25 – V Rakúsku sa vyliečila slovenská rodina, ide o prvých ľudí (manželský pár a dve deti), ktorí sa v krajine z koronavírusu vyliečili. Počas karantény trávili čas v rakúskom Kittsee.

7:20 – V utorok dorazilo na Slovensko 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok, 50-tisíc kusov testerov, 20-tisíc kusov ochranného oblečenia a 25-tísíc kusov ochranných okuliarov. Časť bola darom od súkromných spoločností. Igor Matovič po rokovaní vlády potvrdil, že majú v pláne nakúpiť ďalších 200-tisíc profesionálnych setov testov. 

7:15 – Slovenky, ktoré sa vrátili zo zahraničia vládnym špeciálom rovno do karantény: Do poslednej chvíle sme ani nevedeli, kam nás berú

V tomto článku si prečítaš:
  • Čo si myslia Slovenky o štátnych zariadeniach v Gabčíkove a Bardejove, kde musia stráviť povinnú 14-dňovú karanténu
  • Prečo necestovali domov na vlastnú päsť, ale využili vládny špeciál
  • Či si za cestu musia zaplatiť
  • Ako prebiehala repatriácia lietadlom z Londýna
  • Prečo bola cesta domov autobusom a vládnym špeciálom psychicky únavná

7:10 – Dnes o 11:00 bude parlament rozhodovať o zákone, ktorý umožní monitorovanie nakazených koronavírusom. Igor Matovič v rámci opatrení navrhuje, aby štátne orgány mohli využívať údaje mobilných operátorov o pohybe majiteľov mobilných telefónov zo SIM kariet. 

7:05 – Celkový počet nakazených na Slovensku je 204, včera stúpol počet o 19. Nové čísla bude ministerstvo zdravotníctva, resp. Úrad verejného zdravotníctva zverejňovať vždy ráno približne o deviatej hodine a pôjde o výsledky testovaných vzoriek do polnoci predošlého dňa.

7:00Počnúc dnešným dňom majú Slováci zakázané opustiť miesto bydliska bez rúška, ktoré zakrýva ústa a nos. Oznámil to premiér Igor Matovič spolu s ďalšími opatreniami po rokovaní vlády. Všetky opatrenia zhrnulo na facebookovej stránke aj ministerstvo zdravotníctva.

Domov
Zdieľať
Diskusia