Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2020, 17:20
Čas čítania 1:39
Tímea Krauszová

Fico kritizuje návrh zákona, podľa ktorého nás chce vláda špehovať. Pri otázke o Kičurovi sa otočil a odišiel

NEWS KORONAVÍRUS SLOVENSKO SMER-SD
Uložiť Uložené

Na tlačovej konferencii si neodpustil poznámku o tom, že vláda má špehovanie „v krvi“.

Na utorkovej tlačovej konferencii Smer-SD kritizoval predseda strany Robert Fico nový návrh zákona, ktorý by mal prejsť v zrýchlenom legislatívnom konaní. Malo by ísť o presné trasovanie konkrétnych osôb, ktoré by boli úradmi označené ako infikované.  Zatiaľ aplikácia tohto zákona nie je jasná, viac detailov si prečítaš v našom článku.

Špehovanie majú vraj ľudia vo vláde „v krvi“

Sebe typickým spôsobom najskôr Fico kritizoval niekoľkých ľudí a narážal na ich, podľa jeho slov kriminálnu minulosť. „Predsedom parlamentu je človek, ktorý mal kontakty s mafiou. Predsedom vlády je človek, ktorý preukázateľne spáchal daňové zločiny. Chápem, že títo ľudia majú záujem vedieť, čo si ľudia píšu do esemesiek a čo si hovoria do telefónov,“ povedal.

Podľa neho návrh zákona o monitorovaní pohybu nakazených je príliš široký a zbiera priveľa dát. „Zákon môže zisťovať, kde ste, s kým ste telefonovali, o čom, môžu sa sledovať aj esemesky. Urobili to tak, aby mohli odpočúvať a sledovať kohokoľvek v krajine,“ povedal a dodal, že špehovanie majú poslanci v krvi, vraj je to ich DNA.

Odporúčané
„Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico „Stratil som nádej, do roka sa odsťahujem.“ Slovákov sme sa pýtali, či bude podľa nich vládnuť Robert Fico 4. októbra 2023, 16:00

Koronavírus podľa jeho slov nemá nič spoločné s tým, s kým telefonujeme a vyhlásil, že návrh zákona porušuje základné ľudské práva. Odvolal sa pritom na svoju právnickú prax. Smer-SD podľa jeho slov tento návrh zákona nepodporí. „Ak prejde v takom znení, v akom ho predkladá vláda, nikto si nemôže byť istý tým, čo si píše, čo hovorí do telefónu.“

Predmetom telekomunikačného tajomstva je
a) obsah prenášaných správ,
b) súvisiace údaje komunikujúcich strán, ktorými sú telefónne číslo, obchodné meno a sídlo právnickej osoby, alebo obchodné meno a miesto podnikania fyzickej osoby – podnikateľa alebo osobné údaje fyzickej osoby, ktorými sú meno, priezvisko, titul a adresa trvalého pobytu; predmetom telekomunikačného tajomstva nie sú údaje, ktoré sú zverejnené v telefónnom zozname,
c) prevádzkové údaje a
d) lokalizačné údaje.

Aktuálny návrh zákona chce de facto porušiť a teda umožní sledovanie nielen toho, kde sa nachádzaš, ale aj všetky ostatné metadata, teda obsah správ, to, s kým komunikuješ alebo aké webstránky navštíviš. Saková na tlačovej konferencii spomenula slovenskú mobilnú aplikáciu, ktorá je podľa nej elegantnejším a bezpečnejším riešením problému.

Pri otázke, čo si myslia o ľuďoch, ktorí jednoducho nechajú telefón doma a odsledovať si ich polohu bude zareagoval so slovami „Vy ste nás nikdy nemali rád.“ Zopakoval tiež, že riešenie s aplikáciou, do ktorej ľudia zadávajú konkrétne údaje a mohli by jej používanie v rovnakom zrýchlenom konaní prijať ako povinné, je jednoducho lepšie.

Na záver tlačovej konferencie Fico odmietol reagovať na otázku ohľadom kauzy bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru, miesto toho sa poďakoval a odišiel z miesta.

Odporúčané
Vláda pripravuje aplikáciu na smartfóny s názvom COVID-19. Tvoj mobil má rozoznať, či sa u teba vyskytla nákaza Vláda pripravuje aplikáciu na smartfóny s názvom COVID-19. Tvoj mobil má rozoznať, či sa u teba vyskytla nákaza 20. marca 2020, 14:13
Domov
Zdieľať
Diskusia