Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2020, 7:19
Čas čítania 21:57
Viktor Kniš

Záznam: Uzdravili sa 4 Slováci z karantény v rakúskom Kittsee

NEWS
Uložiť Uložené

Aj dnes sledujeme naživo dianie na Slovensku, v regiónoch aj vo svete.

 Celkový počet nakazených na Slovensku je 204

• Igor Matovič oznámil sadu opatrení novej vlády. Študentom ruší vlaky zadarmo, obchody budú v nedeľu zatvorené, na Slovensku zavádza povinnosť nosiť rúško. 


 Ak pociťuješ príznaky (horúčka, kašeľ a dýchacie problémy), nenavštevuj lekára osobne. Môžeš sa obrátiť na infolinku 0917 222 682 alebo na 112. Informácie získaš aj na e-maile: [email protected].
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Článok NAŽIVO sme ukončili. Ďakujeme za sledovanie.

20:23 – Vo Francúzsku za utorok pribudlo 240 obetí, v Španielsku 489 obetí a v Taliansku 743 obetí. Trojciferné čísla dosiahli aj Irán a Spojené štáty, v ktorých počet mŕtvych kvôli koronavírusu stúpol o približne 100. (worldmeters)

20:10 – Počet úmrtí na koronavírus v USA dosiahol 600, nakazených je viac ako 50-tisíc. Spojené štáty sú treťou krajinou v počte nakazených. (usatoday)

19:55 V Rakúsku sa dnes vyliečila slovenská rodina, ide o prvých ľudí (manželský pár a dve deti), ktorí sa v krajine z koronavírusu vyliečili. Počas karantény trávili čas v rakúskom Kittsee. (aktuality)

19:47 – V stredu o 11 bude parlament rozhodovať o zákone, ktorý umožní monitorovanie nakazených koronavírusom. V prvom čítaní ho podporilo 87 poslancov zo všetkých štyroch vládnych klubov. Proti bolo 29, najmä z klubu ĽSNS, ale aj zo Smeru. (denník N)

19:43 – Americký štát New York má podľa New York Times minimálne 25-tisíc ľudí nakazených novým koronavírusom. Tento počet činí až 7 % celosvetovo nakazených, pričom pandémia by mohla v štáte dosiahnuť vrchol už o dva alebo tri týždne, povedal guvernér Andrew M. Cuomo.

Situáciu značne zhoršuje hustota obyvateľstva, ktorá umožňuje rýchle šírenie vírusu. Na jeden štvorcový kilometer tu žije vyše 10-tisíc obyvateľov, takmer 10-krát viac ako v Bratislave.

19:32 – Od polnoci začne platiť opatrenie novej vlády Igora Matoviča, ktoré prikazuje všetkým Slovákom mimo trvalého bydliska nosiť rúško, ktoré zakrýva ústa a nos. 

19:24 Greta Thunberg si myslí, že má koronavírus. Ostaňte doma, aj keď nepociťujete príznaky, prízvukuje.

Odporúčané
Greta Thunberg si myslí, že má koronavírus. Ostaňte doma, aj keď nepociťujete príznaky, prízvukuje Greta Thunberg si myslí, že má koronavírus. Ostaňte doma, aj keď nepociťujete príznaky, prízvukuje 24. marca 2020, 19:11

19:12 – Dolnokubínske domácnosti dostali v týchto dňoch letáky s informáciami o novom koronavíruse. Pri distribuovaní viac ako 7000 letákov zamestnancom radnice pomáhalo 20 dobrovoľníkov. Okrem toho mesto zriadilo aj špeciálnu linku a službu na pomoc ľuďom v núdzi.

„Naším cieľom bolo dostať v tejto ťažkej situácii do všetkých dolnokubínskych domácností informačný leták, kde nájdu obyvatelia všetky dôležité informácie na jednom mieste. Obsahuje potrebné kontakty pre prípad núdze a odporúčania. Verím, že tento materiál uvítajú nielen naši seniori a obyvatelia bez internetového pripojenia, ale v prípade potreby môže byť užitočný naozaj pre každého,“ povedal primátor mesta Ján Prílepok. (tasr) 

18:50 –  Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok telefonovala s českým prezidentom Milošom Zemanom a nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Témou ich rozhovorov bola predovšetkým situácia v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. 


„S prezidentom Zemanom sme si vymenili informácie o situácii na Slovensku a v Česku a zhodli sme sa, že pre našich obyvateľov je dôležité vidieť, že aj v týchto ťažkých časoch sa krajiny spájajú, aby jedna pomohla druhej,“ priblížila Čaputová.


Prezident Steinmeier ju informoval o nemeckej pomoci Taliansku, ktoré je najviac postihnuté krízou, a tiež susednému Francúzsku. „Prezidenta som pri tejto príležitosti požiadala o pomoc Slovensku pri zaistení ochranných prostriedkov a najmä kvalitných a účinných testov pre našich obyvateľov,“ uviedla prezidentka. 

18:32 – V Banskobystrickom kraji si môžu seniori objednať nákup cez telefón, domov ho prinesú dobrovoľníci

Odporúčané
V Banskobystrickom kraji si môžu seniori objednať nákup cez telefón, domov ho prinesú dobrovoľníci V Banskobystrickom kraji si môžu seniori objednať nákup cez telefón, domov ho prinesú dobrovoľníci 24. marca 2020, 18:05

18:18 – Šíriaci sa nový koronavírus ovplyvňuje aj darovanie krvi. Nemocnica v Levoči ju potrebuje vo zvýšenej miere a lekári preto vyzývajú ľudí, aby pomohli. TASR o tom informovala hovorkyňa siete zdravotníckych zariadení Agel SK Martina Pavliková s tým, že hematologicko-transfúzne oddelenie v Levoči je pre darcov krvi pravidelne otvorené každý utorok a štvrtok.


„Vzhľadom na to, že nie je vhodné zhromažďovať darcov v jednom čase a priestore vo väčšom množstve ako päť osôb, darovanie časovo regulujeme. Preto je dôležité objednať sa telefonicky a prísť na presne stanovený termín. V prípade väčšieho počtu darcov sme nútení ponechať záujemcov o darovanie mimo čakárne oddelenia,“ vysvetľuje opatrenia primár hematologicko-transfúzneho oddelenia Rastislav Osif. (tasr)

18:10 – V Taliansku dnes zaznamenali 743 nových obetí COVID-19, ďalších 5249 sa nakazilo, celkovo sa číslo blíži už k 70-tisícom nakazených. 894 sa z ochorenia, ktoré spôsobuje koronavírus, uzdravilo.

17:48Do projektu Pomôž nemocnici sa výrobou časti ochranných štítov pre zdravotníkov zapojila aj Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA). Na 3D tlačiarňach ich vyrobili vďaka Katedre technickej kybernetiky Fakulty riadenia a informatiky (FRI) UNIZA a Strojníckej fakulte UNIZA.

„Potenciál 3D tlače a domácich 3D tlačiarní je vďaka ľudskej fantázii takmer neobmedzený a tešíme sa, že pomocou tejto dostupnej technológie vieme pomáhať tam, kde je potreba,“ uviedol vedúci študentskej iniciatívy Lukáš Čechovič, ktorý vybudoval na FRI UNIZA špecializované laboratórium a centrum 3D tlače. (tasr)

17:35Spoločnosť XBOX vyzýva hráčov, aby zostali doma.

17:30 – Aj letecká spoločnosť Pelikan.sk vyzýva Slovákov k zodpovednosti. Informuje o tom, že niekoľko obyvateľov našej krajiny včera sa po návrate do Prahy rozutekalo do mesta. „Ak treba, voláme do Malajzie na check-in a presviedčame pracovníkov letiska, aby vás pustili do Česka. Ak letecká spoločnosť zruší lety do Viedne, hľadáme miesta v lietadle do Prahy. TERAZ nám všetci cestovatelia pomôžu tým, že budú doma. Prosíme preto, aby ste dodržali pravidlá a po prílete cestovali domov na Slovensko,“ píšu na Facebooku.

17:19 – Polícia Slovenskej republiky chystá živý prenos so špeciálnym hosťom o opatreniach pre tínedžerov. „Dnes o 18:00 by sme mali spustiť prvé živé vysielanie na Instagrame o koronavíruse a mimoriadnych opatreniach, ktoré bude určené tínedžerom, pričom nebude chýbať špeciálny hosť, a tak vyzývame mládež, aby nás sledovala,” avizujú na sociálnej sieti.

17:10 – Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. odpovedá na najčastejšie otázky z infolinky: Kedy budú k dispozícii výsledky odberu? Kam sa mám nahlásiť, keď som pricestoval zo zahraničia a budem v domácej karanténe? Je možné sa otestovať z vlastnej iniciatívy? Odpovede nájdeš v príspevku na sociánej sieti.

 

17:05 Talianski starostovia zúfalo vyzývajú krajanov, aby zostali doma. Pošleme policajtov s plameňometmi, vyhráža sa jeden.

Odporúčané
Talianski starostovia zúfalo vyzývajú krajanov, aby zostali doma. Pošleme policajtov s plameňometmi, vyhráža sa jeden Talianski starostovia zúfalo vyzývajú krajanov, aby zostali doma. Pošleme policajtov s plameňometmi, vyhráža sa jeden 24. marca 2020, 13:23

16:50 – Bratislavský Ružinov distribuuje v týchto dňoch rúška pre najohrozenejších seniorov žijúcich v tejto mestskej časti. Dobrovoľníci balia rúška na miestnom úrade pre takmer tisíc seniorov, do schránok by mali byť rozdistribuované v utorok a v stredu (25. 3.). V najbližších dňoch chce samospráva v súvislosti so šírením nového koronavírusu spustiť aj ďalšie formy pomoci.


„Dobrovoľníci už dnes od rána balia rúška pre takmer tisíc najohrozenejších seniorov v Ružinove, ktorých máme dobre zmapovaných v našich databázach. Ďalšie formy pomoci spustíme v najbližších dňoch - v obrovskom Ružinove s 21500 seniormi je to enormne ťažká úloha, ale zvládneme to,“ píše ružinovský starosta Martin Chren na sociálnej sieti. (tasr) 

16:39 – Po potvrdení pondelkového prípadu COVID-19 u odsúdeného, ktorý bol zaradený v otvorenom oddelení v ústave Bratislava, je v preventívnej karanténe umiestnených 107 odsúdených. (tasr)

16:28 – Aston Martin, McLaren a Lotus zatvorili závody v Británii ako posledné európske automobilky. (denník E)

16:19 – Infolinka mesta Ružomberok, ktorá slúži ako informačný kanál o aktualitách a fungovaní radnice počas epidémie nového koronavírusu, bude funkčná 24 hodín denne. Telefónne číslo infolinky je 044/431 44 62. (tasr)

16:09 Banskobystrický kraj dnes spustil službu donášky nákupov pre seniorov, zatiaľ v testovacom režime. „Potrebujeme totiž zistiť, aké kapacity dobrovoľníkov budeme potrebovať, ako dlho trvá prijatie jednej objednávky a jej pripravenie v obchode, aké sú kapacity vozidiel na rozvoz a či korektne fungujú všetky prepojené systémy,“ vysvetľuje BBSK na Facebooku. 

16:02 – Ďalší Slovák sa sťažuje na jedlo v povinnej karanténe v Gabčíkove. „Ľudia, ktorí sú v karanténe v Bratislave majú aj teplú večeru. My nie. Platíme si 13€ denne a cena tej stravy je maximálne 9€. Čo sa robí s našimi peniazmi?“ pýta sa.

Na sociálnych sieťach sa v posledných dňoch začali hromadne objavovať protichodné názory na to, ako fungujú služby v štátnych zariadeniach, kam Slovákov odvážajú po repatriácii zo zahraničia. 

15:56 –Základné a stredné školy zostávajú zatvorené až do konca karantény na Slovensku. Maturity budú najneskôr do 30. júna 2020, potom začnú letné prázdniny.

15:44 – Gastro v čase korony: stále si môžete vychutnať obľúbené jedlo a dať šancu prežiť podnikom. V spolupráci s foodblogerom Čojem vyberáme 60 podnikov, ktoré sú otvorené a našli spôsob, ako zákazníkov zásobvať skvelým jedlom. 

Odporúčané
Aktualizované: Toto je 100 prevádzok, ktoré fungujú v Bratislave aj v ťažkých časoch Aktualizované: Toto je 100 prevádzok, ktoré fungujú v Bratislave aj v ťažkých časoch 24. marca 2020, 13:35

15:37Najmladšia obeť koronavírusu vo Francúzsku mala len 28 rokov. Muž zomrel na náhle zlyhanie dýchania.

Mladík v minulosti podstúpil operáciu pre vyskočenú platničku a na zmiernenie bolesti užíval ibuprofen. Ten mu podľa francúzskeho lekára mohol zhoršiť priebeh choroby spôsobenej koronavírusom. COVID-19 mu napokon spôsobilo náhle zlyhanie dýchacieho systému.

Odporúčané
Najmladšia obeť koronavírusu vo Francúzsku mala len 28 rokov Najmladšia obeť koronavírusu vo Francúzsku mala len 28 rokov 24. marca 2020, 15:08

15:28 Prezenčná výučba na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave bude prerušená až do odvolania. Vyplýva to z vyhlásenia univerzity, o ktorom TASR informovala hovorkyňa univerzity Lenka Miller. Vo vyhlásení univerzity sa píše, že sa pracuje na tom, aby sa mohli študenti do škôl vrátiť čím skôr.


UK prerušila prezenčnú výučbu od 9. marca. Odvtedy funguje v režime dištančnej výučby. „Pedagógovia komunikujú so študentmi elektronicky prostredníctvom e-mailov, videohovorov, využívajú e-learning, Moodle, MS Teams a ďalšie nástroje. Knižnice fungujú v režime na diaľku a poskytujú vzdialený prístup ku všetkým materiálom potrebným k štúdiu,“ uvádza sa vo vyhlásení najväčšej slovenskej univerzity.

15:20 – Ako žijú Slovenky v štátnej karanténe v Gabčíkove a v Bardejove? Aká zložitá bol ich cesta domov a prečo nevedeli kam ich vezú.

Odporúčané
Slovenky, ktoré sa vrátili zo zahraničia vládnym špeciálom rovno do karantény: Do poslednej chvíle sme ani nevedeli, kam nás berú Slovenky, ktoré sa vrátili zo zahraničia vládnym špeciálom rovno do karantény: Do poslednej chvíle sme ani nevedeli, kam nás berú 24. marca 2020, 14:47

15:05 – Ryanair ponúkol svoje lietadlá európskym vládam, ktoré by ich mohli využiť napríklad na prepravu liekov či ochranných prostriedkov. Nepredpokladá, že bude v apríli a máji prevádzkovať komerčné lety. (denník E)

15:00 Česko má 8. vyliečeného pacienta z koronavírusu. 

14:57 – Súdy by mali mať možnosť nevykonávať pojednávania okrem nevyhnutných prípadov, niektoré lehoty sa prerušia. Najvyšší súd bude riadiť počas absencie vedenia najstarší sudca a členovia súdnej rady, ktorí sa vzdali funkcie, o ňu prídu deň po účinnosti novely.

„Napriek tomu, že bolo odporúčanie, že je na mieste nevytyčovať pojednávania, súdy ich vytyčovali. Mali za to, že na to nemajú oporu v zákone,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková

14:49 – Slovenské národné divadlo na svojom YouTube kanáli zverejňuje záznamy niektorých hier. Pozrieť si môžeš napríklad viac ako 2 a pol hodinovú inscenáciu Sissi.

Hra vznikla v sezóne 2015/2016 v rámci projektu, v ktorom zahraniční režiséri inscenovali v svetovej premiére pôvodné slovenské hry. Sissi uviedla Činohra SND v réžii maďarskej režisérky Eszter Novák.

14:43 – Mesto Šaľa v rámci opatrení, ktoré majú zamedziť šíreniu nového koronavírusu bude dezinfikovať niektoré verejné priestory. Ako informovala Dajana Hanesová z mestského úradu, v najbližších dňoch sa bude dezinfekcia vykonávať na autobusových zastávkach a železničnej stanici.


Podľa radnice ide o preventívne opatrenie, ktoré môže spomaliť šírenie nového koronavírusu. "Mesto sa aj takýmto spôsobom snaží neustále chrániť svojich občanov," dodala Hanesová. (tasr)

14:35Štát by mal získavať presné dáta o pohybe osôb nakazených novým koronavírusom.

Veronika Remišová dnes načtrla, že vláda bude chcieť presne identifikovať ľudí, ktorí boli nakazení koronavírusom a osoby v ich okolí. Dnes ho však musí ešte schváliť parlament a nie je úplne jasné jeho znenie.

Odporúčané
Štát by mal získavať presné dáta o pohybe osôb nakazených novým koronavírusom Štát by mal získavať presné dáta o pohybe osôb nakazených novým koronavírusom 24. marca 2020, 14:27

14:31 Muž pod vplyvom alkoholu rozbíjal zariadenie bytu a s nožom v ruke ohrozoval ženu. Agresívne reagoval aj na privolanú policajnú hliadku. Incident z minulého týždňa skončil zadržaním, keďže 31-ročný Lukáš z Bratislavy čelí obvineniu zo zločinu útoku na verejného činiteľa a z prečinu nebezpečného vyhrážania. (tasr)

14:17 – Donald Trump je presvedčený, že v USA sa karanténa skončí už o pár dní. „Naša krajina nebola postavená preto, aby bola vypnutá,“ tvrdí.

14:10Letné olympijské hry v Tokiu sa pre koronavírus posúvajú o rok.

Dlho odsúvané rozhodnutie napokon padlo, nadchádzajúce letné olympijské hry, ktoré sa mali konať v Japonsku už o niekoľko mesiacov 24. júla, presunuli na rok 2021. Podľa britského Guardian to oznámil japonský premiér Šinzó Abe. 

Odporúčané
Potvrdené: Letné olympijské hry v Tokiu sa pre koronavírus posúvajú o rok Potvrdené: Letné olympijské hry v Tokiu sa pre koronavírus posúvajú o rok 24. marca 2020, 14:01

14:05 – Niekoľko stoviek bavlnených ochranných rúšok rozdistribuovala v posledných dňoch do domácností samospráva mesta Fiľakovo v okrese Lučenec. V tomto týždni podľa primátora Attilu Agócsa doručia ďalšiu tisícku. (tasr)


„Počas minulého týždňa sa nám podarilo získať približne 950 bavlnených rúšok. Množstvo z nich ušili pracovníčky našich verejnoprospešných služieb,“ priblížil primátor.

13:55 V rámci preventívnych opatrení pred šírením nového koronavírusu je aktuálne zatvorených všetkých 23 kultúrnych inštitúcií, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj (KSK). Na svojich webových stránkach alebo prostredníctvom sociálnych sietí však ponúkajú návštevníkom aspoň virtuálnu návštevu ich priestorov a výstav, snažia sa organizovať interaktívne workshopy a ďalšie aktivity.


„Mnohé z nich to poňali ako výzvu a rýchlo pochopili, že ak ľudia nemôžu za kultúrou, príde kultúra za nimi. Svoje chvíle si môžu s krajskou kultúrou krátiť tak dospelí ako aj deti. Virtuálne výstavy a prehliadky pripravilo deväť kultúrnych zariadení, ďalšie štyri sprístupnili online kreatívne činnosti. Župné kultúrne zariadenia s ponukou online aktivít nekončia, už v najbližšej dobe ju plánujú rozšíriť,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. (tasr)

13:50 – Spojené štáty sa môžu stať centrom koronavírusovej epidémie, tvdí WHO. V súčasnosti ide o tretiu najviac postihnutú oblasť, celkovo je v nej až 43-tisíc nakazených. (the guardian)

13:45 Na Slovensko v utorok dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok, 50-tisíc kusov testerov, 20-tisíc kusov ochranného oblečenia a 25-tísíc kusov ochranných okuliarov. Časť bola darom od súkromných spoločností. 


"Na Slovensko do skladov Ministerstva vnútra SR a skladov štátnych hmotných rezerv v Slovenskej Ľupči v kamiónoch v najbližších chvíľach dorazí potrebný zdravotnícky materiál, ktorý bude následne distribuovaný tam, kde je to najviac treba," povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).  

13:34 – Vo Švajčiarsku je už takmer 9000 ľudí nakazených koronavírusom. Podľa Univerzity Johnsa Hopkinsa je to v prepočte na obyvateľa skoro rovnaký počet chorých ako v najviac zasiahnutom Taliansku. (denník N)

13:32 –  Primátor Anton Danko a krízový štáb sa dohodli na prvej etape roznosu ochranných rúšok pre všetkých popradských seniorov nad 60 rokov, tehotné ženy, opatrovateľky a onkologických pacientov. Informovalo o tom mesto na svojej internetovej stránke s tým, že v pondelok (23.3) zasadal v Poprade krízový štáb už po štvrtýkrát v súvislosti s rozšírením nákazy novým koronavírusom.


„Pôjde presne o 12.500 ochranných rúšok, ktoré by mali byť ku koncu tohto týždňa distribuované do domácností. Rúška dostane postupne v ďalších etapách každý Popradčan,“ uviedla radnica. (tasr)

13:20 – Najznámejšia online sieť disponujúca pornografickým obsahom s názvom Pornhub poskytuje svoj prémiový obsah celému svetu zadarmo. Reaguje tak na aktuálnu situáciu týkajúcu sa pandémie koronavírusu. Týmto gestom chce porno stránka dosiahnuť, aby ľudia dodržiavali karanténu a zostávali doma.

Prečítaj si náš článok Vyskúšali sme Pornhub Premium. Oplatí sa?

13:12 – Technická univerzita Košice (TUKE) začala tlačiť ochranné pomôcky pre zdravotnícky personál nemocníc. Ako informuje na svojej webovej stránke, zriadila inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s novým koronavírusom. Využívajú na to moderné a vstrekovacie technológie či 3D tlač.


TUKE dočasne pozastavila výskum v niektorých svojich špecializovaných laboratóriách, výskumné sily sa aktuálne sústredia na vývoj zariadení a materiálov, ktoré by mohli pomôcť v súvislosti s ochorením COVID-19. „Na TUKE bolo zriadené inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s novým koronavírusom. Zapojením moderných technológií, 3D tlače, a vstrekovacích technológií naši výskumní pracovníci chcú aspoň takouto malou troškou prispieť a podporiť prácu zdravotníkov, občanov a zabezpečiť ich ochranou záchranu životov pacientov,“ povedal dekan Strojníckej fakulty TUKE Jozef Živčák. (tasr)

13:06 – Keď Štátne hmotné rezervy nakupovali, rodine Kajetána Kičuru pribúdali byty. Zastavme korupciu upozorňuje aj na roky 2014 a 2018.

Odporúčané
Keď Štátne hmotné rezervy nakupovali, rodine Kajetána Kičuru pribúdali byty. Zastavme korupciu upozorňuje aj na roky 2014 a 2018 Keď Štátne hmotné rezervy nakupovali, rodine Kajetána Kičuru pribúdali byty. Zastavme korupciu upozorňuje aj na roky 2014 a 2018 24. marca 2020, 13:05

13:00 – Gröhling pripustil, že bude veľký presun študentov na začiatku budúceho školského roka, keďže mnohí z nich môžu byť na základe odporúčania nižšieho stupňa školy prijatí na školu, na ktorej sa nenájdu. 

12:57 – Nový minister školstva pracuje aj na riešení pre učiteľov, ktorí nemajú prístup na internet, resp. ho nevedia ovládať natoľko, aby mohli deťom zadávať domáce úlohy. Riešenie by mohlo byť známe zajtra. Ocenil snahu učiteliek, ktoré nosia zadania domácich úloh do schránky.

12:46 – Gröhling povedal, že školský rok by chcel skončiť tak, ako je naplánované, časť učiva sa podľa neho bude musieť presunúť do budúceho roka. 

12:40 – Školy budú zatvorené od 30. marca až do odvolania. Povedal to nový minister školstva Branislav Gröhling, rozhodol o tom ústredný krízový štáb.

Rezort školstva zrušil  písomné maturity a aj monitor deviatakov. Ústne maturity by sa mali uskutočniť a to dva týždne po tom, čo sa študenti vrátia do škôl. „Chceme, aby maturanti tento rok maturovali, a to do 30. júna,“ povedal minister školstva.

12:39Izraelskí vedci navrhli spôsob, ako významne zefektívniť testovanie ľudí na koronavírus.

12:34Veľké reťazce združené v Slovenskej aliancii moderného obchodu vítajú rozhodnutie vlády nechať v nedeľu obchody zatvorené. Je to podľa nich v súlade s tým, čo žiadali od krízového štábu, teda, aby sa vyhradil jeden deň pre všetky obchody, kedy nebudú otvorené. (denník N) 

12:21 – Trnavská samospráva spustila na svojej webstránke službu Covid.chat, ktorá má za cieľ sprístupniť dôležité informácie ohľadom nového koronavírusu a zároveň odľahčiť krízové linky. 


„Ide o tzv. chatbot, teda program, ktorý formou automatizovanej online komunikácie odpovedá návštevníkom na vopred stanovené otázky. Stačí kliknúť na ikonu v pravej dolnej časti obrazovky počítača či mobilu a vybrať si z predvolených tém,“ uviedla Majtánová.
Chat obsahuje pravidelne aktualizovanú databázu informácií o ochorení COVID-19 z oficiálnych zdrojov. S dopĺňaním obsahu pomáhajú dobrovoľníci, pričom správy o aktuálnych opatreniach v Trnave pridáva priamo samospráva. (tasr)

12:14Fajčiari podľa najnovších vedeckých dôkazov patria k rizikovej skupine ohrozenej nákazou COVID-19, spôsobenou novým koronavírusom. Po infikovaní sa u nich tiež predpokladajú ťažké zdravotné dôsledky, upozorňujú na to centrá pre liečbu drogových závislostí.

TASR o tom informoval hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre medicínu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica.

„Nový koronavírus postihuje u človeka v prvom rade jeho dýchací trakt. Fajčenie má veľký dosah na zdravotný stav celého traktu,“ upozornila na to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Pre pľúca je fajčenie podľa WHO osobitne rizikové. (tasr)

12:09 – Viac ako štyri desiatky učiteľov základných a stredných škôl v Trenčianskom samosprávnom kraji absolvovalo dvojdňové on-line školenie výučby žiakov prostredníctvom internetu. Pripravila ho Rada mládeže Trenčianskeho kraja.


Ako informoval projektový manažér Rady mládeže Trenčianskeho kraja Martin Labudík, rada reagovala na situáciu, keď študenti prestali chodiť do škôl a vzniká riziko, že chýbajúce hodiny môžu ohroziť študijné výsledky.


V kurzoch sa podľa neho učitelia oboznámili s prácou prostredníctvom rôznych on-line nástrojov, ktoré môžu využívať pri svojej výučbe so žiakmi prostredníctvom internetu, ako zdieľať študijné materiály, zadávať rôzne domáce úlohy a viesť on-line rozhovory s jednotlivými žiakmi, prípadne s celou triedou. (TASR) 

12:03 – Polícia na Facebooku zhrnula všetky opatrenia novej vlády a prezentuje ich jednoduchým jazykom. Dozvieš sa, čo je zakázané, čo je povolené a aké opatrenia premiér sprísni.

11:58 – Vláda schválila skrátené legislatívne konanie o zmenách v školskom zákone. V jednoznačne vymedzených situáciách by malo byť po novom umožnené ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu rozhodnúť o termínoch rozhodujúcich pre organizáciu školského roka mimo limitov ustanovených zákonom o výchove a vzdelávaní. Rovnako by mal mať minister školstva možnosť zrušiť časti alebo formy skúšok, ktorými sa ukončuje výchova a vzdelávanie v strednej škole. V utorok o tom rozhodla vláda v reakcii na opatrenia, ktoré sa týkajú šírenia nového koronavírusu. (tasr) 

11:53 – Pornhub rozdá Premium celému svetu. Vyzýva všetkých, aby nevychádzali z domu.

Odporúčané
Pornhub rozdá Premium celému svetu. Vyzýva všetkých, aby nevychádzali z domu Pornhub rozdá Premium celému svetu. Vyzýva všetkých, aby nevychádzali z domu 24. marca 2020, 12:12

11:51 – Bratislavská arcidiecézna charita ponúka seniorom v domácnosti službu nakupovania potravín a iných potrebných vecí. „Časti seniorom, ktorí sú v núdzi, radi pomôžeme zadarmo,“ informovala Mária Hvozdíková. (aktuality)

11:38 – Tom Hanks nakazený koronavírusom sa cíti lepšie a posiela jasný odkaz: Pomáhajte, kde sa dá.

11:28 – Farár sa počas online kázne nechtiac zapálil. Díval sa do kamery a bol taký zanietený do toho, čo hovorí, až začal horieť. A to doslova. Ako svoje zátišie si vybral horiace sviečky na dvojkríži a priklonil sa k jednej z nich príliš blízko. Nakoniec tak začal horieť.

11:24 – Ministerstvo obrany SR v rámci svojho rezortu zaznamenalo dva prípady nakazenia ochorením COVID-19. Ide o profesionálneho vojaka, ktorý pracuje na ministerstve obrany v Bratislave, a civilného zamestnanca z vrtuľníkového krídla v Prešove, informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.


„V oboch prípadoch je známy pôvod ich nákazy. V súčasnosti sú obaja v domácej karanténe, ich stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Prvý spomínaný neprišiel po návrate zo zahraničia do styku so žiadnym kolegom, preventívne zostal hneď v domácej karanténe. Druhý sa nakazil od brata a rovnako neprišiel do styku s kolegami na útvare,“ uviedla Capáková. (tasr)

11:21 Slovenskí raperi o koronavíruse: Niektorých pandémia finančne zlikviduje, jeden čaká na testovanie po kontakte s nakazeným.

Slovenskí raperi sa zhodujú v tom, že aktuálne výpadky príjmov v súvislosti s pandémiou koronavírusu môžu mať na niektorých až likvidačné dôsledky. Tí, ktorých hlavným zdrojov príjmov boli koncerty a za uplynulé roky neušetrili dostatočne veľa peňazí, majú podľa Separa, Dameho či Rytmusa vážny problém. „Teraz sa uvidí, kto je naozaj komplexný rapper, ktorého hudba prežije aj apokalypsu a kto je prehajpovaná plagátová pi*ovina,“ komentoval situáciu Strapo. 

Je jasné, že aj keď sa aktuálna situácia slovenských interpretov dotýka aj profesne a ekonomicky, dôležitejšie je, čo sa deje „vonku”. Aj napriek tomu sme ich poprosili o odpovede na zopár otázok, keďže kultúrny svet sa bude z núdzového stavu dostávať mesiace a možno aj roky a fanúšikovia si zaslúžia byť informovaní.

11:10 – Nitrianska radnica v súvislosti s hrozbou nového koronavírusu vyzvala verejnosť, aby sa zodpovedne správala aj pri nakladaní s odpadmi. Mesto pripomenulo, že okrem zdravotníkov a ďalších pracovníkov, ktorí zabezpečujú základné služby, sú ohrození aj zamestnanci, ktorí majú na starosti likvidáciu odpadov.


Nitrianske komunálne služby (NKS) upozornili ľudí, aby sa snažili znížiť produkciu odpadov a minimalizovali nutnosť nakladať nimi. „Dôležité je, neukladajte odpad vedľa kontajnerov, aby sa s ním nemuselo priamo manipulovať. Treba správne nakladať aj s vyhodenými rúškami, ktoré nepatria do triedeného zberu. Najlepšou možnosťou je ich po použití vložiť do plastového vrecka, umyť si ruky, odhodiť vrecko do zmesového odpadu a opätovne si poriadne umyť ruky,“ informovali NKS. (tasr) 

11:00 – Premiér Igor Matovič dostal otázku, či by nebolo správne, aby si poslanci znížili platy. Povedal, že by bol za, musela by sa však nájsť dohoda v koalícii.

10:54Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku zverejnilo, odkiaľ pochádza 19 nových nakazených pacientov. Celkový počet pozitívnych pacientov do dnešného dňa je 204, negatívnych je 3736.

1. žena, FN Nitra, okres Topoľčany
2. žena, Bratislava-Kramáre, hospitalizovaná, okres Malacky
3. žena, Bratislava-Kramáre, hospitalizovaná
4. muž, FN Nitra, okres Nitra
5. žena, FN Nitra, okres Topoľčany
6. žena, drive – RÚVZ Košice, okres Čadca
7. muž, Bratislava-Kramáre, okres Dunajská Streda
8. žena, Bratislava-Kramáre, okres Senec
9. muž, Bratislava-Kramáre, okres Zvolen
10. muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava
11. muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava
12. muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava
13. muž, Bratislava-Kramáre, okres Senec
14. žena, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava
15. žena, FN Trnava, okres Piešťany
16. žena, Bratislava-Kramáre, trvalé bydlisko Španielsko, prechodný pobyt okres Bratislava
17. žena, Bratislava-Kramáre, okres Malacky
18. žena, karanténa Gabčíkovo, okres Čadca
19. žena, ÚNV Ružomberok, okres Liptovský Mikuláš

10:49 V Česku na koronavírus zomrel druhý človek. Na Twitteri to oznámil minster zdravotníctva Adam Vojtěch.
 

10:46 – Hlavný hygienik odporúča ľuďom, aby si ušili vlastné rúška, dodáva, že jednorázové vydržia len približne 3 hodiny. Ak vyhadzujeme jednorázové rúška do koša, patria do komunálneho odpadu a mali by sme ich dať do igelitového vrecka.

10:42 – Vláda nakúpi v najbližších hodinách 200-tisíc testov na ochorenie na detekciu koronavírusu, oznámil to Igor Matovič na tlačovej konferencii. Podľa jeho slov pôjde o klasické sady testov, ktoré určujú nákazu z výterov. 

10:37 – Premiér Igor Matovič zatiaľ nemá odpoveď na otázku, čo bude so školami na Slovensku.

10:30 – Igor Matovič v rámci tlačovej konferencie o opatreniach novej vlády v súvislosti s koronavírusom povedal, že vyhradí časy, v ktorých budú môcť nakupovať dôchodcovia na 9:00 až 12:00 dopoludnia. 

10:23 – Do Česka dnes dorazil liek remdesivir. Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe ho začne podávať pacientovi, ktorý má ťažký priebeh ochorenia COVID-19. Oznámil to český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. (ct24)

10:17 – Od 30. marca budú merať teplotu z čela pri vstupe do všetkých nemocníc, fabrík, obchodov a na ďalších miestach, kde sa zhromažďujú ľudia.

10:13Od dnešného dňa bude platiť pre všetkých Slovákov povinnosť nosiť rúška všade mimo trvalého bydliska.

10:10 – Hlavný hygienik pripustil, že keď súčasné opatrenia nebudú ľudia dodržiavať, pristúpia k zákazu vychádzania. V takom prípade by musel byt vyhlásený núdzový stav pre celú krajinu.

10:07 – Igor Matovič predlžuje zákaz neorganizovať kultúrne, športové ani iné podujatia, kde by sa mohli stretávať ľudia. Pôvodne opatrenie platilo do dnešnej polnoci, v súčasnosti ho predlžuje do odvolania. 

10:06 – Igor Matovič chce rokovať s českou vládou, aby povolila dovoz dvoch liekov, ktoré zakázala vyvážať. Malo by isť o lieky, ktoré môžu zmierňovať príznaky choroby. 

10:03 – Premiér za OĽaNO vyzýva ľudí, aby dodržiavali bezpečný 2-metrový odstup jeden od druhého, a to nie len v obchodoch, ale aj vonku a všade, kde sa ľudia môžu stretnúť. 

9:59 – Igor Matovič chce pred nemocnicami zriadiť možnosť tzv. drive-in testy, aby sa ľudia mohli dať testovať z auta. Podľa neho pred každou nemocnicou, kde sa robia odbery, budú môcť testovať asi 70 ľudí denne. 

9:56 – 5 000 robotníkov v Rusku stavia špeciálnu nemocnicu pre pacientov s koronavírusom.

KORONA NAŽIVO: V nedeľu budú obchody s potravinami zatvorené, vláda ruší dopravu zadarmo pre študentov

9:53 – Igor Matovič v rámci opatrení navrhuje, aby štátne orgány mohli využívať údaje mobilných operátorov o pohybe majiteľov mobilných telefónov zo SIM kariet. 

9:49 – Ruší sa doprava zadarmo pre študentov, pokým budú uzavreté školy. 

9:45 – Igor Matovič vyzval dôchodcov, aby necestovali hromadnou dopravou, veľmi veľa starých ľudí podľa neho dnes cestuje železničnou dopravou. „Nebláznime, prosím vás, dôchodcovia, je to vo vašom eminentnom záujme,“ kritizuje premiér dôchodcov, ktorí nemyslia na svoje vlastne zdravie. 

9:44 – V nedeľu budú obchody s potravinami zatvorené. Podľa Igora Matoviča by mali potraviny využiť tento deň na to, aby vydezinfikovali priestory a aby si predavačky a predavači oddýchli.

9:41 - Igor Matovič oznámil, že núdzový stav v krajine sa okrem nemocníc rozširuje aj na sociálne zariadenia, kde poskytujú zdravotnú starostlivosť. Uzatvorené budú sa aj denné stacionáre. Premiér si myslí, že je na Slovensku extrémne málo pľúcnych ventilácií. Ďalej pokračuje v čítaní nových opatrení. 

9:32 – Premiér Igor Matovič bude postupne čítať všetky opatrenia, na ktorých sa v noci vláda dohodla. 

9:29 – Hlavný hygienik oznámil, že počnúc dnešným dňom budú o nových prípadoch informovať vždy ráno približne o deviatej hodine a pôjde o výsledky testovaných vzoriek do polnoci predošlého dňa. 

9:28 Slovensko má za pondelok 19 nových prípadov nákazy koronavírusom, negatívnych vzoriek bolo 432.  Celkovo je 204 pozitívnych prípadov nákazy koronavírusom.

9:27 – Začína tlačová konferencia Igora Matoviča, na úvod bude informovať o počte nových nakazených, následne o vývodení dôsledkov voči Správe štátnych hmotných rezerv. 

9:25 – Vyhodnotenie projektu Nový rapový objav posúvame kvôli koronavírusu na neurčito

Vzhľadom na aktuálnu situáciu sme sa rozhodli posunúť vyhodnotenie projektu na neurčito. Kvôli hodnoteniu nahrávok je potrebné, aby sa stretla väčšia skupina ľudí, zároveň bolo súčasťou vyhodnotenia aj stretnutie s užším výberom súťažiacich.

O ďalších krokoch budeme informovať, keď sa situácia v súvislosti s novým koronavírusom upokojí.

INFORMÁCIA PRE SÚŤAŽIACICH: Ak si nám zaslal link, pri ktorom je možná expirácia, prosíme, využi platformu, na ktorej súbor vydrží dlhšie, napríklad Dropbox.

9:17 – Po Britskom, Austrálskom aj Kanadskom olympijskom výbore požiadal o zrušenie olympijských hier v Tokiu aj americký. Japonský premiér Abe už pripustil, že OH môžu byť presunuté na neskorší termín, odborníci vypočítali, že to môže krajinu stáť až 6 miliárd eur. (NY Times)

9:15 – Nitrianska radnica už od pondelka prijíma prvé objednávky na dovoz potravín pre seniorov. V nasledujúcich dňoch začne s ich rozvozom. Ako pripomenul Henrich Varga z mestského úradu, služba je určená seniorom, ktorí sú vo veku nad 65 rokov a sú odkázaní na pomoc druhých.


Ľudia, ktorí spĺňajú požiadavky a majú o dovoz potravín záujem, sa môžu aj v nasledujúcich dňoch nahlasovať na radnici telefonicky alebo mailom. „Zároveň by sme chceli všetkých vyzvať, aby sa táto služba nezneužívala. Je dôležité, aby skutočne slúžila tým, ktorí ju najviac potrebujú, to znamená nevládnym, imobilným a osamelým seniorom,“ zdôraznil Varga. (tasr)

9:06 – Tlačová konferencia Igora Matoviča opäť nezačala v pôvodný čas o 9:00, zatiaľ sa presunula o 15 minút.

9:00 – Oficiálne internetové stránky ministerstiev o koronavíruse korona.gov.sk a virus-korona.sk majú novú jedtnotnú grafickú identitu. 

KORONA NAŽIVO:  V nedeľu budú obchody s potravinami zatvorené

8:52 – Slovenská pošta od dnes do 5. apríla upravila otváracie hodiny pobočiek na celom Slovensku.

Počas pracovných dní budú mať pobočky otváracie hodiny aj s ohľadom na momentálny stav zamestnancov ovplyvnený všeobecnou situáciou tak, aby bolo koncentráciou obyvateľov v čo najväčšej miere zabránené šíreniu COVID-19.

V mestách nad 10-tisíc obyvateľov budú pošty otvorené do 16:00 hod, minimálne jedna pošta bude otvorená jeden deň v týždni do 17:00 hod. V sobotu a v nedeľu budú všetky pošty zatvorené. (aktuality)

8:47Mesto Bánovce nad Bebravou začalo s distribúciou rúšok pre miestnych seniorov. Ešte minulý týždeň rozdalo ochranné pomôcky i hasičom či predavačkám.


„Bavlnené rúška na viacnásobné použitie budeme postupne distribuovať seniorom nad 65 rokov priamo do ich schránok. Roznášať ich budú zamestnanci mesta a dobrovoľníci z radov verejnosti i poslancov mestského zastupiteľstva,“ uviedla bánovská radnica. (tasr)

8:40 – Patrik Tkáč z J&T píše na Facebooku o pristátí druhého lietadla s dvomi miliónmi rúšok, ktoré si objednalo Slovensko. V dodávke má byť 2,5 milióna rúšok, 20-tisíc ochranných oblekov aj 50-tisíc testov. Zatiaľ nie je zrejmé, akej kvality sú tieto testy.

8:36 – Po zavedení preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu prudko klesol v Nitrianskom kraji aj počet ochorení na bežnú chrípku. Podľa údajov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre bolo v uplynulom týždni v kraji evidovaných celkovo 4411 akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu šlo o chrípku a chrípke podobné ochorenia v 296 prípadoch.


„Predstavuje to pokles chrípky o 65,2 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu,“ informoval RÚVZ v Nitre. (tasr)

8:31Mladí Slováci pomáhajú s výrobou ochranných štítov pre zdravotníkov. Tlačia ich na 3D tlačiarni.

KORONA NAŽIVO:  V nedeľu budú obchody s potravinami zatvorené

8:29 – Elon Musk pomohol USA s dodávkou viac než 1000 pľúcnych ventilátorov. Automobilka ich podľa všetkého nevyrába sama. Ešte v piatok ich nakúpili v Číne, kde je ich aktuálne dostatok a leteckým transportom dopravili do Los Angeles. Teraz ich inštaláciu ponúkajú nemocniciam zadarmo. 

8:23 – O približne pol hodinu bude mať Igor Matovič tlačovú konferenciu, na ktorej oznámi, aké opatrenia vláda prijala v súvislosti so zamedzením šírenia nového koronavírusu. Okrem zdravotníckych opatrení by sme sa mali dozvedieť aj o ekonomických opatreniach. 

8:16 „Počul som, že chceš usporiadať párty. Pošlem tam políciu. S plameňometmi,“ odkazuje taliansky starosta mladým ľuďom, čím sa im snaží naznačiť, že je v súčasnosti nemysliteľné, aby sa ľudia bezdôvodne stretávali vo veľkom počte.

8:09 – Denník Financial Times zverejnil prehľadný graf, ako sa vyvíja počet nakazených v jednotlivých krajinách. Taliansko, Španielsko a Británia majú viac úmrtí na COVID-19 ako mala Čína po rovnakom počte dní od vypuknutia.

KORONA NAŽIVO:  V nedeľu budú obchody s potravinami zatvorené

8:03 – Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne sú momentálne hospitalizovaní dvaja pacienti s potvrdeným ochorením COVID-19, informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.


Celkovo bolo vo FN Trenčín hospitalizovaných osem pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, všetci mali, či majú ľahký až stredný priebeh ochorenia.


„Do domácej karantény sme poslali desať pacientov bez potreby hospitalizácie. Aktuálne čakáme na výsledky ďalších 29 testov,“ doplnila Holecová. (tasr)

7:57 – Chráňte seniorov, patria k najohrozenejšej skupine, vyzýva Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR. Záchranári zverejnili na sociálnej sieti infografiku, v ktorej opisujú, kto je kvôli COVID-19 v ohrození a ako znížiť ohrozenie pre týchto ľudí.

7:52 – CEO spoločnosti Amazon a najbohatší muž sveta žiada o pomoc bežný ľud. Chce, aby ľudia venovali peniaze jeho spoločnosti, ktorá zamestnáva 800-tisíc ľudí. Tí aktuálne zažívajú podľa Bezosa chudobu kvôli koronavírusu. (.mintpressnews)

7:48  – Laboratórne vyšetrenie vzoriek na nový koronavírus v Trenčianskom samosprávnom kraji budú robiť v mikrobiologickom laboratóriu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trenčíne.


Ako informovala trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková, s detekciou vírusovej nukleovej kyseliny v prvých vzorkách začali v pondelok. Po validácii vzoriek plánujú od stredy vyšetriť postupne približne 100 vzoriek denne.


„Rozšírenie plánovanej činnosti musíme zvládnuť so súčasnými pracovníkmi presunom zamestnancov v rámci našich laboratórnych pracovísk, najmä na pomocnú činnosť,“ doplnila Bučková. (tasr)

7:40 – OĽaNO predstavuje časť opatrení v boji s koronavírusom: 

– Zdesaťnásobiť počet testov za deň (pozn. red. na 3000 testov)
– Zapojiť do testovania súkromné laboratória aj vedcov z Univerzity Komenského
– Zohnať maximálny možný počet efektívnych testov a pripraviť sa tak aj na situáciu, keď by testy neboli k dispozícii.

7:35 – Radšej vojna, ako vírus, bojíme sa hlavne o deti. Nie sú rúška, šijeme si ich sami, hovoria Rómovia z východu.

Situácia v rómskych osadách je kvôli koronavírusu napätá. Vzťahy medzi majoritou a Rómami sa vyostrujú. Chýba dezinfekcia aj rúška. Pozreli sme sa do troch rómskych komunít na východe, kde si ich šijú sami.

7:28 – Španielska armáda našla v domoch pre seniorov zanedbaných pacientov nakazených koronavírusom, niektorí boli mŕtvi. Informovala o tom ministerka obrany, podľa ktorej si vo väčšine zariadení zamestnanci plnili svoje povinnosti. (denník N, el país)

7:24 – V Číne včera pribudlo 78 nakazených koronavírusom. Ide o najvyšší počet za posledné dni, stúpol aj počet nakazených od chorého na čínskom území. Jeden z nich sa infikoval vo Wu-chane, odkiaľ sa vírus rozšíril do celého sveta. (france24)

7:18 – Včerajšie rokovanie vlády a krízového štábu skončilo až dnes krátko po polnoci. Na Facebooku o tom informoval Igor Matovič a dodal, že schválili 40 opatrení v boji s koronavírusom.  Tlačová konferencia je plánovaná na dnes o 9:00 ráno. Dozvedieť by sme sa mali to, na akých nových opatreniach sa premiér Igor Matovič dohodol s krízovým štábom a pravdepodobne aj nový počet nakazených koronavírusom.

7:16 – Refresher ti v spolupráci s Cvičiskom prináša profesionálny tréning na doma. Nepotrebuješ naň činky ani žiadne športové náradie. Séria cvikov na doma ti pomôže uržať sa fit po fyzickej, ale aj psychickej stránke.

7:13 – V USA len za 24 hodín pribudlo 7309 nakazených ľudí. Dokopy ich evidujú 41 433. Nárast infikovaných osôb za posledné obdobie v USA je alarmujúci. 

Vo Veľkej Británii na koronavírus zomrelo včera dokopy 335 ľudí. Pacienti boli vo veku 47 až 105 rokov a všetci sa už pred infikovaním nachádzali v zlom zdravotnom stave

Značný nárast obetí koronavírusu bol dnes zaznamenaný vo Francúzsku, kde ochoreniu Covid-19 podľahlo 186 ľudí. Počet obetí sa tak zvýšil na 860, a teda o viac ako 20 %.

7:10Kajetán Kičura včera po výpovedi na NAKA kričal: Kľaklo by to tu, nešlo o predražené testy. Ku kúpe bytov syna sa detailne nevyjadril. „To, čom som povedať mal, som povedal, ostatné nechám na orgány činné v trestnom konaní,“ povedal a dodal, že byty dokopy stáli 200 000 eur. 

7:05 – Vypočuj si náš pravodelný KORONA UPDATE. Dozvieš sa o tom, že Slovensko má nový krízový štáb a že Amerika predbehla v počte nakazených Taliansko.

 7:00 – Vláda pred polnocou odvolala Kajetána Kičuru z postu riaditeľa Štátnych hmotných rezerv

Domov
Zdieľať
Diskusia