Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2020, 9:25
Čas čítania 8:10
Vl Mi

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny? (Rozhovor)

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny? (Rozhovor)
REFRESHER SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Som nesmierne hrdý na študentov a všetkých ubytovaných, ktorí promptne zareagovali na naše výzvy a internáty dobrovoľne opustili hneď na druhý deň po našej výzve, povedal rektor Marek Števček.

Nový minister školstva Branislav Gröhling oznámil, ako to bude najbližšie dni a týždne s vyučovaním. Vyučovanie na školách zostane prerušené až do odvolania a dátum, kedy sa deti fyzicky vrátia do lavíc,  zatiaľ nie je známy. Bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať počet nakazených na Slovensku. 

Vysokých škôl sa opatrenia, o ktorých minister hovoril, netýkajú, v ich prípade bude o dátumoch a vyučovaní rozhodovať Akreditačná komisia, prípadne školy samotné.

Ak študuješ na ktorejkoľvek vysokej škole, určite máš preto veľa otázok. A zároveň málo informácií. Kedy sa teda končí semester? Ako budú pedagógovia hodnotiť predmety? A kedy budem mať štátnice?

To sú najčastejšie otázky vysokoškolákov. Na mnohé z nich sa musíš spýtať priamo školy. My sme vyspovedali rektora Univerzity Komenského, ktorú navštevujú ľudia z celého Slovenska a od ktorej si berú príklad aj ostatné slovenské univerzity. 

„Otázok chodí naozaj veľa, na väčšinu z nich odpovedajú kolegovia z oddelenia pre vonkajšie vzťahy. V dobe sociálnych sietí sa veľká časť komunikácie deje práve tam – či už v správach, ktoré nám chodia, alebo v diskusiách pod príspevkami univerzity alebo v uzavretých skupinách,“ radí rektor univerzity Marek Števček.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy sa budú môcť študenti vrátiť do študentského mestečka Mlyny
  • Aké opatrenia škola spravila
  • Ako to bude s diplomovkami či bakalárkami
  • Prečo mnohí študenti nedostali výnimky, aby mohli ostať na Mlynoch
  • Čo ešte študentov čaká a na čo sa majú pripraviť
  • Ako bude prebiehať hodnotenie predmetov a kedy by mohli byť štátnice

Kedy budú štátnice, ako to bude s odovzdávaním diplomoviek a bakalárok a kedy sa študenti vrátia na Mlyny (Rozhovor s rektorom)
Zdroj: UK BA

Konzultujete opatrenia s predstaviteľmi štátu?

Od začiatku marca som aktívne komunikoval s predstaviteľmi vlády, ako aj hlavným hygienikom SR. Prvé stretnutie krízového štábu UK k tejto situácii sa konalo 2. marca. Členmi štábu sú tí najlepší odborníci na epidemiológiu a virológiu na Slovensku, renomovaní lekári, mnohí z nich sú zároveň aj naši kolegovia z univerzity.

Keď sme cez víkend 7. a 8. marca rozhodovali, či spustíme prednášky v pondelok, konzultovali sme aj s našou vládou – vedeli sme, že spustíme vlnu a budú nás nasledovať ďalšie univerzity. Prezenčnú výučbu sme totiž zrušili o štyri dni skôr, ako by sme museli – po prvom potvrdenom prípade sme však chceli za každú cenu zabrániť tomu, aby študenti prišli do vzájomného kontaktu v prednáškových miestnostiach. Chceli sme ich poslať domov skôr, než sa zvýši riziko infekcie, ktorú by potom priniesli domov svojim blízkym.

Aké rozhodnutia môže urobiť univerzita a čo môžete spraviť len s odobrením štátu?

Právomoci rektora sú vymedzené jasne. Na takúto situáciu však manuály neexistujú. Naše opatrenia však konzultujeme so štátnymi orgánmi, hlavným hygienikom, župou, mestom. Sme v tom všetci spolu.

Komunikujete o opatreniach a riešeniach aj s inými vysokými školami?Našim najbližším partnerom je Slovenská technická univerzita. Ako dve najlepšie a najväčšie slovenské univerzity sme minulý rok podpísali aj memorandum o spolupráci. Aj v týchto neľahkých časoch sa ukazuje, že naša spolupráca je veľmi dôležitá. Časť študentov STU je tiež ubytovaná na internáte Mladosť v Mlynskej doline. Rozhodnutie o prerušení prezenčnej výučby a uzavretí internátov sme preto robili spoločne. Sme, samozrejme, v kontakte aj s ďalšími vysokými školami.

Aké konkrétne opatrenia ste teda už spravili?

Najprv sme posilnili hygienické štandardy vo všetkých budovách UK – zvýšená dezinfekcia dotykových plôch, dezinfekčné mydlá a gély na toaletách alebo pri vstupoch do budov, na webe a sociálnych sieťach sme vyzývali ľudí k zodpovednosti, zverejnili sme pokyny a inštrukcie, ako sa chrániť. Keď som však sledoval vývoj v okolitých krajinách, pochopil som, že to nebude stačiť.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 82417 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či univerzita očakávala, že sa zo študentského mesta na Mlynoch môže stať miesto pre šírenie koronavírusu
  • Kedy sa Mlyny opäť otvoria a ktorí študenti mohli na internátoch ostať
  • Ako chce univerzita organizovať štúdium
  • Či hrozí, že študenti budú musieť opakovať ročník
  • Ako to bude so štátnicami, dipomovkami a skúškami
Domov
Zdieľať
Diskusia