Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. marca 2020, 9:44
Čas čítania 2:06
Tina Hamarova

Kým otec nakupoval predražené rýchlotesty, syn si kúpil 2 byty v centre Bratislavy bez hypotéky. Kajetán Kičura odchádza s hanbou

NEWS
Uložiť Uložené

Biznis po slovensky.

Kým otec Kajetán Kičura podpisoval predraženú zmluvu na ochranné pomôcky za viac ako 22 miliónov eur so spoločnosťou LACORP s. r. o., jeho 20-ročný syn Krištof Kajetán kúpil stotisícové byty v centre Bratislavy. Ani jeden z bytov nie je založený v prospech banky, čo znamená, že ich kúpil bez hypotéky. 

Oba byty sa nachádzajú len kúsok od prezidentského paláca na Konventnej ulici, čo je veľmi lukratívna časť mesta. Podľa stránky novostavby sa ceny bytov pohybujú v státisícoch eur, je preto zaujímavé že si ich 20-ročný Krištof Kajetán Kičura mohol dovoliť. Byty kúpil 17. a 18. marca 2020, teda presne na deň, keď začala platiť zmluva na predražené ochranné rúška a respirátory.

Kým otec nakupoval predražené rýchlotesty, syn si kúpil 2 byty v centre Bratislavy bez hypotéky. Kajetán Kičura odchádza s hanbou
Zdroj: Centrálny register zmlúv
Odporúčané
Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou Kým bol Pellegrini v Zornici, kde šijú rúška za 2 milióny, štátne hmotné rezervy podpísali 22-miliónovú zmluvu s malou firmou 17. marca 2020, 17:58

 
Podľa Kičuru nákup bytu a uzavretie kontroverznej 22-miliónovej zmluvy s firmou LACORP spolu nesúvisia. „Áno, ide o náhodu. Šlo o výbornú ponuku,“ zdôvodnil Kičura na nedeľnajšej tlačovky, prečo syn nakupoval byty dva dni po sebe. „Dnes všetko pôsobí podozrivo,“ dodal odchádzajúci šéf Štátnych hmotných rezerv.

Štyrikrát lacnejšie

Pár dní predtým firma LACORP podpísala so Štátnymi hmotnými rezervami aj ďalšiu zmluvu na viac ako 12 miliónov tiež na ochranné pomôcky proti koronavírusu. Spolu tak spravili so štátom biznis za 35 miliónov eur. Ide pritom o pomerne novú neznámu firmu. Podľa Denníka E mala vlani tržby 75-tisíc eur a rok predtým len 35-tisíc eur. Denník uvádza že majiteľom firmy je Jozef Kuric, ktorý vyše 18 rokov pracoval pre dcéru nemeckého koncernu Hartmann Group, ktorý sa špecializuje práve na potreby pre zdravotníctvo.

Nadácia Zastavme korupciu potvrdila, že nórska firma ponúkla Štátnym hmotným rezervám respirátory FFP3 za necelé štyri eurá za kus. Správa štátnych hmotných rezerv ich od LACORP-u kupuje za 16,58 eur. Nóri vraj Úrad vlády aj slovenskú ambasádu v Osle oslovili s ponukou začiatkom marca.

Odporúčané
Štát uzavrel miliónové zmluvy na rúška s neznámymi firmami. Jedna z nich pred niekoľkými mesiacmi neexistovala Štát uzavrel miliónové zmluvy na rúška s neznámymi firmami. Jedna z nich pred niekoľkými mesiacmi neexistovala 16. marca 2020, 16:24

Ušetrených 5 miliónov eur

Aj ďalšie dôležité ochranné materiály nás mohli vyjsť lacnejšie. Resporátor FFP2 by od nórskej firmy  Agriculture Investment Group AS  vyšiel 2,80 eur, pričom išlo o objem šesťtotisíc. Rovnaké množstvo zabezpečí Lacorp za 8, 24 za eur za kus. Už len na respirátoroch, ktoré sú pre lekárov najdôležitejšie, mohlo Slovensko ušetriť takmer päť miliónov eur.

Podobne predražené sú totiž aj ďalšie veci, napríklad aj ochranné obleky. Lacorp predá štátu dva typy, jeden za takmer 26 eur a ďalší za 42 eur. Z ponuky nórskej firmy, ktorú získala Nadácia Zastavme korupciu vyplýva, že za kus ochranného obleku pýtali len 6,50 eur.

Kajetán Kičura v nedeľu na tlačovke vysvetľuje svoje rozhodnutia
Kajetán Kičura v nedeľu na tlačovke vysvetľuje svoje rozhodnutia Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Kajetán Kičura sudcom

Nový premiér Igor Matovič už v nedeľu večer na tlačovke informoval, že šéfa Štátnych hmotných rezerv odvolá. Povedal, že počas celodenného rokovania s rezervami nedostal odpoveď na to, podľa čoho si vybrali práve firmu LACORP. Neskôr si prečítal utajené zápisnice, v ktorých bolo napísané, že odborníci neodporúčajú uzavrieť nevýhodnú zmluvu, Kičura zmluvu aj napriek tomu podpísal. 

Nie je to prvý raz, čo Kičura musí vysvetľovať podozrivé obchody. Nadácia Zastavme korupciu počas jeho pôsobenia upozornila na predražený tender na strážne služby, ktorý bol šitý na mieru nitrianskej firmy Bonul. Úrad pre verejné obstarávanie podnetu nadácie vyhovel a súťaž zrušil.

Odporúčané
Novinár vyrazil Igorovi Matovičovi dych, keď mu oznámil, že šéf štátnych rezerv Kičura je sudca: Pevne verím, že ste srandovali Novinár vyrazil Igorovi Matovičovi dych, keď mu oznámil, že šéf štátnych rezerv Kičura je sudca: Pevne verím, že ste srandovali 22. marca 2020, 20:15

Kajetán Kičura sa teraz môže vrátiť do funkcie sudcu, na svojej tlačovej konferencii v nedeľu to nevylúčil, tak skoro to vraj ale nebude. Ešte v roku 2019 bol pri tom jedným z kandidátov na ústavného sudcu. Vo funkcii šéfa Štátnych hmotných rezerv pôsobil od apríla 2012, zhodou okolností to bolo na deň presne ako sa do svojej funkcie dostala aj štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti za Smer-SD Monika Jankovská. 

Kým otec nakupoval predražené rýchlotesty, syn si kúpil 2 byty v centre Bratislavy bez hypotéky. Kajetán Kičura odchádza s hanbou
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia