Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. marca 2020, 13:41
Čas čítania 0:40
Viktor Kniš

Najrýchlejší superpočítač na svete identifikoval chemikálie, ktoré môžu zastaviť šírenie koronavírusu

TECH
Uložiť Uložené

Technológie by mohli pomôcť v boji s koronavírusom. Superpočítač od IBM pripravil tisícky simulácii, na základe ktorých analyzoval, ako sa chemikálie správajú v kontakte s infikovanými bunkami.

Superpočítač Summit v americkom laboratóriu Oak Ridge National Laboratory, ktorý využíva technológie a architektúru IBM identifikoval 77 chemikálii, ktoré by mohli byť účinné v boji s koronavírusom, informuje CNN.

Špeciálny stroj s „mozgom umelej inteligencie“ realizoval tisícky simulácií, pri ktorých analyzoval správanie rôznych látok pri kontakte s bunkami nakazenými vírusom spôsobujúcim ochorenie COVID-19. Výskumníci publikovali svoje zistenia na stránke ChemRxiv.

Cieľom superpočítača, ktorý je pre predstavu asi miliónkrát rýchlejší ako najrýchlejší bežný laptop, je, aby našiel zlúčeniny schopné naviazať sa na proteín koronavírusu. Vďaka tomu je potenciálne možné znemožniť, aby mohla byť bunka hostiteľa infikovaná. 

Domov
Zdieľať
Diskusia