Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. marca 2020, 14:45
Čas čítania 1:01
Matej Krajčovič

Talianske mestečko je príkladom, ako môže agresívne testovanie obyvateľov poraziť koronavírus

NEWS
Uložiť Uložené

Z mesta pocháza úplne prvá talianska obeť. Radnica si potom vyhrnula rukávy a otestovala úplne každého.

Situácia s počtom nakazených novým koronavírusom je v Taliansku jednoznačne najhoršia na svete. Krajina aktuálne hlási 35 713 pozitívne testovaných pacientov a 2 978 obetí. 

Malé mestečko Vò, ktoré má približne 3 300 obyvateľov, sa však štatistikám trochu vymyká, informuje Livescience.com

Vò je v samom epicentre nákazy a smrť miestneho 78-ročného muža sa od 22. februára ráta ako vôbec prvé úmrtie na COVID-19 v Taliansku.

Mesto však začalo s takzvaným agresívnym testovaním. Všetkých 3 300 obyvateľov začali na nový koronavírus opakovane testovať. Na konci februára tak už Vò hlásilo 70 prípadov nákazy. 

Obec však bola uzatvorená do karantény a hoci testy ukazujú, že nákaza zasiahla približne 3 % obyvateľov, až polovica z nich neprejavovala žiadne symptómy. Nekašľali, nemali horúčku ani nič podobné. Keďže ich však miestne úrady otestovali, vedeli, že musia zostať v karanténe, aby epidémiu nešírili ďalej.  

Odporúčané
Záznam: Z týchto miest pochádza 19 nových nakazených koronavírusom Záznam: Z týchto miest pochádza 19 nových nakazených koronavírusom 19. marca 2020, 8:05

Po dvoch týždňoch sa už nákaza potvrdila iba o 0,25 % obyvateľov, ktorí zostali v domácej starostlivosti alebo v nemocnici. Uzávera mesta by tak mohla byť uvoľnená, hoci teraz, samozrejme, platí v celom Taliansku. 

Prípad ale ukazuje, že práve výzvy na to, aby si v týchto dňoch zostal doma spolu s masívnym testovaním, majú svoj význam a sú najefektívnejšou zbraňou proti šíreniu nákazy. „Naučili sme sa, že izolovaním všetkých pozitívnych prípadov, či už sú chorí alebo nie, sme boli schopní prenos zredukovať o 90 percent,“ povedal Andrea Cristani, profesor mikrobiológie z Univerzity Padua.

Talianske mestečko Vò je príkladom, ako môže agresívne testovanie obyvateľov poraziť koronavírus
Zdroj: TASR/AP

Na masívne testovanie mnohí odborníci vyzývajú aj na Slovensku a prípady z Ázie či Vò ukazujú, že ide o správne riešenie. Keď sú totiž v karanténe úplne všetci obyvatelia, zbytočne trpí ekonomika krajiny. Tí zdraví by mohli pracovať a pomáhať tak ostatným. 

Domov
Zdieľať
Diskusia