Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2020, 16:53
Čas čítania 8:45
Viktor Kniš

Slovenskí raperi o koronavíruse: Niektorých pandémia finančne zlikviduje, jeden čaká na testovanie po kontakte s nakazeným

HUDBA MAJK SPIRIT PIL C RYTMUS SEPAR STRAPO
Uložiť Uložené

Najznámejších slovenských raperov sme sa opýtali, ako vidia aktuálnu situáciu v súvislosti s koronavírusom a jeho vplyvom na slovenský hudobný priemysel.

Slovenskí raperi sa zhodujú v tom, že aktuálne výpadky príjmov v súvislosti s pandémiou koronavírusu môžu mať na niektorých až likvidačné dôsledky. Tí, ktorých hlavným zdrojov príjmov boli koncerty a za uplynulé roky neušetrili dostatočne veľa peňazí, majú podľa Separa, Dameho či Rytmusa vážny problém. „Teraz sa uvidí, kto je naozaj komplexný rapper, ktorého hudba prežije aj apokalypsu a kto je prehajpovaná plagátová pi*ovina,“ komentoval situáciu Strapo. 

Je jasné, že aj keď sa aktuálna situácia slovenských interpretov dotýka aj profesne a ekonomicky, dôležitejšie je, čo sa deje „vonku”. Aj napriek tomu sme ich poprosili o odpovede na zopár otázok, keďže kultúrny svet sa bude z núdzového stavu dostávať mesiace a možno aj roky a fanúšikovia si zaslúžia byť informovaní.

Odporúčané
Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? Bývalé zamestnania slovenských raperov: Čo dala práca čašníka a krupiéra Rytmusovi, čo predával Separ a koľko zarábal Pil C? 30. apríla 2019, 18:11

Zaujímalo nás, či zo svojich skúseností vedia odhadnúť, ako môže hudobný priemysel v súvislosti s núdzovým stavom dopadnúť a či si myslia, že sa kvôli koronavírusu na niektorých raperov časom zabudne.

Na naše otázky odpovedali: Separ, Strapo, Dame, Rytmusa Pil C. 

Vieš zo svojich skúseností odhadnúť, aký bude mať toto celé dopad na hudobný priemysel na Slovensku ako taký?

Separ: Neviem, či by som to škatuľkoval len na hudobný priemysel. Ide to ruka v ruke so všetkým. Sú ľudia, ktorí žijú od výplaty do výplaty a je ich väčšina. To znamená, že už teraz sú bez peňazí a boh vie, ako dlho ešte budú doma, bez práce a príjmov. Ak takýto človek reálne rieši otázku hmotnej núdze, posledné čo ho bude trápiť, je ísť na koncert, alebo si kúpiť album, pripadne merch, z čoho hudobníci žijú. Čiže si myslím, že kým sa finančne nespamätá a nepostaví na nohy spoločnosť, hudobný priemysel bude v prdeli.

Aj keď bude pár ľudí, čo budú finančne ok, lebo mali rezervy, neviem, či sa budú tesne po pandémii chcieť stretávať na kultúrnych podujatiach a riskovať, že sa to stane celé znova. Fakt netuším, čo bude, čas ukáže.

Rytmus, Strapo aj Separ predikujú budúcnosť rapu: Teraz sa uvidí, kto komplexný rapper a kto je prehajpovaná plagátová pi**vina
Zdroj: separ__dms/IG

Strapo: To záleží na viacerých faktoroch. Teraz sa vlastne ukáže, kto má akú hudbu a kto má akých fanúšikov. Myslím si, že ľudia majú teraz ideálnu príležitosť počúvať viac hudby, ktorá nemusí byť nutne na prvú "zábavná/klubová." Šancu môžu dostať aj interpreti s hlbšími témami alebo alternatívne žánre a projekty. Sám som zvedavý ako sa to teraz celé "uprace," ale je určite jasné, že sa to stane, a že ľudia budú mať teraz viac času na to vybrať si aj niečo iné, poprípade úplne zmeniť štýl toho, čo počúvajú. Či už to bude preto, že chcú alebo napríklad preto, že sú v karanténe s inými ľuďmi, čo počúvajú inú hudbu. S rodičmi, s priateľkou, so súrodencami. Uvidíme. Kľúčové bude aj to ako sa k tomu postavia rádia a čo budú hrať.

Dame: No, bude to podľa mňa dosť divoké, miestami aj devastačné, keďže stále nevieme, ako sa situácia vyvinie. Každopádne už teraz to nevyzerá moc dobre:
A/ Čo sa týka koncertov, väčšina klubov má bookingy dopredu na niekoľko mesiacov a tým pádom sa to celé nedá poposúvať a niektoré bookingy budú musieť zrejme zrušiť úplne, lebo keby sa mali presúvať o 4-5 mesiacov, tak napríklad my ako DMS už tie koncerty od septembra nebudeme môcť brať spolu ako skupina. Každý pôjdeme svoju sólo tour, keďže vydávame obaja čoskoro sólo albumy.
B/ Čo sa práve týchto albumov týka, tak ekonomická situácia môže mať dopad na predaje, ktoré sú tiež časť príjmu hudobníkov. Každopádne sa ukáže do akej miery vedia fanúšikovia podržať/podporiť interpretov (samozrejme v rámci možností, keďže nič nie je dôležitejšie, ako zdravie a život ako taký). Ďakujme ale za digitálnu dobu, lebo aj počúvaním hudby nás podporujú streamy, čo kedysi neboli vôbec. Takže vďaka za to. Napríklad, keby všetci začali počúvať hudbu cez appku Tidal, tak to celkom vyhajpujú, lebo tabuľkovo najviac platí práve táto platforma, haha. Potom tuším Spotify, takže pome všetci na Tidal a dajme politiku Justina Biebera – stíšte si hlasitosť a nastavte si na celú noc repete na naše albumy, hahahahaha.

Rytmus: Počas karantény nebudú živé koncerty, takže dopad pre tých, ktorí su odkázaní na koncerty, to určite pocítia.

Odporúčané
Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor) Kontrafakt: Fejkových správ je veľa, preto máme na coveri deti, tie sú najúprimnejšie (Rozhovor) 1. decembra 2019, 9:55

Pil C: Veľmi to bude záležať na tom, koľko to celé bude trvať. Ja to vidím skepticky a predpokladám, že to ešte aspoň dva mesiace potrvá. Ďalšia vec je, že aj po tom, keď to celé prehrmí, ľudia nezačnú hneď v húfoch navštevovať kultúrne podujatia. Určite to bude chvíľu trvať, kým sa to celé vráti do normálu. Umelcom a ľuďom z kultúry určite vypadne veľká časť príjmov. 

Myslíš si, že bude táto situácia pre niektorých raperov likvidačná?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 82225 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si Separ myslí, že situácia môže finančne zrujnovať raperov a v koho prípade je Rytmus optimista
  • Prečo hrozí, že niektorí raperi nebudú môcť vydať sľubované albumy a ako vyrieši situáciu Separ s projektom OG
  • Ktorý z raperov v našej ankete čaká v domácej karanténe na testy, lebo bol v kontakte s nakazenou osobou
  • Ako trávia interpreti čas doma, kto je ešte v povinnej karanténe a aké problémy chalani riešia
  • Prečo si Dame a Rytmus myslia, že kultúre vláda nepomôže a aké opatrenia by prijal Separ
Späť
Zdieľať
Diskusia